بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

۱۲ راه موثر جهت لذت بردن از زندگی / وقت خود را به اندوه قرض ندهید

خوشحالی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

لذت از زندگی موضوعی بسیار کلی، با طیف وسیعی از حالات ذهنی است که برای هر فرد معنایی متفاوت دارد و هر کس از نگاه خود خوشی‎‌های زندگی را تعریف می‎‌کند.
خوردن خوراک مناسب و خوش‌‎مزه، داشتن پوشاک جذاب، آزادی در خرج کردن، رشد و موفقیت فرزندان، افزایش علم و آگاهی، ورزش و سلامت جسمی، دید و بازدید با اقوام و دوستان و …؛ هر کدام از این موارد در نگاه اشخاص مختلف می‎‌تواند بخشی از این خوشی و لذت را تامین کند. اما همه‌‎ی این موارد فقط جزئیاتی هستند که لزوما موجب شادی همه نخواهند شد.
مثلا من تاکنون درک چندانی از اهمیت لذایذِ خوردنی‌‎ها نداشته‌‎ام و صرفا سلامت و مُغذی بودن آن برایم مهم بوده است.

 

تفریح

 

پس اگر بخواهیم به درکی نسبتا واحد و نزدیکتر برسیم، باید قبول کنیم که منظور از لذت از زندگی چیزی فراتر از این مثال‎‌ها است؛ چیزی که می‌‎تواند برای همه یا اکثریت جامعه موثر باشد و شادمانی و نشاط را برای ایشان به ارمغان بیاورد. در اینجا نکاتی که می‎‌تواند برای شما این خواسته را برآورده کند را می‎‌گویم:

 

– در حالِ حاضر زندگی کنید

همیشه به یاد داشته باشید که گذشته و آینده در زمان کنونی زندگی شما وجود ندارند؛ همان‎‌طور که در شعر منصوب به امام علی چنین آمده است «آنچه گذشته است از دست رفته است و آنچه خواهد آمد اکنون کجاست؟ برخیز و این فرصت بین دو نیستی را دریاب» / غرر الحکم و درر الکلم / ص ۲۲۲

ما فات مضى و ما سیأتیک فأین – قم فاغتنم الفرصه بین العدمین

پس ناراحتی برای گذشته‌‎ای که سپری شده و وجود ندارد و همچنین نگرانی و گذاشتن تمام تمرکز و وقت برای آینده‌‎ای که هنوز نیامده، به شدت از شادی زندگی کنونی شما می‌‎کاهد و دستاورد آن چیزی جز حزن و اندوه نیست.

 

بیشتر بخوانید: زندگی در حال؛ عامل خوشحالی، موفقیت و کامیابی است

 

بنابراین برای بردن حظ کافی از زندگی، لحظه لحظه‎‌ی فعلی خود را دریابید و از آن بهره ببرید. این منافاتی با بهره‎گیری از تجربیات گذشته و داشتن چشم‎اندازی برای آینده ندارد. شما می‌‎توانید بدون راه دادن غم به خود، از شکست‌‎های گذشته درس بگیرید و بدون ایجاد اضطراب از آینده‎ی نامعلوم، اهداف خود را دنبال کنید.

صبر عامل موفقیت

 

– مثبت اندیش باشید

به طور قطع، نحوه‎ی اندیشه و نگرش انسان با نوع زندگی انسان ارتباط مستقیم دارد و یک ذهن منفی‎باف، هرگز نمی‎‌تواند یک زندگی مثبت را رقم بزند. پس اگر می‌‎خواهید زندگی خود را مثبت، شاد و لذت‎بخش بکنید سعی کنید همیشه در زندگی خود نیمه‌ی پُر لیوان را ببینید، از داشته‎‌هایتان استفاده کنید، با افراد مثبت‎اندیش هم‎نشین باشید، خودتان و دیگران را ببخشید و به خاطر گذشته خودتان را سرزنش نکنید

 

در حقیت، مثبت‎اندیشی به معنی کتمان و نادیده گرفتن سختی‎‌های زندگی نیست، بلکه مثبت فکر کردن راهی است که با آن می‌‎توانید افکارتان را هدایت کنید و مسائل را از زاویه‌‎ای دیگر نگاه کنید؛ در این حالت است که وقتی در مسیر مشکلات و دشواری‎‌های زندگی قرار می‌‎گیرد، خواهید توانست با داشتن چشم‎انداز و نگرشی صحیح و سالم از زندگی خود لذت ببرد.

 

– اصل صداقت در زندگی را در پیش بگیرید

صداقت به منزله‎ی راستی و درستی در گفتار، اعمال و اندیشه؛ خصیصه‌‎ای اخلاقی است که به ایجاد اطمینان و اعتماد به خود و یا بین خود و دیگران، بهبود روابط و توسعه همدلی کمک می‌کند. اگر با خودتان صادق نباشید، تضادی میان الفاظ اعمال و افکار شما به وجود می‎‌آید و اضطرابی پنهان در وجود شما ایجاد می‎‌شود که شادی و انرژی مثبت شما را می‌‎گیرد و خودباوری و عزت نفس‎تان را نیز کاهش می‌‎دهد. و عدم صداقت با دیگران نیز فضای اعتماد و همدلی را از بین خواهد برد. که هر کدام از این دو حالت زندگی شاد شما را تحت‎الشعاع قرار خواهد شد.

صداقت
Law gavel on white.

 

پس تلاش کنید همیشه ابتدا با خود و سپس با دیگران صادق باشید و بدانید اول رنجیدن از حقیقت بهتر از تسکین با دروغ است و دوم لزوما حقیقتی که قصد کتمان آن را دارید ناگوار نخواهد بود بلکه نوع نگاهی که از قضاوت دیگران نسبت به آن حقیقت دارید پدید آورنده‎ی این دیگاه شما است. همچنین اگرچه شاید صداقت در از بین رفتن بعضی از ارتباطات سست و ناصحیح موثر باشد اما به طور قطع روابط شایسه را محکم‎تر خواهد کرد.

 

– به سلامت جسمی خود اهمیت بدهید

ورزشزمانی که از سلامت جسمی صحبت می‎‌شود، مهمترین چیزی که از ذهن می‎‌گذرد ورزش است. اگرچه ورزش و فعالیت بدنی بیشتر به منظور سلامتی و تناسب اندام مورد توجه قرار می‎گیرد اما این تنها تاثیر ورزش نیست بلکه تأثیرات سودمند تمرین‎‌های جسمی بر تناسب اندام و تندرستی، بهبود عملکرد قلبی عروقی، بهبود وضعیت تنفسی و سایر اثرات سازنده‎ی جسمی کاهش دهنده‎ی استرس و اضطراب و از بین برنده‎ی افسردگی است. همچنین بعد از ورزش، ترشح هورمون آندروفین در مغز افزایش پیدا می‎کند و این همان هورمونی است که موجب ایجاد احساس شادی در بدن می‎شود.

 

از این رو از بهانه‌‎های مداومی همچون «من وقت ندارم»، «من فرزند دارم»، «ورزش هزینه‎بردار است»، «با ورزش احتمال صدمه وجود دارد»، «از هفته آینده شروع می‎کنم» و امثال این‎ها دست بردارید و برای داشتن زندگی شاد، با خود صادق باشید و به سلامتتان اهمیت بدهید. و فراموش نکنید که همیشه گفته‎اند: عقل سالم در بدن سالم است.

 

– با دوستان‌ و آشنایانتان معاشرت کنید

طبیعت انسان همواره با زندگی اجتماعی سازگار بوده و ایجاد جوامع بشری همیشه یکی از مسائل حیاتی آدمی به شماره می‎رفته و می‎رود. از سویی، امروزه ثابت شده خصلت درون‎گرایی، انزوا طلبی و مردم‎گریزی نوعی بیماری روانی است. همچنین نیازهای طبیعی انسان، وی را به طور مداوم به تن دادن به زندگی اجتماعی وادار می‎کند. این روال، واقعیتی است که از بدو خلقت در وجود انسان‎ها قرار دارد؛ همان‎طور که سعدی با بهره‎گیری از آموزه‌‎های دینی می‎گوید: [المؤمن / ج ۱ / ص ۳۹ / ۳ باب ما جعل الله بین المؤمنین من الإخاء]

بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی غمی نشاید که نامت نهند آدمی

 

علاوه بر این، تحقیقات و تجربیات بشری نیز نشان داده است که راوبط اجتماعی دوستانه و مستحکم تأثیر بسیار مثبتی بر سلامت انسان می‎گذارد. به طور مثال، در پژوهشی که پژوهشگران بر روی ۶۱ زن مبتلا به سرطان تخمدان داشتند، دریافتند در آن دسته از خانم‌‎هایی که از روابط اجتماعی خوب و مداوم برخوردار بودند، میزان پروتئین تشدید کننده‎ی سرطان موسوم به “اینترلوکین ۶” در آنها کمتر است و روند بهبود آنها بهتر صورت گرفته است؛ اما در خانم‌‎های فاقد حمایت اجتماعی، مقدار این پروتئین از ۷۰ درصد بیشتر از حد متوسط تجاوز می‎کرد. این پژوهش در سال ۱۹۸۹ در دانشگاه استانفورد نیز انجام شده بود که نتایج مشابهی در بر داشت.

ارتباطات

 

شما می‎توانید با برقراری ارتباط با آشنایان و دوستان‌ خود، از روند اشتراک‎گذاری عواطف و احساسات، ایجاد محبت، اخذ حمایت و پشتیبانی، دریافت مشارکت و همکاری، فراگیری و تقویت برقراری روابط اجتماعی، بهره‎گیری از نصایح در جهت اصلاح رفتار و … نهایت بهره را داشته باشید و در نتیجه شادی و سلامت روحی را در زندگی خود افزایش دهید.

 

خود را بشناسید

خودشناسی بهترین راه برای کاهش تعارضات درونی و پیدایش احساس آرامش، بهبود و تسریع در تصمیم‎گیری‎ها و تشخیص اهداف واقعی، خودکنترلی و تحمل, درک و قبولِ راحت‌تر سایرین، افزایش خودباوری و مقاومت در برابر انتقادات و فشارهای اجتماعی، احساس خوشبختی و ایجاد شادی و درنتیجه لذت از زندگی و احساس سرزندگی می‎باشد

 

عمده‎ی مردم فکر می‎کنند که به درک و شناخت کاملی از خود رسیده‎اند؛ غالبا آنها در جهل مرکب به سر می‎برند. چراکه بررسی صحیح شخصیت خود، بدون داشتن مقیاسی مناسب چندان امکان‎پذیر نیست. با این وجود مقوله‎ی شناخت خود از درجه اهمیت بالاتری نسبت به شناخت دیگران برخوردار است؛ همان‎طور که لائوتسه می‎گوید: «شناخت دیگران نشانه‌ی خرَد است، اما شناخت خود نشانه‌ی روشن‌بینی است». و یا در متون دینی چنین آمده است: «برترین شناخت، خودشناسى انسان است» / عیون الحکم و المواعظ (للیثی) / ص ۱۱۱

دانسته ها

 

یکی از مطرح‌‎ترین بررسی‌‎های روانشناسانه خودشانسی در عصر جدید توسط شِلی دووال و رابرت ویکلاند، در اوایل دهه‌ی ۷۰ میلادی صورت گرفت و در کتاب آنها به اسم «تئوری خودشناسی بی‌طرفانه» منتشر شد و تئوری آنها بدین‎‌صورت بود: «زمانی که ما به درون خود نظاره و توجه می‎کنیم، رفتار کنونی خود را ارزیابی کرده و آن را با استانداردها و ارزش‎‌های داخلی خود مقایسه می‎کنیم. و در نتیجه ما به عنوان فردی که بی‎‏‎طرفانه خودش را ارزیابی می‎کند به خودآگاهی می‎رسیم.»

 

در تئوری فوق چهار نکته‎ی ۱. توجه به درون خویشتن ۲. ارزیابی رفتار در زمان حال ۳. ملاک قرار دادن معیارهای مدنظر خود و ۴. سنجش منصفانه‎ی خود، مورد توجه قرار گرفته که در شناخت خود باید به آنها توجه ویژه داشته باشید و بدین‎وسیله ارزش‌ها، علایق، طینت و سرشت، فعالیت‌های با بهره‎وری، ماموریت زندگی و اهداف معنی‎دار، و نقاط قوت را برآورد و مورد شناخت قرار بدهید.

 

VITALS (or “VITAL Signs”)
V = Values
I = Interests
T = Temperament
A = Around-the-Clock Activities
L = Life Mission and MeaningfulGoals 
S = Strengths

 

– خوش‌رو باشید

خوش‎رویی به معنای داشتن رویی باز و گشاده، از جمله رفتاری است که همیشه در منابع اخلاقی به آن تاکید ویژه شده و این حالت ترسیم کننده‎ی طَبعی بلند، روحی زلال و رفتاری پرجاذبه است. این خصلت بهترین زمینه‎ساز برای تحکیم ارتباطات اجتماعی با دیگران است و به وسیله آن علاوه بر شاداب کردن زندگی، امکان انس‎گیری و بهره‎وری از توانمندی‎ها و استعدادهای یکدیگر جهت دست‎یابی به رشد و موفقیت‎‌های شخصی و جمعی حداکثر خواهد شد.

برخورد مثبت

 

پس در جهت افزایش خوش‎رویی، ادب و خوش‎گویی با دیگران را رعایت کنید، مثبت‎اندیش باشید، لبخند بزنید و خندان باشید، در تعریف و تمجید بی‎ریا باشید و چاپلوسی نکنید، همواره خیرخواه دیگران باشید، از قضاوت نابجای دیگران دوری کنید، از معنویات بهره بگیرید، شوخ طبع باشید و در نهایت سعی کنید همیشه میزبانی گیرا و دلپذیر باشید که این ایجاد نگاهی مثبت در دیگران و برگشت تاثیر مثبت آن به شما بسیار اثرگذار خواهد بود.

 

– کمک کنید

کمک به دیگران نیز از مصادیق ارزش‎‌های اخلاقی است که اگرچه با دستورات دینی گره خورده، اما حتی در نگاه انسان‎محور آبراهام مزلو نیز از نیازهای اساسی انسان به شمار می‎‌رود به گونه‎ای که جایگاه آن در هرم سلسله‌مراتب نیازهای مزلو مشهود و قابل پذیرش است.

 

و طبق پژوهش‎های سال‎های اخیر مشخص شده است کسانی که به نیازهای سطح پایین توجه کرده و صرفا به فکر خود هستند بیشتر مستعد بیماری‎های روحی-روانی و قلبی-عروقی هستند و افرادی که حاضر به برداشتن قدم برای دیگران قدم می‎باشند افرادی پرنشاط، سالم، آسوده و مقبول همگان هستند.

 

پس با رعایت اولیت‎ها، به دیگران کمک کنید؛ چراکه این کار علاوه بر موارد یاد شده، در ایجاد حس مسئولیت و افزایش خود باوری شما تاثیر به‎‌سزایی خواهد داشت.

 

– منظم باشید

نظم در مقابل درهم برهم، عملکردی است که در آن شخص هر یک از وسایل یا امور و یا برنامه‎ها و یا حتی افکارش را به گونه‌‎ای در ارتباط با یکدیگر قرار می‎دهد که حداکثر سادگی در روندِ بهره‎برداری را به همراه داشته باشد. و کاملا گویا است که این تسهیل روال، خود در ایجاد آرامش و افزایش لذت از زندگی بسیار کارآمد است.

 

اگر شما در زندگی نظم و انضباط داشته باشید، سبب می‎شود شما بتوانید امور خود را خیلی راحت مدیریت کنید و از همین رو با سرعتی مناسب در مسیر هدف خود حرکت کنید و تا زمانی‎که شما نظم و انضباط را در امور زندگی شخصی، خانوادگی و کاری سرلوحه فعالیت‎هایتان قرار دهید، بی‎شک امور به خوبی و مطابق با میل شما مدیریت شده و در زمان مشخص شده به اتمام خواهند رسید. و ثمره آن کاهش قابل توجه استرس، اضطراب و فشار روانی خواهد بود.

 

– در هر چیز میانهروی کنید

نتیجه‎ی افراط و تفریط و خروج از حد معین در هر چیز، جز زیان و ضرر برای شخص نخواهد داشت. علم و تجربه نیز ثابت کرده که خوراک، خواب، تلاش و کار، هم‎نشینی با دیگران، ورزش و هر چیز دیگر بدون رعایت میانه‎روی می‎توانند به جای ثمردهی، اثر منفی بر جسم و روح انسان بگذارد. همان‎طور که روال کار افراد موفق صرفا حفظ تعادل و میانه‎روی است. و در کلام امام علی نیز خروج از این رویه، کار انسان‌‎های نادان عنوان شده: «نادان را نمی‎بینی مگر آنکه یا زیاده‎روی می‎کند و یا کوتاهی» / منهاج البراعه فی شرح نهج البلاغه (خوئى) / ج‏۱ / ص ۱۹۳

 

پس برای انجام درست امور، سود بردن از هر چیز و داشتن زندگی دلچسب، به دنبال تعادل باشید؛ روز و شب، جلو و عقب، زیاد وکم، خوب و بد را در هر چیزی بشناسید و به درستی از آن‎ها استفاده کنید.

 

– برای همه چیز شکرگزار باشید

غالب انسان‎ها همیشه در نعمت‎‌های خدا همچون سلامتی، حضور در جمع دوستان خوب، داشتان امکانات، داشتن شغل خوب، حضور در بین والدین دلسوز غرق هستند اما همچون یک ماهی که در آب غرق و شناور است، درکی از نبود این نعمت‎ها را نداشته و تا از دست دادنشان، قدر آنها را نمی‎دانند.

شکرگذاری
Thank You! Notebook Meaning Acknowledgment Gratitude Or Gratefulness

 

تمرکز بر داشته‎‌های خود در زندگی و سپاس‎‎گزاری از خداوند به عنوان خالق همه‎ی این دارایی‎‌ها، راهی آسان در ایجاد آرامش ذهنی و سلامتی روح است چراکه علاوه بر ایجاد نگرش مثبت در ذهن، وجود آفریننده‎ای قادر را به شما یادآوری می‎شود که می‎تواند در زمان و شرایطی به شما لطف و بخشش داشته باشد.

 

پس صبح‎ها، در وقت بیدار شدن و یا شب‎ها، در زمان خواب که ذهن شما در حالت آلفا قرار دارد، با مرور داشته‎های زیبای خود، ذهن خود را با این نعمت‎ها عجین کنید و با شکرگزاری، از انرژی مثبت حاصل از این شُکر و نعمت‎ها به زندگی خود رنگ و بوی شاداب بدهید. توجه کنید که شکرگزاری نباید به این دو وقت محدود شود و در هر لحظه از شبانه‎روز می‎تواند زمانی خوب برای آن باشد. هرچند بهترین زمان‎های آن دقیقا با اوقات نمازهای یومیه و نماز شب تطابق دارد.

 

– هوش هیجانی خود را تقویت کنید

هوش هیجانی یا هوش عاطفی توانایی است که فرد را قادر می‎کند هیجان‌ها و احساسات خود را بشناسد، این هیجانات و احساسات را مدیریت و کنترل کند، در شرایط بحرانی و اضطراب‎آور با انگیزه دادن به خود, از تشویش و سرآسیمگی جلوگیری کند، هیجان‌ها و احساسات دیگران را نیز بشناسد و از این شناخت در جهت مدیریت صحیحِ راوبط با آنها استفاده نماید. دانیل گولمن نویسنده کتاب هوش هیجانی [Emotional Intelligence] بر این باور است هوش عاطفی شامل خودآگاهی و مهارت تکانشگری (تکانشگری یک حالت شخصیتی است که دارای چهار جنبه می‎باشد: ۱. گرفتن تصمیمات عجولانه ۲. فقدان پشتکار و تلاش ۳. فقدان دور اندیشی ۴. تمایل غیرارادی بر احساسات تازه)، پایداری، اشتیاق و انگیزش، همدلی، و مهارت‌های اجتماعی می‌شود.

 

منطق و هیجان

 

پژوهش‌‎های جدید علم مدیریت بر این اعتقادند که افرادِ با هوش هیجانی بالا، آمادگی و توان زیادتری در رهبری و مدیریت یک تشکیلات و نیروهای تحت کنترل خود دارند. همچنین هوش هیجانی بالا بیش از وظیفه‎شناسی و وجدان کاری بالا برای بهبود عملکرد و ماندگاری کارمندان و کارکنان یک سازمان موثر است. از این رو، هوش عاطفی بالا در روند مدیریت و کنترل امور شخصی و زندگی نیز بسیار کارآمد و اثرگذار است.

 

پس برای تقویت هوش هیجانی خود کوشش خود را در جهت افزایش خودآگاهی و شناخت احساسات خود، ازدیاد مسئولیت‌پذیری، تقویت مهارت‎‌های شنیدن, دیدن و نوشتن، آسان‎گیری و دوری از پیچیده کردن کارها، تحمل رفتار دیگران حداکثر کنید.

 

EQ

 

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *