بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

۸ راه مدیریت انگیزه ی درونی / ۹ روش تقویت انگیزه ی خود

مدیریت انگیزه - کار سخت

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

قطعا تا حالا افراد زیادی را دیده اید که شروعی پر قدرت در یک کسب و کار، فراگیری یک مهارت، انجام یک فعالیت و … داشته اند ولی بعد از گذشت مدت زمانی، انرژی آنها تحلیل رفته و خسته شده و آن کار و فعالیت را کنار گذاشته اند.

به احتمال زیاد بارها شاهد این مسئله در زندگی خودتان نیز بوده اید

در چنین مواردی، بارها شخص شروع خود را با انگیزه ای خیلی بالا انجام می دهد و اصلا مشکلی با این شروع ندارد، اما با مدت دار شدن فرایند انجام کار، او خسته شدف، انرژی اش تحلیل رفته و دیگر توان ادامه را در خود نمی بیند، از این رو انگیزه ی وی نیز به همراه توانش تحلیل می رود.

پس: انگیزه ی زیاد، اگر به درستی مدیریت نشود.
خود می تواند به فرسایش و در نهایت بی انگیزگی تبدیل شود.

بخوانید: شکوفایی و پیشروی: داستان سنگ نخست و موفقیت

راه حل کاهش انگیزه چیست؟

خب، در اینجا سوال پیش می آید که چه باید کرد تا انگیزه ی ما در روند انجام امورمان کم نشده و یا از بین نرود، و ما بتوانیم به خوبی تا انتهای مسیر پیش برویم؟

در پاسخ می توان روش های زیر را پیشنهاد کرد:

– از احساس نیاز بهره بگیرید؛

چراکه هر میزان نیاز شما به خواسته ای بیشتر باشد، انگیزه ی درونی شما نیز به همان نسبت بیشتر و بیشتر می شود.

– هوش هیجانی خود را تقویت کنید

اگر شما از هوش هیجانی بالایی برخوردار باشید، در مواقعی که با مشکل و مانع برخورد می کنید، خیلی خوب می توانید خود را مجدد با خودانگیزشی در مسیر قرار داده و هیجان کافی برای ادامه راه را برای خود به وجود بیاورید.

– چشم انداز خود را در ذهن بسپارید

همیشه به یاد داشته باشید که می خواهید به کجا برسید. تجسم نقطه ای که هدفتان است می تواند بر میزان انگیزه ی شما بیافزاید و شما در مقابل سختی ها قوی تر سازد.

مرتبط: ۸ نوع انگیزه برای رسیدن به اهداف

– موفقیت های کوچک را فراموش نکنید

درست است که مسیر شما طولانی و طاقت فرسا است. اما به یاد داشته باشید که شما در مسیر نیز موفقیت های کوچکی را به دست می آورده که این موفقیت های کوچک در کنار هم چندان کمتر از موفقیت نهایی شما که قصد رسیدن به آن را دارید نخواهند بود. شما در مسیرتان می توانید موفقیت های بیشماری بدست بیاورید، موفقیت هایی نظیر:

کارمند* کسب تجربیات بی نظیر
* بارورسازی باورتان
* خروج از محدوده ی امن و مشاهده ی دنیایی بزرگتر
* آشنایی با افراد دیگر و افزایش قدرت ارتباطات
* شناخت بهتر نقاط ضعف خود جهت رفع آنها
* درک بهتر نقاط قوت خود و بهره گیری بیشتر از آنها
و …

– به عدم موفقیت به عنوان شکست نگاه نکنید

عادت کنید که عدم کامیابی ها را به عنوان شکست در زندگی خودتان قلمداد نکنید. چراکه هر ناکامی که به ظاهر شکست است، می تواند برای شما آورده های زیادی را به همراه داشته باشد و که مهمترین آن باتجربه شدن شما و افزده شده به شخصیت شماست

– روال مثبت اندیشی را در پیش بگیرید

اگر بتوانید در هر قسمت از مسیر به جای تمرکز بر روی نداشته ها، از دست رفته ها و به دست نیاورده ها، بر روی آن چیزهایی که به دست آورده اید و یا می توانید به دست بیاورید تمرکز و توجه کنید، حس و حالتان خیلی بهتر خواهد شد و عملکردتان بسیار بهبود پیدا می کنید که همین موضوع در افزایش انگیزه ی شما برای تداوم مسیر بسیار اثربخش است.

– به خود پاداش بدهید

پاداش، نتیجه ای مطلوب و خواستنی است که در پایان هر قدمِ موثر می توانید به خود بدهید؛ با این کار ناخودآگاه شما متوجه می شود که عملی مطلوب از شما سر زده که چنین نتیجه ای در بر داشته؛ لذا شما در ادامه انجام امور همراهی خواهد نمود و بر میزان انگیزه ی شما می افزاید.

– تجسم خلاق داشته باشید

امروزه عمل و تجربه ثابت کرده که تصویرسازی ذهنی و تجسم خلاق می تواند ذهن را بیشتر برای رسیدن به هدف آماده کند، عملکرد جسم را به تناسب آمادگی ذهن، بالاتر ببرد، انگیزه ی درونی را افزایش دهد و درنهایت موفقیت را برای فرد آسانتر کند.
پس با این روش ساده، اما بسیار کارآمد، کارایی خود را بالاببرید و انگیزه خود را مضاعف کنید.

تجسم خلاق

– روی مسیر هدفتان تمرکز کنید، نه روی خودِ هدف

یادتان باشد که هدف شما هنوز فاصله ی زیادی با شما داره و تمرکز بر روی آن می تواند برای شما دلهره آور و ترسناک باشد و این باور را در شما القا کند که امکان دست یابی به آن نیست.
پس نیازی نیست بر روی هدفتان تمرکز کنید؛ همین که ابتدا مسیر رسیدن به هدفتان را مشخص کرده باشید، این مسیر به مسیرهای کوچک تر [و اهداف خوردتر] تقسیم کرده باشید و صرفا همان مسیر پیش رویتان را مشاهده کرده و بر روی آن تمرکز کنید کفایت می کند.

به عنوان مثال؛

وقتی شما می خواهید از جنوبی ترین نقطه ی ایران به شمالی ترین آن بروید، باید چند هزار کیلومتر را بپیمایید و توجه به این مسافت خیلی زیاد می تواند خیلی ترسناک باشد؛ چراکه مطمئنا شما این مسیر طولانی را به خوبی نمی شناسید، صرف هزینه و زمانی که باید داشته باشید زیاد به نظر می رسد و …؛ اما همین که شما صرفا از کلیت مسیر مطلع باشید و در این مسیر همیشه چند صد و یا حتی چندده متر جلوی خود را ببینید، برایتان کفایت می کند و به همین صورت می توانید این مسیر بسیار طولانی را پیموده و مقصد خود برسید.

مرتبط: روانشناسی انگیزه: چرا انگیزه اینقدر قدرتمند است؟

انگیزه تان را مدیریت کنید

اما با وجود تمامی راه هایی که به تعدادی از بهترین آنها در این مقاله اشاره شد؛ باز هم اگر مسیر شما مسیر سخت، طولانی و طاقت فرسا باشد، رفته رفته فرسایش برای شما رقم خواهد خورد و به ناگزیر شما تسلیم این روند فرسایشی خواهید شد.
پس باید علاوه بر توجه به میزان انگیزه ی خود، مولفه ای دیگر را نیز مدنظر قرار دهید، و آن این است که شما انگیزه ی سرشار خود را که در ابتدای راهتان در شما بوجود آمده را مدیریت کنید تا در این مسیر به هدر نرود. در واقع شما باید هوشمندانه در مسیرتان قدم بردارید تا روالی فرسایشی و خسته کننده برای حرکت شما به وجود نیاید.
به عنوان مثال می توانید از روش های زیر به خوبی این مسئله را پیاده کنید:

– کارهای سخت‌تر را اول شروع کنید

شما در ابتدا از انرژی بیشتر برخوردارید و کاملا تازه نفسید، پس ابتدا خود را از شر کارهایی که قرار است انرژی بیشتری از شما بگیرد خلاص کنید؛ بدین صورت شما در ادامه، با روندی ساده تر روبرو خواهید بود و رفته رفته از میزان سختی کار شما نیز کاسته خواهد شده که این تناسب می توانید مانعی خوب در مقابل تحلیل رفتن انگیزه ی شما باشد.

– عادت بسازید

اگر انجام کاری برای شما عادت شده باشد، دیگر هیچ فشار جسمی، روحی و روانی برای انجامش بر شما وارد نمی شود.

به عنوان مثال:

تا زمانی که شما در رانندگی مسلط نشده اید واقعا رانندگی برای شما سخت، انرژی گیر و دلهره آور است؛ و اگر قرار باشد رانندگی خود را در محیطی شلوغ انجام دهید، این مشکل دو چندان می شود.
اما همین که بعد از چند هفته یا چند ماه رانندگی، این عمل به عادتی در وجود شما بدل شود، دیگر هیچ فشار روحی و جسمی به شما وارد نخواهد شد و غالباً شما در زمان رانندگی، چندان زمان را احساس نمی کنید؛ می توانید در موقع رانندگی به انجام اموری دیگر نیز به راحتی بپردازید و ….

پس سعی کنید در همان ابتدای کارتان که از انرژی سرشاری برخوردارید، با اجرای برنامه ریزی و حساب شده ی امور و مداومت بر این روال قاعده مند، عادت انجام آن امور را در وجود خود نهادینه کنید.
بدین صورت، بعد از گشت از دوره ی ساخت عادتتان، انجام امور – هرچند بسیار سخت – برای شما کاملا ساده و روتین خواهد شد و دیگر نیاز نیست از انگیزه، تعهد و انرژی درونی تان مایه بگذارید.

– وقت را تلف نکنید

اهمال کاری و تعلل آفتی بسیار بزرگ است که می تواند هر حس خوبی را فرسوده و ناکارآمد کند، جلوی هر حرکت مثبتی را بگیرد و هر حرکتی را در اواسط و یا نیمه ی راه متوقف کند.
به یاد داشته باشید اگر عادت بسیار مضرر تعلل و وقت کشی در وجودتان باشد، انگیزه ی شما – هر چند بسیار قوی و شدید – محکوم به مرگ است.
پس آنگاه که حرکت خود را آغاز کردید، تعلل را کنار بگذارید و هیچ گونه توقفی در مسیر راهتان نداشته باشید.

– اولویت بندی کن

اگر زمانی که در مسیری قرار گرفتید بخواهید تمام کارهای که در پیش رویتان قرار می گیرد را انجام دهید، بی شک وقتتان کم خواهد آمد و نمی توانید همه امور را به درستی رتق و فتق کنید؛ به همین دلیل شما خیلی زود احساس شکست و ناامیدی در خود احساس خواهید کرد.

پس حتما اولویت بندی کارها را در دستور کار خود و زندگی خودتان قرار دهید و همیشه سعی کنید اموری را پیش از همه انجام دهید که از نظر اولویت و ضرورت در درجه اهمیتی خیلی بالاتری نسبت به سایر امور قرار دارند.
به این صورت، اگر وقت شما جواب گوی همه ی امور نبود [که قطعا همین طور است]، اصلا حس بدی برای شما به وجود نخواهد آمد چراکه امور انجام نشده، در درجه ی اهمیت خیلی پایین تری قرار دارند که عدم انجام آنها کاملا بی اهمیت است.
برای اولویت بندی امور روزمره خودتان می توانید از روش های مثل ماتریس آیزنهاور یا اصل پارتو (قانون ۸۰-۲۰) یا روش ABCDE برایان تریسی یا هر روشی که بتواند این مسئله را برای شما ساده کند بهره بگیرید.

– متفاوت فکر کنید

غالبا انجام امور به روشی که همیشه از آن بهره می گرفتیم، نتیجه ای چندان مطلوب و درخور برای ما نخواهد داشت. پس اگر می خواهید کارایی شما بالا برود، راندمان و بازخوردتان افزایش چشم گیر داشته باشد و نتیجه ی مطلوبتان موجب روند کاری تان شود، از روش هایی بهره بگیرید که تاکنون از آنها استفاده نکردید.
شما می توانید برای اطمینان از صحت انتخاب جدیدتان از مشورت، مطالعه و … نهایت بهره را ببرید و لزومی ندارد خودتان تجربه ای را کسب کنید که پیشتر دیگران کسب کرده اند و از قبل در اختیار شما است.

– امور را خورد کنید

وقتی که هدف شما بزرگ و مسیر آن نیز طولانی است، به همان میزان وظیفه ی شما نیز بزرگ است و غالبا وظایف بزرگ انرژی بر و سخت هستند.
اما شما می توانید با خورد کردن وظیفه بزرگ خودتان به وظایفی خورد، انجام آنها را برای خود بسیار آسانتر کنید.
شما نمی توانید یک سنگ دو تنی را با دست خالی از یک جا به جایی دیگر جابجا کنید؛ اما همین که آن را به سنگ های کوچک تر و قابل حملی تبدیل کنید، می توانید با صرف وقت بیشتر اما انرژی خیلی خیلی کمتر، این کار را انجام دهید.

– از تفیض امور بهره بگیرید

هیچ گاه قدرت اهرم را نادیده نگیرید؛ همان سنگ دو تنی مثال قبل را بیاد آورید؛ شما نمی توانید حتی ذره ای چنین سنگ بزرگ و سنگینی را تکان دهید، اما اگر از یک اهرم مناسب استفاده کنید، می توانید آنرا با صرف انرژی نه چندان زیادی از جای خود تکان دهید.
در انجام امورتان نیز می توانید از اشخاص دیگر، نرم افزارها و … برای انجام امور بهره بگیرید و آنها را اهرم کنید. بدین صورت شما با کمترین انرژی می توانید بیشترین کار را انجام دهید و نیازی نیست بدین صورت حجم بالایی از انگیزه و انرژی خود را مصرف کنید.

– روش آهسته و پیوسته را فراموش نکنید

بی شک شما هم داستان مسابقه ی خرگوش و لاکپشت را بارها و بارها و به روش های مختلف شنیده اید.
دقیقا داستان همین است؛ اگر شما قصد داشته باشید گهگاهی تند و پرسرعت حرکت کنید و گهگاهی توقف و ایست داشته باشید، این روند گسسته هیچ نتیجه ی مطلوبی را برای شما به همراه نخواهد داشت؛ اما اگر همیشه آهسته اما پیوسته به مسیر خود ادامه دهید می توانید همچون یک دونده ی ماراتن مسیری بسیار بسیار طولانی را به خوبی طی کنید و به خط پایان خود برسید.

فراموش نکنید که انگیزه ی زیادی که در ابتدای کار دارید، می تواند شما را به حرکتی بسیار سریع سوق دهد؛ اما لازم است انگیزه ی سرشار خودتان را به گونه ای مدیریت کنید که مانع از حرکت های چکشی و ناگهانی شما شود.

مرتبط: انگیزه درونی در مقابل انگیزه بیرونی: آنچه باید بدانید

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *