بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

۸ نمونه سیستم پشتیبانی تصمیم برای هدایت تصمیم گیری

سیستم پشتیبانی تصمیم (DSS)

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

یک سیستم پشتیبانی تصمیم (DSS) باعث صرفه جویی در زمان و افزایش اعتماد در هنگام تصمیم گیری تجاری می شود. هنگامی که از یک DSS استفاده می کنید، از تجزیه و تحلیل داده ها و توانایی آن در شناسایی الگوها سود می برید. گزینه های مختلف DSS بهره وری شما را ساده می کند و از تصمیم گیری شما در محل کار پشتیبانی می کند.

در این مقاله از ایوسی، هشت مورد از رایج‌ترین نمونه‌های DSS را مورد بحث قرار می‌دهیم، نحوه عملکرد آنها و اینکه چه کسی معمولاً از آنها استفاده می‌کند.

DSS چیست؟

سیستم های پشتیبانی تصمیم انواعی از سیستم های اطلاعاتی هستند که داده ها را برای حمایت از مدیران، مدیران و کارکنان در تصمیم گیری های تجاری تجزیه و تحلیل می کنند. این سیستم ها مقادیر زیادی از داده ها را ارزیابی می کنند، الگوها را شناسایی می کنند و اثرات تصمیمات تجاری را تجزیه و تحلیل می کنند. یک DSS از داده های فعلی و تاریخی برای پیش بینی روندهای آینده استفاده می کند که حدس زدن را کاهش می دهد و در زمان صرفه جویی می کند. مشاغل در تمام صنایع می توانند از نرم افزار DSS بهره مند شوند، مانند:

  • GPS: یک GPS اطلاعات مسیر و داده های ترافیک را برای برنامه ریزی بهترین مسیر بین مکان ها تجزیه و تحلیل می کند.

  • برنامه ریزی محصول: سیستم های پشتیبانی تصمیم به کشاورزان کمک می کند تا بهترین زمان برای کاشت، کوددهی و برداشت محصولات را بدانند.

  • داشبوردهای برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP): تصمیم گیرندگان از داشبوردهای ERP برای نظارت بر شاخص های عملکرد استفاده می کنند.

  • تصمیم گیری بالینی: متخصصان پزشکی از سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری بالینی برای کمک به تشخیص و برنامه ریزی درمان بیماران استفاده می کنند.

یک DSS برای انجام وظایف خود به این اجزای اصلی متکی است:

  • رابط کاربری: برنامه ای که یک فرد برای تعامل با DSS استفاده می کند.

  • پایگاه دانش: حجم داده ای که DSS استفاده می کند، که می تواند به کوچکی سرور خصوصی یک کسب و کار یا به بزرگی اینترنت باشد.

  • سیستم مدیریت مدل: نرم افزار رایانه ای که مسئول ذخیره و دستکاری مدل های داده است.

مطالب مرتبط: سیستم اطلاعاتی چیست؟ تعریف و کاربرد

۸ نمونه سیستم پشتیبانی تصمیم

در اینجا هشت نمونه از متداول‌ترین نمونه‌های سیستم‌های پشتیبانی تصمیم‌گیری که ممکن است در محل کار با آن‌ها مواجه شوید، آورده شده است:

۱. DSS مبتنی بر داده

یک DSS مبتنی بر داده به کاربران امکان دسترسی به حجم زیادی از داده های داخلی و خارجی را می دهد. این DSS یک پایگاه داده را با استفاده از وب، یک سرور خارجی یا رایانه اصلی یک شرکت جستجو می کند. برای ارائه الگوها و اطلاعات در مورد داده های مورد ارزیابی، بر داده کاوی متکی است. کاربران برای تصمیم گیری در مورد مشاغل، موجودی ها و محصولات به سیستم های پشتیبانی تصمیم مبتنی بر داده تکیه می کنند. مدیران ممکن است سیستم های پشتیبانی تصمیم مبتنی بر داده را در هنگام تجزیه و تحلیل داده های فعلی و تاریخی برای گزارش شرایط یک بخش یا کسب و کار مفیدتر بدانند. مدیران عامل، مدیران و کارکنان ممکن است از DSS مبتنی بر داده استفاده کنند.

نمونه های نرم افزاری DSS مبتنی بر داده عبارتند از:

  • سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS)

  • سیستم های کشوی فایل

  • سیستم های اطلاعات اجرایی

  • پایگاه های داده مبتنی بر کامپیوتر با سیستم های پرس و جو

۲. DSS مدل محور

یک DSS مبتنی بر مدل به کاربر اجازه می‌دهد مدل‌های خاصی از داده‌ها مانند آمار، امور مالی یا زمان‌بندی را تجزیه و تحلیل و دستکاری کند. این سیستم‌های پشتیبانی تصمیم به نوع مدلی که کاربر می‌خواهد با آن تعامل داشته باشد خاص هستند و معمولاً داده‌های کمتری نسبت به سایر انواع DSS ارائه می‌دهند. آنها سناریوها و داده ها را تجزیه و تحلیل می کنند تا به کاربر اجازه دهند مدلی را دستکاری کنند، مانند ایجاد یک برنامه کاری. بسته به هدف مدل و نیاز کاربر، ممکن است از ابزارهای تحلیل ساده یا آمارهای پیچیده استفاده کنند. مدیران، کارکنان و اشخاص ثالثی که با یک کسب و کار تعامل دارند ممکن است از DSS مدل محور استفاده کنند.

نمونه های نرم افزاری DSS مدل محور عبارتند از:

  • نرم افزار برنامه ریزی

  • مدل سازی مالی

  • مدل سازی تحلیل تصمیم

  • نرم افزار بهینه سازی

۳. DSS دانش محور

با یک DSS مبتنی بر دانش، یک سیستم مدیریت دانش، داده‌های به‌روز شده در مورد یک سازمان را برای حمایت از تصمیم‌ها نظارت می‌کند. DSS از تشخیص، پیش‌بینی، تفسیر و طبقه‌بندی برای توصیه اقدامات سازگار با تجارت استفاده می‌کند. یک DSS دانش محور می تواند برای مدیران مفید باشد زیرا وظایف را سریعتر از یک انسان انجام می دهد. آنها همچنین می توانند به مصرف کنندگان کمک کنند تا تصمیم بگیرند کدام محصولات و خدمات را بخرند. این نوع DSS اغلب بر یک جزء داده کاوی متکی است. مدیران، کارکنان و کاربران خارجی، مانند مشتریان، ممکن است از DSS دانش محور استفاده کنند.

نمونه های نرم افزاری DSS دانش محور عبارتند از:

  • نرم افزاری که مشتریان جدید یا فعلی که ممکن است به محصولات علاقه مند باشند را شناسایی می کند

  • نرم افزار انتخاب محصول

۴. DSS مبتنی بر سند

یک DSS مبتنی بر سند، اطلاعات بدون ساختار را از انواع منابع الکترونیکی بازیابی می کند. صفحات وب، اسناد موجود در پایگاه داده و سایر اطلاعات را بر اساس عبارات جستجوی کاربر جستجو می کند تا اطلاعات مرتبط را جمع آوری کند. یک DSS مبتنی بر سند ممکن است مختص فایل‌های خصوصی یک کسب‌وکار یا به وسعت یک موتور جستجوی اینترنتی رایج باشد. هر کسی که از عملکرد جستجوی پایگاه داده یا موتور جستجوی اینترنتی استفاده می کند، از DSS مبتنی بر سند استفاده می کند.

نمونه های نرم افزاری DSS مبتنی بر سند عبارتند از:

۵. DSS مبتنی بر ارتباطات

یک DSS ارتباط محور از ابزارهایی برای پشتیبانی از ارتباطات و همکاری استفاده می کند. ایمیل نمونه ای از DSS ارتباط محور است. این نوع DSS شامل ابزارهای اشتراک گذاری است که به چندین نفر اجازه می دهد همزمان روی یک پروژه کار کنند و نرم افزاری که امکان ارتباط دیجیتالی بین افراد را فراهم می کند. کارایی و اثربخشی پروژه مشترک را بهبود می بخشد و می تواند به تسهیل جلسات و مکالمات کمک کند. اعضای تیم داخلی، میزبانان جلسات تجاری مجازی و کاربران نرم افزار چت آنلاین و جلسات ویدیویی می توانند از DSS مبتنی بر ارتباطات بهره مند شوند.

یک DSS مبتنی بر ارتباطات را می‌توان DSS گروهی نیز نامید. یک DSS ارتباط محور بر ارتباطات و همکاری متمرکز است، در حالی که یک DSS گروهی به گروه ها کمک می کند تا فرآیند تصمیم گیری را ساده کنند. برای مثال، یک DSS مبتنی بر ارتباطات، ممکن است به دو نفر که در یک شرکت در شیفت های مختلف کار می کنند، کمک کند تا اسناد را به اشتراک بگذارند. همچنین ممکن است به کارمندان در دو طرف کشور اجازه دهد تا به صورت مجازی برای مشاهده یک فایل مشترک ملاقات کنند. نمونه‌های نرم‌افزاری از DSS ارتباط محور عبارتند از:

  • خدمات چت و پیام فوری

  • نرم افزارهای همکاری، مانند نرم افزارهای اشتراک گذاری و ویرایش اسناد

  • پست الکترونیک

مطالب مرتبط: ۱۲ استراتژی تصمیم گیری

۶. DSS هوشمند

هر DSS با هوش مصنوعی در طراحی خود نمونه ای از DSS هوشمند (IDSS) است. در یک IDSS، هوش مصنوعی داده کاوی و پردازش را برای فیلتر کردن مجموعه داده های بزرگ انجام می دهد. IDSS برای ارائه خدمات مشابه به مشاور انسانی طراحی شده است. آنها برای شناسایی الگوها و روندها برای هدایت تصمیم گیری برنامه ریزی شده اند. آنها همچنین می توانند مشکلات را حل کرده و راه حل ها را تجزیه و تحلیل کنند. اجزای هوش مصنوعی مزایایی مانند منطق فازی و یادگیری ماشین را به DSS اضافه می کنند. مدیران، متخصصان تشخیص و سایر تصمیم گیرندگان ممکن است از IDSS استفاده کنند.

نمونه های نرم افزاری DSS هوشمند عبارتند از:

  • سیستم های تولید هوشمند

  • سیستم های تشخیص پزشکی

۷. DSS دستی

یک DSS دستی برای پشتیبانی از تصمیم‌گیری به جای رایانه به افراد متکی است. گروهی از متخصصان به تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای سازمان یا پروژه خود می پردازند. یک DSS دستی بسیار کندتر از یک DSS مبتنی بر رایانه است، اما انواع خاصی از تجزیه و تحلیل هنوز در هر مرحله به چشم انسان نیاز دارند. اقتصاددانان، مدیران و رئوسا ممکن است از DSS دستی استفاده کنند.

نمونه هایی از DSS دستی عبارتند از:

  • تجزیه و تحلیل هزینه و فایده

  • ماتریس های تصمیم گیری

۸. DSS هیبریدی

یک DSS ترکیبی بخش‌هایی از چندین نوع DSS را برای ایجاد یک نتیجه پیچیده ترکیب می‌کند. مسائل بزرگ در صنایعی مانند مالی و مراقبت های بهداشتی ممکن است به ابزارهای سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری چندگانه مانند DSS دانش محور و DSS مبتنی بر داده نیاز داشته باشد. یک DSS ترکیبی ممکن است از نرم‌افزار اضافی برای کمک به کارکردن این مؤلفه‌ها با هم استفاده کند. گاهی اوقات یک انسان نتایج هر DSS را تجزیه و تحلیل و ترکیب می کند. یک DSS ترکیبی همچنین ممکن است سیستمی را توصیف کند که در آن یک انسان با یک DSS برای استخراج و دستکاری داده ها کار می کند. متخصصان پزشکی، تصمیم گیرندگان مالی و محققان ممکن است از DSS ترکیبی استفاده کنند.

نمونه های نرم افزاری DSS هیبریدی عبارتند از:

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

2 پاسخ

    1. سلام

      سیستم پشتیبانی تصمیم (DSS: Decision Support System) می تونه در صنایع و بخش های مختلف برای کمک به تصمیم گیری استفاده بشه.

      به عنوان مثال، در یه محیط مراقبت های بهداشتی، یک DSS می تونه برای کمک به پزشکان و پرستاران در تشخیص بیماری ها و توصیه برنامه های درمانی استفاده بشه. DSS می تونه داده های بیمار، تاریخچه پزشکی و علائم رو تجزیه و تحلیل کنه تا پیشنهاداتی رو در مورد بهترین اقدام برای هر بیمار ارائه بده.

      مثال دیگه در عملیات تجاریه، جایی که یه DSS می تونه برای تجزیه و تحلیل داده های فروش، روند بازار و بازخورد مشتریان برای کمک به تصمیم گیری های پیش بینی و بودجه استفاده بشه. این سیستم می‌تونه بینش و توصیه‌هایی درباره نحوه بهینه‌سازی سطوح موجودی، استراتژی‌های قیمت‌گذاری و کمپین‌های بازاریابی ارائه بده.

      به طور کلی، DSS ابزار قدرتمندیه که می تونه با تجزیه و تحلیل داده ها و ارائه توصیه هایی بر اساس اون تحلیل، به کاربران در تصمیم گیری آگاهانه کمک کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *