بنر وب سایت مجموعه ایوسی

هدایای ویژه طراحی سایت

سندرم بی انگیزگی چیست؟

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

سندرم بی انگیزگی یا سندرم انگیزشی چیست؟

سندرم بی انگیزگی یک وضعیت روانپزشکی است که با تغییر در شخصیت، عواطف و عملکرد شناختی فرد مشخص می شود.

فرد مبتلا به این عارضه کمبود تمرکز و فعالیت، بی تفاوتی و حافظه ضعیف را تجربه خواهد کرد. این وضعیت برای اولین بار در دهه ۱۹۶۰ در میان افرادی که سابقه طولانی مصرف حشیش داشتند مشاهده شد.[۱]

از آن زمان با استفاده از سایر داروهای روانگردان مانند مت آمفتامین ها و برخی از شربت های سرفه بدون نسخه مرتبط است.

اگر به چیزهایی که معمولاً برای شما شادی می‌آورند بی‌انگیزه و بی‌علاقه هستید، ممکن است با این وضعیت زندگی کنید.

علائم سندرم انگیزشی

علائم سندرم انگیزشی شبیه افسردگی است، به همین دلیل است که گاهی اوقات ممکن است این بیماری به اشتباه به عنوان افسردگی تشخیص داده شود.

شایع ترین علائم سندرم انگیزشی شامل بی تفاوتی و رک بودن عاطفی است.

سایر علائمی که اغلب با این بیماری رخ می دهد عبارتند از:

  • فراموشی کوتاه مدت
  • عدم توانایی در تمرکز روی کارها
  • بی توجهی
  • ایزوله سازی اجتماعی
  • از دست دادن جاه طلبی

شناسایی سندرم انگیزشی

بسیاری از علائم سندرم انگیزشی منعکس کننده علائم افسردگی است، به همین دلیل است که گاهی اوقات ممکن است به اشتباه به عنوان افسردگی شناخته شود. برخی تحقیقات نشان می دهد که سندرم بی انگیزگی بر لوب فرونتال مغز تأثیر می گذارد. [۲]

لوب فرونتال بخشی از مغز است که مسئول موارد زیر است:

  • تصمیم گیری
  • تنظیم احساسات
  • تصمیم گیری
  • عملکرد شناختی

اولین نشانه های سندرم انگیزشی، نشانه های بی تفاوتی است. علائم بی تفاوتی عبارتند از:

  • از دست دادن حافظه کوتاه مدت و بلند مدت
  • نشان دادن کمبود احساسات
  • ناتوانی در تمرکز بر فعالیت هایی که نیاز به تمرکز بالایی دارند
علل

هیچ تحقیق قطعی برای اشاره به علت دقیق سندرم بی انگیزگی وجود ندارد. برخی از محققان این بیماری را با استفاده بیش از حد از ماری جوانا مرتبط می دانند.

مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs: Selective serotonin reuptake inhibitors) همچنین می‌توانند به طور بالقوه باعث ایجاد سندرم بی انگیزگی شوند. SSRI ها نوع رایجی از داروهای ضد افسردگی هستند. آنها معمولاً برای درمان افسردگی استفاده می شوند و شامل داروهایی مانند Zoloft و Prozac می شوند.

همچنین گزارش‌های متعددی در مورد استفاده از مواد روان‌گردان مانند مت آمفتامین، برخی از شربت‌های سرفه بدون نسخه و حلال‌هایی که باعث ایجاد سندرم بی انگیزگی می‌شوند، گزارش شده است.

این سندرم یکی از شایع ترین شرایط روانپزشکی است که در افرادی که سابقه استفاده از مواد روانگردان را دارند رخ می دهد.

مواد روانگردان به هر دارو یا موادی گفته می شود که نحوه عملکرد مغز شما را تغییر می دهد.[۳]

انواع سندرم بی انگیزگی

سندرم بی انگیزگی ماری جوانا و سندرم بی انگیزگی ناشی از SSRI دو نوع شایع این بیماری هستند.

سندرم انگیزشی ماری جوانا

سندرم بی انگیزگی اولین بار در بین افرادی که به طور مکرر از ماری جوانا استفاده می کردند مشاهده شد. با این حال، ارتباط بین مصرف ماری جوانا و سندرم انگیزشی همچنان منبع بحث و جدل است.

در حالی که برخی از مطالعات نشان می‌دهند که مصرف‌کنندگان مکرر ماری‌جوانا به احتمال زیاد سندروم بی انگیزگی را تجربه می‌کنند، برخی دیگر معتقدند که ماری‌جوانا نه تنها مسئول این بیماری نیست، بلکه این ماده مخدر تفریحی در واقع منجر به افزایش رفاه برای مصرف‌کنندگانش می‌شود. [۴]

یک مطالعه در مورد ارتباط بین ماری جوانا و سندرم انگیزشی پیشنهاد می کند که مصرف کنندگان مزمن ماری جوانا که کمبود شدید انگیزه را تجربه می کنند ممکن است قبلاً افسردگی داشته باشند و علائم سندرم بی انگیزگی ممکن است فقط تظاهر افسردگی آنها باشد و ناشی از مصرف خود ماری جوانا نباشد. [۵]

برخی از مطالعات دیگر گزارش می دهند که سندرم بی انگیزگی احتمالاً بین ۱۶ تا ۲۱ درصد از مصرف کنندگان مزمن ماری جوانا رخ می دهد.

تحقیقات نشان می‌دهد که حشیش شایع‌ترین علت سندرم انگیزشی است. [۶]

در مطالعه ای در سال ۲۰۱۸، محققان ارتباط بین مصرف ماری جوانا و سندرم انگیزشی را در ۵۰۵ دانشجوی دانشگاه آزمایش کردند. آنها سن، جنسیت و جمعیت نژادی را در نظر گرفتند. آنها همچنین شامل ارزیابی شخصیت شرکت کنندگان بودند. به عنوان مثال، محققان بررسی کردند که آیا شرکت کنندگان از مواد دیگری مانند تنباکو و الکل استفاده می کردند یا خیر.

در پایان مطالعه، محققان دریافتند که استفاده از ماری جوانا به تنهایی به طور قابل توجهی باعث کاهش ابتکار و تداوم می شود که نشانه های سندرم انگیزشی است. آنها به این نتیجه رسیدند که ماری جوانا یک عامل خطر برای ابتلا به این سندرم است. [۷]

سندرم بی انگیزگی ناشی از SSRI

برخی از افراد گزارش کرده اند که از طریق استفاده طولانی مدت یا کوتاه مدت از SSRI ها دچار سندرم برانگیخته شده اند.

SSRI ها برای تقلید از پیام رسان های شیمیایی مانند سروتونین در مغز ما طراحی شده اند تا به کاهش علائم افسردگی کمک کنند و احساس بهتری داشته باشید. با این حال، نشان داده شده است که گاهی اوقات باعث می شود گیرنده های سروتونین اصلی در مغز ما آسیب ببینند یا فرسوده شوند.

هنگامی که این گیرنده ها آسیب دیده یا فرسوده می شوند، ممکن است پیدا کردن انگیزه برای انجام کارهایی که معمولاً از آنها لذت می برید دشوار باشد و ممکن است احساس غم و اندوه و بی تفاوتی را تجربه کنید.

سندرم بی انگیزگی یک عارضه جانبی بالقوه استفاده از SSRI است که اغلب گزارش نمی شود. در حالی که داده‌های محدودی در مورد این موضوع وجود دارد و باید تحقیقات بیشتری در مورد چگونگی ایجاد سندرم SSRI انجام شود، پژوهشگران مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۴ نشان دادند که ۲۰ درصد از شرکت‌کنندگان گزارش کردند که پس از مصرف SSRI‌ها بی‌تفاوتی داشتند و ۱۶.۱ درصد گزارش کردند که حس جاه‌طلبی خود را از دست داده‌اند. .

اگرچه گزارش‌های متعددی از SSRI‌ها وجود دارد که باعث ایجاد سندرم برانگیخته می‌شوند، هنوز هیچ تحقیق قطعی که این بیماری را با استفاده از SSRI مرتبط کند وجود ندارد. تحقیقات بیشتری در مورد شرایط و استفاده از SSRI ها باید انجام شود. [۸]

درمان سندرم انگیزشی

سندرم بی انگیزگی با علائم بسیاری مشخص می شود که منعکس کننده علائم افسردگی است. به همین دلیل است که درمان برای هر دو بیماری معمولاً بسیار مشابه است.

استفاده از داروهای ضد افسردگی و روان درمانی معمولاً برای درمان این بیماری توصیه می شود. با این حال، اگر تصور شود که یک SSRI دلیل سندرم انگیزشی شما باشد، احتمالاً پزشک توصیه می کند که دوز شما کاهش یا در نهایت متوقف شود.

معمولاً سه راه برای درمان سندرم بی انگیزگی ناشی از SSRI وجود دارد:

  • با کاهش دوز داروی SSRI
  • با افزودن یک داروی دوم که می تواند به کاهش علائم بی انگیزگی کمک کند
  • به عنوان مثال، با تغییر به دسته دیگری از داروهای ضد افسردگی مانند مهارکننده های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs: serotonin-norepinephrin reuptake inhibitors).

موثرترین راه برای درمان سندرم ماری جوانا، کاهش آهسته مصرف ماری جوانا است. توقف ناگهانی فقط ممکن است علائم فرد را بدتر کند.

جنجال – جدال سرسختانه

برخی از مطالعات ادعا می کنند که چیزی به نام سندرم انگیزشی وجود ندارد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO: World Health Organization)، تنها شواهدی که وجود این بیماری را تأیید می‌کند، بیشتر شامل گزارش‌های مشاهده‌ای و تاریخچه موارد است.

در حال حاضر، هیچ یک از مطالعات تحقیقاتی انگیزشی به شواهد قطعی مبنی بر وجود این سندرم منجر نشده است. [۹]

سخن پایانی

اگر احساس بی‌تفاوتی و از دست دادن انگیزه برای انجام فعالیت‌های معمولی را تجربه می‌کنید، ممکن است مفید باشد که با یک متخصص بهداشت روانی آموزش دیده تماس بگیرید که می‌تواند وضعیت شما را دقیقاً تشخیص دهد.


از خواندن، اشتراک گذاری و دنبال کردن مطالب ما سپاسگزاریم! 🙂


منابع:
  1. Ozaki S، Wada K. سندرم انگیزشی در سوء مصرف کنندگان حلال آلی. نیهون یاکوریگاکو زاشی. ۲۰۰۱ ژانویه؛ ۱۱۷ (۱): ۴۲-۸. ژاپنی. doi: 10.1254/fpj.117.42. PMID: 11233295.
  2. Ozaki S، Wada K. [سندرم انگیزشی در سوء مصرف کنندگان حلال آلی]. نیهون یاکوریگاکو زاشی. ۲۰۰۱؛ ۱۱۷ (۱): ۴۲-۴۸.
  3. اوزاکی اس، وادا ک. تحولات جدید در مطالعات وابستگی به مواد مخدر. سندرم انگیزشی در سوء مصرف کنندگان حلال آلی. Folia Pharmacol Jpn. 2001؛ ۱۱۷ (۱): ۴۲-۴۸.
  4. Barnwell S، Earleywine M، Wilcox R. [کانابیس، انگیزه، و رضایت از زندگی در یک نمونه اینترنتی]. خط مشی قبلی رفتار سوء استفاده زیر. ۲۰۰۶؛ ۱ (۱): ۲.
  5. Kupfer DJ، Detre T، Koral J، Fajans P. نظری در مورد “سندرم انگیزشی” در مصرف کنندگان ماری جوانا. AJP. 1973؛ ۱۳۰ (۱۲): ۱۳۱۹-۱۳۲۲.
  6. Arı M، Şahpolat M، Kokaçya MH، Çöpoğlu ÜS. سندرم انگیزشی: کمتر شناخته شده و به عنوان یک بالینی تشخیص داده شده است. روانپزشکی و علوم رفتاری. ۲۰۱۵؛ ۵ (۱): ۳۱-۳۵.
  7. Lac A، Luk JW. آزمایش سندرم برانگیختگی: مصرف ماری جوانا به صورت طولی خودکارآمدی کمتری را حتی پس از کنترل جمعیت، شخصیت و مصرف الکل و سیگار پیش بینی می کند. علمی قبلی ۲۰۱۸؛ ۱۹ (۲): ۱۱۷-۱۲۶.
  8. Sansone RA، Sansone LA. بی تفاوتی ناشی از Ssri. روانپزشکی (ادگمونت). ۲۰۱۰؛ ۷ (۱۰): ۱۴-۱۸.
  9. کتابخانه سیاست دارویی شافر. اثرات احتمالی حشیش بر سلامتی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *