بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

سلسله مراتب نیازهای مزلو: به کارگیری آن در محل کار

سلسله مراتب نیازهای مزلو

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

در سال ۱۹۴۳ در مقاله ای با عنوان “نظریه انگیزش انسان” یا “A Theory of Human Motivation”، روانشناس آمریکایی، آبراهام مزلو (Abraham Maslow) این نظریه را مطرح کرد که تصمیم گیری انسان تحت سلسله مراتبی از نیازهای روانی است. مزلو در مقاله اولیه خود و کتاب بعدی با عنوان انگیزه و شخصیت (Motivation and Personality) در سال ۱۹۵۴ این را مطرح کرد که پنج نیاز اصلی اساس انگیزش رفتاری انسان را تشکیل می دهند.

سلسله مراتب نیازهای مزلو شامل پنج سطح از نیازهای انسانی است که به فرد اجازه می دهد احساس برآورده شدن کند. اغلب در محل کار به عنوان وسیله ای برای تعیین چگونگی ایجاد انگیزه موثرتر در کارکنان و اطمینان از برآورده شدن نیازهای آنها استفاده می شود. درک این مفهوم روانشناختی می تواند به شما کمک کند تا تعیین کنید که آیا نیازهای شما در محل کار شما برآورده می شود و چگونه می توانید نیازهای تیم خود را بهتر برآورده کنید.

در این مقاله از ایوسی، سلسله مراتب نیازهای مزلو، نحوه اعمال آن در محیط کار و نحوه اجرای آن را توضیح می دهیم.

موارد کلیدی:

  • برآوردن سلسله مراتب نیازهای مزلو به طور مستقیم بر رضایت شغلی تأثیر می گذارد.
  • سلسله مراتب مزلو به عنوان نظریه انگیزش مزلو نیز شناخته می شود.
  • درک اینکه چگونه این نیازها به طور خاص برای شما، شغل و انتخاب شغل شما اعمال می شود، مهم است.

سلسله مراتب نیازهای مزلو چیست؟

سلسله مراتب نیازهای مزلو یک نظریه انگیزش است که بیان می کند پنج دسته از نیازهای انسانی رفتار فرد را دیکته می کنند. این نیازها نیازهای فیزیولوژیکی، نیازهای ایمنی، نیازهای عشق و تعلق، نیازهای احترام و نیازهای خودشکوفایی هستند.

مطالب مرتبط: محیط کار مثبت: تعریف و ویژگی ها

۵ سطح نیازهای مزلو

تئوری مزلو سلسله مراتب نیازهای خود را به شکل هرمی ارائه می‌کند که نیازهای اساسی در پایین هرم و نیازهای سطح بالا و نامشهود در بالای آن قرار دارند. یک فرد تنها زمانی می تواند به سمت رفع نیازهای سطح بالاتر حرکت کند که نیازهای اساسی او به اندازه کافی برآورده شود.

۱- نیازهای فیزیولوژیکی – Physiological needs

نیازهای فیزیولوژیکی در این سلسله مراتب به اساسی ترین نیازهای انسان اشاره دارد. کارکنان در حین کار نیاز به دسترسی به خدمات و فرصت های حیاتی دارند تا احساس کنند که اساسی ترین نیازهای آنها برآورده شده است. شما نیاز به دسترسی به سرویس بهداشتی، مکانی برای دریافت آب آشامیدنی، استراحت برای صرف غذا و میان وعده و یک محیط کاری راحت دارید. هنگامی که در محل کار اعمال می شود، یکی از نیازهای فیزیولوژیکی شما نیز درآمد ثابت برای حمایت از خود و پرداخت هزینه های زندگی، غذا، آب و برق و سایر نیازهای ضروری است.

۲- نیازهای ایمنی – Safety needs

ایمنی یکی دیگر از نیازهای حیاتی است که می تواند بر رضایت کلی شما از محل کارتان تأثیر بگذارد. طبیعی است که نگران امنیت خود و عزیزانتان باشید. به عنوان مثال، یکی از اولویت های شما ممکن است فراهم کردن فضای زندگی امن برای خانواده باشد، به همین دلیل است که برای تامین این نیاز سخت تلاش می کنید. در محل کار، همچنین مهم است که احساس کنید ایمنی فیزیکی شما ارزش و اولویت دارد.

شما باید احساس کنید که منابع و اموال شخصی شما امن و محافظت شده است. اطمینان از یک محل کار ایمن ممکن است شامل ارائه مبلمان اداری ارگونومیک باشد که به درستی از شما پشتیبانی می کند و خطر آسیب را کاهش می دهد، همراه با ایمن سازی ساختمان برای جلوگیری از ورود افراد بالقوه خطرناک.

یکی دیگر از جنبه های ایمنی در محل کار مربوط به احساس امنیت عاطفی و حمایت است. اگر نگران از دست دادن شغل خود به دلیل اخراج یا کاهش بودجه هستید، رسیدن به انگیزه برای رفتن به سطح بعدی در سلسله مراتب و عملکرد در بالاترین سطح خود چالش برانگیزتر است. آینده ناپایدار همچنین منجر به کاهش روحیه در محل کار می شود.

۳- نیازهای عشق و تعلق – Love and belonging needs

سطح عشق و تعلق سلسله مراتب مزلو در محل کار کمی متفاوت از سایر زمینه های زندگی شما است. اگر احساس تعلق ندارید، ممکن است آنقدر در کار احساس تعهد یا انگیزه موفقیت نداشته باشید.

برقراری و ایجاد روابط در محل کار برای افراد همیشه آسان نیست. شرکت‌هایی که میزبان فعالیت‌های اجتماعی هستند و فرصت‌های بیشتری برای ایجاد رابطه در خارج از دفتر ارائه می‌دهند، نسبت به سازمان‌هایی که بر این جنبه‌های تعادل بین کار و زندگی تمرکز نمی‌کنند، تمایل بیشتری به مشارکت کارکنان دارند . هنگامی که احساس می کنید متعلق به محل کار و تیم خود هستید و در آن جا هستید، انگیزه برای کار سخت و دستیابی به نتایج آسان تر است.

مطالب مرتبط: برترین مهارت های اخلاق کاری (و ۴ نکته برای بهبود مهارت های خود)

۴- نیازهای احترام و ارج نهادن – Esteem needs

عزت این باور است که شما در رسیدن به هدفی بالاتر مشارکت می کنید و کمک هایی که انجام می دهید به رسمیت شناخته می شود. در محل کار، مهم است که احساس کنید در حال رشد، پیشرفت و دستیابی به نتایج هستید و اطرافیان شما این نتایج را تشخیص می دهند. زمانی که به خود و توانایی های خود اطمینان داشته باشید و همچنین بازخورد مثبت و تشویق دریافت کنید، احتمال موفقیت شما بیشتر است.

احترام یک کارمند در نهایت بر مشارکت کلی آنها نیز تأثیر می گذارد. ارائه به رسمیت شناختن و قدردانی منظم برای وظایفی که کارکنان انجام می دهند، می تواند تأثیر مثبتی بر احترام بگذارد، حتی زمانی که کارمند در حال تلاش است. اگر بازخورد فقط در قالب یک بررسی سالانه باشد، ممکن است عزت کارمند آسیب ببیند.

مطالب مرتبط: ۱۲ مزیت عزت نفس (و ۱۰ نکته برای بهبود خود)

۵- نیازهای خودشکوفایی – Self-actualization needs

سطح نهایی سلسله مراتب نیازهای مزلو، خودشکوفایی است که به حداکثر رساندن پتانسیل یک فرد در کار ترجمه می شود. یک فرد در نهایت می‌خواهد احساس کند که در موقعیت خود بهترین کار را انجام می‌دهد، که به او کمک می‌کند برای ادامه مسیر شغلی و موفقیت خود انگیزه داشته باشد. یک کارمند خودشکوفایی احساس قدرت و اعتماد می کند، که باعث رشد و مشارکت می شود.

یکی از کلیدهای اطمینان از برآورده شدن این نیاز، دادن فرصت هایی به کارمندان است که به آنها امکان موفقیت می دهد. سرپرستان باید بر مهارت‌ها و توانایی‌های کارمندان خود تمرکز کنند و به آنها کمک کنند تا به دنبال راه‌هایی برای پیشرفت شغلی خود باشند، بدون اینکه آنها را به سمت نقش‌هایی سوق دهند که مناسب نیستند. برای اینکه احساس کنید خودشکوفایی دارید، باید در محل کار احساس چالش کنید، اما نباید تحت فشار قرار بگیرید.

مطالب مرتبط: چگونه در کار انگیزه پیدا کنیم

اجرای سلسله مراتب نیازهای مزلو

همانطور که سلسله مراتب نیازهای مزلو را در زندگی حرفه ای خود اعمال می کنید، ممکن است زمینه هایی را پیدا کنید که می توانند بهبود یابند. یک کارفرما می‌تواند راه‌هایی برای برآورده کردن بسیاری از این نیازها ارائه دهد، اما شما همچنین باید بدانید که چگونه نیازهای شما بر موفقیت کلی شما در برخی نقش‌ها تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، اگر با رد شدن دست و پنجه نرم می کنید، حرفه ای در فروش می تواند پاسخگویی به نیازهای شما را چالش برانگیزتر کند.

بالای سلسله مراتب

برای رسیدن به سطح بالای این نظریه انگیزشی در محل کار، باید خودشکوفایی داشته باشید، به این معنی که مهارت ها، توانایی ها و توانایی های خود را درک می کنید. نیروی کار متعهد پر از افرادی است که به سطح بالایی از سلسله مراتب نیازهای مزلو رسیده اند.

توانایی شناسایی نیازهای خود و اطمینان از برآورده شدن آن نیازها می تواند به شما در افزایش شانس موفقیت کمک کند. وقتی احساس امنیت و حمایت می کنید، احساس تعلق دارید و خودشکوفایی می کنید، نگرش شما ممکن است بر اطرافیانتان در محل کار نیز تأثیر بگذارد. مشارکت و انگیزه اغلب نگرش‌هایی مبتنی بر تیم هستند، بنابراین تیمی از افراد که احساس می‌کنند نیازهایشان برآورده می‌شود، می‌توانند فرهنگ مثبت‌تر و جذاب‌تری را در محیط کار ایجاد کنند.

انگیزه و رضایت شغلی

کارفرمایان با نرخ مشارکت پایین اغلب دارای نرخ گردش مالی بالاتر و همچنین مشکلاتی با روحیه پایین و کارکنان ناراضی هستند. با سرمایه گذاری بر روی شادی کلی کارکنان، یک کسب و کار می تواند رضایت را افزایش دهد و در عین حال تعامل و انگیزه را افزایش دهد که در نهایت بر بهره وری تأثیر می گذارد.

این مهم است که ارزیابی کنید که آیا احساس می کنید نیازهای شما در موقعیت فعلی شما برآورده شده است یا خیر. نیازهای شما مهم و ارزشمند هستند، بنابراین آنها را در لیست اولویت های خود قرار دهید. همچنین می توانید به دنبال راه هایی برای ایجاد تغییرات در زندگی حرفه ای خود و ایجاد یک فضای کاری مثبت و جذاب باشید.

نیازهای کمبود در مقابل نیازهای رشد در سلسله مراتب مزلو

مزلو از خودشکوفایی به عنوان «نیاز رشد» یاد کرد و آن را از چهار سطح پایین سلسله مراتب خود که آن را «نیازهای کمبود» نامید جدا کرد. طبق نظریه او، اگر نتوانید نیازهای کمبود خود را برآورده کنید، نتایج مضر یا ناخوشایندی را تجربه خواهید کرد. شرایطی از بیماری و گرسنگی گرفته تا تنهایی و شک و تردید به خود محصول فرعی نیازهای کمبود برآورده نشده است. در مقابل، نیازهای خودشکوفایی می تواند شما را شادتر کند، اما وقتی این نیازها برآورده نشده اند، آسیبی به شما نمی رسد. بنابراین، نیازهای خودشکوفایی تنها زمانی در اولویت قرار می گیرند که چهار نیاز اساسی دیگر برآورده شوند.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *