بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

کشف راز زندگی بهتر: با شناخت مزاج خود به سوی موفقیت!

مزاج شناسی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

برای زندگی بهتر، مزاج خود را بشناسید؟ / برگرفته از کتاب “ذخیره ی خوارزمشاهی”

بر اساس کتاب “ذخیره ی خوارزمشاهی” (کتابی به زبان فارسی است که آغاز تالیف آن از سال ۵۰۴ هجری قمری در زمینه پزشکی و به قلم اسماعیل جرجانی شروع شده است)، مزاج در طب سنتی حالتی جسمی و عملکردی می باشد که از مخلوط شدن چهار عنصر مشهور (آب، آتش، باد، خاک – که گفته می شود تمام جهان ماده از این چهار عنصر تشکیل شده اند) در بدن هر فرد پدیدار می ‌شود.
طبق گتاب یاد شده، از نحوه ی ترکیب و تاثیرگذاری عناصر چهارگانه، نُه حالت مختلف شکل می گیرد چهار حالت اول، مزاج ‌های اصلی قلمداد می شوند و سایر موارد برگرفته از این مزاج های اصلی و با برقراری اعتدال بین مزاج ها خواهند بود. در این مقاله به معرفی و بررسی مزاج های اصلی خواهیم پرداخت:

با انواع مزاج آشنا شوید

طبق نوشتار کتاب ذخیره ی خوارزمشاهی، مزاج های اصلی ما مطابق با موارد زیر فهرست می شوند:

  1. مزاج صفراوی یا گرم و خشک
  2. مزاج دموی یا گرم و مرطوب
  3. مزاج سوداوی یا سرد و خشک
  4. مزاج بلغمی یا سرد و‌ مرطوب

مزاج شناسی

البته در طب سنتی در خصوص برخی اشخاص این اصطلاح به کار می ‌رود که عناصر چهارگانه در تعادل می باشند و به اصطلاح این گروه دارای مزاجی معتدل هستند؛ بدین صورت، این موارد شامل دسته بندی زیر می شوند:

  1. مزاج گرم و معتدل
  2. مزاج سرد و معتدل
  3. مزاج خشک و معتدل
  4. مزاج ‌مرطوب و معتدل

مرتبط: سرکه سیب: خواص، کاربرد عجیب ولی واقعی آن

معرفی مزاج های اصلی

ناگفته کاملا مشخص است که هر یک از مزاج های اصلی خصوصیاتی بارز و مختص به خود دارند و هر کس که دارای یکی از این مزاج ها باشد، خصوصیات بدنی و شخصیتی وی نیز متناسب با آن مزاج، خواهد بود.
البته پیش از معرفی مزاج ها و ارائه خصوصیات آنها، لازم به ذکر است که هیچ کس به صورت صد درصدی و به طور محض، دارای یک مزاج نیست و همیشه شخصیت و حالات هر فرد متشکل از غلبه یک مزاج به همراه یک یا چند مزاج دیگر است. و از همین رو، اگرچه ویژگی های یک مزاج به طور کامل در هیچ کس نمایان نمی شود، اما با این حال اکثر ویژگی های یک مزاج در حالات و شخصیت هر فرد در او نمایان می شود.

مزاج صفراوی و گرم و خشک

آن دسته از کسانی که دارای مزاج گرم و خشک هستند لاغر اندام بوده و معمولا استخوان بندی درشت داشته و رنگ پوست آن‌ها و همچنین سفیدی چشمشان اندکی به زردی می ‌زند. افراد صفراوی شدیدا گرمایی می باشند و غالبا در تابستان ها دچار مشکلاتی می ‌شوند، همین طور آنها در بسیاری از زمان ها شاهد عطش زیاد و خشکی دهان می باشند.

از جمله خصوصیات رفتاری افراد صفراوی مواردی شامل این موارد می باشد که بسیار پر انرژی و پر تحرکند. باهوش و زیرک بوده و غالبا پر حرف هستند؛ همچنین آنها هم زود عصبانی می‌شوند و هم به سرعت عصبانیتشان فروکش می کند.

علاوه بر این، بد نیست بدانید که اشخاص با مزاج گرم و خشک، رغبت زیادی به میل کردن ترشیجات (مثل لواشک، تمبر هندی، سرکه و …) داشته و همین طور خوراکی ‌های سردی همچون خیار، کاهو و هندوانه را نیز بسیار دوست دارند و البته تمایل به خوردن شیرینی در آن‌ها چندان زیاد نیست.

مزاج گرم و خشک (صفراوی) چگونه مزاجی است؟

نحوه عملکردی افراد صفراوی

در حالات رفتاری و روحی افراد صفراوی این موارد بیشتر به چشم می خورد که آنها عموما افرادی خوش بین هستند، اصولا رُک بوده و از ابراز حس و حالشان در مقابل دیگران ترس و واهمه ندارند؛ همین طور آنها چندان مایل به جزئیات ندارند و عمدتا کلی نگر هستند. تغییر پذیری در افراد با مزاج گرم و خشک بسیار بالاست و آنها به راحتی حاضر به پذیرش تغییرات، چالش ها و ریسک ها می باشند. این دسته از مردم، عموما مایل به مدیریت دیگرانند و برای امور مدیریتی توان اجرایی بالاتری دارند. همچنین آنها دوست ندارند که تحت نظارت و کنترل دیگران زندگی یا کار کنند.

افراد صفراوی معمولا با انرژی بالا، پرشور و خلاقیت زیادی برخوردار هستند. آنها به راحتی مسئولیت می پذیرند و به خوبی در مواقع فشار و استرس عملکرد خوبی دارند. همچنین این افراد عموما دارای انعطاف پذیری و توانایی سرعت در تصمیم گیری هستند.

با وجود این همه ویژگی مثبت، افراد صفراوی ممکن است کمی غیر مرتب و ناپایدار در برنامه ریزی خود باشند و به نتیجه های نهایی دقت کمی نشان دهند. همچنین این افراد ممکن است بیش از حد خود را به دیگران وابسته بدانند و در مواقعی به احساسات منفی و نگرانی های زیادی دچار شوند.

در کل، افراد صفراوی با انرژی و پرشور، آسان برای همکاری و مدیریت، ولی نیاز به مراقبت از خود و توجه به جزئیات دارند تا به عملکرد بهتری برسند.

ارتباط خوراکی ها با افراد صفراوی

در صورتی که شما از دسته افرادی هستید که صفرا در شما غالب است، مصرف میوه ها و خوراکی هایی همچون شاتوت، انار، تمشک، زرشک، هلو، زردآلو، سیب، خیار، گلابی، کدو، کاهو و اسفناج برایتان بسیار مفید است.
همچنین مصرف پیاز، سیر، ادویه هـای تند، گوشت قرمز، موز، آناناس، خربزه، انجیر، غذا هـای سرخ کرده، پسته، فندق گردو، و نارگیل با مزاج افراد صفراوی چندان سازگاری ندارد و توصیه می شود تا حد امکان از مصرف این دسته از خوراکی ها پرهیز کنند.

اگر شما از افرادی با مزاج صفراوی و گرم و خشک هستید، می‌توانید با مصرف مواد مخصوص غذایی که خنک کننده و خلطی هستند، از تعادل این مزاج در بدن خود مراقبت کنید. مثلا مصرف میوه‌های خنک مانند هندوانه و خیار، یا خوردن غذاهای ترش مانند سرکه و لیمو، به شما کمک خواهد کرد.

همچنین مصرف موادی مانند شاهدانه، نعناع، زردچوبه و زنجبیل نیز می‌تواند به شما کمک کند تا از خشکی بدن خود کاسته و از علائم ناخوشایند مزاحمت خود با مزاج گرم خشک دوری کنید.

اگر متوجه تغییرات ناگهانی در مزاج خود شدید یا علائم ناراحت کننده‌ای را تجربه می‌کنید، حتما به پزشک خود مراجعه کنید تا با مشاوره و درمان مناسب، این مشکلات را حل کنید.

مزاج صفراوی گرم و خشک، به مزاجی اطلاق می‌شود که دارای خصوصیات غالب آتش و خاک می‌باشد. ویژگی‌های مزاج صفراوی گرم و خشک به شرح زیر است:

– قدرت بالای هضم و جذب غذا
– علاقه به طعم‌های تند و شور
– دارای شجاعت و جسارت در برخورد با موقعیت‌های مختلف
– هوشیاری و تمرکز بالا
– پایبندی به اصول و ارزش‌های خود

همچنین، مزاج صفراوی گرم و خشک دارای برخی ویژگی‌های منفی نیز می‌باشد، مانند:

– تمایل به بی حوصلگی و خستگی روانی
– افسردگی و ناراحتی در صورت نادیده گرفتن نیازهای روحی و اجتماعی خود
– دشواری در تعامل با دیگران به خصوص در صورت مخالفت با نظر آن‌ها

به طور کلی، شناخت مزاج خود و تغییر سبک زندگی و روش‌های درمانی و نوع غذایی به مطابقت با آن، می‌تواند به بهبود بیماری‌ها، افزایش سلامت جسمی و روحی، بهبود فعالیت‌های روزانه و کیفیت زندگی کمک کند.

مرتبط: ۴ تیپ شخصیتی DISC (به علاوه ۱۲ سبک با مشاغل)

مزاج دموی یا گرم و‌ مرطوب

غالبا آن دسته از کسانی که مزاج شان گرم و مرطوب می باشد دارای پوستی سرخ و سفید، بدنی درشت و عضلانی بوده و این افراد غالبا چندان گرمایی و سرمایی نیستند، اما با این حال تحمل سرما برای آنها راحت‌تر از تحمل گرما است. افراد دموی از قدرت حرکات بدنی بالا و توان هضم خوب و اشتهای بالا برخوردارند و نسبت به سایر مردم از گروه مزاج ‌های صفراوی، بلغمی و سودایی عروق برجسته تری (بویژه در دست ها) دارند. علاوه بر این، افراد دموی و دارای مزاج گرم و مرطوب استعداد بسیار بیشتری برای ابتلا به فشار خون و بیماری ‌های قلبی دارند.

افراد دارای مزاج دموی گرم و مرطوب نبضی پر و قوی دارند. صدایی رسا و محکم از جمله نشانه های مزاج دموی است. قدرت هضم و اشتهای‌شان خوب است و معمولاً یبوست ندارند. دموی مزاج‌ها معمولاً افرادی بی‌خیال، سرزنده و اغلب بی‌حساب و کتاب‌اند.

مزاج گرم و مرطوب (دموی ) چگونه افرادی هستند

نحوه عملکردی افراد دموی

افراد دموی از نظر رفتاری، شجاع و جسور هستند و اعتماد به نفس بالایی نیز دارند. آنها اهل ریسک هستند ولی نظم و ترتیب آنها از افراد صفراوی کمتر است. این دسته از مردم میل زیادی به رهبری دارند و عموما خوشرو، صمیمی و آرام نیز هستند، با این وجود، آنها اگر عصبانی شوند ممکن است دست به رفتار‌های مخاطره آمیز بزنند.

افراد دموی عموما دارای انرژی بالا، رشد و توسعه فردی بالا و تلاش برای بهبود وضعیت خود هستند. آنها از روابط اجتماعی خوبی برخوردار هستند و توانایی برقراری ارتباطات موثر با دیگران را دارند.

با توجه به اینکه افراد دموی عموما دارای کنش‌های غیر منتظره و مخاطره‌آمیز هستند، ممکن است به صورت ناخودآگاه خطراتی را ایجاد کنند. برای موفقیت و پیشرفت بیشتر، نیاز به کنترل و مدیریت این انرژی بالا و رفتارهای اغراق‌آمیز دارند.

ارتباط خوراکی ها با افراد دموی

از نظر میل غذایی و ذائقه افراد دموی نیز باید گفت، افراد دارای مزاج گرم و مرطوب میل به شیرینی و ترشی دارند، اما در کل آنها همه نوع غذایی را می ‌خورند.

با این وجود مصرف تخم ریحان، خاکشیر، نان جو، سوپ یا آش جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای افراد دموی مزاج مفید بوده و مصرف مواد غذایی هچمون خوراکی ‌هایی مثل آبِ یخ، تخم مرغ، نوشابه، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای برای آنها مضر است.

همچنین خوراکی های گرمی مانند زیره، زنجبیل، فلفل، فلفل دلمه ای، دارچین، فلفل قرمز و ادویه جات گرم نیز در افراد دموی مزاج مفید هستند. اما مصرف گرمای حاصل از مصرف زیره سیاه، زعفران، انار، تربچه، کنجد و انجیر برای آنها مضر است.

در کل، برای افراد دموی مهم است که در تغذیه خود به تعادل میل کنند و از تنوع مواد غذایی بهره ببرند تا از نظر غذایی سالم و مناسب برای سلامتی خود مراقبت کنند.

مزاج دموی یا گرم و مرطوب، به مزاجی اطلاق می‌شود که دارای خصوصیات غالب آتش و آب می‌باشد. ویژگی‌های مزاج دموی به شرح زیر است:

– دارای شخصیت جذاب و زیبایی
– دوست داشتن کارهای با هیجان، مثل پیشگامی در شغل یا رابطه
– قدرت و شجاعت در برابر فشارهای زندگی
– علاقه به طعم‌های شیرین و ترش
– حساسیت به نیازهای دیگران

همچنین، مزاج دموی دارای برخی ویژگی‌های منفی نیز می‌باشد، مانند:
– ناراحتی، نارضایتی، و بی‌ثباتی روحی
– تمایل به بی‌انضباطی در مصرف غذا و مشروبات الکلی
– تمایل به افسردگی و بی‌اعتمادی به خود و دیگران در صورت نادیده گرفتن نیازهای روحی و اجتماعی خود

به طور کلی، شناخت مزاج خود و تغییر سبک زندگی و روش‌های درمانی و نوع غذایی به مطابقت با آن، می‌تواند به بهبود بیماری‌ها، افزایش سلامت جسمی و روحی، بهبود فعالیت‌های روزانه و کیفیت زندگی کمک کند.

مرتبط: پنج ویژگی بزرگ شخصیت: یافتن شغل مناسب برای شما

مزاج سوداوی یا سرد و خشک

اکثر انسان‌ هایی که از نظر مزاج شناسی در گروه مزاج سرد و خشک (سودایی) قرار دارند دارای پوستی سفید هستند؛ آنها به شدت با سرما مشکل داشته و بدن این افراد به راحتی در هوای سرد گرم نخواهد شد. علاوه بر این افراد سودایی میل بسیار زیادی (خیلی بیشتر از سایر گروه های مزاجی) به خوابیدن داشته و در بسیاری از مواقع احساس خستگی می ‌کنند و کم انرژی هستند.

انسان‌هایی که مزاج سوداوی دارند، ممکن است دارای خصوصیاتی همچون سردی و بی‌انگیزگی باشند و در مواقع مختلف انرژی و اشتیاق کمتری نسبت به افراد دیگر داشته باشند. آنها معمولاً به نحوه صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن به طور مثبت نگر نیستند و می‌توانند در مواقع مختلف احساس ناراحتی و دلسردی کنند.

برای مدیریت و تغییر مزاج سوداوی، اهمیت دارد که افراد به سبک زندگی و روش‌های متناسب با این نوع مزاج توجه کنند. مثلاً ورزش منظم، مصرف غذاهای گرم و پرانرژی، و روشن نگاه داشتن به مسائل می‌توانند بهبود بخشی در این وضعیت ایجاد کنند. همچنین مشورت با متخصصین از روان‌شناسان و مشاوران می‌تواند به افراد کمک کند تا تغییرات لازم را در زندگی‌شان ایجاد کنند.

مزاج شناسی، سوداوی یا سرد و خشک (خصوصیات و تغذیه)

نحوه عملکردی افراد سوداوی

از منظر رفتاری افراد سوداوی با خصوصیاتی همچون نظم و ترتیب و دور اندیشی بسیار زیاد شناخته می ‌شوند. همچنین این دسته از مردم غالبا بسیار دقیق و خونسرد بوده و میل زیادی به تحلیل و ارزیابی از خودشان نشان می ‌دهند. علاوه بر این از نظر روانشناسی بیشتر انسان ‌های دارای مزاج سرد و خشک (سوداوی) جزو دسته افراد درونگرا هستند.

این افراد معمولا به تحلیل و بررسی موقعیت ها و شرایط دقت زیادی دارند و تصمیم ‌گیری هایشان بر اساس منطق و عقل صورت می‌گیرد. آن‌ها با دقت به اهداف خود پایبند هستند و به دستیابی به آن‌ها تلاش می‌کنند.

افراد سوداوی عموما نیازمند پایبندی به اصول و قوانین هستند و از قوانین خود تخلیه نمی ‌کنند. آن ‌ها علاقه زیادی به کنترل و مدیریت شرایط دارند. این افراد ممکن است به نظر دیگران ظاهرا سرد و بی ‌احساس به نظر بیایند و این امر ممکن است باعث مشکلات در ارتباطات شخصی آن ‌ها شود.

به طور کلی افراد سوداوی دارای خصوصیاتی هستند که آن ‌ها را به تحلیل و بررسی دقیق موقعیت ‌ها و انتخاب‌ها ترغیب می‌کند. این افراد معمولا موفق در زمینه کسب و کار و مدیریت منابع مالی هستند و معمولا به دستیابی به اهداف خود می‌رسند.

بخوانید: هماهنگی درونی: همزمانی عقل و قلب برای زندگی متعادل

ارتباط خوراکی ها با افراد سوداوی

انسان‌های با مزاج سرد و خشک از نظر خصوصیات غذایی و ذائقه ای، با میل زیاد به شیرینی و غذا‌های گرم شناخته می ‌شوند و خوراکی‌ های سردی مثل خیار و کاهو چندان با ذائقه افراد سوداوی سازگاری ندارد.

در خصوص خوردن خوراکی‌ ها نیز مواردی همچون گوشت گوسفند، شتر و خروس، نمکِ دریا، نعنا و روغن کنجد، نباتِ سفید، ماش، جوانه گندم، کلم، بادام، پسته، گردو و چای دارچین برای سوداوی مزاج‌ ها بسیار مناسب می باشد؛ اما مواد غذایی نظیر گوشتِ گوساله، گوشتِ ماهی، عدس، لوبیا، بادمجان و سبزیجات و صیفیجاتی همچون گشنیز، خیار، کاهو، گوجه فرنگی و میوه‌ هایی مثل موز و کیوی برای آنها اصلا مناسب نیست.

بنابراین، انتخاب خوراکی‌ ها بر اساس مزاج فرد می‌تواند بر سلامت و روحیه آن تأثیرگذار باشد. بهتر است افراد سوداوی در انتخاب غذاها به مطالعه و شناخت خوراکی‌ های مناسب برای مزاج خود توجه کنند تا بتوانند از اثرات مثبت سبک زندگی خود بهره‌مند شوند.

مزاج سوداوی یا سرد و خشک، به مزاجی اطلاق می‌شود که دارای خصوصیات غالب هوا و خاک می‌باشد. ویژگی‌های مزاج سوداوی به شرح زیر است:

– تمایل به دانش و پژوهش
– علاقه به نوعی غذای سرد و خنک، بدون طعم شیرین بیشتر از سایر مزاج‌ها
– تمایل به فعالیت‌های سازنده و با اهداف بلندمدت
– پایبندی به اصول و ارزش‌های خود
– حساسیت به نظافت و بهداشت

همچنین، مزاج سوداوی دارای برخی ویژگی‌های منفی نیز می‌باشد، مانند:
– تمایل به خشم و ترس روانی
– عدم انعطاف‌پذیری نسبت به تغییرات و رویدادهای جدید
– تمایل به بی‌حوصلگی و خستگی روانی در صورت مواجه با فشارهای زندگی

به طور کلی، شناخت مزاج خود و تغییر سبک زندگی و روش‌های درمانی و نوع غذایی به مطابقت با آن، می‌تواند به بهبود بیماری‌ها، افزایش سلامت جسمی و روحی، بهبود فعالیت‌های روزانه و کیفیت زندگی کمک کند.

مرتبط: ۱۵ ویژگی شخصیتی برتر برای نشان دادن در محل کار و در رزومه

مزاج بلغمی یا سرد و‌ مرطوب

بیشتر، افراد بلغمی مزاج چاق و پر چربی هستند و پوستی سفید و مو‌هایی کم پشت دارند؛ آنها غالبا قدی کوتاه نیز دارند. این گروه نسبت به گروه های دیگر از مزاج‌ های چهارگانه، خیلی کمتر تشنه شده و عموما دهان شان هم مرطوب است. اشخاص با مزاج سرد و مرطوب را از روی مدت زمان طولانی خواب شان در طول شبانه روز می ‌توان شناخت. همچنین بدترین زمان سال برای این گروه از مردم، زمستان ها است.

آنها احساس خستگی بیشتری می کنند و از سرما زیاد رنج می برند. علائم بیشتر برای مزاج سرد و مرطوب شامل تهوع، انزجار از خوراکی های چرب و سنگین، اضطراب و افسردگی، و همچنین مشکلات گوارشی مانند سوزش معده و زخم معده می باشد. از دیگر علائم آنها می توان به پوست خشک، موهای خشک و شکننده، نیز معده و روده های حساس اشاره کرد.

برای مراقبت از مزاج سرد و مرطوب، مهم است که مصرف خوراکی های گرم و خشک و همچنین مصرف آب گرم و داغ افزایش یابد. همچنین مصرف ادویه هایی مانند زردچوبه، زنجبیل و فلفل سیاه نیز می تواند به افزایش گرمای بدن و بهبود گوارش کمک کند. ورزش‌های گرمانه مانند یوگا و تنفس عمیق نیز می تواند به تحرک گرمایی در بدن کمک کند و از سمیت بلغمی جلوگیری کند.

مزاج سردی و تری یا بلغمی (تغذیه و خصوصیات)

نحوه عملکردی افراد بلغمی

بلغمی مزاج‌ها از نظر رفتار شناسی، عموما کم انرژی می باشند و می ‌توان گفت آنها مقدار زیادی کند هستند. اما در عوض آن‌ها صبور و آرام هستند و خیلی کمتر از افراد در دیگر گروه های مزاج ‌های چهارگانه عصبانی شده و پرخاشگری می کنند.
این گروه از مردم غالبا افرادی خجالتی و کم رو هستند و با نظر به میزان خودباوری و اعتماد به نفس پایینی که دارند، همیشه مایلند توسط دیگران مورد تایید قرار بگیرند، لذا آنها بیشتر مواقع امور زندگی و کار خود را بر مبنای عملکرد دیگران تنظیم می کنند.
همچنین این افراد انسان های مورد اعتمادی هستند و در امانتداری، وفای به عهد و … نسبت به سایر افراد بهتر عمل می کنند.

افراد بلغمی کمتر تمایل به ریسک‌پذیری دارند و تردیدات بیشتری در تصمیم‌گیری دارند. آن‌ها معمولا ترجیح می‌دهند در موقعیت‌های نامعلوم و پراز تغییرات، اطلاعات بیشتری جمع‌آوری کنند و به دقت بررسی‌های نکنند. این ممکن است باعث تأخیر در اتخاذ تصمیمات و اقدامات آن‌ها شود.

همچنین، به دلیل طبیعت خجالتی و کم‌رویی آن‌ها، افراد بلغمی ممکن است در مواقعی که نیاز به ابراز نظر یا تصمیم گیری دارند، خجالت بکشند و احساس ناامنی کنند. به همین دلیل، ارتباط برقرار کردن و حفظ روابط موثر برای آن‌ها ممکن است چالش‌هایی ایجاد کند.

به طور کلی، افراد بلغمی به دلیل طبیعت خجالتی، خودباوری و اعتماد به نفس کمتری دارند و از راه‌های مختلفی برای مقابله با این ویژگی‌ها می‌توانند استفاده کنند، از جمله تقویت اعتماد به نفس، ایجاد ارتباطات موثر و ارتقای مهارت‌های ارتباطی و تصمیم‌گیری.

ارتباط خوراکی ها با افراد بلغمی

از نشانه های مشخص برای شناخت انسان ‌های با مزاجی سرد و مرطوب (البته از نظر عادات غذایی)، تمای آنها به خوراکی ‌های گرم همچون شیرینی ها و ادویه‌ ها و عدم تمایل آنها به مصرف خوراکی‌ های سرد مثل ترشیجات است.

و جدای از این، مصرف خوراکی‌ هایی همچون توت، سیب، انبه، خرمای خشک، بـه، انجیر، انگور، کشمش، زنجبیل، هویج، کرفس، دارچین و زیره برای افراد بلغمی مزاج مفید بوده و توصیه می شود و اما مواد غذایی نظیر کدو خورشتی، گرمک، کاهو، هندوانه، آش، شلیل، کیوی، زردآلو، مرکبات و هلو، قارچ، ذغال اخته، سوپ ماهی و کله پاچه برای آنها مضر بوده و توصیه می شود تا این دسته از خوراکی ها را مصرف نکنند.

مزاج بلغمی یا سرد و مرطوب، به مزاجی اطلاق می‌شود که دارای خصوصیات غالب آب و خاک می‌باشد. ویژگی‌های مزاج بلغمی به شرح زیر است:

– تمایل به غذاهای گرم و رطوبت‌بخش
– علاقه به رنگ‌های نرم و پاستلی
– حساسیت به محیط پیرامون
– صبر و شکیبایی در برابر فشارهای زندگی
– دوست داشتن هنر و فرهنگ

همچنین، مزاج بلغمی دارای برخی ویژگی‌های منفی نیز می‌باشد، مانند:
– تمایل به تنبلی و بی‌حوصلگی
– عدم انعطاف‌پذیری نسبت به تغییرات و رویدادهای جدید
– تمایل به اضطراب و نگرانی در صورت نادیده گرفتن نیازهای روحی و اجتماعی خود

به طور کلی، شناخت مزاج خود و تغییر سبک زندگی و روش‌های درمانی و نوع غذایی به مطابقت با آن، می‌تواند به بهبود بیماری‌ها، افزایش سلامت جسمی و روحی، بهبود فعالیت‌های روزانه و کیفیت زندگی کمک کند.

و بخوانید:

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

6 پاسخ

    1. مزاج‌شناسی بر اساس ظاهر بدن و چهره
      هر یک از افراد با مزاج‌های مختلف و ویژگی‌های فیزیکی خاصی که اغلب در چهره و بدن آنها مشخص است. در ادامه ویژگی‌های مختلف این افراد را بررسی می‌کنیم.

      افراد با مزاج دموی، تنومند و قوی‌هیکل هستند و اغلب دارای بدن عضلانی و تنومندی هستند. این افراد دارای استخوان‌های بزرگ، صورت، لب‌ها، اندام‌ها و قسمت‌های دیگر بدن بزرگ و قوی، عموما احساس گرما کرده و دمای بدن بالا تر از حد معدل است. پوست آنها رنگی صورتی و گلگون دارد و موهای آنها ضخیم و پرپشت است.

      اما افراد با مزاج بلغمی، دارای بدن حجیم و چاق هستند و بیشتر از چربی تشکیل شده اند. این افراد احساس سرما می‌کنند و پوست آنها روشن و صاف است. موهای آنها ابریشمی و نرم و معمولا احتمال وجود لکه‌های تیره بر روی پوستشان وجود دارد.

      افراد با مزاج سوداوی، لاغر و جثه کوچک هستند و می‌توانند بدون چاق شدن هر چیزی بخورند. این افراد زود احساس سرما می‌کنند و پوست آنها رنگ تیره دارد. موهایشان زبر و مجعد است و معمولا از موهای زائد بیشتری برخوردارند.

      و در انتها، افراد دارای مزاج صفراوی، قدبلند و لاغر هستند و جثه کوچکی دارند. پوست آنها معمولا زرد و خشک است و این افراد مدام احساس گرما می‌کنند. به طور کلی، ویژگی‌های فیزیکی افراد متناسب با نوع مزاجشان است و می‌تواند نشان‌دهنده وضعیت جسمی و ذهنی آنها باشد.

    2. تشخیص مزاج از زبان
      رنگ زبان می‌تواند اطلاعاتی مفید درباره وضعیت کلی خون، جریان خون و تعادل اخلاط و مواد غذایی در دسترس شما فراهم کند. تغییر رنگ در یک ناحیه خاص از زبان نشان‌دهنده عدم تعادل در بخش مربوطه است.

      رنگ زبان سالم، صورتی است که نشان‌دهنده ترکیب متعادل و ایده‌آلی از قرمز و سفید است. هرگونه انحراف از این رنگ ممکن است نشان‌دهنده وضعیت سلامتی خارج از حالت ایده‌آل باشد. برای تشخیص رنگ زبان، باید زبان را در نور طبیعی و بدون سایه بررسی کرد.

      – زبان سفید یا پریده:
      رنگ سفید در زبان، کمبود مواد غذایی، سردی و افزایش خلط بلغمی را نشان می‌دهد. اگر این رنگ همراه با سایر علائم باشد ممکن است نشان‌دهنده کمبود خون باشد.

      – زبان قرمز:
      رنگ قرمز نشان‌دهنده گرمای زیاد در بدن است. اگر کل زبان قرمز باشد، ممکن است مشکل سیستمیک باشد، اما اگر فقط برخی از قسمت‌ها قرمز باشند، ممکن است فقط برخی از اندام‌ها تحت تاثیر قرار گرفته باشند. رنگ زبان قرمز روشن نشان‌دهنده گرمای افزایشی است، در حالی که قرمز تیره اغل از تب یا دیسکرازی خون ناشی است.

      – زبان بنفش:
      رنگ بنفش نشان‌دهنده رکود خون و کمبود عوامل حیاتی است. وجود نقاط بنفش روی زبان نشان‌دهنده رکود شدید خون است.

      – زبان زرد:
      رنگ زرد نشان‌دهنده یرقان یا افزایش باقیمانده‌های صفراوی است.

      – زبان قهوه‌ای:
      رنگ قهوه‌ای نشان‌دهنده افزایش باقیمانده‌های سوداوی یا صفرای سیاه در خون است.

    3. مزاج شناسی براساس رفتار:
       
       
       
      خصوصیات رفتاری افراد با مزاج دموی:
       
      – نیاز به گوش دادن و توجه به حرف‌هایشان
      – علاقه زیاد به هیجان و سوپرایز
      – شوخی و بذله‌گویی به عنوان روش ارتباطی
      – عاشق محبت، عشق و از خودگذشتگی
      – نیاز به آرامش و پرهیجان نبودن در مواقع تنش‌آور
      – عدم توانایی در مدیریت خشم و عصبانیت
      – عدم توانایی در انجام کارهای تکراری
      – دوست نداشتن بحث و جدل بی‌مورد
      – لذت بردن از معاشرت و زندگی ساده
      – ولخرجی و عدم قدرت در نگه‌داری سرمایه
      – انتظار نداشتن از خوش‌قولی و نظم از دیگران
      – عدم مناسب بودن برای ازدواج با افراد سوداو
       
       
       
      خصوصیات رفتاری افراد با مزاج صفرا:
       
      – عجول و پر جنب و جوش
      – سریع تصمیم می‌گیرند و ممکن است پشیمان شوند
      – جَوگیر و تحت تاثیر جو هستند
      – نیاز به شنیده‌شدن، حمایت و مراقبت دارند
      – عصبی می‌شوند و حوصله‌شان سر می‌رود
      – دمدمی مزاجی هستند و ممکن است از شاخه به شاخه پریدند
      – لازم است به‌طور محترمانه و غیرمستقیم نگرش‌های آن‌ها را تغییر دهید
      – به‌طور زیرکانه عمل کنید تا از رفتار دفاعی آن‌ها جلوگیری کنید
       
       
       
      خصوصیات رفتاری افراد با مزاج بلغمی شامل:
       
      – از درگیری می‌ترسند و هیچ گاه آن را شروع نمی‌کنند.
      – به راحتی احساسات خود را با دیگران درمیان می‌گذارند و با شما همدردی می‌کنند.
      – دیگران را بر خود مقدم می‌دانند و به رضایت خاطر آن‌ها اهمیت می‌دهند.
      – اعتماد‌زا هستند و قول داده شده را عملی می‌کنند.
      – دودل هستند و تصمیم‌گیری نهایی را به آن‌ها نسپارید.
      – درونگرا هستند اما از بودن در جمع نیز لذت می‌برند.
      – شرایط آرام و قابل پیش‌بینی را بیشتر می‌پسندند.
      – احساسات خود را با یک لبخند یا یک اخم بیان می‌کنند.
      – تابع حرف شما هستند و انعطاف پذیرند.
      – اغلب نیمه خالی لیوان را می‌بینند و احتیاج به پشت‌گرمی و امید دارند.
      – به افراد صفراوی حساس هستند که با انرژی و امید، آن‌ها را به حرکت وادار کنند.
      – زودرنج و حساس هستند و احتیاج دارند دیگران درکشانند.
      – اگر گریه می‌کنند، بهتر است فقط همدردی کنید به جای جلوگیری از آن.
       
       
       
      خصوصیات رفتاری افراد با مزاج سودا شامل:

      – نیاز به احترام بیشتر از محبت
      – عدم علاقه به سوپرایز و هیجان
      – نیاز به احترام، اما فاصله گرفتن از دست و پای آن‌ها
      – نیاز به صمیمیت و محبت، رفتارهای نرم و مقدمه چینی شده
      – نیاز به مقدمه چینی و غیر مستقیم بیان موضوع
      – اهل جمع و شلوغی نیستند
      – حتماً خوش قول باشند
      – اجازه گرفتن قبل از استفاده از وسایلشان
      – اهمیت دادن به اهمیت داشتن همه چیز سرجایش
      – دوستی های محدود اما ماندگار
      – نیاز به احترام و اجتناب از رفتار سرد
      – عدم قابلیت قبول اشتباهات و نیاز به زیرکانه بیان موضوع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *