بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

زندگی درست با تصمیم گیری درست امکان پذیر است

انتخاب مسیر

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

تصمیمات بخشی مهم از زندگی روزمره ما هستند؛ نوع انتخاب های ما در هر رخدادی و در مسیرِ پیش روی زندگی، می‌تواند در ادامه روند زندگی بسیار موثر و حیاتی عمل کند.

برای اکثر ما بارها اتفاق افتاده که در هنگام رویارویی با مشکلات و دشواری‌های زندگی احساس ناتوانی کرده و فکر می کنیم قدرت استدلال و انتخاب صحیح مسیر برای ما ممکن نیست، که این احساسِ یأس و ناامیدی می تواند با پایین آمدن عزت نفس و خودباوری، تشدید شده و در تصمیم‌گیری‌های صحیح اثر منفی بگذارد.

 

زمانی که ما در بحران‌ها و مشکلات دچار تردید در انتخابِ مسیر و تصمیم‌‌گیری می‌شویم، این تردید و دودلی خود می تواند در کاهش خودباوری و عزت نفس ما بسیار اثرگذار باشد و موجب ایجاد چرخه‌ای نابسامان و مضر برای زندگی ما شود.

پس در وهله‌ی اول لازم است ما مهارت تصمیم گیری را در خود پرورش داده و قدرت تصمیم‌گیری را در برهه ‌های مختلف به ویژه زمان های بحرانیِ زندگی برای خودمان افزایش دهیم.

 

وقتی بحث از تصمیم گیری به میان می آید

وقتی بحث از تصمیم گیری به میان می آید، لازم است اول حوزه مورد نظر را مورد توجه قرار دهیم تا بسته به آن، تصمیم گیری دقیق تر و پویاتر صورت گیرد؛ تصمیم گیری می تواند در حوزه های مختلفی نظیر تصمیم گیری در حوزه مالی و اقتصادی، تصمیم گیری در حوزه کارهای گروهی و سازمانی، تصمیم گیری در حوزه مدیریت و کنترل امورِ مدیریتی، تصمیم گیری در حوزه رهبری و پیش روی، تصمیم گیری در زندگی شخصی و روزمره باشد و هر یک از این حوزه ها می‌تواند شرایط خاصی را برای تصمیم‌ گیری رقم بزند.

 

رشد

 

اما کلیت پروسه تصمیم گیری در هر یک از این حوزه ها می تواند تا حد قابل قبولی مشابه هم باشند به طوری که:
  • – در زمان تصمیم گیری با تعدد گزینه ها روبرو خواهیم شد، چراکه تا زمانی که صرفاً یک گزینه در پیش روی ما باشد کاملا مشخص است که نیازی به تصمیم‌گیری نیست.
  • – در زمان تصمیم‌گیری بدون توجه به نوع حوزه، مسئله زمان بسیار مورد توجه است، چراکه در این زمان مسئله به تعویق انداختن کار و تعلل بسیار محرز، مشهود و مهم می شود.
  • – تصمیم گیری و انتخاب گزینه باید به اقدام و انجام عملی منتهی شود و در تصمیم گیری باید این مقوله نیز به طور جدی مد نظر قرار گیرد.
  • – انتخاب گزینه ها در تصمیم گیری غالباً با مشکل خطا های شناختی برای ذهن ما در ارزیابی ها توأم و همراه است.
  • – در تصمیم گیری ها غالباً با کشاکش دو منبع اصلیِ تصمیم گیری یعنی “منطق استدلالی” و “انتخاب ‌های شهودی” – چیزهایی که به دلمان می افتد – روبرو هستیم

 

پس همان طور که بیان شد کلیت تصمیم گیری در هر یک از حوزه‌های مورد نیاز شما یکی است و عملکرد در هریک از این‌ها با یک چهارچوب مشابه می‌تواند انجام پذیرد.

 

در این مقاله برای تصمیم‌گیری آسان و صحیح شما راهکارهایی را ارائه می‌دهیم تا مسیر تصمیم گیری برای شما هموار و راحت تر شود:

 

۱. قبل از هر تصمیمی بدانید که انتخاب های اشتباه قابل اغماض است

بسیاری از افرادی که در روند زندگی خود موفقیت های چشمگیر و قابل توجهی را کسب نمی‌ کنند غالباً در زمان رویارویی با گزینه های مختلف و ضرورت تصمیم گیری، دچار تردید، ترس و اضطراب می‌ شوند و از عزت نفس و خودباوری کاملی برای انتخاب راه و حرکت در مسیری که انتخاب کردند را ندارند؛ از این رو این افراد غالباً در زمان تصمیم گیری توقف می کنند و از حرکت باز می ایستند.

مسئله قابل توجهی که باید به آن دقت کافی داشته باشید این است که اگر در زمان ضرورتِ انتخابِ یک مسیر، از انتخاب و حرکت در یک مسیر باز بمانید هیچ وقت نمی توانید به انتهای مسیر و موفقیت های احتمالی برسید. پس در ابتدا بدانید که اگرچه انتخاب غلط می تواند درصد موفقیت شما را کاهش دهد اما عدم انتخاب درصد عدم موفقیت شما را به صد خواهد رساند.

 

۲. از نوشتن و مکتوب سازی بهره ببرید

 

دانسته ها

زمانی که شما در رویارویی با گزینه های مختلف به انتخاب یک گزینه می پردازید، لازم است کل تمرکز خود را در همان مسیر داشته و از هرگونه حواس‌ پرتی و سوئیچ کردن بین گزینه های مختلفی که انتخاب نکرده اید دوری کنید؛ بدین منظور شما می توانید با مکتوب کردن تصمیمات خود در جایی و تثبیت آنها، تا حد زیادی به این مسئله فیصله دهید؛ چرا که زمانی که شما تصمیم خود را در جایی ثبت می کنید ضمیر ناخودآگاه شما از ماندگاری این گزینه و محکم بودن مکان آن اطمینان خاطر پیدا کرده و شما درگیری ذهنی کمتری در ادامه خواهد داشت؛ علاوه بر این، ثبت و مکتوب بودن تصمیمات باعث می‌شود تا در برهه‌ های مختلف و در هر گونه شرایطی، شما به طور مکرر آن تصمیم را به خود یادآوری کنید و این مانعی خوب برای سوئیچ نابهنگام و تشویش ذهنی و درگیری بر روی گزینه های انتخاب نشده خواهد بود.

 

۳. تصمیم گیری را به زمانی مناسب موکول کنید

غالب مردم، زمانی که به گزینه های مختلفی برخورد می کند و لازم است یکی از این گزینه ها را انتخاب کنند، دچار اضطراب و تردید می‌شوند و همین تردید و ترس و واهمه می تواند موجب تحلیلی نامناسب و در نتیجه انتخابی ناصحیح شود؛ از این جهت اگر می خواهید در انتخاب خود دقیق تر و موثرتر عمل کنید، لازم است زمانی به بررسی و انتخاب گزینه مورد نظر خود بپردازید که ذهن شما در شرایط آرام و مساعدی به سر ببرد؛ پس به هیچ وجه در شرایط اضطراب اقدام به تصمیم گیری و انتخاب نکنید.

 

مدیریت زمان

 

همچنین انتخاب زمان‌ های خاص از شبانه روز نیز می تواند در تصمیم گیری شما اثر سازنده بهتری داشته باشد؛ صبح زود بعد از بیدار شدن از خواب، انتهای شب در زمانی که قصد خوابیدن دارید و میانه روز – یعنی ظهر – زمان هایی هستند که ذهن شما در حالت آلفا است و بیشترین کارایی و پردازش را می تواند از خود داشته باشد. پس تصمیم‌گیری در یکی از این زمان ها می‌تواند احتمال انتخاب صحیح و به جا را برای شما بیشتر کند.

 

۴. از جداول تی بهره بگیرید

در زمان تصمیم گیری و انتخاب گزینه مورد نظر، لازم است با کشیدن جدول t و مشخص نمودن و جداسازی کلیه نقاط قوت و نقاط ضعفِ هریک از گزینه ها، قدرت خود را در تشخیص بهترین گزینه بالا ببرید؛ بدین صورت نه تنها می توانید در انتخاب گزینه صحیح موفق تر عمل کنید، بلکه زمانی که گزینه مورد نظر خود را انتخاب می کنید و در مسیر آن گزینه نیز قدم بر می دارید با مشکلات احتمالی و معایبِ مسیر نیز از قبل آشنا هستید، که این مانع از شک، تردید و پشیمانی شما در میانه راه خواهد شد.

نمونه ‎ای از یک جدول T

 

۵. از تحقیق، بررسی و مشورت نیز بهره بگیرید

در زمان رویارویی با گزینه های مختلف و ضرورت انتخاب یک گزینه، حتماً لازم نیست که شما صرفا از داده های فردی خود برای انتخاب گزینه مطلوب بهره بگیرید، بلکه اتفاقاً توصیه می‌شود در چنین شرایطی از افرادی که قبلاً در چنین موقعیت ها و شرایطی قرار گرفتند و با انتخابی صحیح، مسیر درست را برای خود در پیش گرفته و به موفقیت رسیده اند نیز راهنمایی و مشورت بگیرید.
به این صورت، نه تنها احتمال انتخاب صحیح را برای خود بسیار بالاتر می برید، بلکه از میزان استرس، اضطراب و ترس های شما نیز کاسته خواهد شد که این خود موجب بهبود ادامه روند کار شما خواهد شد.

 

ارتباطات

همچنین توصیه می شود در زمانی که در نهایت، گزینه خود را از میان گزینه های مختلف انتخاب نمودید، آن را نیز با صاحبان نظر و ایده در میان بگذارید تا از ایده های آنها نیز برای اطمینان خاطر بهره ببرید.

 

۶. اهداف تان را در نظر بگیرید

برای تصمیم گیری و انتخاب گزینه ای که مد نظر دارید، لازم است اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را نیز در ذهن خود مرور کرده و در نظر بگیرید و هر یک از گزینه هایی که قصد بررسیشان را دارید را با این اهداف محک زده و بررسی کنید که انتخاب این مسیر برای تعالی خواسته‌ های مهم و حیاطی شما به چه میزان موثر و مفید خواهد بود.

 

۷. احتمالات را فراموش نکنید

در زمان انتخاب گزینه اصلح، لازم است احتمالات شایع تر را نیز مد نظر قرار داده و محاسبه کنید که در صورت وقوع هر یک از این احتمالات، وضعیت گزینه شما به چه صورت خواهد بود. این مسئله هم در انتخاب گزینه شما بسیار موثر خواهد بود و هم آمادگی شما را برای رخدادهای احتمالی بعد از تصمیم‌ گیری تان بالا خواهد برد.

 

۸. امید، توکل و مثبت اندیشی را در پیش بگیرید

در نهایت؛ زمانی که شما در رویارویی با گزینه های مختلف با بهره گیری از مواردی که در بالا بیان شد اقدام به انتخاب مناسب ترین گزینه کردید، سعی کنید با مثبت اندیشی و امید، در مسیر این گزینه قدم بردارید و از هرگونه منفی اندیشی و ناامیدی دوری کنید.

مردی که لامپ در دست دارد، روی دیوار پس زمینه، ایده ای دارد!

بدانید که افکار منفی در خصوص این گزینه می تواند شما را از مقصودتان کاملاً دور کند هرچند که این گزینه بهترین گزینه باشد.

و برعکس؛ افکار مثبت و سازنده برای این گزینه می تواند شما را تا حد امکان به موفقیت نزدیک کند، اگرچه این گزینه بهترین و مطمئن ترین انتخاب نبوده باشد.

پس با امید، مثبت اندیشی و توکل به خدا در مسیر انتخابتان قدم بردارید.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

2 پاسخ

  1. سلام
    عالی بود
    اما متن های کوتاه تر زو بیشتر دوس دارم
    می شه نوشته ها رو کوتاه کنین؟

    1. سلام
      و تشکر از نظرتون
      تاکنون سعی شده متون خیلی طولانی نشوند
      و اگر متنی هم طولانی شده باشه، با دسته بندی و فهرست کردن مطالب، متن خوانا بشه
      اما باز هم تمام تلاشمون رو خواهیم کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *