بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

آموزش حین کار چیست؟

آموزش در حین کار چیست و چرا اینقدر موثر است

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

هنگامی که در حین کار یاد می گیرید، تجربه دست اولی در انجام وظایف مربوط به نقش خود را از یک همکار یا سرپرست دریافت می کنید. کارمندان در طیف گسترده ای از مشاغل و صنایع، آموزش در حین کار (OJT: on-the-job training) دریافت می کنند، نوعی از یادگیری تجربی که اغلب در مشاغلی که شامل کار عملی یا استفاده از تجهیزات، نرم افزار یا ماشین آلات تخصصی است، استفاده می شود.

راهنمای زیر در این مقاله از ایوسی، به جزئیات هدف OJT، مزایای یادگیری در محل کار و روش‌هایی که این نوع آموزش در محیط‌های کاری مختلف ساختار یافته است، می‌پردازد.

آموزش حین کار چیست؟

آموزش در حین کار دستورالعملی برای کارکنان است که در محل کار انجام می شود. OJT معمولاً شامل ترکیبی از مشاهده دیگران و تجربه عملی در تکمیل وظایف تحت نظارت یک مدیر آموزشی، همکار یا مربی حرفه ای برون سپاری می شود.

هنگام انجام OJT، فرآیندها و رویه هایی را که کارفرمای شما استفاده می کند، یاد می گیرید. همچنین ممکن است یاد بگیرید که چگونه از تجهیزات، ابزار یا ماشین آلات مورد نیاز برای موقعیت خود استفاده کنید. بخشی از OJT ممکن است شامل سایه کاری یا مشاهده یک کارمند با تجربه در انجام وظایف شغلی خاص باشد.

هدف OJT این است که شما را برای موقعیت خود آماده کند. آموزش و تمرین عملی که به عنوان بخشی از آموزش تکمیل می‌کنید می‌تواند به شما کمک کند تا مهارت‌ها، شایستگی‌ها و دانشی را که برای انجام نقش خود در شرکت یا سازمان نیاز دارید، توسعه دهید. وقتی OJT کامل شد، باید بتوانید اکثر یا همه وظایف را بدون نظارت انجام دهید.

آموزش حین کار برای دانش آموزان چیست؟

دانش آموزان ممکن است تجربه قبلی در یک نقش یا صنعت خاص نداشته باشند، بنابراین آموزش در حین کار آنها ممکن است بسیار گسترده تر باشد. در برخی موارد، دانش آموزان OJT را در طول آموزش آکادمیک خود در دبیرستان فنی، دانشکده یا دانشگاه تکمیل می کنند.

به عنوان مثال، برخی از مدارس دانش‌آموزان را تشویق می‌کنند یا از آنها می‌خواهند دوره‌های کارآموزی را طی کنند که در آن تجربه عملی در مسیر شغلی مورد نظر خود دریافت می‌کنند و اعتبار مدرسه را کسب می‌کنند. دانش آموزان همچنین ممکن است پس از فارغ التحصیلی در اولین شغل خود آموزش های حین کار گسترده ای را بگذرانند.

دانش‌آموزان علاوه بر یادگیری روش‌ها و مهارت‌های عملی برای نقش خود، ممکن است استانداردهای عمومی محل کار را نیز در اولین موقعیت خود بیاموزند. این شامل هنجارهای حرفه ای مانند کد لباس، سلسله مراتب شرکت، انتظارات بهره وری، اصطلاحات تخصصی صنعت و روابط حرفه ای با همکاران است.

انواع آموزش حین کار

شرکت ها می توانند به روش های مختلفی به OJT نزدیک شوند. برخی از محیط های کاری از یک رویکرد ساختاریافته استفاده می کنند، در حالی که برخی دیگر از رویکرد بدون ساختار استفاده می کنند. در برخی موارد، OJT ممکن است تنها روش آموزشی مورد استفاده باشد، در حالی که برخی دیگر از یک سبک یادگیری ترکیبی برای استخدام‌های جدید استفاده می‌کنند.

ساختار یافته در مقابل OJT بدون ساختار

با یک برنامه ساختاریافته OJT، کارفرما برنامه ای برای چگونگی پیشرفت یک کارمند جدید از طریق مراحل مختلف آموزشی دارد. این طرح اغلب شامل چک لیستی از وظایف، جزئیات مربوط به اینکه چه کسی بر هر کار نظارت خواهد کرد و لیستی از اهداف مورد نظر آموزش است. برخی از برنامه‌های آموزشی حین کار همچنین شامل یک سرپرست آموزشی تعیین شده یا قراردادی است که کارمند باید برای انجام آموزش خود امضا کند.

اگرچه تنظیم برنامه های آموزشی در حین کار مستلزم زمان و تلاش بیشتری است، اما معمولاً برای اطمینان از آمادگی مناسب برای نقش جدید خود مؤثرتر هستند. همچنین از طرف شما و مربیانتان با یک طرح ساختاریافته OJT پاسخگویی بیشتری وجود دارد.

OJT بدون ساختار معمولا شامل سایه انداختن یک کارمند با تجربه در کار برای روزها یا هفته ها می شود. شما ممکن است یک کارمند یا چندین همکار مختلف را مشاهده کنید تا مهارت های مورد نیاز برای کار را بیاموزید.

روش OJT بدون ساختار ممکن است برای مشاغلی که به وظایف پیچیده یا مهارت های تخصصی زیادی نیاز ندارند، کافی باشد. این نیاز به زمان برای برنامه ریزی ندارد و شما به راحتی می توانید آموزش را بر اساس نقش جدید خود و مهارت ها و دانش موجود خود سفارشی کنید.

OJT مستقل در مقابل یادگیری ترکیبی

در برخی از محیط های کاری، OJT از طریق سایه کاری و تمرین عملی ممکن است آمادگی کافی برای این نقش باشد. شرکت ها اغلب از رویکرد مستقل برای نقش هایی استفاده می کنند که چندان پیچیده نیستند یا اگر قبلاً در موقعیت خود تجربه دارید.

آموزش یادگیری ترکیبی OJT را با سایر اشکال آموزش ترکیب می کند. به عنوان مثال، یک کارمند جدید ممکن است بخشی از دوره آموزشی خود را صرف سایه و کسب تجربه عملی در محل کار کند. آنها ممکن است بخش دیگر دوره آموزشی خود را صرف مطالعه مطالب نوشته شده، تماشای فیلم، شرکت در یک رویداد آموزشی صنعتی یا شرکت در آموزش کلاس درس یا دوره های آنلاین کنند.

با ترکیب روش‌های مختلف آموزشی، یادگیری ترکیبی می‌تواند برای مشاغلی که شامل وظایف پیچیده یا مهارت‌های تخصصی است، بسیار مؤثر باشد. همچنین برای شرکت هایی که رویه ها و فرآیندهای بسیار خاصی دارند که کارکنان باید بدانند مفید است.

مزایای آموزش در حین کار

OJT موثر می تواند آماده سازی شغلی همه جانبه را برای کارمندان جدید فراهم کند و به آنها اجازه دهد در نقش خود موفق شوند و محل کار پرباری را حفظ کنند. کارکنان از مهارت ها و دانش اضافی و همچنین انگیزه ای برای انجام خوب بهره می برند. سپس شرکت ها از داشتن کارمندان متعهد که برای دستیابی به اهداف سرمایه گذاری می کنند سود می برند.

مزایای OJT برای کارکنان

در اینجا برخی از قانع کننده ترین مزایا برای کارکنان OJT آورده شده است:

آموزش پولی

شرکت ها می توانند با کسب مهارت های لازم برای موقعیت جدید خود، برای زمان و کار شما جبران کنند.

توسعه مهارت

بسیاری از کارمندان جدید اغلب آموزش در محل کار را جذاب تر می دانند که می تواند علاقه آنها را به یادگیری افزایش دهد. به عنوان یک کارمند جدید در OJT، ممکن است با توسعه مهارت های جدیدی که شما را به چالش می کشد، در نقش جدید خود سرمایه گذاری کنید.

حفظ بهبود یافته

همچنین احتمال بیشتری وجود دارد که کارمندان اطلاعاتی را که یاد می گیرند در حالی که در یک محیط عملی هستند حفظ کنند. OJT می تواند به بهبود عملکرد شغلی و رضایت کمک کند زیرا آموزش متعهد می تواند باعث شود که شما در کار احساس اعتماد به نفس و شایستگی بیشتری داشته باشید.

جو تیمی

این نوع آموزش شما را از همان ابتدا در تماس نزدیک با همسالان و سرپرستان خود قرار می دهد. با همکاری مستقیم با تیم، با همکاران خود آشنا خواهید شد و فرهنگ کار را بهتر درک خواهید کرد.

مزایای OJT برای کارفرمایان

در اینجا برخی از قانع کننده ترین مزایای OJT برای کارفرمایان آورده شده است:

یادگیری متمرکز

OJT فرآیند یادگیری را سرعت می بخشد و احتمال نیاز به اصلاح را پس از پایان آموزش کاهش می دهد. به جای اینکه کارکنان در مورد رویه‌ها و رویه‌های عمومی در صنعت مفروضاتی بسازند، می‌توانید استانداردهای دقیق را سریعاً اعلام کنید.

مقرون به صرفه

به جای شرکت در کنفرانس ها یا جلسات آموزشی پرهزینه، کارمندان می توانند در حین کار از همکاران و سرپرستان بیاموزند. آموزش همچنین مهارت های کارکنان فعلی را تقویت می کند و وظایف روزانه آنها را به فرصتی برای آماده سازی استخدام های جدید برای مشارکت در محل کار تبدیل می کند.

کاهش جابجایی کارکنان

آموزش در محل کار می تواند به کارکنان کمک کند تا در مهارت های خود اعتماد بیشتری داشته باشند. زمانی که کارکنان در محل کار احساس شایستگی می کنند، شرکت ها به دلیل ترک شغل یا برآورده نکردن انتظارات عملکرد، کمتر احتمال دارد که جابجایی را تجربه کنند.

بیشتر بخوانید: چگونه در شغل جدید خود موفق شوید: اولین هفته، ماه و ۹۰ روز

نمونه های آموزش حین کار

صنایع مختلف از OJT برای آماده سازی کارکنان جدید برای نقش ها و شرایط کاری خاص خود استفاده می کنند. در اینجا چند نمونه از مشاغلی که معمولاً از OJT استفاده می کنند آورده شده است:

فناوری HVAC

  • با تکنسین های دیگر به تماس های خدماتی بروید.
  • ابزارها و تجهیزاتی که معمولاً در محل کار استفاده می شوند را تمرین کنید.
  • نحوه تعامل تکنسین ها با مشتریان را مشاهده کنید و گزینه های خدمات را توضیح دهید.
  • استانداردها و پروتکل های ایمنی را مرور کنید.
  • در مورد اجزای تجهیزات HVAC و ارتقاء بهره وری انرژی بیاموزید.

کارگر انبار

  • استفاده از ماشین آلات انبار مانند جک پالت و بالابر قیچی را تمرین کنید.
  • سیستم سازمانی مورد استفاده در انبار را بیاموزید.
  • نحوه صحیح مرتب سازی و قرار دادن مواد روی قفسه ها را رعایت کنید.
  • به آماده سازی بسته ها برای حمل و نقل کمک کنید.
  • بررسی رویه های مدیریت موجودی و پروتکل های ایمنی.

کارشناس مجموعه ها

  • اسکریپت های نمونه برای برقراری تماس های مجموعه را به شیوه ای حرفه ای بخوانید.
  • به نحوه برخورد همکاران با مسائل مربوط به خدمات مشتری توجه کنید.
  • نحوه کار با برنامه های کامپیوتری مورد استفاده برای بررسی و به روز رسانی جزئیات مشتری را بیاموزید.
  • پردازش پرداخت های مشتری را تحت نظارت یک مدیر تمرین کنید.
  • مطالعه سیستم‌های بایگانی و روش‌های ارسال مکاتبات به مشتریان.

نکات آموزشی در حین کار

نکات زیر را در نظر داشته باشید تا از آموزش حین کار خود نهایت استفاده را ببرید:

  • یادداشت بردارید در طول تمرین یک دفترچه یادداشت یا لپ تاپ همراه خود داشته باشید تا بتوانید جزئیات مهم را یادداشت کنید. هنگامی که به طور مستقل شروع به کار کنید، یادداشت های شما یک مرجع مفید خواهد بود.
  • سوال بپرس. در مورد هر عنصری از آموزش شغلی خود که نامشخص است، توضیح بخواهید. نوشتن سؤالات همانطور که در مورد آنها فکر می کنید ممکن است کمک کند تا بتوانید در پایان یک جلسه آموزشی به آنها پاسخ دهید.
  • خودتان مطالعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وظایف شغلی خود، زمانی را خارج از محل کار خود اختصاص دهید. برای مثال، می‌توانید نکاتی را برای نوشتن یادداشت‌های اداری تحقیق کنید یا یک نسخه نمایشی آنلاین را برای نوع جدیدی از نرم‌افزاری که استفاده می‌کنید تماشا کنید.

آموزش در حین کار می تواند به پیشرفت شغلی شما کمک کند و شما را به کارمند ماهرتری تبدیل کند. با OJT پولی به دنبال شغل بگردید تا شغل بعدی خود را عالی شروع کنید.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

3 پاسخ

  1. آموزش حین کار چه فوایدی برای سازمان ها و چه فوایدی برای کارمندا داره ؟ و مراحل آموزش حین کار چیه دقیقا ؟ و اینکه آموزش خارج از کار بهتره یا آموزش حین کار ؟ و چرا ؟

    1. سلام

      همون طور در مقاله بیان شده، آموزش حین کار (On-the-Job Training) به معنای آموزشیه که در حین انجام کار به کارمندان تعلیم داده می‌شه. این نوع آموزش به صورت تجربی و عملیه و به طور مستقیم بر روی مهارت‌های عملی کارمندان تأثیر می‌ذاره.

      فواید آموزش حین کار برای سازمان‌ها عبارتند از:

      1. کاهش هزینه‌ها: آموزش حین کار هزینه‌های آموزش خارج از کار (Off-the-Job Training) رو به صورت قابل توجهی کاهش می‌ده. در این نوع آموزش، کارمندان می‌تونند در حین تولید و فعالیت‌های روزمره خودشون، مهارت‌های جدید رو فرا بگیرن.
      2. افزایش مهارت‌ها و عملکرد: آموزش حین کار، به کارمندان این امکان رو می‌ده تا مستقیماً با وظایف واقعی‌شون در تماس باشند و به تجربیات عملی متمرکز بشن. این فرایند باعث افزایش مهارت‌ها و عملکرد کارمندان می‌شه.
      3. سرعت یادگیری: با آموزش حین کار، کارمندان معمولاً سریعتر مهارت‌های لازم رو یاد می‌گیرند. چون اون‌ها در محیط واقعی کار خودشون آموزش می‌بینند و علاوه بر تئوری، به صورت عملی هم تجربه می‌کنند.

      فواید آموزش حین کار برای کارمندان عبارتند از:

      1. یادگیری عملکرد عملی: آموزش حین کار به کارمندا این امکان رو می‌ده تا یه فرآیند کاری رو در حین انجامش یاد بگیرند و تئوری‌های یادگرفته شده رو به صورت عملی به کار ببندند.
      2. افزایش اعتماد به نفس: به دلیل یادگیری و مهارت‌هایی که در آموزش حین کار کسب می‌کنند، کارمندان اعتماد به نفس بیشتری نسبت به انجام وظایفشون دارند.
      3. مهارت‌های قابل استفاده در محیط کار: آموزش حین کار، به کارمندان امکان می‌ده مهارت‌های عملی واقعی رو در محیط کار تمرین کنند و اون‌ها رو در عمل به کار ببندند.

      مراحل آموزش حین کار در سازمان‌ها عبارتند از:

      1. برنامه‌ریزی: در این مرحله، نیازمندی‌ها، مهارت‌ها و هدف‌های بازنگری مشخص می‌شن و برنامه‌های آموزشی مناسب برای کارمندان تدوین می‌شه.
      2. راه‌اندازی: در این مرحله، آموزش‌های مختلف مبتنی بر شغل طراحی می‌شه و برنامه‌های آموزشی برای کارمندان شروع می‌شه.
      3. اجرا: کارمندان با راهنمایی مستقیم از مربی‌ها و منتورها، مهارت‌های لازم رو تمرین و یاد می‌گیرن. کارمندان می‌تونند در انجام وظایف واقعیشون، این آموزش‌ها رو به کار ببندند.
      4. ارزیابی: پس از اجرای آموزش حین کار، عملکرد و مهارت‌های کارمندان ارزیابی می‌شه تا اطمینان حاصل بشه که قابلیت‌های مورد نیاز به خوبی ارتقا داده شده‌اند.

      نسبت آموزش خارج از کار به آموزش حین کار، بستگی به نیازها و شرایط سازمانی داره. آموزش خارج از کار می‌تونه از طریق کارگاه‌ها، کلاس‌ها، آموزش‌های آنلاین و موارد دیگه انجام بشه. هر دو نوع آموزش مزایا و محدودیت‌های خود رو دارند و انتخاب به توجه به نیازها، هدف‌ها و منابع سازمانی انجام می‌شه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *