بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

خودکار بودن – چرا بدون فکر عمل می کنیم

خودکار بودن افکار چیست؟

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

همه ما هر روز کارهای خاصی را بدون فکر انجام می دهیم، مانند مسواک زدن یا رانندگی به سمت محل کار از مسیر معمول خود. اغلب، آن روال‌های روزمره کارهایی هستند که می‌توانیم تقریباً به‌طور خودکار و با حداقل تلاش شناختی انجام دهیم. مردم اغلب از این به عنوان “منطقه بندی کردن” یا “اتوبایلوت” یاد می کنند. این توانایی انجام کاری بدون تفکر واقعی نمونه ای از پدیده ای است که روانشناسان آن را خودکار بودن می نامند.

تعریف خودکار بودن و مثالها

ما عادت هایی برای مقابله با کارهای پیچیده در زمینه های مختلف زندگی روزمره خود ایجاد می کنیم. در نتیجه، ما به «خلبان خودکار» می رویم و آن کارها را بدون فکر کردن انجام می دهیم.

خودکار بودن توانایی عمل بدون تفکر واقعی است که زمانی اتفاق می افتد که یک رفتار بیش از حد یاد گرفته شود. اگر یک عمل را بارها و بارها تمرین کنید، در نهایت آنقدر در آن کار ماهر می شوید که می توانید آن را با اندک یا بدون فکر انجام دهید.

رانندگی و پیاده روی نمونه هایی از اقداماتی هستند که خودکار می شوند. هنگامی که برای رانندگی در ماشین خود می نشینید، لازم نیست به این فکر کنید که چگونه موتور را روشن کنید، چگونه تعویض دنده را حرکت دهید، یا چگونه از مسیر خود خارج شوید.

وقتی راه می روید، لازم نیست آگاهانه به هر حرکت فکر کنید یا به خود یادآوری کنید که یک پا را جلوی پای دیگر بگذارید. این رفتار آنقدر بیش از حد آموخته شده و بیش از حد تمرین شده است که صرفاً ماهیت دوم است. ۱

نمونه های دیگری از خودکار بودن در زندگی شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • در حال تایپ در رایانه
  • گرفتن یک توپ
  • لباس پوشیدن و پیروی از برنامه صبحگاهی خود
  • انجام کارهای حیاط

مزایای خودکارسازی

این تفکر خلبان خودکار می تواند سودمند باشد. به عنوان مثال، منابع توجه ما را آزاد می کند تا حتی در ساده ترین کارها غرق نشویم .

بهره وری

با قرار گرفتن در این حالت خودکار برای کارهای معمول، افراد می توانند بدون توجه به جزئیات کوچک، به سرعت و کارآمد در زندگی روزمره خود عمل کنند. فقط تصور کنید که اگر مجبور باشید به دقت به یاد بیاورید و به نحوه رانندگی با ماشین برای رسیدن به محل کار یا نحوه پیاده روی در محوطه دانشگاه برای رسیدن به کلاس فکر کنید، چقدر روزتان پر زحمت خواهد بود.

به لطف یادگیری ، تمرین و تکرار، رفتارهای مکرر می توانند خودکار شوند.

راحتی در محیط های مختلف

Automaticity همچنین به افراد اجازه می دهد تا با محیط های مختلف احساس راحتی و آشنایی داشته باشند. از طریق تجربیات خود، می آموزیم که در موقعیت های مختلف مشابه و در عین حال متفاوت چه چیزی مشترک و مورد انتظار است.

همانطور که ویتلی و وگنر در دایره المعارف بین المللی علوم اجتماعی و رفتاری اشاره می کنند ، “وقتی وارد یک خواربارفروشی می شویم، به طور خودکار می دانیم که قرار است اوضاع چگونه پیش برود. وارد می شویم، گاری را می گیریم، غذا را از قفسه برمی داریم. برای یک صندوقدار صف بکشیم که پول ما را برای غذا می گیرد و ما می توانیم به خانه برگردیم.” ۲ این آشنایی است که می تواند از راحتی و اعتماد به نفس حمایت کند.

خطرات خودکار بودن

در حالی که خودکار بودن مزایای خود را دارد، می تواند معایب خود را نیز داشته باشد. عنصری از خطر را معرفی می کند و افراد را مستعد اشتباه می کند.

تفکر خودکار می تواند در بسیاری از زمینه های زندگی ما خطرآفرین باشد، از اشتباهات پرهزینه در محل کار گرفته تا خطرات پیش پا افتاده تر و روزمره، مانند خیابان شلوغی که هر روز صبح باید از آن عبور کنیم تا به محل کار برسیم.

از آنجایی که این عمل بسیار عادی و عادی می شود، برای مثال، ممکن است شخص قبل از اینکه به جاده برود، واقعاً از بررسی ترافیک غافل شود.

به حداقل رساندن خطرات

محققان تاکتیک‌های مفیدی را کشف کرده‌اند که می‌تواند به بیرون کشیدن افراد از این حالت خلبان خودکار و هماهنگی با آنچه در اطرافشان می‌گذرد کمک کند.

ذهن آگاهی

ذهن آگاهی یکی از تاکتیک هایی است که می تواند به مبارزه با خودکار بودن کمک کند. ۳ رساندن آگاهی به لحظه حال می تواند به شما کمک کند رفتارهای خودکار ایجاد شده را قطع کنید.

یکی از راه‌های درگیر ماندن، معرفی تازگی و روال‌های مختلف است. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ نشان داد که چگونه چرخش شغلی در میان گروهی از پرستاران با مشارکت شغلی و رضایت مرتبط است. ۴

کارفرمایان ممکن است به جای اینکه یک کارمند یک کار تکراری را در طول روز انجام دهند، روال های سازمانی را طراحی کنند که وظایف مختلف را تغییر دهد یا حتی کارگران را بین وظایف مختلف بچرخاند. به عنوان مثال، در یک بانک، یک کارمند ممکن است به طور دوره ای از تعامل با مشتریان به تعادل کشوهای نقدی، کمک به مشتریان جدید برای باز کردن حساب، یا کمک به افراد در درخواست های وام تغییر کند.

تغییر توجه بین کارها تکرار را از بین می برد و به بیرون کشیدن کارگران از حالت خلبان خودکار کمک می کند.

دوبار چک کردن با قصد

برخی از متخصصان، مانند کارکنان مراقبت های بهداشتی و خلبانان خطوط هوایی، از یک سیستم بازبینی شفاهی استفاده می کنند که در آن کارگران اطلاعات حیاتی را برای یک شاهد تکرار می کنند. با این حال، محققان دریافته‌اند که چنین روش‌هایی همیشه بی‌خطر نیستند. ۵

اداره هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) از رویکردی استفاده می کند که با درگیر کردن حواس چندگانه در فرآیند چک لیست، این سیستم چک لیست را قابل اطمینان تر می کند. کارگران موارد چک لیست را با صدای بلند می خوانند، به صورت بصری هر مورد را بررسی می کنند و سپس به صورت فیزیکی هر کنترل یا حسگر را لمس می کنند. ۶

هدف این است که با استفاده از بررسی های متعدد، خلبانان کمتر در دام تفکر خودکار بیفتند و از مشکلات یا خطاهای احتمالی آگاهی بیشتری داشته باشند.

بردن

ممکن است غلبه بر خودکار بودن آسان نباشد، اما محققان پیشنهاد می‌کنند که آگاهی از آن و برداشتن آگاهانه اقدامات برای اجتناب از آن در مواقعی که خطرات ایجاد می‌کند، ممکن است بهترین راه‌حل باشد. به‌عنوان مثال، به‌جای منطقه‌بندی در طول رفت‌وآمد روزانه‌تان، سعی کنید هماهنگ شوید و واقعاً به سفر خود و آنچه در دنیای اطرافتان می‌گذرد توجه کنید. این تمرین در آگاهی و ذهن آگاهی فواید سلامت روانی و جسمی خود را دارد .

منابع:

  1. کلارک دی جی. خودکار بودن راه رفتن: اهمیت عملکردی، مکانیسم ها، اندازه گیری و راهبردهای توانبخشی اعصاب هوم جلو . ۲۰۱۵؛ ۹:۲۴۶. doi:10.3389/fnhum.2015.00246
  2. Wheatley T، Wegner DM. خودکار بودن عمل، روانشناسی . در: دایره المعارف بین المللی علوم اجتماعی و رفتاری . الزویر; ۲۰۰۱: ۹۹۱-۹۹۳. doi:10.1016/B0-08-043076-7/01747-2
  3. Kang Y، Gruber J، Gray JR. ذهن آگاهی و اتوماسیون زدایی . بررسی احساسات . ۲۰۱۳؛ ۵ (۲): ۱۹۲-۲۰۱. doi:10.1177/1754073912451629
  4. Platis C, Ilonidou C, Stergiannis P, Ganas A, Intas G. چرخش شغلی پرسنل پرستاری و تأثیرات آن بر رضایت و درگیری شغلی پرستاران . در: Vlamos P, ed. GeNeDis 2020. Vol 1337. Springer International Publishing ; ۲۰۲۱: ۱۵۹-۱۶۸. doi: 10.1007/978-3-030-78771-4_18
  5. هویت تی، کریم اس، فورستر آ. بررسی دوبار: نگاه دوم . J Eval Clin Pract . ۲۰۱۶؛ ۲۲ (۲): ۲۶۷-۷۴. doi:10.1111/jep.12468
  6. اداره هوانوردی فدرال. کتاب راهنمای خلبان دانش هوانوردی: تصمیم گیری در زمینه هوانوردی .

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *