ایوسی

مهارت های برنامه ریز استراتژیک: تعریف و مثال

مدیریت استراتژیک - رهبری استراتژیک

اگر به شغلی به عنوان یک برنامه ریز استراتژیک علاقه مند هستید، چندین مهارت وجود دارد که برای موفقیت در این نوع موقعیت ها باید در آنها مهارت داشته باشید. برنامه ریزان استراتژیک مسئول ایجاد استراتژی هایی برای تسهیل فرآیندهای درون یک سازمان هستند و باید بتوانند وظایف مختلفی از جمله تحقیق، مدیریت پروژه و ایجاد پورتفولیو را انجام دهند.

در این مقاله از ایوسی، به بررسی چیستی برنامه‌ریز استراتژیک، مهارت‌های کلیدی برنامه‌ریز استراتژیک، چگونگی بهبود این مهارت‌ها و چگونگی برجسته کردن مهارت‌های برنامه‌ریز استراتژیک خود در رزومه کاری و مصاحبه‌های شغلی می‌پردازیم.

برنامه ریز استراتژیک چیست؟

برنامه ریزان استراتژیک متخصصانی هستند که در ایجاد استراتژی های تجاری برای سازمان ها کمک می کنند. این متخصصان معمولاً در صنعتی متخصص هستند که در آن کار می کنند تا توصیه های قابل قبولی برای کمک به شرکت ها در دستیابی به اهداف خود ارائه دهند. برنامه ریزان استراتژیک برای ایجاد موفقیت آمیز و ارائه استراتژی های کسب و کار به رهبری و ذینفعان سازمان، باید ریزه کاری های یک شرکت را بدانند.

وظایف مشترک برنامه ریزان استراتژیک عبارتند از:

اکثر کارفرمایان به برنامه ریزان استراتژیک نیاز دارند که دارای مدرک لیسانس در بازاریابی، تجارت، امور مالی یا یک رشته مرتبط باشند.

مطالب مرتبط: برنامه ریزی استراتژیک چیست؟ تعریف، تکنیک ها و مثال ها

سطوح برنامه ریزی استراتژیک
سطوح برنامه ریزی استراتژیک

نمونه ای از مهارت های برنامه ریز استراتژیک

در زیر تعدادی از مهارت های کلیدی مورد نیاز برنامه ریزان استراتژیک برای موفقیت در موقعیت های خود آورده شده است:

مهارت های تحلیلی

برنامه ریزان استراتژیک باید بتوانند اطلاعات مختلف را تجزیه و تحلیل کنند و از این اطلاعات برای ایجاد برنامه های استراتژیک قابل اجرا برای یک سازمان استفاده کنند. نمونه هایی از تجزیه و تحلیلی که یک برنامه ریز استراتژیک ممکن است انجام دهد شامل تجزیه و تحلیل بازار، تجزیه و تحلیل داده ها و تحلیل امکان سنجی است. مهارت های تحلیلی خوب برای برنامه ریزان استراتژیک شامل موارد زیر است:

مرتبط: مهارت های تحلیلی: تعاریف و مثال ها

مهارت های ارتباطی

برنامه ریزان استراتژیک بیشتر وقت خود را صرف برقراری ارتباط با دیگران در مورد برنامه ریزی استراتژیک و تجاری می کنند. آنها باید بتوانند به طور مؤثر یافته های خود و طرحی را که برای کمک به شرکت در دستیابی به اهداف و مقاصد خود ایجاد کرده اند، به اشتراک بگذارند. آنها همچنین باید شنوندگان قوی برای شنیدن و درک نیازهای شرکت به عنوان یک کل و همچنین نیازهای فردی کارکنان شرکت باشند. نمونه هایی از مهارت های ارتباطی که برنامه ریزان استراتژیک باید داشته باشند عبارتند از:

مهارت های رهبری

بسیاری از برنامه ریزان استراتژیک در نقش های رهبری هستند. کسانی که در نقش رهبری نیستند باید همچنان مهارت های رهبری قوی داشته باشند تا به همتایان و سرپرستان کمک کنند تا به یک هدف مشترک برسند که از اهداف کلی شرکت پشتیبانی می کند. برنامه ریزان استراتژیک که در موقعیت های رهبری هستند، اغلب بر تیم استراتژی نظارت می کنند و باید بتوانند به تیم خود برای تکمیل اهداف انگیزه و الهام بخشند.

مرتبط: مهارت های رهبری: تعاریف و مثال ها

مهارت های حل مسئله

اکثر برنامه ریزان استراتژیک برای حل مشکلات یک سازمان استخدام می شوند. به عنوان مثال، اگر شرکتی به اهداف درآمدی خود دست پیدا نکند، ممکن است یک برنامه ریز استراتژیک استخدام شود تا وضعیت فعلی شرکت را ارزیابی کند و یک برنامه قابل اجرا برای رسیدن به آن اهداف تدوین کند. آنها باید بتوانند به طور موثر داده ها را تجزیه و تحلیل کنند و از یافته های خود برای ایجاد راه حل های مناسب استفاده کنند. مهارت های خوب حل مسئله مورد نیاز برنامه ریزان استراتژیک عبارتند از:

بیشتر بخوانید: مهارت های حل مسئله: تعاریف و مثال ها

مهارت های تفکر انتقادی

مهارت های تفکر انتقادی به توانایی فرد در تجزیه و تحلیل اطلاعات و رسیدن به یک نتیجه قابل قبول بر اساس قضاوت عینی اشاره دارد. برنامه ریزان استراتژیک باید منابع مختلف از جمله حقایق و داده ها را ارزیابی کرده و بر اساس این اطلاعات نتیجه گیری کنند. نمونه هایی از مهارت های تفکر انتقادی که از یک برنامه ریز استراتژیک در موقعیت خود حمایت می کند عبارتند از:

مهارت های تحقیق

برنامه ریزان استراتژیک باید محققین عالی باشند، زیرا بیشتر کار آنها مبتنی بر انجام تحقیقات و ایجاد استراتژی های قابل دوام است که به یافته های آنها بستگی دارد. مهارت های تحقیق شامل تعدادی مهارت دیگر مانند توجه به جزئیات، جمع آوری اطلاعات و تفسیر اطلاعات می شود. برنامه ریزان استراتژیک تحقیقات مختلفی از جمله تحقیقات بازار و روند انجام می دهند.

بیشتر بخوانید: مهارت های تحقیق: تعریف و مثال

مهارت های بازاریابی

برنامه ریزان استراتژیک باید دانش عمیقی از بازاری که در آن کار می کنند داشته باشند. آنها باید تحقیقات بازار را برای شناسایی استراتژی های رشد و راه حل هایی برای مسائل مرتبط با بازاریابی که یک شرکت تجربه می کند انجام دهند. آنها همچنین ممکن است با تفسیر استراتژی های رشد سازمانی و شناسایی مشکلات بالقوه بازاریابی که مانع این استراتژی ها می شوند، به توسعه استراتژی های بازاریابی کمک کنند.

نمونه هایی از مهارت های بازاریابی که هدف برنامه ریزان استراتژیک باید تسلط بر آنها باشد عبارتند از:

توسعه تجاری

توسعه کسب و کار جزء مهمی از برنامه ریزی استراتژیک است، زیرا بیشتر این برنامه ریزی مبتنی بر کمک به شرکت برای افزایش ارزش خود از طریق توسعه بازارها و مشتریان است. داشتن درک قوی از تکنیک‌های توسعه کسب‌وکار، از توانایی‌های یک برنامه‌ریز استراتژیک در ایجاد استراتژی‌های مؤثر که به شرکت کمک می‌کند تا به اهدافش برسد، پشتیبانی می‌کند.

مطالب مرتبط: چگونه مهارت های توسعه کسب و کار را ایجاد کنیم

فناوری اطلاعات

بسیاری از برنامه ریزان استراتژیک برای تجمیع داده ها و یافته ها بر انواع مختلفی از فناوری اطلاعات تکیه می کنند. آنها همچنین ممکن است به بخش فناوری اطلاعات یک سازمان کمک کنند و برنامه هایی برای افزایش اثربخشی آن ایجاد کنند. نمونه هایی از مهارت های خوب فناوری اطلاعات مورد نیاز برنامه ریزان استراتژیک عبارتند از:

چگونه می توان مهارت های برنامه ریز استراتژیک را بهبود بخشید

در زیر چند قدم وجود دارد که می توانید برای بهبود مهارت های برنامه ریز استراتژیک خود بردارید:

۱- درک تصویر بزرگ را تمرین کنید.

برنامه ریزان استراتژیک باید قبل از تصمیم گیری آگاهانه و تدوین برنامه های مؤثر بتوانند تصویر بزرگتر را ببینند. بر اساس اطلاعاتی که جمع آوری کرده اید، برای تمرین درک کامل یک موقعیت از دیدگاه تصویر بزرگ، زمان بگذارید. هرچه موقعیت را بهتر درک کنید، احتمال بیشتری وجود دارد که ریسک ها را پیش بینی کنید و استراتژی هایی ایجاد کنید که از این خطرات جلوگیری کرده و به شرکت کمک می کند تا به اهداف خود برسد.

۲- در یک دوره یا کلاس شرکت کنید.

چندین دوره و کلاس برنامه ریزی استراتژیک موجود است. بسیاری از این دوره ها رایگان هستند و می توانند به صورت آنلاین تکمیل شوند، بنابراین می توانید در اوقات فراغت خود در آنها شرکت کنید.

۳- یک مربی پیدا کنید.

فردی را پیدا کنید که از مهارت های برنامه ریزی استراتژیک عالی برخوردار است و از او بخواهید که راهنمای شما باشد. یک مربی می تواند به شما در توسعه مهارت های برنامه ریز استراتژیک و ارائه بازخورد در صورت لزوم کمک کند تا شما را در مسیر درست نگه دارد.

۴- روی پرسیدن سوالات درست تمرکز کنید.

برنامه ریزان استراتژیک باید سؤالات درستی را بدانند تا بتوانند یک استراتژی قابل اجرا ایجاد کنند که به شرکت اجازه می دهد به اهداف و مقاصد خود برسد. برای تقویت مهارت های تفکر استراتژیک خود، زمانی را برای تمرین پرسیدن سوالات مناسب در هر موقعیتی اختصاص دهید.

۵- روی مهارت شنیداری خود کار کنید.

بخش بزرگی از برنامه ریزی استراتژیک گوش دادن به نیازهای شرکت و استفاده از آن اطلاعات برای ایجاد استراتژی های موثر است. مهارت های گوش دادن خود را هر زمان که ممکن است با حفظ ذهنی باز، باز ماندن در برابر بازخورد دیگران و گوش دادن با دقت در هنگام صحبت با شخص دیگری تمرین کنید.

مطالب مرتبط: چگونه یک برنامه استراتژیک بنویسیم: راهنمای برنامه ریزی استراتژیک

مهارت های برنامه ریز استراتژیک در محل کار

در اینجا چندین روش برای استفاده از مهارت های برنامه ریزی استراتژیک در محل کار وجود دارد:

نقاط ضعف و قوت سازمان خود را شناسایی کنید.

بیشتر برنامه ریزی استراتژیک شامل ارزیابی نقاط قوت و ضعف یک شرکت و تعیین استراتژی برای تطبیق با آنها است. به کارهایی که سازمان شما علاوه بر حوزه هایی که نیاز به بهبود دارند، به خوبی انجام می دهد، نگاهی بیندازید. انجام این کار به شما این امکان را می دهد که استراتژی ای برای بهبود بخش های ضروری و استفاده از نقاط قوت فعلی سازمان خود طراحی کنید.

ارتباط خوب را تمرین کنید.

ارتباطات سنگ بنای برنامه ریزی استراتژیک است و چیزی است که باید به طور منظم تمرین کنید تا یک برنامه ریز استراتژیک موثر باشید. در صورت امکان از مهارت های ارتباطی خوب استفاده کنید، مانند هنگام انجام تحقیقات و انتقال یافته های خود و توضیح یک استراتژی پیشنهادی به ذینفعان.

اهداف خود را اولویت بندی کنید.

تعیین اهداف کلیدی که یک شرکت می‌خواهد به آنها برسد، هنگام اجرای برنامه‌ریزی استراتژیک بسیار مهم است. این اهداف را روشن کنید و سپس آنها را بر اساس اهمیت اولویت بندی کنید. اطمینان حاصل کنید که اهداف شما قابل اندازه گیری هستند و به راحتی توسط دیگران تفسیر می شوند و از اهداف بلند مدت سازمان شما حمایت می کنند.

اهداف SMART را اجرا کنید.

اهداف SMART که مخفف اهداف خاص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، مرتبط و مبتنی بر زمان است، ابزاری است که توسط بسیاری از برنامه ریزان استراتژیک استفاده می شود. شکستن اهداف استراتژیک خود با استفاده از تکنیک SMART تضمین می کند که یک چارچوب مناسب برای هر هدف ایجاد کنید و دستیابی به این اهداف را آسان تر می کند.

ذهن باز بمانید.

برنامه ریزان استراتژیک باید برای ارزیابی موقعیت ها و داده های مختلف ذهنی باز داشته باشند و از این اطلاعات برای تدوین استراتژی های قابل اجرا استفاده کنند. ذهن باز مستلزم کنار گذاشتن قضاوت ها و سوگیری های خود برای تجزیه و تحلیل بهتر اطلاعات به صورت عینی است.

تفکر خلاق را تمرین کنید.

تفکر خلاق جزء اصلی تفکر انتقادی است، مهارتی که همه برنامه ریزان استراتژیک باید از آن برخوردار باشند. هر زمان که ممکن است تفکر خلاقانه را در محل کار تمرین کنید و سعی کنید بیش از یک راه حل برای یک مشکل معین ایجاد کنید.

مراحل برنامه‌ریزی استراتژیک

چگونه مهارت های برنامه ریز استراتژیک را برجسته کنیم

در زیر روش هایی وجود دارد که می توانید مهارت های برنامه ریز استراتژیک خود را در رزومه، نامه پوششی و در مصاحبه های شغلی برجسته کنید:

در رزومه و نامه شما

در رزومه خود، چندین مهارت کلیدی برنامه ریز استراتژیک را در بخش «مهارت ها» قرار دهید. شما باید مهارت هایی را انتخاب کنید که با موقعیتی که برای آن درخواست می کنید مرتبط باشد. یک راه خوب برای تعیین اینکه کدام مهارت‌ها را در رزومه خود بگنجانید، مرور پست شغلی و شناسایی کلمات کلیدی مورد استفاده برای توصیف وظایف و الزامات نامزدها است. همچنین می‌توانید مهارت‌های برنامه‌ریز استراتژیک را در بخش «سابقه کاری» رزومه خود ذکر کنید. برای هر مهارتی که ذکر می‌کنید، یک مثال قابل اندازه‌گیری ارائه دهید که نشان‌دهنده نتیجه مثبت به‌دست‌آمده با استفاده از آن مهارت است.

همچنین می‌توانید مهارت‌های برنامه‌ریز استراتژیک خود را در نامه پوششی خود برجسته کنید. دو یا سه مهارت را انتخاب کنید و آنها را در متن نامه خود توضیح دهید.

در یک مصاحبه شغلی

مصاحبه شغلی فرصت خوبی برای بحث در مورد مهارت های برنامه ریز استراتژیک شما فراهم می کند. بسیاری از مدیران استخدامی سوالاتی می پرسند که مستقیماً با مهارت های شما مرتبط است، بنابراین برای ارائه نمونه هایی از نحوه استفاده از مهارت های مختلف برنامه ریز استراتژیک در موقعیت های قبلی، به مصاحبه آماده شوید. همچنین می توانید هر مهارتی را که مدیر استخدام مطرح نمی کند ذکر کنید.

خروج از نسخه موبایل