نماد سایت ایوسی

انواع سوگیری های تصمیم گیری (و نحوه تشخیص تعصب)

سوگیری های تصمیم گیری

سوگیری های تصمیم گیری

در هر محل کار، احتمالاً موقعیت‌های زیادی وجود خواهد داشت که مدیران یا کارمندان نیاز به تصمیم‌گیری آگاهانه کسب‌وکار دارند. هم تفکر انتقادی و هم ارزیابی نتایج مختلف از تصمیمات مختلف برای اتخاذ تصمیمی که نتیجه مطلوب را به همراه خواهد داشت ضروری است.

با این حال، گاهی اوقات تصمیم گیرندگان بدون اینکه متوجه باشند، در طول فرآیند تصمیم گیری خود دارای تعصب هستند. در این مقاله، ما توضیح می‌دهیم که سوگیری‌های تصمیم‌گیری چیست، انواع مختلف سوگیری‌ها را بررسی می‌کنیم، مراحلی را ارائه می‌کنیم که چگونه می‌توانید سوگیری‌های خود را تشخیص دهید و نکاتی را برای جلوگیری از سوگیری‌های تصمیم‌گیری به اشتراک می‌گذاریم.

مطالب مرتبط: ۱۵ راه برای بهبود مهارت های تصمیم گیری

سوگیری در تصمیم گیری چیست؟

هنگامی که شما در تصمیم گیری سوگیری دارید، به این معنی است که تصمیم خود را بر اساس آنچه معمولاً پردازش ناخودآگاه تجربیات قبلی و دانش قبلی شما است، می گیرید. این میانبرهای ذهنی می تواند بر نحوه تصمیم گیری شما تأثیر بگذارد و می تواند منجر به تصمیمی شود که با تصمیمی که اگر تعصبات وجود نداشت، متفاوت باشد. سوگیری ها بر اساس افراد و شخصیت ها و تجربیات منحصر به فرد آنها متفاوت است.

مطالب مرتبط: بهینه سازی فرآیند تصمیم گیری در محل کار در ۷ مرحله

۹ نوع سوگیری تصمیم گیری

این فهرست از تعصبات/سوگیری‌ها در تصمیم‌گیری را بررسی کنید تا بتوانید هر کدام را که ممکن است داشته باشید بهتر درک کنید:

سوگیری خودخواهانه

سوگیری خودخواهانه (یا خود خدمت)، نوعی تعصب است که عزت نفس شما را ارتقا می دهد و به شما کمک می کند تا در مورد موقعیتی که برای تصمیم گیری در آن قرار دارید احساس بهتری داشته باشید. هنگامی که شما درگیر یک سوگیری خود-خدمت هستید، ممکن است ناخواسته تصمیماتی بگیرید که به نفع سایر کارکنان، مشتریان، اربابان رجوع، فروشندگان یا سازمان و اهداف آن باشد.

سوگیری اقتدار

معمولاً با شنیدن اطلاعات یا ایده‌های یک شخصیت مرجع، سطح خاصی از اطمینان وجود دارد. سوگیری اقتدار زمانی اتفاق می‌افتد که با وجود اطلاعات و نظراتی که مناسب‌تر و مرتبط‌تر با مشکلی است که می‌خواهید حل کنید، از نظرات شخصیت‌های مرجع خود بر دیگران ترجیح دهید.

سوگیری تایید

سوگیری تایید زمانی است که شما باورهای موجود دارید و بر اطلاعاتی که از آن باورها پشتیبانی می کند تاکید و ارزش بیشتری قائل می شوید. برای مثال، شما فقط می‌توانید داده‌هایی را بررسی کنید که از فرضیه شما پشتیبانی می‌کنند و به دنبال مطالبی بگردید که با دیدگاه‌های شما مطابقت داشته باشد، و همچنین هرگونه اطلاعات دیگری را که با مفروضات و باورهای شما مخالفت می‌کند رد کنید. بدون مشاهده تمام اطلاعاتی که دارید یا زیر سوال بردن باورهایی که دارید، ممکن است در خطر تصمیم گیری که برای سازمان مناسب نیست باشید.

سوگیری کادربندی

هر کسی که اطلاعاتی را که برای تصمیم گیری آگاهانه نیاز دارید به شما ارائه می دهد، احتمالاً روش خاص خود را برای ارائه آن دارد. آنها مجبور می شوند در یک جلسه برنامه ریزی شده به طور رسمی در مورد آن با شما صحبت کنند، گزارشی را برای شما ایمیل کنند یا به سادگی یک اطلاعات مرتبط را به طور گذرا ذکر کنند. تعصب کادربندی زمانی است که شما بر اساس نحوه اشتراک‌گذاری اطلاعات توسط ارائه‌دهنده تصمیم می‌گیرید، زیرا، برای مثال، ممکن است ناخواسته فرض کنید که یک ارائه خوب طراحی شده قابل اعتمادتر از یک ایمیل ساده است.

سوگیری بیش از حد اعتماد به نفس

سوگیری بیش از حد اعتماد به نفس ممکن است رخ دهد اگر شما به هوش، مفروضات یا ایده های خود بیش از حد مطمئن باشید، اغلب بدون دانش یا تجربه برای اثبات اینکه چرا اعتماد به نفس شما تا این حد بالا است. سوگیری بیش از حد اعتماد به نفس می تواند باعث شود که گزینه های دیگر را نادیده بگیرید، تصمیمات خود را به خطر بیندازید و بدون استفاده از ابزارهای دیگر برای تأیید آنها تصور کنید که انتظارات شما درست است.

سوگیری لنگر انداختن

ممکن است از قبل بدانید که برداشت های اولیه به دلایل مختلفی مهم هستند، اما می توانند بر نحوه تصمیم گیری شما نیز تأثیر بگذارند. تعصبات لنگر بر اساس تمایل طبیعی افراد به سمت اولین اطلاعاتی است که دریافت می کند و به خود اجازه می دهد تحت تأثیر آن قرار گیرند. این رایج‌ترین نوع سوگیری است اگر احساس استرس می‌کنید یا زمان کافی برای تصمیم‌گیری ندارید.

سوگیری در دسترس بودن

سوگیری در دسترس بودن بر اساس اولین اطلاعاتی است که به راحتی در حافظه شما موجود است. به عنوان مثال، ممکن است چیزی را از سال‌ها پیش به خاطر بیاورید، فرض کنید آن مهم است و تصمیمات خود را بر اساس آن خاطره قرار دهید. سوگیری در دسترس بودن آخرین اطلاعاتی را که ممکن است از یک فرد قابل اعتماد دریافت کرده باشید نیز در نظر می گیرد. کسانی که سوگیری در دسترس بودن دارند ممکن است خود را متقاعد کنند که اولین ایده ای که برای تصمیم گیری داشته اند بهترین ایده است و بنابراین ارزیابی گزینه های دیگر را از دست می دهند.

سوگیری انطباق

یکی از بزرگترین موانع خلاقیت، تعصب انطباق است، یعنی زمانی که شما بر اساس تصمیم اکثریت تصمیم می گیرید. این می تواند مانع از توانایی شما برای ایجاد اختلاف نظر یا گفتگوی آزاد درباره تصمیم با همکارانتان شود. در حالی که بسیاری از کارمندان ممکن است توانایی حل مسئله داشته باشند، تعصب انطباق می تواند این مهارت را از آنها سلب کند زیرا همه آنها با یک طرز تفکر مطابقت دارند.

ویژگی اثر مثبت

اثر مثبت ویژگی می‌تواند برای تصمیم‌گیری شما مضر باشد، زیرا این سوگیری زمانی رخ می‌دهد که شما فقط بر مزایای مثبت تصمیم‌های خود تمرکز کنید و در کنار آن تأثیرات منفی را در نظر بگیرید. این می تواند منجر به از دست دادن اطلاعات مربوطه شود که شما برای تصمیم گیری به آن نیاز دارید تا به سازمان در رسیدن به اهدافش کمک کند. زمانی که زمان محدودی دارید یا اطلاعات کمی در دسترس دارید، ممکن است اثر مثبت ویژگی را ایجاد کنید.

نحوه تشخیص سوگیری در تصمیم گیری

این مراحل را برای تشخیص سوگیری در تصمیم گیری خود دنبال کنید:

۱. عملکرد گذشته خود را تجزیه و تحلیل کنید

شما باید بتوانید در مورد تصمیمات و نتایج قبلی خود فکر کنید تا ببینید آیا روندهایی در رابطه بین این دو وجود دارد یا خیر. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که فروش پیش بینی شده برای هر سه ماهه را بیش از حد برآورد می کنید و تقریباً همیشه از پایه خارج هستید. این می تواند نشان دهد که شما از لحاظ تاریخی دارای یک سوگیری خوش بینانه هستید، جایی که با وجود کمبود شواهد، مطمئن هستید که نتایج مطلوب تر از آنچه واقعاً به پایان می رسد، خواهد بود.

۲. بازخورد بخواهید

حتی اگر سوگیری‌های خاصی دارید که بر تصمیم‌گیری شما تأثیر می‌گذارد، به این معنا نیست که یک همکار یا مدیر همان تعصبات را خواهد داشت. جمع‌آوری دیدگاه‌های جدید در مورد توانایی‌های تصمیم‌گیری می‌تواند به شما در شناخت سوگیری‌ها و جلوگیری از آنها در تصمیم‌گیری‌های آینده کمک کند.

مطالب مرتبط: چگونه به صورت حرفه ای بازخورد بخواهیم

۳. دیگران را ارزیابی کنید

تقریباً اجتناب ناپذیر است که تعصبات یک فرد بر تصمیمات آنها تأثیر بگذارد، بنابراین اگر بتوانید یکدیگر را ارزیابی کنید، ممکن است متوجه شوید که تشخیص تعصبات به عنوان یک فرد خارجی آسانتر از زمانی است که خود را بررسی می کنید. هرچه بیشتر این کار را انجام دهید، قبل از اینکه اجازه دهید روی روند تصمیم گیری شما تأثیر بگذارد، بهتر می توانید سوگیری های خود را تشخیص دهید.

۴. برای تصمیم گیری وقت بگذارید

اگر برای تصمیم گیری عجله دارید، این احتمال وجود دارد که نتوانید تعصبات خود را تشخیص دهید. در عوض، زمان معقولی را صرف کنید و هر چقدر هم که اجازه دارید تصمیم بگیرید و مطمئن شوید که زمانی تصمیم می گیرید که از استرس رها شوید و ضرب الاجل های قریب الوقوع کمی دارید.

مطالب مرتبط: چگونه انتقادی فکر کنیم: ۱۰ راه برای بهبود مهارت های خود

نکاتی برای جلوگیری از سوگیری در تصمیم گیری

برای جلوگیری از تعصبات در طول فرآیند تصمیم گیری، این نکات را مرور کنید:

اثرات سوگیری را درک کنید.

هرچه بیشتر تأثیر سوگیری بر تصمیم‌گیری را درک کنید، احتمال بیشتری وجود دارد که به دنبال سوگیری‌هایی باشید که ممکن است مانع از توانایی شما برای تصمیم‌گیری آگاهانه بر اساس حقایق فعلی شود.

بدانید چه چیزی بر تصمیم شما تأثیر می گذارد.

قبل از انتخاب تصمیم نهایی، عواملی را که ممکن است بر تصمیم شما تأثیر بگذارد، بررسی کنید. وقتی بتوانید آنچه را که تصمیم شما را تعیین کرده است بیان کنید، می توانید راحت تر متوجه شوید که آیا تصمیم شما از جانبداری گرفته شده است یا خیر.

تعصبات خود را زیر سوال ببرید.

به روش هایی فکر کنید که می توانید تعصبات فعلی خود را به چالش بکشید تا مطمئن شوید که آنها بخشی از تصمیم شما نیستند. سوالات مهمی از خود بپرسید تا بتوانید انتقادی فکر کنید و مطمئن شوید که اطلاعات کلیدی را نادیده نمی گیرید، برخی ملاحظات را از دست نمی دهید یا به یک عامل بیش از دیگری توجه نمی کنید.

از منابع متعدد استفاده کنید.

هنگام تصمیم گیری خود، از دیگران بازخورد بخواهید، داده ها را جمع آوری کنید و درباره موضوعی که تصمیم می گیرید تحقیق کنید تا اطلاعات بیشتری در اختیار داشته باشید. برای گوش دادن به نظرات و دیدگاه های مختلف باز باشید تا بتوانید دیدگاه هایی را که ممکن است با دیدگاه خود متفاوت باشد جمع آوری کنید.

به تصمیمات قبلی خود فکر کنید.

از خود بپرسید که آیا قبلاً برای تصمیم گیری عجله کرده اید یا تا به حال برای تصمیم گیری در مورد چیزی مهم در یک بازه زمانی خاص تحت فشار بوده اید. اگر متوجه شدید که در تصمیمات قبلی سوگیری هایی داشته اید، ممکن است تشخیص دهید که چه زمانی می خواهید همان کار را انجام دهید.

بخوانید: پدیده «اثر شوفر» خطرناک‌تر از هر دشمن و هر خیانتکاری در کشور!!

خروج از نسخه موبایل