بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

استدلال قیاسی: تعریف و مثال

از مراحل استدلال قیاسی استفاده کنید

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

ابزارهای ذهنی زیادی وجود دارد که می‌توانیم از آنها برای تصمیم‌گیری‌های مهم در محل کار استفاده کنیم و بهبود ببخشیم. استدلال چیزی است که اغلب به طور طبیعی اتفاق می افتد و شامل روش های استقرایی، قیاسی و ابداعی است.

در این مقاله از ایوسی، تعریف می کنیم که استدلال قیاسی چیست و چگونه می توانید از آن در محیط های حرفه ای استفاده کنید.

مطالب مرتبط: استدلال استقرایی در مقابل استدلال قیاسی

استدلال قیاسی چیست؟

استدلال قیاسی فرآیند نتیجه گیری بر اساس مقدماتی است که عموماً درست فرض می شود. این عمل که «منطق قیاسی» نیز نامیده می شود، از یک پیش فرض منطقی برای رسیدن به یک نتیجه منطقی استفاده می کند. استدلال قیاسی اغلب به عنوان “استدلال از بالا به پایین” شناخته می شود. اگر چیزی درست فرض شود و چیز دیگری مربوط به فرض اول باشد، در آن صورت حقیقت اصلی باید برای چیز دوم نیز صادق باشد.

به عنوان مثال، اگر صندوق عقب خودرو بزرگ است و دوچرخه در صندوق عقب قرار نمی گیرد، ممکن است فرض کنید دوچرخه نیز باید بزرگ باشد. ما این را می دانیم زیرا قبلاً اطلاعاتی را که فرض می کنیم درست است به ما ارائه شده است – تنه بزرگ است. بر اساس مهارت‌های استدلال قیاسی ما، می‌دانیم که اگر دوچرخه در صندوق عقب بزرگی قرار نگیرد، پس باید بزرگ هم باشد. تا زمانی که این دو فرض مبتنی بر اطلاعات دقیق هستند، نتیجه این نوع نتیجه گیری اغلب درست است.

پاسخ به نظرات: استدلال استنتاجی یا کل به جز | تفاوت تفکر قیاسی و مهارت مقایسه | مثال برای تعریف و استدلال در منطق | علت قدمت استدلال قیاسی | تعریف تفکر قیاسی | علت برتری استدلال قیاسی بر استقرایی | استدلال قیاسی در ریاضیات

قیاس در استدلال قیاسی

یکی از رایج ترین انواع استدلال قیاسی، قیاس است. قیاس به دو گزاره – یک گزاره اصلی و یک گزاره فرعی – اشاره دارد تا یک نتیجه منطقی را تشکیل دهند. دو عبارت دقیق به این معنی است که گزاره احتمالاً برای همه موارد اضافی آن دسته درست خواهد بود.

مرتبط: چگونه مهارت های استدلال قیاسی خود را بهبود بخشید (با مثال ها و نکات)

پایایی استدلال قیاسی

در حالی که استدلال قیاسی یک شکل قابل اعتماد از آزمون در نظر گرفته می شود، مهم است که تشخیص دهیم ممکن است گاهی به نتیجه گیری نادرست منجر شود. این معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از اولین گزاره‌های فرضی نادرست باشد. همچنین می توان به نتیجه دقیق رسید حتی اگر یک یا هر دو فرض کلی نادرست باشد.

استدلال استقرایی در مقابل استدلال قیاسی
استدلال استقرایی در مقابل استدلال قیاسی

مثال های استدلال قیاسی

در اینجا چندین مثال برای کمک به درک بهتر استدلال قیاسی آورده شده است:

  • استان من مستلزم آن است که همه وکلا از وکالت برای تمرین عبور کنند. اگر من از این نوار عبور نکنم، نمی توانم به طور قانونی وکالت شخصی را داشته باشم.
  • رئیس من گفت شخصی که بالاترین فروش را داشته باشد در پایان سال ترفیع دریافت می کند. من بیشترین فروش را داشتم، بنابراین مشتاقانه منتظر ارتقاء هستم.
  • بیشترین فروش ما از مدیرانی است که در استان اصلی شرکت ما زندگی می کنند. بر اساس این اطلاعات، ما تصمیم گرفته ایم که دلارهای بازاریابی خود را بیشتر به مدیران هدف در آن استان اختصاص دهیم.
  • یکی از مشتریان ما از تجربه خود ناراضی است. او دوست ندارد چه مدت طول می کشد تا یک تماس تلفنی برگشت. بنابراین اگر سریعتر پاسخ دهیم، رضایت بیشتری خواهد داشت.
  • برای فارغ التحصیلی بهار امسال باید ۴۰ واحد داشته باشم. چون فقط ۳۸ واحد دارم بهار امسال فارغ التحصیل نمی‌شوم.
  • مرکز مشاوره شغلی در دانشکده من بررسی رایگان رزومه را به دانشجویان ارائه می دهد. من دانشجو هستم و قصد دارم رزومه خود را بررسی کنند، بنابراین مجبور نیستم برای این خدمات هزینه ای بپردازم.

هر یک از این اظهارات شامل دو اطلاعات دقیق و یک فرض بر اساس دو اطلاعات اول است. تا زمانی که دو قسمت اول اطلاعات صحیح باشند، این فرض نیز باید دقیق باشد.

بخوانید: ۲۶ مغالطه منطقی و نحوه تشخیص آنها

فرآیند استدلال قیاسی

درک فرآیند استدلال قیاسی می تواند به شما کمک کند تا منطق را برای حل چالش های کار خود به کار ببرید.

تفکر قیاسی فقط از اطلاعاتی استفاده می کند که فرض می شود دقیق هستند. این شامل عواطف، احساسات، یا مفروضات بدون شواهد نمی شود زیرا تعیین صحت این اطلاعات دشوار است.

فرآیند استدلال قیاسی شامل مراحل زیر است:

  1. فرض اولیه استدلال قیاسی با یک فرض شروع می شود. این فرض معمولاً یک عبارت تعمیم یافته است که اگر چیزی درست است، پس باید در همه موارد درست باشد.
  2. فرض دوم فرض دوم در رابطه با فرض اول ساخته شده است. اگر گزاره اول درست باشد، گزاره دوم مرتبط نیز باید درست باشد.
  3. آزمایش کردن. در مرحله بعد، فرض قیاسی در سناریوهای مختلف مورد آزمایش قرار می گیرد.
  4. نتیجه. بر اساس نتایج آزمون، اطلاعات معتبر یا نامعتبر تشخیص داده می شود.

تفاوت بین استدلال استقرایی و قیاسی چیست؟

استدلال استقرایی یک رویکرد از پایین به بالا است، در حالی که استدلال قیاسی از بالا به پایین است . استدلال استقرایی شما را از امر خاص به کلی می برد، در حالی که در استدلال قیاسی، با رفتن از مقدمات کلی به نتیجه گیری های خاص، استنتاج می کنید.

زمان استفاده از استدلال قیاسی

راه های زیادی وجود دارد که می توانید از استدلال قیاسی برای تصمیم گیری در زندگی حرفه ای خود استفاده کنید. در اینجا چند راه وجود دارد که می توانید از این فرآیند برای نتیجه گیری در طول حرفه خود استفاده کنید:

مطالب مرتبط: بهترین راه ها برای تقویت مهارت های تفکر منطقی

استفاده از استدلال قیاسی در محل کار

یادگیری استفاده از مهارت های استدلال قیاسی موجود در طول فرآیند تصمیم گیری به شما کمک می کند تا انتخاب های آگاهانه تری در محل کار داشته باشید. شما ممکن است در هنگام یافتن و به دست آوردن شغل، استخدام کارمندان، مدیریت کارمندان، کار با مشتریان و اتخاذ تصمیمات مختلف تجاری یا شغلی از استدلال قیاسی استفاده کنید.

استدلال قیاسی در محل کار به مهارت های زیر نیاز دارد:

حل مسئله

بسیاری از نقش ها به شما نیاز دارند که از مهارت های حل مسئله برای غلبه بر چالش ها و کشف راه حل های قابل اعتماد استفاده کنید. شما می توانید با شناسایی یک فرض دقیق که می توانید به عنوان پایه ای برای راه حل خود از آن استفاده کنید، فرآیند استدلال قیاسی را در تلاش های حل مسئله خود به کار ببرید. استدلال قیاسی اغلب منجر به خطاهای کمتری می شود زیرا حدس و گمان را کاهش می دهد.

کار گروهی

بسیاری از سازمان ها از کارکنان انتظار دارند که برای دستیابی به نتایج به صورت تیمی با یکدیگر همکاری کنند. تیم ها اغلب از کارکنانی با سبک های کاری متفاوت تشکیل شده اند که می تواند مانع همکاری و کاهش بهره وری شود. با استفاده از فرآیند استدلال قیاسی، می‌توانید تشخیص دهید که مشکل کجاست و نتیجه‌گیری دقیقی بگیرید و به اعضای تیم کمک کنید تا همسو شوند.

خدمات مشتری

می‌توانید مهارت‌های استدلال قیاسی را در تجربه خدمات مشتری نیز به کار ببرید. با استفاده از این فرآیند می توانید راه حل مناسبی برای مشکل مشتری تعیین کنید. با شناسایی آنچه مشتری از آن ناراضی است و سپس اتصال آن به آنچه در مورد تجربه او می دانید، می توانید به اندازه کافی نگرانی آنها را برطرف کرده و رضایت مشتری را افزایش دهید.

مستندسازی

در محیط کار، استدلال قیاسی می‌تواند به مستندسازی فعالیت‌ها کمک کند. با تحلیل و بررسی دقیق فعالیت‌ها، می‌توانید الگوها و روش‌های موثر را شناسایی کنید و آن‌ها را در فرآیند مستندسازی و استانداردسازی مورد استفاده قرار دهید. استدلال قیاسی به شما کمک می‌کند تا از طریق تعیین عوامل مهم و مقایسه‌ی آن با موارد مشابه، تصمیم‌گیری بهتری درباره‌ی مستندسازی فعالیت‌ها داشته باشید.

تصمیم‌گیری

تصمیم‌گیری در محیط کار نیازمند مواردی از قبیل ارزیابی گزینه‌ها، تحلیل عواقب و تصمیم‌گیری مناسب است. با استفاده از استدلال قیاسی، می‌توانید این روند تصمیم‌گیری را بهبود بخشیده و به شکلی سیستماتیک بر روی مسائل مختلف تمرکز کنید. با تحلیل و مقایسه گزینه‌ها بر اساس تجربه‌های قبلی و آمارها، می‌توانید تصمیم‌گیری‌های بهتری اتخاذ کنید و از خطاها و خطرات بیشتر جلوگیری کنید.

اداره زمان

استدلال قیاسی می‌تواند به بهبود مدیریت زمان در محیط کار کمک کند. با تجزیه و تحلیل تجربیات گذشته و مقایسه موفقیت‌ها و شکست‌ها، می‌توانید الگوهای بهتری برای برنامه‌ریزی زمان ایجاد کنید. همچنین با استفاده از استدلال قیاسی، می‌توانید علت بیتوجهی به اولویت‌های مهم و راهکارهایی برای مدیریت اثربخش‌تر زمان پیدا کنید.

استدلال قیاسی روشی منطقی و غیر جانبدارانه برای حل یک مسئله با آزمایش فرضیه خود در برابر حقایق داده شده است تا ببینید آیا درست است یا خیر . وقتی فرضیه درست باشد، مشکل حل می شود. اگر نه، باید دوباره تلاش کنید. استدلال قیاسی یک الزام در بسیاری از مشاغل و یک مهارت ارزشمند برای یک رهبر است.

مهارت های استدلال قیاسی خود را هنگام جستجوی شغل برجسته کنید

در حالی که استدلال قیاسی اغلب در صنایع تحقیقاتی و علمی استفاده می‌شود، می‌توان آن را تقریباً در هر موقعیتی که مجبور به گرفتن تصمیمات مهم یا حل چالش‌های پیچیده است، به کار برد. از آنجایی که بسیاری از کارفرمایان به توانایی های حل مسئله اهمیت می دهند، برجسته کردن مهارت های استدلال قیاسی خود در طول فرآیند استخدام مفید است.

شما می توانید دانش استدلال قیاسی خود را با فهرست کردن آن به عنوان یک مهارت در رزومه خود یا به اشتراک گذاری آن در یک نامه پوششی نشان دهید. در طول مصاحبه، نمونه هایی از نحوه استفاده از استدلال قیاسی در نقش فعلی خود یا نحوه به کارگیری این مهارت در موقعیت جدید خود را مورد بحث قرار دهید.

استفاده از استدلال قیاسی با روش STAR

استفاده از تکنیک مصاحبه STAR یک فرصت عالی برای نشان دادن سناریویی است که در آن از استدلال قیاسی در یک محیط حرفه ای استفاده کرده اید.

تکنیک STAR شامل بخش های زیر است:

  • وضعیت. در مورد موقعیت زمانی که این مهارت استدلال منطقی را به کار بردید، بحث کنید. جزئیات مربوط به مشکل و محیط کار خود را درج کنید.
  • وظیفه. در مورد مشکلی که با فرضیه‌ای که شناسایی کرده‌اید با آن مواجه شده‌اید، بحث کنید و فرآیندی را که برای تعیین دقیق این فرضیه استفاده کرده‌اید، بنویسید.
  • عمل. مراحل خاص و قابل اجرا را که برای حل مشکل استفاده کرده اید، برجسته کنید.
  • نتیجه. نتیجه خاص موقعیت را به اشتراک بگذارید. به عنوان مثال، آیا توانستید مشکل مشتری را حل کنید یا از اشتباه پرهزینه سازمان جلوگیری کنید؟

تمرین تکنیک STAR از قبل می تواند به شما کمک کند تا برای مصاحبه آینده آماده شوید. همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا راه‌هایی برای گنجاندن مثال‌هایی از استدلال قیاسی بیابید و در عین حال مهارت‌های حل مسئله خود را نیز نشان دهید.

استدلال قیاسی روشی مفید برای رسیدن به نتیجه است، مانند حل یک مشکل یا غلبه بر چالش. یادگیری تقویت این مجموعه مهارت می تواند به شما کمک کند تا کارفرمایان را در طول جستجوی شغل خود تحت تاثیر قرار دهید و عملکرد خود را در محل کار بهبود بخشید.

استدلال قیاسی نامعتبر

وقتی صحبت از استدلال قیاسی می شود، می توانید بیش از حد تعمیم دهید. در این موارد، حتی با وجود دو مقدمه محکم و صادق، استدلال قیاسی به خطا می رود. در اینجا چند نمونه از آن وجود دارد:

  • همه قوها سفید هستند. کلاه من سفید است. بنابراین، کلاه من یک قو است.
  • همه کشاورزان همبرگر را دوست دارند. احمد مرغ را دوست دارد. بنابراین، احمد یک کشاورز نیست.
  • همه بازیگران خوش تیپ هستند. تام کروز خوش تیپ است. بنابراین، تام کروز یک بازیگر است.

در هر یک از این مثال‌ها، پیش‌فرض‌ها ممکن است به خوبی درست باشند، اما نتیجه‌گیری‌ها مفروضات نامعتبری را ایجاد می‌کنند. در این مثال‌ها، a + b لزوماً برابر با c نیست. بلکه «c» تعمیم بیش از حد است.

بیایید مثال تام کروز را در نظر بگیریم. فقط به این دلیل که تام کروز خوش تیپ است، آیا این بدان معناست که او باید یک بازیگر باشد؟ چه کسی می‌تواند بگوید همه برق‌کارها یا نویسندگان هم زیبا نیستند؟

انواع دیگر استدلال

دو فرآیند استدلال اصلی دیگر وجود دارد که می تواند در شرایط خاص مفید باشد:

استدلال استقرایی چیست؟

استدلال استقرایی برعکس استدلال قیاسی است. در این فرآیند، به جای گرفتن مفروضات خاص از سناریوهای تعمیم یافته، اطلاعات کلی را از سناریوهای خاص جمع آوری می کنید تا به نتیجه برسید.

استدلال استقرایی اغلب برای ایجاد یک فرضیه به جای اعمال آنها در سناریوهای مختلف استفاده می شود. با استدلال استقرایی، صحت نتیجه محتمل است، اما همیشه درست نیست، حتی اگر هر یک از دو عبارت اول دقیق باشد.

در اینجا چندین مثال از استدلال استقرایی آورده شده است:

  • همه مدیران دفتر من دارای مدرک دانشگاهی هستند. بنابراین، برای تبدیل شدن به یک مدیر باید مدرک دانشگاهی داشته باشید.
  • رئیس من گفت کسی در پایان سال افزایش حقوق می گیرد. فروش من بالاترین میزان در تیم بود. من باید افزایش حقوق بگیرم
  • من معمولاً بعد از ساعت ۶ بعد از ظهر کار را ترک می کنم و معمولاً می توانم از ترافیک اجتناب کنم. تا زمانی که بعد از ساعت ۶ بعد از ظهر کار را ترک می کنم، همیشه دلم برای ترافیک تنگ می شود.
  • رئیس من مهربان است و وقتی دیر می‌آیم اهمیتی نمی‌دهد. من هر روز دیر به دفتر می رسم. بنابراین هرگز به خاطر دیر رسیدن به محل کار مورد توبیخ قرار نخواهم گرفت.

هر یک از این عبارات می تواند به معنای واقعی بودن فرض نهایی باشد. با این حال، همچنین ممکن است که فرض(های) اول ریشه در واقعیت نداشته باشند، به این معنی که نتیجه گیری نیز می تواند نادرست باشد.

استدلال ابداعی چیست؟

استدلال ابداعی از تمام اطلاعات موجود، حتی اگر ناقص باشد، برای تعیین محتمل‌ترین نتیجه یا حدس علمی استفاده می‌کند. در حالی که از بهترین اطلاعات موجود در حال حاضر استفاده می کند، معمولاً برای نتیجه گیری کاملاً آگاهانه و مطمئن کافی نیست. با استدلال ابداعی نیز ممکن است نتوان نتیجه را آزمایش کرد.

به عنوان مثال، در حالتی که از استدلال ابداعی برای پیش‌بینی نتیجه‌های یک آزمایش استفاده می‌کنیم، ممکن است به علت عدم وجود اطلاعات کافی، نتوانیم نتیجه را آزمایش کنیم و به طور دقیق مطمئن شویم که حدس ما درست است یا خیر. استدلال ابداعی نیز می‌تواند به عنوان ابزاری برای حل مسئله و پیدا کردن راه حل‌های جدید و نوآورانه مورد استفاده قرار بگیرد.

در مجموع، استدلال ابداعی یک روش تفکر و استنتاج است که برای پیش‌بینی و حدس زدن از اطلاعات موجود استفاده می‌شود. این روش ممکن است در مواردی که اطلاعات کامل یا مطمئن‌کننده موجود نیست، استفاده شود و به دانشمندان و متخصصان کمک می‌کند تا به نتایج و راه‌حل‌های احتمالی نزدیک‌تر برسند.

استدلال آماری چیست؟

استدلال آماری به روش‌ها و فنونی اطلاق می‌شود که در تجزیه و تحلیل داده‌ها و اطلاعات آماری استفاده می‌شود. استدلال آماری از اصول ریاضی و احتمالات بهره می‌برد تا به صورت شمارشی و کمی تصمیم‌گیری‌هایی را در مورد جمعیت واقعی یا پدیده‌هایی که به صورت تصادفی رخ می‌دهد، بدهد. استدلال آماری به ما کمک می‌کند تا به عنوان محققان و تحلیل‌گران، نتایج قابل اعتمادی را از داده‌ها استخراج کنیم و در این رابطه، در نظر گرفتن فاکتورهای احتمالاتی بسیار مهم است.

استدلال آماری در اصل بر این فرض استوار است که داده‌ها ساختار آماری دارند و با استفاده از تحلیل و تفسیر این ساختار آماری، می‌توانیم به نتایج قابل اعتمادی برسیم. به عبارت دیگر، استدلال آماری به ما کمک می‌کند تا بر اساس داده‌هایی که در دسترس داریم، استنتاج‌هایی در مورد جمعیت کل و یا پدیده‌هایی که تحت مطالعه‌ی ماست، بکنیم. این استدلال‌ها اغلب به صورت فرضیه‌هایی ارائه می‌شوند که با استفاده از داده‌های موجود و فنون آماری، بررسی و بررسی‌های مورد نیاز جهت تصدیق این فرضیه‌ها انجام می‌شود.

در استدلال آماری، معمولاً سه مرحله‌ی اصلی وجود دارد:

  1. توصیف داده‌ها: این مرحله شامل جمع‌آوری و توصیف داده‌ها است به صورتی که بررسی‌گر به بررسی مشخصه‌های داده‌ها، میانگین‌ها، واریانس، روابط بین داده‌ها و سایر ویژگی‌ها می‌پردازد.
  2. نمودار کشی: این مرحله شامل ترسیم نمودارها و نمایش داده‌ها به شکلی گرافیکی است. این کار به روش های استنباط کمک می کند و باعث می شود تا الگوها و روابط بین داده ها بهتر مشخص شود.
  3. تعیین فرضیه‌ها و تجزیه و تحلیل آماری: در این مرحله، فرضیه‌هایی در مورد جمعیت یا پدیده‌ای که قصد بررسی آن را داریم، بررسی و تحلیل می‌شوند. از فنون آماری مختلف مانند آزمون فرضیه، تجزیه و تحلیل واریانس، رگرسیون و تحلیل خوشه‌بندی برای بررسی فرضیه‌ها در استدلال آماری استفاده می‌شود. این استدلال‌ها در نهایت به این پاسخ می‌رسند که آیا فرضیه‌های مطرح شده قابل قبول هستند یا نه.

بنابراین، استدلال آماری ابزاری است که محققان و تحلیل‌گران در تحلیل داده‌ها می‌توانند از آن برای به دست آوردن نتایج معتبر و قابل قبول استفاده کنند.

و بخوانید:

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

19 پاسخ

    1. سلام

      منطق علم استدلاله که از اصول اعتبار و درستی برای نتیجه گیری یا تصمیم گیری بر اساس شواهد و حقایق استفاده می کنه. یعنی فرآیند استنتاج یا نتیجه گیری از مقدمات. منطق در بسیاری از زمینه ها مثل ریاضیات، فلسفه، علوم کامپیوتر و تصمیم گیری روزمره استفاده می شه.

      چند نمونه از منطق:

      • اگر بیرون باران می بارد، زمین خیس خواهد شد. بیرون باران می بارد. بنابراین، زمین مرطوب خواهد بود.
      • همه انسانها فانی هستند. سقراط یک انسان است. بنابراین سقراط فانی است.
      • اگر A بزرگتر از B و B بزرگتر از C باشد، A بزرگتر از C است.
      • اگر شخصی در ایران متولد شده باشد، پس شهروند ایران و یکی ایرانی است.
      • در یک بازی شطرنج، اگر شاه در مات شود، بازی تمام شده است. شاه در مات شده است. بنابراین، بازی تمام شده است.

      این مثال‌ها اصول منطق، از جمله استدلال قیاسی، گزاره‌های شرطی و استدلال قیاسی رو نشون می‌دن.

    1. سلام

      البته لزوما نمی شه گفت هیچ استدلالی قوی تر از دیگری هست و هر دوی این استدلال‌ها از اهمیت بالایی برخوردارند.

      اما اگه بخوایم با برمبنای سوال شما پیش بریم و پایه اون رو صحیح بگیریم (که بهتره چنین هم نکنیم)؛ می‌شه چنین گفت که استدلال قیاسی به مقایسه دو موضوع یا ایده بر اساس ویژگی‌هاشون می‌پردازه، در حالی که استنباط استقرایی بر اساس یه قاعده یا حقیقت کلی از یه مورد خاص به موارد دیگه می‌پردازه. به عبارت دیگه، استدلال قیاسی بر اساس شباهت‌ها و تفاوت‌های موجود میان دو موضوع به استنتاج منطقی می‌رسه، در حالی‌که استنباط استقرایی بر اساس یه حقیقت کلی به استنتاج می‌رسه.

      از آنجا که استدلال قیاسی بر اساس موضوعات خاص و نزدیک به هم هست، براش قابلیت اعتماد بالاتری و قرار دادن در دسته استدلال‌های قوی‌تر داره. به دلیل همین دلایل، استدلال قیاسی به عنوان یه روش ارزیابی و استنتاج قوی‌تر و موثرتر از استنباط استقرایی مورد توجه قرار گرفته.

  1. تفکر قیاسی یا استدلال قیاسی، یک نوع استدلال منطقی است که بر اساس تشابه یا تفاوت بین اشیاء یا اطلاعات، نتیجه‌گیری می‌کند. در این نوع استدلال، از تفاوت یا شباهت در مورد یک یا چند ویژگی انتقال می‌شود تا نتایج و استنتاج‌های جدیدی به دست آید.

    استدلال قیاسی حاوی دو قسمت است: قسمت اول تحلیل ویژگی‌های مشترک بین دو مورد یا گروه مشابه است. بر اساس این تشابه، استنتاجی می‌شود که این دو مورد در ویژگی دیگری نیز تفاوت یا شباهت دارند. قسمت دوم تفسیر نتیجه است و بیان می‌کند که چه نتیجه‌ای از برقراری تفاوت یا شباهت در ویژگی‌های دیگر حاصل می‌شود.

    مثالی از تفکر قیاسی، جمع‌بندی نتایج تحقیقاتی است. در این حالت، با تحلیل ویژگی‌های مشترک بین مطالعات مختلف، استنتاج می‌شود که نتایج آنها نیز مشابه یا تفاوت دارند. این استدلال کمک می‌کند تا به استنتاج‌های جدید و معتبرتری درباره یک موضوع برسیم.

    به عنوان مثال دیگر، فرض کنید یک شخص آرایش مناسب و زیبایی مراقبت نمی‌کند. تفکر قیاسی ممکن است تصمیم بگیرد که این شخص بی‌توجه به سلامتی خود است و احتمالاً در امور سایر زندگی‌اش نیز بی‌توجه است.

    تفکر قیاسی به صورت گسترده در علوم اجتماعی، روانشناسی و فلسفه استفاده می‌شود. این نوع استدلال می‌تواند در تحلیل و بررسی مسائل مختلف مفید باشد و به منظور بهتر فهمیدن ارتباطات و استنتاج‌های عقلانی که از طریق تفاوت‌ها و شباهت‌ها بین اطلاعات حاصل می‌شوند، مورد استفاده قرار گیرد.

    1. سلام

      در گذشته، استدلال قیاسی به دلیل عدم دسترسی به روش‌ها و ابزارهای پیشرفته‌تری برای اندازه‌گیری و سنجش پدیده‌ها و فرآیندها استفاده می‌شد. همین‌طور، در بسیاری از موارد، اطلاعات کافی درباره موضوع مورد نظر وجود نداشته و استفاده از استدلال قیاسی به عنوان روش آماری معتبر در نظر گرفته می‌شد.

      به علاوه، در بسیاری از رشته‌ها و علوم، مثل علوم اجتماعی و روانشناسی، که به دلیل ماهیت خاص خودش، تحصیلات علمی کمتری بهره‌مند هستند، استدلال قیاسی روش متداولی بود که به راحتی قابل فهم بود و امکان انجام اون برای علم‌آموزان ممکن بود.

      اما با پیشرفت علم و تکنولوژی، روش‌های دقیقتری برای سنجش و تحلیل داده‌ها در دسترس قرار گرفته‌اند که دانشمندان امکان استفاده از روش‌های کمیتی و تحلیل آماری رو در تحقیقات خودشون دارند. استفاده از استدلال قیاسی همچنان در بعضی موارد ممکنه، ولی به عنوان یه روش تکمیلی تلقی می‌شه و به جای تکیه بر اون، از روش‌های دقیقتر و مطمئن‌تر برای اثبات فرضیات و تحلیل داده‌ها استفاده می‌شه.

    1. تعریف از عدد صحیح : عدد صحیح به هر عددی گفته می‌شه که بدون اعشار و ارقام مثبت و منفی بوده و بر اساس سیستم عددها محاسبه و نمایش داده می‌شه. برای مثال، ۲، ۱۰، -۳۵ عددهای صحیح هستند.

      استدلال: تمامی اعدادی که بدون اعشار و ارقام مثبت و منفی هستند، عدد صحیح هستند. عدد ۳.۴۵ ارقام اعشاری داره و به همین دلیل عدد صحیح نیست. پس این استدلال درسته.

       

      تعریف از مستطیل : مستطیل به یه چهارضلعی مرتب و هم‌پوشان گفته می‌شه که دو زوج ضلع مجاورش متوازی باشند و ارتفاعش با طول ضلع‌هاش برابر باشه. برای مثال، یه کاغذ مستطیلی با قطع استاندارد A4 مثالی از مستطیل است.

      استدلال: اگه یک چهارضلعی مرتب و هم‌پوشان دو زوج ضلع متوازی باشند و ارتفاعش با طول ضلع‌هاش برابر باشه، اون چهارضلعی مستطیله. مستطیل با ضلع‌های ۴ و ۸ دو زوج ضلع متوازی داره و ارتفاعش با طول ضلع‌هاش یکسانه، بنابراین درستی این استدلال ثابت می‌شه.

       

      تعریف از متخاصمین : دو شخص رو متخاصمین می‌گویند که در یه موضوع، دیدگاه و نظر متناقضی داشته باشند. به عنوان مثال، شخص الف معتقده که هرکسی حق انتخاب دین خودش رو داره، اما شخص ب معتقده که همه باید از یه دین خاص پیروی کنند.

      استدلال: اگه دو شخص در یه موضوع دیدگاه و نظر متناقض داشته باشند، اون‌ها متخاصمین هستند. شخص الف و شخص ب در این موضوع دیدگاه‌های متناقضی دارند، بنابراین استدلال مورد نظر درسته.

    1. سلام

      تفکر قیاسی و مهارت مقایسه دو مفهوم مختلف هستند و البته ارتباط تنگاتنگی هم بینشون برقراره.

      تفکر قیاسی به معنای توانایی برقراری رابطه‌ی تشابه و تفاوت میان اطلاعات و مفاهیم مختلفه. این نوع تفکر بر مبنای برقراری ارتباط بین چند شیء و تمایز میان اون‌ها براساس ویژگی‌های مشترک یا تفاوت‌ها بنا نهاده می‌شه. به عنوان مثال، تفکر قیاسی به شما کمک می‌کنه تا بتونید بین گزینه‌های مختلف انتخاب کنید یا بین محصولات مختلف تصمیم‌گیری کنید.

      از طرف دیگه، مهارت مقایسه به معنای توانایی مشاهده و تحلیل تفاوت‌ها و مشابهت‌ها میان دو شیء است. در مقایسه، به دنبال تمایز و تشخیص تفاوت‌ها و شباهت‌های موجود بین دو مورده. این مهارت برای تصمیم‌گیری مناسب و بررسی موارد مشابه و تفاوت‌هاشون از اهمیت بالایی برخورداره.

      به طور خلاصه، مهارت مقایسه یکی از جنبه‌های تفکر قیاسیه که در تفکر و تصمیم‌گیری‌های روزمره استفاده می‌شه.

    1. سلام

      استدلال استنتاجی (یا کل به جز) یک نوع استدلال منطقیه که بر اساس قوانین استنتاجی و اصول منطقی برای برقراری استدلال استفاده می‌کنه. در این نوع استدلال، از قرائن یا حقایق خاص (کل) به استنتاج یا نتیجه‌گیری عمومی (جز) پی می‌بریم.

      استدلال استنتاجی بر اساس سه قاعده اساسی انجام می‌شه:

      ۱. قاعده عمومی: اگر یک خاصیت یا حقیقت برای همه اعضای یک مجموعه یا کلاس صادق باشه، می‌شه آن خاصیت را برای تمام اعضای آن کلاس یا مجموعه فرض کرد.

      ۲. قاعده کلی: اگر یک خاصیت یا حقیقت برای یک عضو خاص یا تعدادی از اعضای یک مجموعه صادق باشه، می‌توان آن خاصیت را برای تمام اعضای آن مجموعه فرض کرد.

      ۳. قاعده جز: اگر یک خاصیت یا حقیقت برای تمام اعضای یک مجموعه صادق باشه و برای یک عضو خاص از آن مجموعه صادق نباشه، می‌شه نتیجه گرفت که آن خاصیت برای این عضو نیز صادق نیست.

      به طور خلاصه، استدلال استنتاجی یا کل به جز بر اساس قوانین منطقی و استنتاجی برای رسیدن به نتیجه‌گیری‌های عمومی از قرائن خاص استفاده می‌کنه. این روش به ما امکان می‌ده از چیزهای خاص به نتیجه‌گیری‌های کلی برسیم.

        1. سلام

          استدلال استنتاجی/قیاسی در ریاضیات روشی برای استدلاله که در اون فرد با یک گزاره یا مقدمه کلی شروع می کنه و سپس قواعد منطقی رو برای رسیدن به یه نتیجه خاص به کار می گیره. در ریاضیات، استدلال قیاسی برای اثبات قضایا و حل مسائل با در نظر گرفتن مجموعه ای از بدیهیات یا مفروضات به عنوان درست و سپس استنتاج منطقی پیامدهایی که باید به دنبال داشته باشه، استفاده می شه.

          به عنوان مثال، در هندسه از استدلال قیاسی برای اثبات قضایای مربوط به خواص اشکال هندسی استفاده می شه. و می‌شه با این فرض شروع کرد که مجموع زوایای یه مثلث تا ۱۸۰ درجه هست و سپس از استدلال قیاسی برای اثبات اینکه زوایای یه مثلث خاص واقعاً ۱۸۰ درجه هستند استفاده کرد.

          در ریاضیات، تا زمانی که مفروضات یا مقدمات اولیه معتبر باشند، استدلال قیاسی روشی دقیق و قابل اعتماد برای اثبات تلقی می شه. و این ابزار کلیدی در ایجاد پایه های دانش ریاضی و درک روابط بین مفاهیم ریاضیه.

  2. استدلال قیاسی فرآیندی منطقی است که در آن یک نتیجه گیری مبتنی بر تطابق مقدمات متعددی است که عموماً درست فرض می شوند . استدلال قیاسی گاهی اوقات به عنوان منطق از بالا به پایین شناخته می شود. استدلال قیاسی بر ایجاد مقدمات منطقی و استناد به نتیجه گیری حول آن مقدمات متکی است.

  3. استدلال استقرایی: بیشتر طوفان های برفی ما از شمال می آیند. برف شروع به باریدن کرده است. این طوفان برف باید از شمال بیاید.
    استدلال قیاسی: همه طوفان های برفی ما از شمال می آیند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *