بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

۱۷ نکته اساسی در خصوص هدف‎گذاری

رشد

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

به طور حتم؛ همه ی شما آگاهی کامل نسبت به اهمیت موضع انتخاب هدف و قدم برداشتن در مسیر آن را دارید؛ اما مسئله ای که در این جا حائز توجه است، این است که غالبا افراد در انتخاب هدف و پیمودن مسیر هدف، نکات مهم و جزئیاتی اساسی را مدنظر قرار نمی دهند؛ و همین عامل موجب می شود تا یا هدف خود را به درستی انتخاب نکنند، و یا در مسیر رسیدن به آن آنچنان که شایسته ی این راه است، تلاش، صبر و استمرار نداشته باشند. از این جهت در این مقاله سعی شده تا بیان این نکات، راه حل این مسئله مهم و حیاطی را برای شما روشن و شفاف نماییم.

در زمان هدف‎گذاری و حرکت در مسیر اهداف، توجه به نکات زیر نیز به شما کمک شایانی خواهد کرد.

– ذهن محدودیت ندارد

شما زمانی می‎توانید به درستی اهداف خود را انتخاب کنید، و به خوبی در راه رسیدن به هدف گام بردارید، که بدانید در حقیقت، ذهن شما و توانایی‎های ذاتی شما محدودیتی ندارد، و هر گونه قید و بند در ذهن و توانایی‎های شما ناشی از تفکرات اشتباهی است که باید با آنها مقابله کنید.

بهترین راه برای از بین بردن محدودیت‎های ساختگی و جعلی، خودانگیزشی مداوم و مستمر در خلاف آن باور محدود کننده است.

– آگاهی بهترین وسیله برای انتخاب صحیح هدف و مسیر درستش است

این یک واقعیت است که ورود به هر کاری، بدون داشتن اطلاعات و آگاهی کافی در آن زمینه، سبب شکست و یا لاقل کاهش قابل‎توجه حرکت و بازخورد می‎شود. برای هدف‎گذاری بی‎عیب و شتاب‎گیری قوی در راهِ هدف نیز، لازم است این قاعده را در نظر بگیرید، و قبل از هرگونه اقدام برای معین‎سازی و رسیدن به هدف، اطلاعات خود در زمینه‎ی علایق واقعی‎تان، توانمندی‎هایتان و هر چیز که نیاز اصلی اهدافتان است را بالا ببرید.

این مطلب را هم بخوانید:
             گام های ۹ گانه ی عملی جهت رسیدن به اهداف را بشناسید

– اهداف را با انگیزه گره بزنید

انگیزه عاملی است که سبب شروع و تداوم کارهای می‎شود. اگرچه انتخاب یک چرایی قدرتمند در ایجاد انگیزه بسیار موثر است؛ اما توجه به چشم‎انداز اهداف، تمرکز در راه رسیدن به هدف، دوری از تفکرات و احساسات منفی، تلاش در نادیده گرفتن رخدادهای بی ارتباط با اهداف، بررسی و شناخت علایق و … نیز می‎تواند افزایش انگیزه شما بسیار کارگر باشد.

– آهسته، اما پیوسته گام بردارید

همان‎ طور که در مقالات قبل بیان شد، یکی از آفات اغلب انسان‎های پرتلاش، کوشش بیش از حد و بدون برنامه‎ریزی منظم است، که باعث خستگی زیاد، دل‎زدگی، فشار بر جسم و ذهن و درنهایت شکست می‎شود. همان‎طور که در روایتی از امام علی آمده است: «کار اندکی که بر آن مداومت داشته باشی امیدوار کننده‎تر از کار زیادی است که از آن خسته شوی» / نهج البلاغه (للصبحی صالح) / ص : ۵۲۵

در این خصوص سعدی، شاعر نام‎آور ایران نیز می‎گوید:

رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود

رهرو آنست که آهسته و پیوسته رود

– پیروزی بعد از تحمل سختی به دست می‎ آید

اگر می‎خواهید با ذهنیت یک شبه پولدار شدن در مسیر هدف خود گام بردارید؛ بهتر است همین الان و همین جا توقف کنید. چراکه هیچ ثروت مادی یا معنوی بدون سعی، تلاش و صبر به دست نمی‎آید. همان‎طور که در قرآن بارها تاکید شده که «با هر سختی البته آسانی است» / سوره شرح / آیه ۹۴

پس سختی‎های مسیر موفقیت را با آغوش باز بپذیرید؛ و بدانید که اغلب صرفه‎‎نظر کردن از لذت‎های کوتاه‎مدت موجب رسیدن به لذت‎های بلندمدت و دائمی است. برای اینکه بتوانید راحت‎تر دشواری‎های راه را تحمل کرده و از آنها عبور کنید، می‎توانید از “اهرم رنج و لذت” نیز استفاده کنید.

اهرم رنج و لذت عملکردی ساده و در عین حال، کارآمد است که به شما کمک می‎ کند تا در مقابل مشکلات، انگیزه خود را از دست ندهید، و مصمم به جلو پیش بروید. به این صورت که برای هر هدف خود، یک جدول T ترسیم کنید و در یک سمت آن اندوه و رنج‎های نرسیدن به هدف خود را مشخص کنید و در سمت دیگر، لذت‎های حاصل از رسیدن به هدف را ثبت کنید.

نمونه ‎ای از یک جدول T

– شناخت نقاط قوت و ضعف موجب هموار شدن مسیر می‎شود

اگر در زمان برنامه‎ریزیِ کسبِ هدف، شناخت کاملی نسبت به توانمندی‎ها و ناتوانی‎هایتان داشته باشید، به طور قطع برنامه‎ی تنظیم شده به مراتب با شخصیت شما سازگارتر خواهد بود و از پیش بهتر خواهید درک کرد موانع احتمالی و مسیرهای شتاب دهنده‎ی شما کدام خواهد بود. همچنین در صورت نیاز، آمادگی کامل جهت تلاش در جهت حذف نقاط ضعف و یا تقویت بیش از پیش نقاط قوت نیز خواهید داشت.

– از اهداف کوچک شروع کنید

بی شک تحقق اهداف بزرگ کاری دشوار است، و بدون تمرین و آمادگی قبلی امکان آن وجود ندارد. پس در ابتدای هدف‎گذاری‎ها، بهتر است اهداف کوچک و قابل تحقق را با رعایت اولویت‎ها و ضرورت‎هایتان انتخاب کنید، و برای رسیدن به آنها تلاش کنید. به طور قطع دستیابی به اهداف کوچک نه تنها تمرین و تلاشی خوب بوده و عادت تلاش برای رسیدن به اهداف را در وجود شما نهادینه می‎کند بلکه در این مسیر با رویارویی با چالش‎ها و مشکلات کوچک، می‎توانید مسیر راه اهداف بزرگ را نیز محک زده و آمادگی خود را بالاتر ببرید.

هنری فورد می گوید: «هر چیزی می‎تواند انجام شود؛ اگر به قدم‎های کوچکی آنرا تقسیم کنیم.»

بازگشت به روال ورزش

شکرگذاری و تمایل به رشد همسو هستند

اشتباه نکنید، هیچ‎گاه میل به رشد بیش از وضعیت کنونی به معنی ناشکری و عدم قناعت نیست.

حتی در متد دینی نیز در خصوص این میل به دو صورت بیان شده است: میل به رشد معنوی و شخصیتی، که به طور اکید بر آن سفارش و توصیه شده؛ و میل به رشد مادی و دنیوی، که در صورت استفاده از روش‎های صحیح برای رشد و عدم دل بستن به آن، هیچ ممنوعیتی برای آن نیز صورت نگرفته است.

– در مسیر اهداف، تغییرات را بپذیرید

اغلب اوقات، انتخاب اهداف و مسیر آن، با شرایطی همراه و همسو خواهد بود، که با عادت‎های کنونی شما و رفتارهای تکراری و روزمره شما در تضاد هستند؛ پس باید تغییراتی را در خود به وجود بیاورید تا امکان رسیدن به هدف برایتان امکان‎پذیر شود. مثلا برای رسیدن به هدف سلامتی و تندرستی، باید تغییراتی مثل ورزش کردن، سحرخیزی، دوری از غذاهای ناسالم، دوری از منفی‎بافی و استرس را در خود به وجود بیاورید.

Plan Implement Evaluate Improve

توجه کنید تغییراتی‎ که برای تحقق هدفتان در خود ایجاد می‎ کنید، مدت زمان قابل‎ توجهی نیاز دارند تا به یک عادت و روتین زندگی شما بدل شوند. بنابراین تا زمان تثبیت این تغییرات در وجود شما، آنها را با تکرار و نظم مداوم انجام دهید و خسته نشوید.

– دوری از عُرف، موفقیت را بیشتر تضمین می‎ کند

بسیاری از افراد درکی درست از نحوه هدف‎گذاری نداشته و اصلا تفاوت بین هدف، دلایل درونی، ارزش‎ها، راه رسیدن به هدف و … را نمی‎دانند؛ محدودیت‎های این اشخاص از آموزش‎های اشتباهی که از خانواده، دوستان و جامعه دریافت کرده‎اند ناشی می‎شود. قبلا بیان شد که تنها ۸ درصد از افراد جامعه به اهدافشان می‎رسند؛ و این گویاست که روند اکثریت جامعه به گونه‎ای است که اغلب منجر به شکست می‎شود.

پس خودداری از عادات ناصحیح اجتماعی، می‎تواند راه رسیدن به اهداف را هموارتر کرده و دستیابی به مقاصدِ ارزشمند شما را محکم‎تر کند. همچنین علاوه بر رفتار و عادت‎ها، عدم توجه به قضاوت‎ های دیگران نیز بسیار ضروری است چراکه یکی از بزرگ‎ترین موانع پیش روی شما در راه موفقیت، قضاوت ‎ها و برخوردهای سطحی و یک‎ سویه‎ ی اطرافیانی است که از سر دشمنی، حسادت و یا حتی دوستی خاله خرسه, در خصوص عملکرد شما دارند.

– تمرکز در یک مسیر، پشتوانه‎ی کامیابی است

روزگار حاضر، عصر انفجار اطلاعات است و وجود تجهیزات ارتباطی بسیار زیاد و محتوا، اطلاعات و رسانه ‎ها نامحدودی که در دنیا وجود دارد قطعا نه تنها حواس شما را به طور مداوم پرت می ‎کند، بلکه می‎تواند شما را کاملا در خود فرو برده و هضم کند. در این شرایط، تنها را رهایی از این معضل، متمرکز شدن در رسالات زندگی و راه اهداف خودتان است.

این مطلب را هم بخوانید:
             با دانسته های ابتدایی خود شروع کنید

انفجار اطلاعات

همچنین اگرچه تبلیغات بی‎شمار می‎تواند خواسته ‎های شما را دوچندان کند، اما توجه کنید که دستیابی به همه‎ی خواسته‎ ها امکان پذیر نیست و توجه زیاد به خواسته ‎های بی‎پایانی که دست نیافتنی هستند، می‎تواند یأس و ناامیدی را برای شما به همراه داشته باشد. پس دقت کنید که بهترین راه تمرکز در این شرایط این است که خواسته‎ های بیهوده خود را فدای خواسته‎ های واقعی و اهداف ضروری خود کنید.

– دستیابی به اهداف واقعی موجب افزایش عزت نفس می‎ شود

وقتی که شما با بررسی دقیق و برنامه‎ریزی منظم بدانید که دقیقا چه می‎خواهید، و برای رسیدن به آن چه کار باید بکنید؛ نه تنها عملکرد شما به طور چشم‎گیری بهبود پیدا می‎ کند، بلکه توان شما نیز برای رسیدن به اهداف بسیار زیاد می‎ شود و ماحصل این رویه در درازمدت افزایش عزت نفس و خودباوری خواهد بود.

– یادآوری مکرر اهداف، رسیدن به آنها را آسان‎تر می‎ کند

اگر هر روز اهداف را به خود یادآوری کنید؛ فراموش نخواهید کرد که برای چه در حال تلاش هستید، از زندگی خود چه می‎ خواهید، و چه گام‎هایی برای نیل به اهدافتان باید بردارید. پس سعی کنید هر روز اهداف خود را بر روی کاغذ بیاورید و آنها را با صدا بلند تکرار کنید.

رها نکن

– قبولِ به‎ موقع چالش‎ ها، آمادگی را افزایش می ‎‎دهد

بی‎شک در راه رسیدن به اهداف، با چالش ‎های زیادی روبرو خواهید شد. چالش‎ها اجتناب‎ ناپذیر هستند؛ پس آنها را بپذیرید و بدانید چالش ‎ها و مشکلات در مسیر رشد و تعالی موجب پویایی شما و مانع رکود شما خواهند شد.

– هدف‎گذاری را به یک زمینه محدود نکنید

اغلب اوقات که با مردم از اهداف شان صحبت می‎ کنید، اهداف و خواسته‎ های آنها فقط حول محور اقتصادی می ‎باشد. این در حالی است که هدف‎گذاری می‎تواند در هر حیطه‎ ای باشد چراکه دستیابی به خیلی از چیزها می‎ تواند حس موفقیت و شادمانی بی حد و مرز آن را برای شما ایجاد کند. پس در زمان هدف‎گذاری دقت کافی به خرج دهید و علاوه بر زمینه مالی، زمینه‎ های خانوادگی و سبک زندگی، روابط اجتماعی، بهبود شخصیتی، سلامت و رشد جسمی و … را نیز مورد ارزیابی قرار دهید.

موانع درونی قوی‎تر از موانع بیرونی هستند

بررسی‎ها نشان داده که غالباً فقط یک پنجم دلایل بیرونی مانعی برای رسیدن اشخاص به هدفشان است، و حدود چهار پنجم دیگرِ موانع از دلایل و محدودیت‎ های درونی ناشی می‎شوند. مقایسه زندگی افراد موفق و سایر افراد نیز نشان دهنده همین موضوع است، چراکه افراد ناموفق همیشه بر این باور هستند که زندگی آنها تصادفی پیش می‎آید، اما افراد موفق همیشه در حال ساختن زندگی پیش روی خود بر حسب میل‎شان هستند. پس به یاد داشته باشید: که در مسیر موفقیت شما، بزرگترین مانع، تردیدهای درونی شما است نه چیزی دیگر.

انزوا

– هرگز هدف را فدای مسیر نکنید

یکی از آفت‎های انتخاب هدف بدون ثبت کتبی آن – بویژه برای اهداف بلندمدت – این که رفته رفته و به مرور زمان، شخص هدف و چرایی خود را فراموش کرده و در مسیر هدفش غرق می‎شود. به عنوان مثال: قطعاً انسان‎های زیادی را دیده‎ایم که برای آرامش خانواده خود و یا آسایش و سلامت روحی خود، در شغلی مشغول به فعالیت شده و با گذر زمان، آنچان در کار خود و فعالیت در چند شیفت کاری فرو رفته که هم خانواده‎اش و هم سلامتی خودش به طور کلی به دست فراموشی سپرده شده است.

از این رو یا برای رسیدن به اهدافتان، در مسیر گام نگذارید و پیش از آن مطمئن شوید که با تمرکز بر هدفتان، در باتلاق‎های موجود در راه فرو نخواهید رفت.


از خواندن، اشتراک گذاری و دنبال کردن مطالب ما سپاسگزاریم! 🙂


اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *