بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

طرح تحقیق: چیست (به علاوه ۲۰ نوع)

چگونه یک طرح تحقیق بنویسیم

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

طراحی تحقیق به روش سازماندهی و گردآوری داده ها اطلاق می شود که محقق در یک پروژه یا مطالعه به کار می گیرد. اگر شغل شما مستلزم انجام تحقیقات است، درک انواع مختلف طراحی تحقیقاتی که برای استفاده در تحقیق شما در دسترس هستند، بسیار مهم است.

در این مقاله از ایوسی، طراحی تحقیق را تعریف می کنیم و ۲۰ نوع مختلف طراحی تحقیقاتی را فهرست می کنیم که باید برای پروژه یا مطالعه بعدی خود در نظر بگیرید.

طراحی تحقیق چیست؟

طراحی تحقیق روشی است که محقق برای سازماندهی پروژه یا مطالعه پژوهشی خود انتخاب می کند. طرح های پژوهشی می توانند دستورالعمل هایی را برای جمع آوری، تجزیه و تحلیل و اندازه گیری موثر داده ها ارائه دهند. استفاده از طرح پژوهشی مهم است زیرا:

  • این می تواند به شما کمک کند مطمئن شوید که تحقیق شما به مشکل تحقیق شما می پردازد.

  • به عنوان یک طرح کلی و راهنمای کل پروژه تحقیقاتی عمل می کند.

  • این می تواند به شما کمک کند تا تمام اجزای مختلف پروژه تحقیقاتی خود را سازماندهی کنید.

شما می توانید با در نظر گرفتن مشکل پژوهشی خود، که موضوع خاصی یا شکاف دانشی است که تحقیق شما قصد دارد به آن بپردازد، یک طرح تحقیق موثر انتخاب کنید. معمولاً پژوهشگران سؤال تحقیق و انتخاب طرح تحقیق خود را در مقدمه مقاله پژوهشی خود قرار می دهند.

مطالب مرتبط: انواع تحقیق: تعاریف و مثالها

۲۰ نوع طراحی تحقیق

شما می توانید با بررسی روش های مورد استفاده در سایر مقالات پژوهشی و آشنایی با انواع مختلف طرح های پژوهشی، طرح تحقیق را انتخاب کنید. در اینجا ۲۰ نوع طراحی تحقیقاتی وجود دارد که می توانید از آنها برای پروژه تحقیقاتی خود استفاده کنید:

۱. طرح تحقیق اکتشافی

یکی از انواع رایج طراحی تحقیق، طراحی اکتشافی است. قالب طراحی تحقیق اکتشافی زمانی مفید است که مشکل مشخصی برای مطالعه ندارید. اغلب، این نوع طراحی پژوهشی ساختار کمتری نسبت به سایر گزینه های طراحی تحقیق دارد و می توانید از آن به عنوان راهنمای تحقیقات اولیه خود برای کشف مشکل تحقیق خود استفاده کنید.

۲. طرح تحقیق مشاهده ای

طراحی مشاهده ای نیز یک نوع رایج طراحی تحقیق است. قالب طراحی تحقیق مشاهده ای بر مشاهده موضوع تحقیق شما بدون تغییر هیچ متغیری تاکید دارد. هنگام استفاده از طرح تحقیق مشاهده ای، می توانید به جای انجام آزمایش، به سادگی رفتارها یا پدیده ها را مشاهده کرده و آنها را ثبت کنید.

مطالب مرتبط: مهارت های مشاهده: تعریف و مثال ها

۳. طرح تحقیق توصیفی

طراحی توصیفی یکی دیگر از انواع طراحی تحقیق است. هدف از استفاده از طرح تحقیق توصیفی، توصیف موضوع تحقیق است، بنابراین این نوع تحقیق زمانی مفید است که به اطلاعات بیشتری در مورد موضوع خود نیاز دارید. طراحی تحقیق توصیفی همچنین می تواند به شما در درک «چه»، «کجا»، «چه زمانی» و «چگونه» موضوع تحقیقتان کمک کند. تنها سوالی که طرح تحقیق توصیفی به آن پاسخ نمی دهد «چرا» است.

۲. مطالعه موردی

نوع دیگر طرح تحقیق مشاهده ای، قالب مطالعه موردی است. مطالعات موردی تجزیه و تحلیل موقعیت های دنیای واقعی برای درک و ارزیابی مشکلات و راه حل های گذشته است. بنابراین، مطالعات موردی زمانی مفید هستند که می‌خواهید نحوه کاربرد یک ایده را در زندگی واقعی آزمایش کنید، و این طرح پژوهشی به ویژه در بازاریابی، تبلیغات و علوم اجتماعی محبوب است. قالب مطالعه موردی پنج قسمتی شامل:

  • عنوان

  • بررسی اجمالی

  • مسئله

  • راه حل

  • نتایج

بیشتر بخوانید: مطالعه موردی چیست؟ (۱۵ ایده مطالعه موردی برای شروع)

۵. طرح اقدام پژوهی

نوع دیگر طرح تحقیق، طرح اقدام پژوهی است. قالب طراحی اقدام پژوهی شامل تجزیه و تحلیل اکتشافی اولیه و توسعه یک استراتژی اقدام است. این قالب طراحی مشارکتی است و بر یافتن راه حل ها تمرکز دارد و آن را برای بسیاری از موضوعات تحقیقاتی کاربردی می کند. زمانی که می خواهید مشکلات واقعی را حل کنید می توانید از طرح اقدام پژوهی استفاده کنید.

۶. طرح تحقیق تجربی

طراحی تحقیقات تجربی نیز رایج است. طرح تحقیق تجربی به ویژه زمانی مفید است که بخواهید چگونگی تأثیر عوامل مختلف بر یک موقعیت را آزمایش کنید و این نوع طراحی را بسیار متنوع می کند. طرح تحقیق تجربی از روش علمی استفاده می کند که شامل عناصری مانند:

  • فرضیه: فرضیه تحقیق عبارتی است که آنچه را که شما پیش‌بینی می‌کنید تحقیقتان آشکار می‌کند را توصیف می‌کند.

  • متغیر مستقل: متغیر مستقل متغیری است که به متغیرهای دیگر وابسته نیست.

  • متغیر وابسته: متغیر وابسته متغیری است که به متغیر دیگری بستگی دارد.

  • متغیر کنترل: متغیر کنترل متغیری است که در طول یک آزمایش تحقیقاتی ثابت می ماند.

مطالب مرتبط: ۷ مرحله روش علمی (و نحوه استفاده از آن)

۷. طرح تحقیق علی

طرح تحقیق علی نوع دیگری از طرح تحقیقاتی است که محققان معمولاً آن را انتخاب می کنند. قالب طراحی تحقیق علی سعی در شناسایی و درک روابط بین متغیرها دارد که می تواند در بسیاری از صنایع ارزشمند باشد. طرح‌های تحقیقات علّی معمولاً حداقل دو متغیر را شامل می‌شوند و دلایل احتمالی زیادی را برای رابطه بین متغیرها بررسی می‌کنند.

۸. طرح تحقیق همبستگی

در کنار طرح تحقیق علی، از طرح تحقیق همبستگی نیز معمولا استفاده می شود. قالب طرح تحقیق همبستگی، مانند قالب علی، روابط بین متغیرها را مشخص می کند. وقتی از طرح تحقیق همبستگی استفاده می کنید، متغیرها را اندازه می گیرید اما آنها را تغییر نمی دهید.

۹. طراحی تحقیقات تشخیصی

نوع دیگر طرح تحقیق، طرح تحقیق تشخیصی است. طرح تحقیق تشخیصی تلاش می‌کند تا عوامل زمینه‌ای را که باعث وقوع رویدادها یا پدیده‌ها می‌شوند، بیابد. این نوع تحقیق برای کمک به شما در درک اینکه چه چیزی باعث مشکلات می شود مفید است تا بتوانید راه حل هایی بیابید.

مطالب مرتبط: تحقیقات پایه در مقابل تحقیقات کاربردی: تعریف و مثال

۱۰. طرح تحقیق مقطعی

طرح مقطعی یکی دیگر از انواع طرح های تحقیقاتی مشاهده ای است. طرح تحقیق مقطعی شامل مشاهده چندین فرد در یک نقطه زمانی است. این نوع تحقیق متغیرها را تغییر نمی دهد.

۱۱. طرح تحقیق متوالی

طراحی تحقیق متوالی یکی دیگر از انواع مفید طراحی تحقیق است. قالب طراحی تحقیق متوالی، تحقیقات را به مراحل تقسیم می‌کند و هر مرحله بر آخرین مرحله استوار است. بنابراین، می‌توانید تحقیقات متوالی را در چند نقطه از زمان کامل کنید و به شما امکان می‌دهد پدیده‌هایی را که در دوره‌های زمانی رخ می‌دهند مطالعه کنید.

۱۲. طراحی پژوهش کوهورت

طرح پژوهش کوهورت، نوعی تحقیق مشاهده ای، یکی دیگر از انواع طراحی تحقیق است. این نوع طراحی تحقیقاتی معمولاً در پزشکی استفاده می شود، اما می تواند در سایر صنایع نیز کاربرد داشته باشد. طراحی کوهورت شامل بررسی موضوعات تحقیقاتی است که قبلاً در معرض یک موضوع تحقیقی قرار گرفته‌اند و به ویژه برای انجام تحقیقات اخلاقی در مورد موضوعات پزشکی یا عوامل خطر مؤثر است. این نوع طراحی بسیار انعطاف پذیر است و برای داده های اولیه و ثانویه کاربرد دارد.

۱۳. طرح تحقیق تاریخی

پژوهشگران می توانند از طرح تحقیق تاریخی نیز استفاده کنند. استفاده از طرح تحقیق تاریخی به شما امکان می دهد از داده های گذشته برای آزمایش فرضیه خود استفاده کنید. تحقیقات تاریخی بر داده های تاریخی مانند بایگانی ها، نقشه ها، خاطرات روزانه و سیاهه ها متکی است. استفاده از این طرح تحقیق می تواند به ویژه برای تکمیل تحلیل روند یا جمع آوری زمینه برای یک مسئله تحقیق مفید باشد.

مطالب مرتبط: انواع روش تحقیق

۱۴. طرح تحقیق میدانی

نوع دیگر طرح تحقیق، طرح تحقیق میدانی است. طرح تحقیق میدانی که یک روش تحقیق کیفی است به شما امکان مشاهده موضوعات در محیط های طبیعی را می دهد. این می تواند به شما امکان دهد مستقیماً از موقعیت های دنیای واقعی داده ها را جمع آوری کنید.

۱۵. بررسی سیستماتیک

مرور سیستماتیک نوع دیگری از طراحی تحقیق است. تکمیل یک بررسی سیستماتیک شامل بررسی شواهد موجود و تجزیه و تحلیل داده های مطالعات موجود است. این به شما اجازه می دهد تا از تحقیقات قبلی برای رسیدن به نتایج جدید استفاده کنید.

۱۶. نظرسنجی

پژوهشگران همچنین اغلب از طرح تحقیق پیمایشی استفاده می کنند. می توانید از نظرسنجی ها برای جمع آوری اطلاعات به طور مستقیم از جمعیت نمونه خود استفاده کنید. برخی از انواع نظرسنجی عبارتند از:

  • مصاحبه: مصاحبه یکی از انواع محبوب نظرسنجی است. مصاحبه ها به شما این امکان را می دهد که سوالات خود را به صورت تک به تک از یک موضوع تحقیق بپرسید، که می تواند به شما این فرصت را بدهد که سوالات بعدی را بپرسید و بینش بیشتری کسب کنید.

  • فرم های آنلاین: برای انجام نظرسنجی می توانید از فرم های آنلاین نیز استفاده کنید. می‌توانید از بسیاری از وب‌سایت‌ها یا برنامه‌های نرم‌افزاری برای ایجاد فرم‌های آنلاین بصری با انواع سؤالات، از جمله پاسخ کوتاه و چند گزینه‌ای استفاده کنید.

  • گروه های کانونی: گروه های کانونی یکی دیگر از روش های کلیدی نظرسنجی است. با استفاده از گروه‌های متمرکز، می‌توانید بحث‌ها را با گروهی از موضوعات تحقیق تسهیل کنید تا بینش‌های پژوهشی ارزشمندی را از جامعه نمونه خود به دست آورید.

  • پرسشنامه: نوع دیگر نظرسنجی، پرسشنامه است. در یک پرسشنامه، می‌توانید به سادگی سؤالاتی را فهرست کنید که موضوع تحقیق باید به آنها پاسخ دهد، که این روش را به روشی مؤثر برای جمع‌آوری داده‌ها تبدیل می‌کند.

مطالب مرتبط: الگوهای نظرسنجی و نحوه استفاده موثر از آنها

۱۷. طرح تحقیق متاآنالیز

متاآنالیز نوعی طرح تحقیق کمی است. قالب طراحی تحقیق متاآنالیز از جمعیت های متنوعی از مطالعات مختلف موجود استفاده می کند. این بدان معنی است که این روش به شما امکان می دهد از تحقیقات قبلی برای نتیجه گیری جدید استفاده کنید.

۱۸. طرح پژوهشی ترکیبی

محققان همچنین می توانند از طرح تحقیق ترکیبی استفاده کنند. طرح‌های تحقیقاتی ترکیبی روش‌های تحقیقاتی متعدد را برای ایجاد بهترین مسیر برای یک پروژه تحقیقاتی خاص ترکیب می‌کنند. این نوع تحقیق می تواند شامل دو روش تحقیق کیفی و کمی باشد.

مطالب مرتبط: مهارت های تحقیق: تعریف و مثال

۱۹. طرح تحقیق طولی

نوع دیگری از طرح های تحقیقاتی کمی و مشاهده ای، طراحی طولی است. طرح تحقیق طولی شامل مشاهده مکرر یک نمونه در یک دوره زمانی است. این بازه زمانی بسته به تحقیقات خاص شما ممکن است از چند هفته تا چندین دهه باشد.

۲۰. طرح تحقیق فلسفی

طرح تحقیق فلسفی یکی دیگر از انواع طراحی تحقیق است. طرح تحقیق فلسفی می تواند به شما در تجزیه و تحلیل و درک مسئله تحقیق کمک کند. این نوع طراحی مبتنی بر تکنیک های استدلال فلسفی است. سه حوزه کلیدی طراحی تحقیق فلسفی عبارتند از:

  • معرفت شناسی: معرفت شناسی بر معرفت و یقین تمرکز دارد.

  • هستی شناسی: هستی شناسی بر ماهیت و وجود انسان تمرکز دارد.

  • ارزش شناسی: ارزش شناسی مطالعه ارزش هاست و به ویژه در اخلاق کاربرد دارد.

می توانید از طرح تحقیق فلسفی برای کمک به درک اهداف تحقیق، تصمیم گیری اخلاقی و تفکر انتقادی در مورد موضوع تحقیق خود استفاده کنید.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *