بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

فرصت های شگفت‌انگیز: راهنمایی برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه

دقت در بورس

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

اگر شما هم جزو فعالان بازار بورس هستید، و مدت قابل توجهی از زمان فعالیت شما در این بازار پر رونق می‌گذارد؛ می‌دانید که در این بازار پر نوسان، نباید به هیچ وجه بی‌گدار به آب بزنید و باید در خرید و فروش دقت کافی را باید به خرج بدهید.

و اگر شما از افراد تازه ورود به این بازار هستید، باید بدانید که بدون مشورت و آگاهی، به هیچ وجه نباید اقدام به خرید و فروش سهام کنید.

ما در این مقاله از ایو·سی، با بیان این مطالب قصد نداریم ذهن شما را منفی کرده و شما را از ورود به بازار بورس نهی کنیم؛ چرا که ما نیز این واقعیت را منکر نمی‌شویم که سرمایه‌گذاری در بورس یک روش پر سود برای سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی است. سابقه سه دهه فعالیت بورسِ کشورمان کاملاً گواهی بر این ادعا است. نگاهی به فعالیت سی ساله بورس ایران، نیز نشان می‌دهد که میزان بازدهی و رشد اقتصادی در این بازار به مراتب از هر بازار اقتصادی دیگری همچون زمین و مسکن، خودرو، سکه و طلا، ارز و …. بسیار بالاتر بوده است.

توصیه ما به شما

اما در این مقاله قصد داریم، میزان دقت شما را در جهت فعالیت در بورس را بالا ببریم؛ چراکه در هر بازار پرسودی، احتمال اشتباه و زیان نیز وجود دارد. و به طور کلی، هیچ رشدِ بالای اقتصادی، بدون ریسک امکان پذیر نیست.

در ضمن اگر در بدو ورودتان به بازار بورس و خرید چند سهم، با رشد خوب روبرو شد‎ه‌اید، ما به شما تبریک می‌گوییم؛ اما این را بدانید که:

بین سودی که بازار سرمایه به شما می‌دهد با سودی که شما از آن کسب می‌کنیم تفاوت زیادی است.

ما در این مقاله به توصیه‌‎هایی را که شما باید قبل از هر خرید و فروش سهام در بازار بورس، مدنظر قرار دهید برای شما آورد‎ه‌ایم

توصیه‌‎های برای خرید و فروش عاقلانه سهام در بازار بورس

در این مقاله تعدادی از مسائلی که شما در زمان خرید و فروش سهام، و یا حتی قبل از آن باید مورد توجه قرار دهید، تا از اشتباهات و خطرپذیری‌هایِ خود، تا حد امکان بکاهید، برای شما آورد‎ه‌ایم.

البته توجه به این نکته نیز ضروری است که: اگرچه توصیه‌‎های عمومی که در این مقاله بیان شده است لازم و ضروری می‌باشند، اما کافی و تنها مسائل مورد نیاز شما نیستند؛ چراکه به منظور ورود در بازار سرمایه ،شما باید با مسائل فنی همچون تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، روانشناسی بازار و امثال این نیز آشنا باشید.

۱. از خرید‎هایی که رشد قابل توجهی داشته اند اجتناب کنید

عملکرد کلی و عمومی جامعه بر این است که زمانی که یک محصول خدمات و یا چیزی خاص از نظر قیمت و ارزش میزان قابل توجهی رشد پیدا می‌کند، بر میزان اشتیاق و علاقه مردم به خرید آن چیز بیشتر می‌شود؛ چرا که مردم احساس می‌کنند با خرید آن، می‌توانند به بازدهی خوب اقتصادی دست پیدا کنند.

اما واقعیت این است که زمانی که چیزی به میزان قابل توجهی در بازار رشد می‌کند، اگرچه تقاضا‎های بعدی می‌تواند تا حدی بر ادامه روند رشد آن بیفزاید؛ اما توقف رشد آن – حتی برای مدتی کوتاه – کاملاً محرز بوده، و این یک امر اجتناب ناپذیر است.
ضمن اینکه زمانی که بعد از رشدِ قابل توجه ارزش یک چیز، باز هم میزان بالای تقاضای عمومی مردم، موجب رشد بیشتر ارزش آن چیز شود؛ بعد از توقفِ رشد، احتمال سقوط و کاهش قیمت آن تا حد قابل توجهی نیز محتمل تر می‌شود.

از این رو توصیه می‌شود که در این شرایط، اقدام به خرید سهام نکنید؛ بلکه اگر از سهمی که رشد زیادی را شاهد بوده دارید و تحمل دیدن افت قیمت آن را نیز ندارید، توصیه می‌شود که در این زمان به جای خرید بیشتر، اقدام به فروش سهام خود کنید.

۲. تا حد امکان سهمی را که افت قابل توجه قیمت داشت را خرید کنید

نگاه اشتباه دیگری که غالب مردم به بازار اقتصادی دارند این است که اگر چیزی در بازار برای مدتی در سراشیبی ارزش و قیمت ریالی قرار گرفت؛ آن چیز دیگر ارزش خریدن ندارد؛ و در این زمان، حتی اگر از آن چیست داشته باشند، اقدام به فروش آن می‌کند تا بیش از این متحمل ضرر و زیان نشوند.

اما این یک اشتباه است، چرا که زمانی که چیزی در بازار اقتصادی به طور قابل توجهی افت قیمت داشته باشد، امکان شروع مجدد رشد قیمتی و افزایش ارزش آن، بیش از سایر اجناس خواهد بود. این یک مسئله کلی است و فارغ از توجه به مسئله‎ی مهم وضعیت بنیادی آن چیز باید مورد توجه قرار گیرد.

پس در چنین شرایطی، پس از توجه بنیاد و زیرساخت ارزشی یک سهم؛ به طور کلی، اقدام به خرید سهام توصیه می‌شود.

۳. هیجانات را کنترل کنید

یکی از مخرب ترین عواملی که در بازار اقتصادی موجب ضرر و زیان اکثر مردم می‌شود، هیجانات ناصحیح و مخربی است که آنها را از تصمیم‌گیری صحیح باز می‌دارد.

همانطور که در دو مسئله قبلی بیان شد، در زمان افت قیمت و یا افزایش قیمت یک سهم – و یا هر چیزِ با ارزش دیگر – اکثر مردم دچار استرس و اضطراب شده، و تصمیمی مخالف با تصمیم صحیح و معقول می‌گیرند.

از این جهت، اگر شما توانایی کنترل هیجانات خود را دارید و می‌توانید در زمان نوسانات بازارِ سرمایه، تصمیم‌‎های عاقلانه و حساب شده بگیرید؛ آمادگی ورود و فعالیت در بازار بورس را دارید. در غیر این صورت، لازم است تا زمانی که به این آمادگی می‌رسید، از قرار دادن سرمایه زندگی خود در این بازار پر تلاطم دوری کنید.

۴. صنایع برتر را برای انتخاب سهام برگزینید

همان طور که می‌دانید، بازار بورس محدود به تعداد اندکی صنعت نمی‌باشد؛ و در آن صنایع مختلفی همچون فلزات اساسی، پالایش‎گاه‌ها، پتروشیمی‌ها، مواد غذایی، حمل و نقل، لیزینگ‌ها، هلدینگ‌ها، دارویی‌ها و … می‌باشد.

توصیه ما به شما برای خرید سهام، این است که در زمان انتخاب سهام خود، سعی کنید صنعت مورد نظرتان را نیز در نظر بگیرید. اگر شما بتوانید از میان کلیه صنایعی که در بازار بورس مشغول به فعالیت هستند، تعداد ۴-۵ صنعتِ برتر را که در وضعیتِ کنونی از شرایط بهترِ اقتصادی بهره‌مند هستند، را انتخاب کنید؛ به طور قطع انتخاب سهم برای شما راحت‌تر و سود احتمالی برای شما بیشتر خواهد شد.

۵. سیگنال‌های خرید و فروش سهم خود را در نظر بگیرید

همانطور که بیان شد، افزایش مدت‌دار ارزش سهمی می‌تواند سیگنالی برای توقف و اصلاح قیمت آن سهم باشد. و همچنین کاهش مدت دار ارزش یک سهم می‌تواند سیگنالی برای شروع افزایش قیمت آن باشد.

از این رو اگر سهم شما برای مدت قابل توجهی رشد کرده است، مراقب حجم بالای معاملاتی که در آن سهم صورت می‌گیرد باشید؛ و بدانید که احتمال افت سهام شما وجود دارد.

۶. مقاومت و حمایت را بشناسید

زمان خرید و یا فروش لازم است حد مقاومت و حد ضرر برای سهام را به درستی تشخیص دهید و بدانید که چه محدود‎ه‌ای احتمال اصلاح قیمت وجود دارد. این یک مسئله‌ی تقریبا فنی است که باید در مسائل عمومی نیز مورد توجه ویژه قرار دهید.

توجه داشته باشید که به هیچ وجه سهمی که نزدیک خط مقاومت قرار دارد را نباید بخرید؛ چراکه بعد از خریدِ شما، احتمال عدم توان عبور ارزش سهم‌تان از آن خط مقاومت وجود دارد.
از سویی اگر سهمی به تازگی از خط مقاومت عبور کرده، توصیه می‌شود در این زمان نسبت به خرید سهم چندان تعلق نداشته باشید.

۷. حد ضرر را برای خود تعیین کنید.

احتمالاً می‌دانید؛ و اگر نمی‌دانید باید بدانید که حمایت‌های یک سهم مانع از افت بیش از حد آن سهم می‌شود؛ پس لازم است در زمانی که شما اقدام به خرید سهم می‌کنید، و حتی پیش از آن حمایت آن را مشخص کنید؛ و بدانید که در صورت افت قیمت این سهم، احتمال اصلاح قیمت و افزایش مجدد ارزش ریالی آن سهم در خط حمایت زیاد است.
و اگر افت قیمت به حدی باشد که از آن خط حمایت عبور کند، احتمال تداوم این افت قیمت و کاهش بیشتر ارزش سهم، خیلی بیشتر خواهد شد. پس در زمان خرید هر سهم، توجه به خط حمایت امری مهم و حیاتی است.

و بنابراین، ضرری که ممکن است برای خود تعیین کنید در این مورد، از دست دادن پول به دلیل کاهش ارزش سهم تا اندازه بیشتری است. برای مثال، اگر سهمی را با قیمت ۱۰۰ هزار تومان خریداری کنید و حداقل خط حمایت آن در ۹۵ هزار تومان باشد، اگر این سهم به قیمت ۹۴ هزار تومان برسد، احتمال کاهش بیشتر ارزش سهم و البته ضرر شما نیز بیشتر خواهد بود. به عبارت دیگر، ضرر شما در این مثال می‌تواند تا اندازه افت قیمت سهم بیشتر شود.

۸. کاهش میزان سودِ سهم شما نیز ضرر تلقی می شود.

همانطور که بیان شد، لازم است در زمان خرید یک سهم حد ضرر آن را نیز مشخص کنید، تا متحمل ضرر و زیان نشوید. اما بله، درست است که اگر سود سهم شما کاهش یابد، می‌توانید آن را به عنوان ضرر تلقی کنید. این امر نشان دهنده این است که سرمایه‌گذاری شما در سهم مورد نظر به خوبی عمل نکرده است و ممکن است نیاز به بررسی و اصلاح رویکرد سرمایه‌گذاری خود داشته باشید.

باید توجه داشته باشید که زمانی که سهم شروع به رشد و افزایش قیمت می‌کند، نیز باید حد ضرر را برای قیمت‌‎های بالاتر محاسبه کرده و در نظر بگیرید؛ چرا که اگر درصد سودی که تاکنون به واسطه آن سهم به دست آورد‎ه‌اید کاهش یابد، این خود یک ضرر است.

از طرف دیگر، ممکن است در برخی مواقع نیز نیاز به تغییر حد ضرر داشته باشید، به این معنی که اگر سهم شما به میزانی رشد کند که سود شما نیز افزایش یابد، باید حد ضرر را برای قیمت‌های بالاتر تعیین کرده و در نظر بگیرید. این کار به شما امکان خواهد داد تا درصد سودی که دریافت می‌کنید را کنترل کرده و در صورت لزوم اقدامات مورد نیاز را به طور مستمر انجام دهید.

بنابراین، حد ضرر یک ابزار مهم در سرمایه‌گذاری است که باید با دقت تعیین شود و در طول زمان با توجه به شرایط بازار و سود و زیان دریافتی، اصلاحاتی در آن انجام داده شود.

۹. حسرت سود‎های بدست نیاورده و ضرر ‎های به وجود آمده را نخورید:

در زمان فعالیت در بازار بورس باید بدانید که هیچ کس نمی‌تواند کل سود‎های این بازار پر تلاطم را برای خود به دست بیاورد.
اگر دیدید سهمی کماکان در حال رشد است و تاکنون رشد آن بسیار بالا و قابل توجه بوده است، و شما نیز تاکنون این سهم را نخرید‎ه‌اید؛ نه طمع کرده و برای خرید آن سهم اقدام کنید، و نه حسرت نداشتن آن سهم را بخورید.

دلیل این موضوع این است که قیمت سهم ها در بازار بورس تحت تأثیر عوامل بسیار متنوع و پیچیده قرار می‌گیرد که ممکن است به طور غیرمنتظره تغییر کند. در واقع، هیچ کس نمی‌تواند با قطعیت پیش بینی کند که قیمت سهمی در آینده چگونه تغییر خواهد کرد. بنابراین، بهتر است از افت جانبی‌ها نترسید و حسرت‌ها نسازید.

علاوه بر این، خرید سهم باید بر اساس تحلیل دقیق و بررسی کامل اطلاعات باشد نه بر اساس حس و طمع. اگر توانایی تحلیل و پیش بینی صحیح را ندارید و تنها بر اساس حس و طمع عمل می‌کنید، ممکن است به خسارت روبرو شوید و حسرت‌های زیادی را بخورید.

همچنین، لازم به ذکر است که حسرت خوردن نباید به شما انگیزه برای اقدامات غیرمنطقی و ریسک‌آمیز بدهد. گاهی اوقات بهتر است از اقدام به خرید سهمی که قیمت آن بسیار بالا و تجربه‌ای از آن ندارید، خودداری کنید، تا به جای اینکه حسرت بخورید، از دسترسی به اطلاعات بیشتر و تجربه به‌دست آمده استفاده کنید.

به طور کلی، در بازار بورس باید به عقلانیت اعمال کنید و تحلیل دقیقی از شرایط بازار و سهم مورد نظر داشته باشید. حرکت بین قیمت‌های بالا و پایین در بازار بورس برای عموم افراد مشتاق می‌تواند باشد، اما همیشه باید به احتیاط و با محکم‌ترین تحلیل و روش به بازار مراجعه کنید.

۱۰. رشد بیشتر نیازمند ریسک پذیری بیشتر است

اگر سهمی در بازار سرمایه بیش از سایر سهم‌ها در حال رشد است، احتمال اصلاح و یا حتی ریزش آن سهم نیز بیش از سایر سهم‌ها خواهد بود.
از این جهت، اگر به دنبال رشدی بیش از سایرین هستید، باید پیِ خطرات و ضرر‎های احتمالی را نیز بر تن خود بمالید. و اگر قدرت ریسک را ندارید، به هیچ وجه به دنبال سهم‌‎هایی که رشد‎های بسیار بالا را داشته‌اند نروید.

این البته به معنای این نیست که همیشه سهم‌های رشد بالا باید ریسک بالایی داشته باشند، اما این به معنای آن است که احتمال حداقلی برای ریسک بالا وجود دارد. بنابراین، قبل از سرمایه گذاری در سهم‌های رشد بالا، این موارد را بسنجید و از ریسک‌های محتمل آگاه شوید. همچنین، باید به یک استراتژی مناسب و صحیح سرمایه‌گذاری عمل کنید و به مواردی مانند تنوع سبد سرمایه‌گذاری، مدیریت ریسک و تحلیل بازار توجه کنید.

۱۱. طمع سمی مهلک برای معامله گر است

زمانی که سهم‌هایی که خریداری کرد‎ه‌اید به اندازه قابل توجهی رشد کرده‌اند، لازم است با توجه به حمایت‌ها و مقاومت‌هایی که برای آن سهم وجود دارد، نسبت به خروج از آن سهم اقدام کنید.
توجه کنید که رشدی زیادی که تاکنون از این سهم شاهد بود‎ه‌اید نباید شما را حریص و طمع‌کار کند و انتظار رشد بسیار بالاتر از این را چندان نداشته باشید.

طمع یکی از عوامل مهلک برای معامله گران است. طمع به معنای داشتن انتظارات بیش از حد بالا و تمایل به بیشترین سود ممکن است. این به معنای عدم توجه به ریسک و عدم تعیین حدود و محدودیت برای خروج از معامله است.

طمع معمولاً باعث می‌شود که معامله گر به خاطر رشد قابل توجه سهم، صرفاً بر اساس انتظار بیشترین سود ادامه بدهد. این امر ممکن است باعث ایجاد خطرات بیشتری شود و در نهایت باعث ضرر مالی شود. بهتر است که معامله گران با توجه به تحلیل فنی و اصولی، حدود و محدودیتی برای خروج از معامله داشته باشند و درصورت رسیدن به آن حدود، اقدامات لازم را برای خروج از معامله به کار ببرند.

در کل، اصول بهره‌برداری از بازار سرمایه شامل عدم طمع و عدم حریصی است. معامله گران باید قادر باشند ریسک را درک کنند و با تحلیل مناسب بازار، تصمیم‌های صحیح و عقلانی بگیرند.

۱۲. به طور مداوم اخبار سیاسی اقتصادی – چه در داخل و چه در خارج از کشور – را مد نظر قرار دهید

به احتمال زیاد می‌دانید، و اگر نمی‌دانید باید بدانید که: بخش قابل توجهی از نوساناتی که در بازار بورس وجود دارد، ناشی از اخبار سیاسی – اقتصادی است که هر روز در رسانه‌ها نشر داده می شوند

پس اگر می‌خواهید از ضرر دوری کنید و سود بیشتری را برای خود به دست بیاورید، این اخبار را به طور مداوم پیگیری کنید و سعی کنید وضعیت روانی جامعه بعد از نشر این اخبار را پیش‌بینی کنید.

با پیگیری مداوم اخبار سیاسی-اقتصادی در داخل و خارج کشور، میتوانید درک بهتری از وضعیت بورس و نوسانات بازار داشته باشید. همچنین، با دانستن این اخبار میتوانید از تغییرات قیمت‌ها، تحرکات بازار و شرایط اقتصادی استفاده کرده و سود بیشتری را به دست آورید.

علاوه بر اخبار داخلی، به اخبار خارجی نیز توجه کنید. زیرا عوامل خارجی میتوانند بر وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور نیز تأثیرگذار باشند. برای مثال، تحریم ها، تغییرات قوانین، سیاست های بین‌المللی و اشتباهات دیپلماتیک میتوانند بر وضعیت اقتصادی کشور تأثیر داشته باشند.

اهمیت دادن به اخبار سیاسی-اقتصادی همچنین به شما کمک می‌کند تا در خصوص تصمیم‌گیری های مالی، سرمایه‌گذاری ها و رفتارهای مالی خود بیشتر از تاثیر گذاری این اخبار اطلاعات داشته باشید. زیرا تصمیمات شما می‌تواند تحت تأثیر قرار گیرند و بهتر است این تأثیر را در نظر بگیرید.

۱۳. به تحلیل ‎های خود اعتماد کنید

اگرچه مشورت و بهره‌گیری از دانش دیگران در این بازار همچون سایر بازار‎های اقتصادی می‌تواند موثر بوده، و برای رشد اقتصادی شما مفید واقع شود؛ اما توجه کنید که تحلیل و بررسی و انتخاب سهم‌ها برای هر کس، براساس شرایط، خواسته‌ها و نیازمندی‌های او می باشد.

در بازار سرمایه، شما می توانید بر اساس فاصله زمانی معاملات‌تان کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت اقدام به خرید و فروش کنید.
شما می‌توانید بر اساس برنامه تاثیرگذاری بر روی یک شرکت و یا صرفاً رشد اقتصادی خودتان خرید و فروش کنید.
شما می توانید خرید خود را محدود به صنعتی خاص و یا چندین صنعت کنید.
شما می توانید در سبد خود یک و یا چندین سهم را قرار دهید.
و …

تمام این موارد می‌تواند در نوع برخورد شما برای خرید و فروش یک سهم بسیار موثر باشند.
از این جهت بعد از مشورت‌ها و بررسی‌‎های متناسب با خودتان، در ن‎هایت نسبت به آن چیزی اقدام کنید که با رای و نظر خودتان نیز سازگار باشد.

۱۴. متناسب با هدف و زمان انتظارتان سود سهام مناسب را تعیین کنید.

قبل از خرید یا فروش سهام، باید به دقت مشخص کنید که این سرمایه‌گذاری یک سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت یا بلندمدت برای شماست. همچنین، باید متناسب با این هدف، میزان سود مطلوبی را که از سهام می‌خواهید، مشخص کنید.

اگر هدف شما سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت است، بهتر است سهامی را انتخاب کنید که در زمان کوتاهتری سوددهی خوبی داشته باشد. از طرف دیگر، اگر هدف شما سرمایه‌گذاری بلندمدت است، می‌توانید به سهامی که در طول زمان بازدهی سود قابل قبولی داشته باشد، سرمایه‌گذاری کنید.

در هر حالت، تعیین میزان سود مطلوب بسیار نسبی و بستگی به انتظارات و ریسک‌های شما دارد. برخی از سرمایه‌گذاران ممکن است به دنبال بازدهی بالا با ریسک بالا باشند، در حالی که برخی دیگر تمایل دارند که بازدهی پایدارتری را با ریسک کمتر داشته باشند.

مطمئن شوید که برای خرید یا فروش سهام، ریسک و پاداش را به طور کامل ارزیابی کرده و تصمیم خود را بر اساس این معیارها بگیرید. همچنین، بررسی کنید که زمان انتظارتان چقدر است و آیا پتانسیل رشد و بازدهی سهام، متناسب با این زمان است یا خیر.

۱۵. در نظر داشته‌ باشید که قیمت سهام تحت تأثیر رخدادها و اخبار بازار قرار می‌گیرد.

برای اینکه به‌طور عاقلانه سهام خریداری کنید و یا بفروشید، باید اخبار و رویداد‎های مرتبط را مورد بررسی قرار دهید. بدین ترتیب، می‌توانید روند قیمت‌ها را پیش بینی کنید و بهترین زمان برای خرید یا فروش را مشخص کنید.

برای مورد اول یعنی خرید سهام، باید به دنبال اخبار و رویداد‎هایی که ممکن است بهبود در شرکت یا صنعت مورد نظر را نشان دهند، باشید. برای مثال، اعلام سود قابل قبول توسط شرکت، امضای قرارداد‎های بزرگ، روند رشد در بازار هدف و سایر اتفاقات مثبت می‌توانند به پیش بینی رشد قیمت سهام کمک کنند.

به همین ترتیب، برای مورد دوم یعنی فروش سهام، باید به دنبال اخبار و رویداد‎هایی باشید که ممکن است کاهش در سود شرکت یا صنعت مورد نظر یا سایر مشکلات دیگر را نشان دهند. به عنوان مثال، اعلام اختلالات در عملکرد شرکت، اتفاقات منفی در بازار هدف و سایر رویداد‎های بد می‌توانند به پیش‌بینی افت قیمت سهام کمک کنند.

این موارد همچنین نشان می‌دهند که خرید یا فروش سهام باید براساس تحلیل و بررسی ‎های دقیق صورت گیرد و تصمیم‌گیری بر اساس شایستگی‌‎های اقتصادی و مالی صورت بگیرد، نه بر اساس رویدادها و خبر‎های سریع.

به علاوه، باید در نظر داشته باشید که بازار سهام بسیار پویا و قابل تغییر است و عوامل بسیاری ممکن است بر قیمت سهام تأثیر بگذارند که همگی قابل پیش بینی نیستند. بنابراین، لازم است همیشه با توجه به ریسک‌‎های مرتبط با بازار سهام و تحلیل ‎های دقیق، تصمیمات خرید و فروش را انجام دهید.

۱۶. یک برنامه سرمایه‌گذاری داشته باشید.

برنامه‌ریزی سرمایه‌گذاری به شما کمک می‌کند تا از طریق تعیین میزان سرمای‎های که قصد دارید برای سهام‌ها بگذارید و تناسب آن با منابع و سطح ریسکتان، خطر و ضررها را کنترل کنید. برای شروع، ابتدا باید اهداف و استراتژی‌‎های سرمایه‌گذاری خود را تعیین کنید. برای نمونه، برخی از اهداف سرمایه‌گذاری می‌توانند شامل:

  1. رشد سرمایه: قصد دارید سرمایه خود را با افزایش ارزش سهام در طول زمان افزایش دهید.
  2. درآمد برای بازگشت سرمایه: قصد دارید از طریق برداشت حداکثر سود از سهام‌‎های‌تان، درآمد ثابتی را کسب کنید.
  3. تنوع سرمایه‌گذاری: قصد دارید سرمایه خود را در برخی از صنایع یا کشور‎های مختلف سرمایه‌گذاری کنید تا خطر‎های محدودتری داشته باشید.
  4. حراجی ریسک: قصد دارید در صندوق‌‎های سرمایه‌گذاری قرار داده شده با ریسک کمتر سرمایه‌گذاری کنید.

پس از تعیین اهداف، نیاز است تا سطح ریسکتان را تعیین کنید. این با توجه به تجربه، دانش و شرایط مالی شما متفاوت است. شما باید اطلاعاتی را مربوط به اموال، بدهی‌ها، درآمدها و هزینه‌ها را جمع آوری کنید تا بتوانید میزان قابل قبول ریسک برای خودتان تعیین کنید.

بعد از تعیین سطح ریسک، نیاز است که سبد سرمایه‌گذاری خود را تعیین کنید. برای این کار باید از تحلیل و بررسی دقیق بازار، شناخت صنایع مورد نظر و تحلیل فنی و اعتباری سهام استفاده کنید. همچنین، توصیه می‌شود مبلغی را برای سرمایه‌گذاری در سهام‌‎های مختلف تعیین کنید تا خطر سرمایه‌گذاری را تنظیم کنید.

با تعیین سبد سرمایه‌گذاری، باید مرتباً عملکرد‎های سرمایه‌گذاری‌تان را بررسی و اصلاح کنید. نیاز است که اطلاعات بازار را به‌روز کنید، اتفاقات و رویداد‎های سیاسی، اقتصادی و صنعتی را پیگیری کنید و تغییرات در سبد سرمایه‌گذاری خود را اعمال کنید.

در ن‎هایت، توصیه می‌شود که با یک مشاور مالی معتبر مشورت کنید که به شما کمک کند تا برنامه سرمایه‌گذاری مناسبی برای شرایط مالی و هدف‌‎های‌تان ایجاد کنید و همچنین درخصوص اقدامات بهینه در بازار سهام راهنمایی کند.

۱۷. بازدهی پایه (Benchmark) را بررسی کنید.

قبل از سرمایه‌گذاری در سهام، بهتر است بازدهی پایه در بازار مربوطه را بررسی کنید و با منابعتان مقایسه کنید. این اقدام به شما کمک می‌کند تا میزان بازدهی خود را ارزیابی کنید. بازدهی پایه یا Benchmark به معنای میانگین بازدهی یک بازار یا صنعت خاص است که سرمایه‌گذاران می‌توانند از آن به عنوان معیاری برای ارزیابی عملکرد سرمایه‌گذاری‌‎های خود استفاده کنند. با استفاده از مقایسه با بازدهی پایه، سرمایه‌گذاران می‌توانند ببینند که آیا سرمایه‌گذاری آنها در مقایسه با بازار به درستی عمل کرده است یا خیر.

وجود یک بازدهی پایه تعیین شده برای یک سرمایه‌گذاری کمک می‌کند تا سرمایه‌گذاران بتوانند درک کنند که آیا ریسک‌ها و سوددهی‌‎های سرمایه‌گذاری آنها نسبت به یک بازار خاص برابر با آنچه که در باقی صنعت یا بازار اتفاق می‌افتد است یا خیر.

بازدهی پایه می‌تواند به عنوان یک نماینده برای بازار عمل کند. برای مثال، شاخص بورس اوراق بهادار می‌تواند به عنوان یک بازدهی پایه برای سهام بازار سرمایه استفاده شود. با مقایسه بازدهی سرمایه‌گذاری خود با بازدهی پایه، می‌توانید مشخص کنید که سرمایه‌گذاری شما در بازار نسبت به سایر سرمایه‌گذاری‌ها چقدر عملکرد خوبی داشته است.

همچنین، بازدهی پایه می‌تواند به عنوان یک معیار برای تعیین عملکرد مدیریت سرمایه‌گذاری و صندوق‌‎های سرمایه‌گذاری کاربرد داشته باشد. سرمایه‌گذاران می‌توانند با مقایسه عملکرد مدیریت خود با بازدهی پایه، ببینند که آیا مدیریت سرمایه‌گذاری آنها توانسته است به خوبی بازدهی بازار را پیگیری کند یا خیر.

با کمک مقایسه با بازدهی پایه، سرمایه‌گذاران می‌توانند تصمیمات خود را بر اساس اطلاعات بهتری اتخاذ کنند. به عنوان مثال، اگر بازدهی پایه برای سهام بازار سرمایه بالا باشد و سرمایه‌گذاری شما نتوانسته است بازدهی مشابهی داشته باشد، شاید باید بررسی کنید که چرا سرمایه‌گذاری شما نتوانسته است با عملکرد بازار همخوانی داشته باشد و اقداماتی را برای بهبود عملکرد خود انجام دهید.

در کل، بررسی بازدهی پایه می‌تواند به سرمایه‌گذاران در ارزیابی و تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری کمک کند و اطمینان حاصل کند که سرمایه‌گذاری‌‎های آنها با عملکرد بازار همخوانی دارند یا خیر.

۱۸. تنظیم میزان ریسک با سطح صبر خود.

باید توجه داشته باشید که سطحی از ریسک در سرمایه‌گذاری در سهام وجود دارد. برای مثال، سهام شرکت‌‎های کوچک‌تر و جوان‌تر در مقابل سهام شرکت‌‎های بزرگ‌تر و استحکام بیشتر دارند، ریسک بیشتری دارند. اگر صبر کمی دارید، ممکن است بهتر باشد سهام شرکت‌‎های بزرگ‌تر و مستحکم‌تر را انتخاب کنید.

اگر صبر بیشتری دارید، ممکن است بتوانید از سهام شرکت‌‎های کوچک‌تر و جوان‌تر با پتانسیل رشد بالا بهره‌برداری کنید. در هر صورت، قبل از سرمایه‌گذاری در سهام، به دقت بررسی کنید و تحلیل‌‎های لازم را انجام دهید تا با ریسک و سود مورد انتظار خود سازگار باشید.

۱۹. از تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی استفاده کنید.

استفاده از روش‌‎های تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی، به شما کمک می‌کند

در تصمیم‌گیری‌‎های سرمایه‌گذاری‌تان. تحلیل تکنیکال بر اساس شمایل موجود در قیمت و حجم معاملات به تحلیل سابقه عملکرد بازار استوار است. این روش بررسی نقاط نقاط و آنالیز بازار را بر اساس نمودارها و اندیکاتور‎های فنی انجام می دهد.

تحلیل بنیادی به بررسی عوامل اقتصادی، مالی، سیاسی و کسب و کاری که تأثیرگذار بر قیمت سهام هستند می‌پردازد. این شامل بررسی اطلاعات مالی شرکت، عوامل محیطی، استراتژی کسب و کار و عوامل بازار‎ه‌ای هدف است.

استفاده از این دو روش به شما امکان می‌دهد تا به مزیتی در تصمیم‌گیری ‎های سرمایه گذاری‌تان دست یابید. تحلیل تکنیکال می‌تواند در شناخت الگو‎های نموداری و سیگنال ‎های خرید و فروش تأثیرگذار باشد، در حالی که تحلیل بنیادی به شما اطلاعات مربوط به وضعیت مالی، رقابت، مزیت رقابتی و قابلیت رشد یک شرکت را ارائه می دهد.

به طور کلی، بهترین روش استفاده از هر دو تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال است. تحلیل بنیادی برای پیش بینی روند دراز مدت و تحلیل تکنیکال برای شناسایی نقاط ورود و خروج کوتاه مدت می‌تواند به راندمان سرمایه گذاری شما کمک کند.

و بخوانید:

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

7 پاسخ

    1. سلام

      ریسک در بازار سهام هم می‌تونه خوب باشه و هم می‌تونه بد. بستگی به نگرش و استراتژی سرمایه‌گذاری هر فرد داره.

      از یه جنبه، ریسک در بازار سهام می‌تونه خوب باشه چون این بازار به عنوان یکی از محیط‌هایی برای سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف شناخته شده. به‌طور کلی، سرمایه‌گذاری در بازار سهام می‌تونه بازدهی بالایی داشته باشه و به افراد اجازه می‌ده به عنوان شرکا در سود و زیان شرکت‌ها فعالیت کنن. سرمایه‌گذاران در بازار سهام می‌تونند درآمد قابل توجهی کسب کنند و ثروت و دارایی‌شون رو افزایش بدن.

      از سویی دیگه، ریسک در بازار سهام می‌تونه بد باشه. بازار سهام به خاطر طبیعت ناپایدار خود، با ریسک‌های زیادی مواجه هست. مثلاً قیمت سهام می‌تونه به طور ناگهانی قراردادی از دست بده و باعث ضرر سرمایه‌گذاران بشه (البته این موضوع در بازارهای بورس ایران که کنتزل و محدودیت‌های بیشتری برش حاکمه، رقیق‌تره. اما به هر حال در بورس هم شاهد این هستیم. کما اینکه قاعدتا خودتون هم بارها دیدید). همچنین، فعالیت‌های دسته جمعی و خبرهای موثق نمی‌تونه به طور کامل پیش‌بینی حرکت‌های بازار سهام رو انجام بده. علاوه بر این، هیچ‌کس نمی‌تونه با قطعیت بگه کدوم روز بازار به هم ریخته می‌شه و کدوم روز سرمایه‌گذاران به سود برخواهند خورد یا کدوم روز به ضرر خواهند رفت.

      بنابراین، ریسک در بازار سهام هم خوبه و هم بد. واجدین شرایط ‌ندرت و انعطاف‌پذیری رو داره، اما همین طور ممکنه باعث ضرر هم بشه. برای تصمیم‌گیری در مورد سرمایه‌گذاری در بازار سهام، نیاز به تحلیل دقیق و برنامه‌ریزیه تا بشه برخوردهای متناسب با ریسک‌ها و همین طور بهره‌وری مطلوبی رو بدست بیاره.

    2. البته توجه کنید که مدیریت ریسک با ریسک فرق می کنه.

      مدیریت ریسک یه فرآیند سیستماتیکه که برای شناسایی، تحلیل، ارزیابی و کنترل ریسک ها در بازار سهام (یا حتی در یه سازمان، در زندگی شخصی و …) انجام می شه. هدف از مدیریت ریسک، کاهش احتمال و تأثیر ریسک ها بر عملکرده.

      از طرفی، ریسک به هر گونه تأثیر ناخواسته و ناشناخته یا عدم قطعیتی که می تونه بر عملکردمون تأثیرگذار باشه، اطلاق می شه. ریسک می تونه در بسیاری از شکل ها و در هر حوزه ای از فعالیت ما وجود داشته باشه و ممکنه به دلیل عدم قطعیت در چارچوب داخلی یا خارجی ایجاد بشه.

      بنابراین، مدیریت ریسک و ریسک با یکدیگه مرتبط هستند اما در واقع دو مفهوم متفاوت هستند. مدیریت ریسک کاربردیه که به منظور مدیریت و کنترل ریسک ها انجام می شه، در حالی که ریسک به همه‌ی مواردی اشاره داره که توانایی تأثیرگذاری بر عملکرد رو دارند.

      پس اگه بحث سر مدیریت ریسک باشه، پاسخ این خواهد بود که قطعا مدیریت ریسک خوبه

    1. سلام! اگه دنبال سهام با قابلیت رشد بالا هستی، یعنی به دنبال سهامی هستید که بهترین احتمال رشد دارن و سود خوبی به شما می‌دهن.

      اینم چند نکته که بهت میگم تا در انتخابت راهنماییت کنه:

      1. تحقیق کن: قبل از هر چیزی با تحقیق و بررسی بازار سهام شروع کن. ببین کدوم صنعت یا شرکت‌ها در حال رشد هستن و با قیمت مناسبی در حال فروش هستن.
      2. به اخبار مربوط به شرکت‌ها توجه کن: اگه هنوز نمی‌دونی کدوم شرکت رو بخری، به اخبار و رویدادهای اون شرکت‌ها دقت کن. مثلاً اگه شرکتی یک محصول نوآورانه ارائه می‌کنه و خبرهای خوبی در مورد موفقیتش منتشر شده، مطمئن باش که سهامش قابلیت رشد خوبی داره.
      3. تنظیم بودجه: مهمه که قبل از خرید سهم، برنامه‌ای برای بودجه گذاریت داشته باشی. میتونی تصمیم بگیری که چقدر از پولت رو در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنی.
      4. مشاوره بگیر: اگه به شدت تازه وارد حوزه سهام هستی، میتونی با استفاده از خدمات مشاوره یک مشاور سرمایه‌گذاری رو به کار بگیری. مشاورت با یک حرفه‌ای میتونه اطمینانت رو از خرید سهم‌های با قابلیت رشد حاکم کنه.

      امیدوارم که این راهنما بهت کمک کنه و بتونی سهامی با قابلیت رشد خوبی رو پیدا کنی. موفق باشی!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *