بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

۱۵ راهکار عملی تقویت تعهد | تعهد به اهداف، لازمه‌ی موفقیت

جدیت

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چرا بعضی افراد در زندگیشان به هیچ تنگنایی مانع نمی‌شوند و همیشه راهی دیگر نیز پیدا می‌کنند؟ آنها همیشه باور دارند که هر چیزی امکان‌پذیر است و هیچ وقت در بن‌بست نخواهند گرفت.این باور و امید، نه‌تنها ذهن آنها را از ناامیدی و شکست‌ها دور نگه می‌دارد، بلکه تعهد قوی‌ای نیز در آنها ایجاد می‌کند.تعهد، پیمانی درونی است که شخص را پذیرا و ضامن به انجام کاری و یا رسیدن به هدفی می‌کند.

تعهدِ شخصی که به عنوان محرکی قوی در زندگی شما عمل می‌کند. همانطور که یک خودرو نیاز به موتور قوی برای حرکت دارد، افراد موفق نیز تعهدِ قوی را برای انجام کارهایشان لازم دارند.به عنوان یکی از ویژگی‌های اساسی افراد موفق، تعهد باعث ایجاد اثرات سازنده و رشد دهنده‌ی بسیار قدرتمند و مطلوب در زندگی می‌شود. اما فقدان تعهد، می‌تواند باعث شکست و از دست دادن پی در پی تمام داشته‌های‌مان شود.

در این مقاله از ایوسی، به بررسی عمیق‌تر ویژگی تعهد و تاثیرات آن بر روی زندگی و کارآیی افراد می‌پردازیم. همچنین راهکارهایی برای تقویت تعهد در خود و دیگران را نیز بررسی خواهیم کرد. آماده‌اید برای شروع؟

بخوانید: راهی پایدار به سوی پیروزی: تعهد به اهداف و دست‌یابی به موفقیتتلاش

تعهد، محرک درونی

در واقع تعهد، پیمانی درونی است که شخص را پذیرا و ضامن به انجام کاری و یا رسیدن به هدفی می‌کند؛ و این تعهدِ شخصی است که به عنوان محرکی قوی، شما را به سمت اهداف‌تان هُل می‌دهد.

البته اگرچه تعهد مسئله‌ای درونی است، اما این دلیلی برای گره خوردن آن با احساسات و هیجانات نخواهد بود؛ به‌ خاطر آنکه غالبا احساس و هیجان‌ها متغیر و دارای نوسانات مثبت و منفی هستند، حال آنکه در زمان تعهد باید محکم و با ثبات باشید.

برای درک بهتر نیروی تعهد، می‌توان آن را با یک خودرو قیاس کرد، برای به حرکت در آوردن خودروی در حال سکون، می‌شود به دو صورت عمل کرد:

  • اول آن‎را به سختی هُل داد تا در مسیر خود به حرکت در بیاید؛
  • و دوم با زدن دکمه استارت یا چرخاندن کلید، خودرو رو روشن کرده و با کوچکترین فشاری، آن را به حرکت در آورد.

در حقیقت حرکت دادن افرادی که فاقد تعهد هستند، بسیار سخت بوده و نیازمند انرژی زیادی است؛ اما افراد متعهد، چندان نیازمند صرف انرژی بیرونی، برای به حرکت در آمد نیستند؛ چراکه موتور محرک آنها از درون روشن بوده و موجب حرکت‌شان می‌شود.

بخوانید: تعهد به موفقیت: کلید سلامتی و شادی در زندگی

خودرو

و توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که تعهد ارتباطی با هوش و توانایی‌های ذاتی ندارد؛ و در موفقیت‌ها، عامل تعهد به مراتب کارسازتر از عامل استعداد است چراکه تجربه نشان داده افرادِ صرفا با استعداد، علیرغم توانمندی‌های‌شان، قدرت ماندگاری در گیرودار بحران، آشفتگی و تنش‌ها را ندارند اما این افراد متعهد هستند که در چنین مواقعی با تحمل سختی‌ها و قوی کردن خود، در مسیر باقی می‌مانند.

بخوانید: راهکار قدرتمند خودافشایی: پلی برای تعهد و مداومت به هدف

تعهد چقدر در زندگی انسان‌ها تاثیر دارد؟

فارغ از مواردی که در بالا بیان شد، باید بدانید که متعهد بودن و پایبند بودن به عهدهای نوشته و نانوشته‌ای که در زندگی چه با خود و چه با دیگران می‌بندیم (بویژه خودمان) بسیار تاثیرگزار است، به طوری که وجود تعهدات اثرات سازنده و رشد دهنده‌ی بسیار قدرتمند و مطلوبی را برای ما بر جای می‌گذارد؛

و برعکس، فقدان تعهد در زندگی، نه تنها سبب خواهد شد که ما به هیچ یک از خواسته‌ها و امیال حقیقی‌مان دست پیدا نکنیم، بلکه موجب از دست دادن پی در پی تمام داشته‌های‌مان نیز خواهد شد.

اگر در زندگی‌مان متعهد نباشیم، نه خواهیم توانست کارهای‌مان را به درستی پیش ببریم و نه قادر خواهیم بود تغییری سازنده و مثبت در زندگی ایجاد کنیم و نه حتی می‌توانیم روابط‌مان با سایرین را درست پیش ببریم و تمامی این موارد دقیقاً اهمیت تعهد را به خوبی نشان می‌دهد. به زبانی ساده‌تر، اگر تعهد نداشته باشیم قطعا در تک تک لحظه‌های زندگی ناتوان خواهیم ماند.

در حقیقت، به هیچ وجه نمی‌توان انسانی موفق را تصور کرد که بدون بهره‌گیری از عنصر تعهد در مسیر هدفش، به موفقیت و کامیابی‌اش دست پیدا کرده باشد. و دقیقا تاریخ نیز گواهی کاملا محکم بر همین موضوع است؛ چراکه با مطالعه‌ی تک تک انسان‌های تاریخ‌ساز و بزرگی که تا کنون زیسته‌اند، به خوبی حقیقت این موضوع برملا خواهد شد.

تعهد به عنوان یکی از ویژگی‌های اساسی افراد موفق، در زندگی بسیار تاثیرگذار است. این ویژگی باعث می‌شود که فرد هیچ تنگنایی مانع ادامه حرکتش نشود و به هیچ‌گاه در بن‌بست نخورد؛ چراکه باور آنها این است که همیشه راهی دیگر نیز وجود دارد. علت اصلی‌ وجود چنین نگاه، باور و ذهنی در این افراد، داشتن تعهد است.

تعهد، پیمانی درونی است که شخص را پذیرا و ضامن به انجام کاری و یا رسیدن به هدفی می‌کند؛ و این تعهدِ شخصی است که به عنوان محرکی قوی، شما را به سمت اهداف‌تان هُل می‌دهد.

برای بهتر درک کردن نیروی تعهد، می‌توان آن را با یک خودرو قیاس کرد؛ برای به حرکت در آوردن خودروی در حال سکون، می‌شود آن را به دو صورت عمل کرد؛ اول آنرا به سختی هُل داد تا در مسیر خود به حرکت در بیاید؛ و دوم با زدن دکمه استارت یا چرخاندن کلید، خودرو رو روشن کرده و با کوچکترین فشاری، آن را به حرکت در آورد. در واقع افراد متعهد، موتور محرک آنها از درون روشن بوده و موجب حرکت‌شان می‌شود.

تعهد به عنوان محرک درونی، باعث ایجاد اثرات سازنده و رشد دهنده‌ی بسیار قدرتمند و مطلوب در زندگی می‌شود؛ به طوری که فقدان تعهد در زندگی، نه تنها سبب خواهد شد که ما به هیچ یک از خواسته‌ها و امیال حقیقی‌مان دست پیدا نکنیم، بلکه موجب از دست دادن پی در پی تمام داشته‌های‌مان نیز خواهد شد.

بنابراین، تعهد به هیچ وجه نباید از دیدگاه اهمیت کمتری بهره‌گیری شود؛ چراکه تجربه نشان داده است که افرادِ صرفا با استعداد، علیرغم توانمندی‌های‌شان، قدرت ماندگاری در گیرودار بحران، آشفتگی و تنش‌ها را ندارند، اما این افراد متعهد هستند که در چنین مواقعی با تحمل سختی‌ها و قوی کرد

مرتبط: شناسایی عواملی که تعهد را کم می‌کنند

دسته‌بندی انسان‌ها براساس مؤلفه‌ی تعهد

افراد در رویارویی با مسئله‌ی تعهد عملکردهای متفاوتی دارند؛ و از این جهت می‌توان افراد را به چهار گروه تقسیم کرد:

– دسته‌ی اول: افراد دم دمی و باری به هر جهت؛

افرادی هستند که بنای زندگی خودشان را بر سهل‌انگاری و عدم ثبات گذاشته‌اند. این افراد هدفی جهت ایجاد تعهد ندارند لذا هیچ وقت متعهد نمی‌شوند.

در واقع افتادن در دام لذت‌های کوتاه مدت، سبب شده است که این گروه از مردم جرأت و توانمندی خود را در رویارویی با سختی‌های مسیرِ موفقیت از دست بدهند.

لذا آنها ترجیح می‌دهند که با عادت‌های نامطلوب خود به مسیر زندگی ادامه دهند و همیشه به گونه‌ای رفتار کنند که لذت‌های کوتاه و گذرای خود را از دست ندهند و همچنین به هیچ وجه درگیر سختی‌های کوتاه‌مدتی که البته می‌تواند برای‌شان لذت‌های بلندمدت را در بر داشته باشد، رودررو نشوند.

– دسته‌ی دوم: افراد دودل و مردد؛

افرادی هستند که اگرچه اهدافی را در زندگی خود دارند اما به واسطه‌ی وسواس، گاموفوبیا (Gamophobia – ترس از تعهد – نوعی ترس غیرواقعی از پیمان بستن، تعهد دادن و قبولِ التزام به باقی ماندن در یک عهد و پیمان) و ترسی که همیشه به همراه دارند، از دادن تعهد در قبال هدف خود وحشت دارند.

این گروه رغبت به رسیدن به اهداف و خواسته‌ای بلندمدت خود دارند، اما محدود کردن خودشان در منطقه‌ی امن ذهنی‌شان سبب شده که یارای حرکت برای رسیدن به اهداف را نداشته باشند و از همین رو میزان تعهد آنها نیز نسبت به هر چیز پایین و نامطلوب است.

– دسته‌ی سوم: افراد سست عنصر، تنبل و کم اراده؛

افرادی هستند که اهداف خود را انتخاب می‌کنند، به خود قول رسیدن به هدف را می‌دهند، و در مسیر اهدافشان گام برمی‌دارند. اما در زمان روبرو شدن با چالش‌ها و سختی‌های راه، از ادامه راه دست برمی‌دارند.

اگرچه این گروه در قیاس با گروه‌های پیشین شرایط ذهنی بهتری دارند و تا حد زیادی عملگرا هستند، اما هنوز به آن آمادگی و پختگی برای استقامت و مداومت در مسیر نرسیده‌اند؛ لذا باز از تعهدی نسبتا متزلزل برخوردارند که اگرچه این تا حدی می‌تواند برایشان ثمربخش باشد، اما کامل و همیشگی نیست.

– دسته‌ی چهارم: افراد قاطع و مصمم؛

افرادی هستند که بعد از تعیین دقیق اهداف‌شان، با تعهدی که برای آنها می‌دهند، در مسیر اهداف‌شان قرار می‌گیرند، و تا رسیدن به مقصود خود حاضر به پرداخت هر بهایی و رویارویی با هر مانعی هستند.

اینها همان نمونه‌ی بارز “ثُمَّ استَقاموا”یی هستند که در کتاب آسمانی قرآن آمده؛ لذا اگر هدفی را برمی‌گزینند و از واقعی بودنِ میلشان برای رسیدن به آن اطمینان پیدا می‌کنند، تا پایان مسیر به حرکت خود ادامه خواهند داد و در این بین اصلا اهمیتی ندارد که چه موانع و چه مشکلاتی وجود دارد؛ به هر حال آنها تا پایان مسیر ثابت قدم خواهند ماند.

تعهد از آن دسته‌ی ویژگی‌هایی است که باعث می‌شود تفاوت قابل توجهی در عملکرد و موفقیت افراد به وجود آید. اما دیدیم که این تعهد برای همه‌ی افراد به یک شکل نیست؛ در واقع، به‌طور کلی می‌توان افراد را به چهار دسته تقسیم کرد.

  1. دسته‌ی اول شامل افرادی است که به هر سمتی دود می‌دهند و هیچگاه تعهدی را به خودشان نسبت نمی‌دهند.
  2. دسته‌ی دوم افرادی هستند که به خواسته‌های بلندمدت خود می‌روند، اما به دلایلی مانند وسواس و ترس از پیش‌روی، از دادن تعهد در قبال هدفشان وحشت دارند.
  3. دسته‌ی سوم، افرادی هستند که حاضر به تلاش و پیشرفت هستند، اما در مسیر روبروی مشکلات، سختی‌ها و چالش‌های روزمره، دست برمی‌دارند.
  4. دسته‌ی چهارم، افرادی هستند که با تلاش و پیش‌برد در مسیر خود، تا رسیدن به مقصود خود حاضر به پرداخت هر هزینه‌ای و رویارویی با هر مانعی هستند. آنها قاطع و مصمم هستند و تا آخرین نفس، ثابت قدم خود را در جهت هدف خود خواهند نگه داشت.

از این رو در راه رسیدن به اهداف‌تان، باید در دسته‌ی چهارم قرار گرفته، و با ایجاد تعهدی راستین در درون خود، بر رسیدن به اهدافتان پافشاری کنید؛ همان‎طور که باربارا دی آنجلیس (Barbara De Angelis – روان‌شناس، مشاورِ روابط، سخنران و نویسنده در زمینه‌ی رشد شخصی است.) می‌گوید:

«هرچه تعهد خود را نسبت به چیزی بیشتر کنید، عشق، شور و حال بیشتری نسبت به آن چیز در خود احساس خواهید کرد.»

ورزش صبحگاهی

اما اگر تاکنون جزو دسته‌ی چهارم نبوده‌اید می‌توانید بدون ناراحتی و با تقویت تعهد خود به این دسته بپیوندید؛ چراکه تعهد امری اکتسابی است و میزان آن برای هر شخص قابل تغییر است.

مرتبط: ۱۰ نکته برای موفقیت و رسیدن به اهداف زندگی

چطور به تصمیمات و اهدافتان متعهد بمانید؟

همان‌طور گفته شد تعهد اکتسابی است و اگر شما راهکارهایی که می‌تواند برای رسیدن به تعهد و تقویت آن موثر باشد را بشناسید و به کار ببندید؛ بی‌شک شما نیز خیلی زود خواهید توانست در مسیر حرکت به سوی اهدافتان به خوبی از این نیروی قدرتمند درونی بهره بگیرید و آنرا به کار بندید. در ادامه با این راه‌کارها آشنا شوید.

– بدانید که تعهد یک انتخاب است، نه زاییده‌ی شرایط و تقدیرتان

اگر خود را محدود و محصور در شرایطی بدانید که از قبل و توسط خانواده، مملکت، جامعه و یا هر چیز دیگر برایتان تعریف شده است؛ به احتمال زیاد دیگر حاضر نخواهید بود خود را درگیر تلاش و حرکت و پویایی کنید؛ چراکه از نگاه شما، وضعیت نابسامان شما از قبل برایتان تعریف شده است.

اما برعکس، اگر پذیرای این باشید که خداوند تمامی انسان‌های را آزاد و مختار آفریده و به همه این حق را داده تا برای رسیدن به خواسته‌هایشان انتخاب داشته باشند، تلاش کنند و پیش بروند؛ خود را محدود و دست‌بسته قلمداد نمی‌کنید و خوب می‌دانید که اگر امروز در شرایط کنونی به سر می‌برید، عامل اصلی‌اش خود شمایید.

و از همین رو خود را برای رسیدن به آرزو‌های زیبای خود و جامه عمل پوشاندن به اهدافتان، متعهد خواهد دانست و متعهدانه در مسیر اهداف و خواسته‌هایتان پا خواهید گذارد و پیش خواهید رفت.

– معقول انتخاب کنید

قطعا انتخاب‌های اشتباه می‌تواند به گونه‌های مختلف شرایط را برای شما سخت و وخیم کند:

  • انتخاب هدفی بزرگ‌تر از حد و اندازه واقعی شما و باورهایتان، سبب روبرو شدن‌تان با موانع و چالش‌هایی خواهد شد که هنوز آمادگی رویارویی با آنها را ندارید و این یعنی توقف و خدشه وارد شده به تعهدتان.
  • همین طور انتخاب هدفی که با چرایی‌ها و امیالِ واقعی شما همسویی و تناسب چندانی ندارد، اگرچه می‌تواند به طور موقت به شما مسیر دهد و شما را ثابت قدم کند؛ اما به محض رسیدن به آن هدف، باورتان به بسیاری از اهداف واقعی‌تان را از شما خواهد ربود.
  • یا اگر هدف شما کوچک‌تر از آنی باشد که شأن و منزلت شما می‌طلبد، نخواهد توانست به شما حسِ مطلوبی بدهد و این باور را به شما بدهد که ضرورتا باید برای اهدافتان تعهد داشته باشید.
  • و یا هدفی که با افکار سیاه و منفی گره خورده باشد (مثل حس انتقال)، اگرچه می‌تواند برایتان تعهدی محکم را ایجاد کند، اما صدمات ناشی از دست‌یابی به این هدف، می‌تواند روند درونی شما را بسیار متزلزل کند و موجب خشکاندن ریشه‌ی تعهد در درون شما شود.
    و ….

پس از خواسته‌های منفی، آرمان‌گرایانه، غیرمعقول، فراتر از ظرفیت‌های جسمی و روحی خودتان و یا هر خواسته‌ای که دیگران به شما تحمیل می‌کنند دوری کنید، چراکه این خواسته‌ها به گونه‌های مختلف مانعی برای پایبندی به اهداف‌تان و دشمن تعهد شما هستند.

– سرمایه زمان‌تان را جدی بگیرید

اگرچه زمان از مواردی است که امروزه کمتر به آن توجه می‌شود (حتی برای کسانی که درگیر یماری‌هایی همچون فومو می‌شوند)، اما حقیقت این است که زمان واقعا مهمترین سرمایه‌ای است که هر کس در زندگی دنیوی خود دارد؛ چراکه این سرمایه‌ی گران‌قیمت، هم دارای محدودیت قابل توجهی است و هم مادامی که صرف و هزینه می‌شود غیر قابل بازگشت است.

پس حتما به یاد داشته باشید که اولویت در عهد و پیمان‌های شخصی شما، تعهد به عمر و زمان‌تان است اما این نباید برای دستیابی به اهداف‌تان موجب تعیین زمان غیرواقعی شود که حاصل آن چیزی جز تزلزل تعهدتان را در بر ندارد.

مرتبط: مراقب دزدهای زمانتان باشد / معرفی ۱۴ مورد عمومی که زمان شما را می‌دزدند

زمان خود را بهتر مدیریت کنید

– عوامل مهمِ درون خود را پیدا کنید

تمامی انسان‌ها به خاطر صرفا چند عامل اصلی است که دست به کارهای متفاوت می‌زنند، حرکت می‌کنند و حتی مشکلات و خطرات را به جان می‌خرند؛ عواملی که به گفته‌ی ناپلئون هیل (Napoleon Hill – نویسنده‌ی بسیار مشهور آمریکایی در قرن ۲۰ میلادی موجب تحولاتی بنیادی و اساسی در شیوه‌ی ادبیات موفقیت شد) شامل موارد زیر می‌شوند:

  • میل به قدرت
  • میل به ثروت
  • میل به شهرت
  • عشق و  و کشش‌های عاطفی
  • میل به سلامت و فرار از مرگ
  • میل به داشتن زندگیِ خوب، پس از مرگ
  • تمایلات جنسی
  • تمایلات معنوی
  • میل ددمنشانه‌ی به انتقام

پس اگر بتوانیم در درون خود به جستجو بپردازیم و متوجه‌ی این موضوع بشویم که کدام‌یک از این نیروهای درونی بیشتر در درون ما در جریان است. مطمئنا بهتر خواهیم توانست در راستای آن به اهداف و خواسته‌های واقعی‌مان متعهد باقی بمانیم.

همچنین علاوه بر نیروهای اصلیِ یاد شده، چرایی‌های زندگی که همیشه از گذشته‌ی ما نشأت می‌گیرند نیز می‌توانند موتور محرکی بسیار قدرتمند برایمان باشند و ما را بسیار جدی‌تر به سمت جلو سوق دهند؛ پس اگر چرایی‌های خود را همیشه در نظر داشته باشید، و همیشه آنها را بروز کنید، این عامل قدرتمند درونی در تقویت بیش از پیش تعهدتان، شما را کمک خواهد کرد.

– باور و ایمان را سرلوحه کارتان قرار دهید

مثبت‌اندیشی مؤلفه‌ای است که سبب افزایش قدرت درونی هر کس می‌شود، قدم‌های او را ثابت و محکم می‌کند و نور امید را در مسیر او می‌گستراند. اگر شما به حرکت خودتان امید و باور داشته‌ باشید، مطمئنا فراز و نشیب‌های مسیر مانعی برای حرکت شما نخواهند بود.

از طرفی مادامی که شما اطلاعات خودتان را نسبت به مسیرتان بیشتر و بیشتر می‌کنید، به همان میزان بر اعتقادتان بر صحیح بودن مسیرتان افزوده خواهد شد و امیدتان نیز در این مسیر بیشتر خواهد شد.

پس با مثبت‌اندیشی، بررسی دقیق مسیر و افزایش آگاهی، بر باور و ایمان خود نسبت به اهداف‌تان و مسیر پیش روی خود بیافزایید.

– اهداف و چرایی‌هایتان را بنویسید و بنویسید

نوشتن، راهکاری ساده اما بسیار اثربخش است که علاوه بر اینکه باعث تثبیت و ماندگاری اهداف و چرایی‌های زندگی‌تان می‌شود و موجب می‌شود که هیچ‌گاه این عوامل محرک و ثمت دهنده‌ی شما از یادتان دور و فراموش نشود؛ خودش نیز ویژگی‌های منحصر به فردی دارد به طوری‌که در هنگام دست به قلم شدن و نوشتن، بخش‌های مختلفی از مغز شما درگیر خواهند شد، ذهن شما فرارتر عمل خواهد کرد و ….

پس با نظر به اهداف، چرایی‌ها و برنامه‌های خود، تعهدات خود را به طور دقیق تعیین و سپس حتما آنها را مکتوب کنید.

مرتبط: برای ثبت از قلم و کاغذ استفاده کنید / ۷ فایده‌ی جذاب نوشتن را بشناسید

اهداف شغلی تان چیست؟

– تعهدتان را اندازه‌گیری کنید

اگر بتوانید به نحوی همیشه از میزان تعهد خود مطلع باشید، به طور قطع بهتر می‌توانید از زوالِ احتمالی آن جلوگیری کنید؛ چراکه هرگاه که تعهد شما به سمت انحطاط و کمرنگ شدن برود، شما خیلی زود متوجه موضوع خواهید شد و با راهکارهای مختلفی که در همین مقاله بیان شده است، جلی این انحطاط را خواهید گرفت.

و بهترین راه اندازه‌گیری میزان تعهدتان، آنالیز عملکردتان نسبت به اهداف و خواسته‌هایتان است. مادامی که شما برای دستیابی به اهدافتان قدم‌های محکم‌تر و استوارتری برمی‌دارید، مطمئنا از تعهد بیشتری نیز برخوردارید و مادامی که گام‌های شما شُل و ضعیف می‌شوند، این نشان از ضعفِ تعهدتان دارد.

با بررسی وضعیت عملکرد خود در مسیرِ پیش رو بویژه در زمان سختی‌ها، میزان تعهد خود را اندازه گرفته و به طور مداوم از کمیت آن مطلع باشید.

– اصل یادآوری را فراموش نکنید

این یه واقعیت از که “هر چه دیده برفت، از دل نیز برود”. اگر شما هر روز و هر شب، و یا حتی هر لحظه و هر دقیقه آنچه را که واقعا میل دستیابی بدان را دارید را در ذهن خود مرور نکنید، رفته رفته آن چیز نیز در ذهنتان کمرنگ و کمرنگ‌تر خواهد شد تا جایی که به دست فراموشی سپرده می‌شود.

پس در زمان‌های تزلزل و تردید در ثابت‌قدم ماندن یا رها کردن، اهدافتان، چرایی‌هایتان و میزان اهمیت تعهد و محاسن داشتن آنرا به خود بارها و بارها گوشزد کنید. البته نباید این گوشزد به همین زمان‌ها ختم شود و خوب است که آنرا در برنامه‌ی همیشگی خود قرار دهید و نه صرفا در زمان کمرنگی امید و باورهایتان.

– راه‌های بازگشت را تحت‌الشعاع قرار دهید

اگر در زمانی که در مسیری نسبتا ناشناس پا می‌گذارید، کماکان نگاهتان به عقب باشد، احتمال اینکه بتوانید در آن مسیر به خوبی پیش بروید و تا انتهای مسیر ثابت‌قدم باشید، بسیار کم است.

بی‌شک یک پیش‌روی خوب در مسیر زمانی برایتان رقم می‌خورد که تا لحظه‌ی رسیدن به مقصد و مقصود خود، دل از هر آنچه که در پشت سرِ شما قرار داد کنده و صرفا به امید به مقصد و هدفتان گام بردارید.

پس در موارد قابل امکان و بررسی شده، برای ثابت قدم ماندن در مسیر، پل‌های پشت سر خود را خراب کرده تا امکان بازگشت و پس‌رفت برای شما میسر نشود.

– افشای اطلاعات نکنید

همان‌طور که در روایتی از امام صادق داریم: «افشا و برملا کردن اهداف و خواسته‌ها، پیش از آنکه محکم و استوار شده باشند، موجب حبط و نابودی‌شان می‌شود» (البته نقل به مضمون). این یک حقیقت است که امروزه هم در متد مختلفِ موفقیت بدان اشاره شده و هم علم روان‌شناسی آنرا اثبات کرده است.

درواقع برملا کردن پیش از مؤعد خواسته‌ها، سبب می‌شود که:

  • با نشر اطلاعات شما برایتان رقیب پیدا شود و افزایش موانع پیشِ رو را در بر داشته باشد.
  • افراد بدخواه، کینه‌توز و حسود نیز از خواسته‌ی شما مطلع شوند و در مسیر شما سنگ‌اندازی کنند.
  • افراد کوته‌بین و حقیر یارای دیدن موفقیت‌های احتمالی شما را نداشته باشند و مشکلاتی همچون چشم‌زخم را برایتان ایجاد کنند. (موضوع چشم‌زخم یک مسئله‌ی حقیقی و ثابت شده توسط علم است)
  • تکرارِ موضوع سبب شود که کم کم ذهن شما باور کند که شما به خواسته‌تان دست پیدا کرده‌اید و مانع از تلاش‌های بعدی شما شود. (ضمیر ناخودآگاه فرق بین کار انجام شده و کارِ گفته شده را نمی‌داند و همین که شما صرفا از کارِ مدنظرتان صحبت به میان بیاورید، ناخودآگاه آنرا انجام شده تلقی می‌کند)
  • برملا کردن هدف و مسیرتان سبب پیدا شدن افراد دلسوز و البته ترسویی می‌شود که از سر دلسوزی شما را از ادامه‌ی راه منع می‌کنند و این موضوع تاثیرات منفیِ روانی زیادی را در بر دارد.
  • مشاوره‌های افراد ناآگاهی که از هدف شما مطلع می‌شوند، می‌تواند شما را در مسیر گمراه کند و مانع از قدم گذاشتن شما در مسیر درستش شود.
    و …

این‌ها و ده‌ها مورد دیگری که می‌تواند در ذمِ برملا کردنِ هدف و خواسته‌تان بیان کرد؛ همه و همه موانعی بزرگ هستند که به محض افشای اطلاعات، برایتان رخ خواهند داد. بنابراین تا حد امکان از طرح و عمومی کردن اهداف خود دوری کنید.

– تعهدتان را محدود نکنید

بسیار خوب است که به خواسته و هدفتان متعهد باشید و برای دستیابی بدان از هیچ کوششی دست نکشید. اما در این میان باید این حقیقت را نیز بدانید که برای تحقق هدفتان، لازم است که عوامل مختلفی دست به دست هم دهند تا منجر به این رخدادِ زیبا شوند.

مواردی همچون قرارگیری افراد مؤثر در مسیرتان، توان و سلامت جسمیِ خوبِ خودتان، ارتباطات خوب و حسِ خوشِ ناشی از آن بواسطه‌ی ارتباطاتِ مثبت و سازنده و … همه‌ی اینها مواردی هستند که هم برای حرکت شما لازمند و هم کیفیت آنها بر میزان شتابتان تاثیر مثبت می‌گذارد.

و زمانی شما می‌توانید این موارد را نیز با بالاترین سطح کیفیت برای خودتان داشته باشید که نسبت به این موارد نیز تعهد داشته باشید. پس برای تحکیم و پایداری تعهد به اهداف‌تان، به موارد استوار کننده‌ی آن همچون اخلاق، ارزش‌ها، اصول، مربیان و … نیز متعهد باشید.

– بهبود مستمر داشته باشید

همیشه دستیابی به یک هدف از قدم‌هایی کوچک آغاز می‌شود؛ اما مطمئنا در مسیر باید این قدم‌ها به فراخور میزان پیش‌رفت و بزرگی راه، بزرگتر و بزرگتر شوند؛ و لازمه‌ی این امر نیز، این است که شما بتوانید در مسیر خود را به صورت مداوم و پی‌درپی ارتقاء دهید و عملکرد خودتان را هر بار کیفی‌تر و بهتر کنید.

بهره‌گیری از اثر مرکب برای رشدِ درونی خودتان (گاه‌های آهسته و پیوسته‌ای که در راستای ارتقای خودتان برمی‌دارید)، سبب می‌شود که پس از مدتی خود را بارها و بارها بزرگتر، قوی‌تر و توانمندتر از سابق دریابید و متوجه شوید که برای رویارویی با چالش‌ها و موانع بسیار بزرگتری آمادگی دارید.

پس به طور مداوم، با روش‌هایی همچون روش کایزن یا چرخه دمینگ در هر زمانی به افزایش کارایی و بهبود عملکرد خودتان بپردازید.

مرتبط: برای موفقیت “بهبود مستمر” داشته باشید

– هیچ‌گاه زمان را از دست ندهید

یکی از دشمنان بزرگ تعهد، تعلل است. زمانی که شما در قدم گذاشتن در مسیر هدفتان و یا برداشتن گام‌های بعدی تعلل داشته باشید، هم رفته رفته نیروهای درونی‌تان همچون چرایی‌ها، شور و اشتیاق اولیه، باور به رسیدن به اهدافتان و … کمرنگ می‌شوند و همین موضوع کار را برای ادامه‌ی حرکت شما بسیار سخت خواهد کرد.

اما اگر در زمانی که هدفی را برمی‌گزینید و از اختصاص داشتنش به خودتان اطمینان حاصل می‌کنید، بدون تعلل و وقت‌کُشی شروع کار را کلید زده و بدون معطلی در مسیر قرار می‌گیرید. خیلی زود با دیدن نتایج کوچک و بزرگ، دلتان قرص‌تر خواهد شد و باورتان بیشتر. و به هیمن صورت، با هر قدم‌تان، نیروهای درونی‌تان نیز بیشتر و بیشتر تقویت خواهند شد.

پس هیچ‌گاه فراموش نکنید که زمان قاتل خاموشِ تعهدتان است و این مولفه‌ی بسیار حیاتی با موضوعِ تعهد رابطه‌ی عکس دارد. بنابراین تعلل و وقت‌کُشی‌ها را کنار بگذارید و همین الان پیش بروید.

مرتبط:

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

10 پاسخ

    1. سلام

      بهترین راه برای بدست آوردن تعهد به خودت اینه که از مراحل زیر پیروی کنی:

      ۱. هدفگذاری: اول باید یه هدف مشخص برای خودت تعیین کنی. مهمه که هدفت قابل اندازه‌گیری باشه و بتونی ببینی که بهش نزدیک میشی یا نه.

      ۲. بررسی واقعیت: بررسی کن که آیا هدفت قابل دستیابیه یا نه. باید شرایط، منابع و زمانی که برای رسیدن به هدفت لازمه رو بررسی کنی.

      ۳. برنامه‌ریزی: یه برنامه‌ریزی جامع برای رسیدن به هدفت تهیه کن. این برنامه باید شامل مراحل مختلف و کارهایی باشه که باید انجام بدی تا به هدفت برسی.

      ۴. جدیّت: به خودت به طوری جدی و بدون اغماض تعهد کن که این برنامه‌ریزی رو به طور کامل دنبال کنی و به هدفت برسی. این تعهد باید جدی و مهم باشه و باید واقعاً بهش پایبند باشی.

      ۵. نظارت و ارزیابی: به طور منظم برنامه‌ریزیت رو نظارت کن و ببین پیشرفتت چطوره. اگه نیاز باشه، تغییراتی رو در برنامه‌ریزیت اعمال کن.

      ۶. حفظ انگیزه: وقتی با مشکلات و چالش‌ها روبرو میشی، حفظ انگیزه خیلی مهمه. به یاد بیاور که چرا این هدف برات مهمه و چطوری میتونه زندگیت رو بهبود بده.

      ۷. حمایت: از دیگران حمایت بخواه. میتونی از خانواده، دوستان یا مربیت کمک بگیری. آدمای دیگه میتونن بهت در رسیدن به هدفت کمک کنن و تو رو تشویق کنن.

      ۸. ادامه بده: بدون اینکه از پیشرفتت ناامید بشی، به پیشرفتت ادامه بده. اگه از برنامه‌ریزیت دور شدی، بدون نگرانی بهش برگرد و از اول شروع کن.

      با پیروی از این مراحل و استفاده از تلاش و انگیزهت، میتونی به تعهد به خودت برسی و به هدفت برسی.

    1. سلام
      خیر، هدف و تعهد دو مقوله جداگانه هستن (هر چند در مسیر موفقیت، ارتباط تنگاتنگی با هم دارن)

      در خصوص تعهد: همون طور که از اسمش پیداست، از عهد و پیمان می آد، و این یعنی شخص در قبال موضوعی خاص (خواه مربوط به خودش باشه یا دیگری، هدف باشه یا نه) متقبل انجامش (یا گاهی هم ترک انجامش) بشه.
      مثلا اگه شما متعهد به هدف یا خواسته ای برای خودتون می شید، یعنی با خودتون پیمان می بندین تا برای رسیدن به اون هدف/خواسته تا پایان راه به مسیرتون ادامه بدین

      اما در خصوص هدف: می شه بگیم در واقع همون مقصد و سرانجام یک خواسته هست. یعنی قصد شما برای حرکت کاملا مشخص باشه.

      به زبون ساده تر: هدف اون خواسته ایه که شما انتخابش می کنی و می خوی بهش برسی؛ و تعهد نوعی محرک و نیروی درونیه که به شما کمک می کنه با وجود موانع، باز هم در مسیر ثابت قدم باشی و به اون هدف و خواسته برسی

      1. بسیار عالی و جامع بود،من بزرگترین چالشم توی زندگیم اینه که متعهد به انجام تصمیماتم باشم که خب در بسیاری از مواقع شکست خوردم نهایتا به این نتیجه رسیدم که باید ببینم چرا نمیتونم متعهد بمونم به نظرم توضیحات و راه کارهای شما البته با تکرار و تمرین میتونه خیلی مفید باشه ممنون از شما و وبسایت خوبتون

        1. البته با نظر به مسئله مهمی که گفتین و اشخاص زیادی کم و بیش درگیرش هستند (و حتی خودم قبلا بوده ام) هم بد نیست چند نکته رو بیان کنم؛ و اون اینکه هرچند بعضی راه‌هایی که توصیه می‌شه برای جلوگیری از شکست در انجام تعهداتتون انجام بدید عبارتند از:

          • تعیین اهداف مقید و واقع‌بینانه: اهدافتون رو به صورت مشخص و قابل اندازه‌گیری تعیین کنید و تا جای ممکن از حدود واقع‌بینانه استفاده کنید.
          • برنامه‌ریزی موثر: برنامه‌ریزی دقیق و موثری برای انجام وظایف و تعهداتتون انجام بدید و زمان کافی رو برای هر کار معین کنید.
          • تمرکز بر تسلط بر مهارت‌ها: مهارت‌های لازم برای انجام تعهداتتون رو بهبود بدید و تلاش کنید تا در زمینه‌های مورد نیاز مسلط بشید.
          • مسئولیت‌پذیری: مسئولیت انجام وظایف و تعهدات رو بپذیرید و تا جای ممکن از تاخیر و علل به ظاهر موجه دوری کنید.
          • قدرت‌بخشی به خود: به خودتون اعتماد کرده و انرژی و انگیزه لازم برای انجام تعهداتتون رو بدید.
          • استفاده از خدمات حمایتی: در صورت نیاز از خدمات حمایتی مثل مشاوره یا ورزش مکمل استفاده کنید تا انگیزه و انرژیتون رو افزایش بدید.
          • شناسایی و قرارداد با تحقیقات: قبل از انجام هر تعهد، اطلاعات مربوط رو جمع آوری کرده و مطالعات لازم رو انجام بدید تا با شرایط و نیازهای تعهد آشنا بشید.
          • ارتباط موثر: با افراد دیگه که ممکنه در انجام تعهداتتون نقش داشته باشند، برقراری ارتباط صحیح و موثر داشته باشید تا هماهنگی مناسب برقرار بشه.
          • مدیریت استرس: با مدیریت استرس در مواجهه با برنامه‌ها و تعهدات سخت، احتمال وقوع شکست کاهش پیدا می‌کنه.
          • انعطاف‌پذیری: در مواجهه با مشکلات و تغییرات غیرمنتظره، انعطاف پذیری و مقابله با تضعیف خودتون رو از دست ندید و به دنبال راه‌حل‌های جدید برای انجام تعهداتتون بگردید.

          و …؛ که البته این توصیه ها که در بسیاری منابع مشاوره ای عنوان می شن مفید و کارآمد هم هستند. ولی مسئله حائز اهمیت تر اینه که شما در ابتدای راهی که عزم تعهد می کنید و می خواید متعهدانه برای اهداف و خواسته های جدید و متفاوت از قبلتون (تاکید: اهداف جدید و متفاوت) حرکتی مداوم داشته باشید؛ حتما و حتما باید بدونید خیلی از عادات قبلیتون مانع این حرکت می شن؛ و این موضوع هم کاملا طبیعیه.
          بنابراین در کنار تموم نکات بالا، توجه بسیار ویژه به نکاتی مثل موارد زیر هم خیلی خیلی اهمیت پیدا می کنه:

          • توجه با عادات فعلی: خیلی خوب و مهمه که درک نسبی از شخصیت الانتون داشته باشید و بدونید که عادات روتین و کلی‎‌تون چیا هستند. تا زمانی که خودتون رو و رفتارهای معمولتون رو نشناسید، نمی تونید بسیاری از دلایل عدم انجام تعهداتتون رو درک کنید.
          • خرد کردن اهداف جدید: اگه تعهدتون به هدفیه که چندان همسو با عاداتتون نیست، خوبه که هدف رو به اهداف کوچک تری تقسیم کنید که انجامشون سبک تر و راحت تر بشه و عادات قبلی چندان مخالفت و ممانعتی برای تعهدتون ایجاد نکنه. مثلا هدف تسلط بر زبان انگلیسی قطعا خیلی می تونه مخالف عادت های فعلی باشه؛ اما یادگیری روزانه تنها چهار پنج کلمه جدید انگلیسی اصلا این طور نیست. در این میان می تونید از روش هایی مثل تکنیک پومودورو هم بهره ببرید.
          • دوری از کمال گرایی: این رو بدونید که وجود نقص در انجام کارها (بویژه در ابتدای راه های متفاوت از روتین زندگی) بسیار عادیه، پس ضرورتیه نداره که در اوایل راه وقتی به تعهدی پایبند می شید، خوتون رو برای کوتاهی های احتمالی در این مسیر مداوم سرزنش کنید. خودسرزنشی موجب کاهش اعتماد به نفس و درنتیجه برعکس شدن مسیر رشد و پویایی می شه.
          • استفاده از روش صفر و صدی: اگرچه داشتن نگاه ۰ و ۱۰۰ به مسائل مطلوب و پذیرفته نیست. اما بهره گیری از این نوع نگاه در ابتدای راه تعهد خیلی می تونه کمک کننده باشه و توصیه می شه. به این صورت که در اوایل، حتی اگر بخش خیلی کوچکی از تعهد کوتاه مدت (مثلا روزانه تون) رو هم انجام دادید؛ اون رو به عنوان ۱۰۰ و اتمام تعهد در نظر بگیرید و به خودتون نمره مثبت بدید. به اینصورت ناخودآگاه شما به مرور به این صورت برنامه ریزی می شه که شما حقیقتا توان انجام تعهدات رو دارید؛ لذا جدای از تقویت خودباوری و اعتماد به نفس، آمادگی شما برای اناجم کامل تر تعهدات بیشتر و بیشتر خواهد شد. مثلا اگه خودتون رو مکلف به یادگیری روزانه ۲۰ کلمه انگلیسی کردید، حتی همین که فقط یک کلمه رو امروز یاد گرفتید (و نه ۲۰ مورد رو)، به خودتون ۱۰۰ بدید و قبول کنید که کار امروز رو انجام دادید؛ چراکه همین که مانع از بروز عادت بی تعهدی شدید، خودش برای شروع خیلی عالیه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *