بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

راهنمای گام به گام نحوه ایجاد صورت جریان نقدی

جریان نقدی - تعریف، مثال ها، انواع جریان های نقدی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

صورت جریان نقدی هر گونه تغییر در فعالیت های سرمایه گذاری، عملیاتی و تامین مالی یک کسب و کار را در یک دوره خاص نشان می دهد. ایجاد یک صورت جریان نقدی برای یک کسب و کار می تواند به متخصصان کمک کند تا وضعیت مالی آن را تجزیه و تحلیل کنند و برای آینده آماده شوند. کسب اطلاعات بیشتر در مورد این گزارش ها می تواند به شما کمک کند راه هایی برای استفاده دقیق از آنها برای نظارت بر امور مالی یک شرکت پیدا کنید.

در این مقاله از ایوسی، صورت‌های جریان وجوه نقد را تعریف می‌کنیم، کاربردهای آن را بررسی می‌کنیم، مزایای این نوع صورت‌ها را توضیح می‌دهیم، رابطه بین صورت‌های جریان وجوه نقد و ترازنامه‌ها را تحلیل می‌کنیم و نمونه‌ای از صورت‌های جریان نقدی را برای مرجع به شما پیشنهاد می‌کنیم.

مطالب مرتبط: نحوه تهیه صورت جریان نقدی: روش ها و مراحل

صورت جریان وجوه نقد چیست؟

صورت جریان نقدی یک گزارش مالی است که یک شرکت در پایان هر دوره حسابداری تهیه می کند و جزئیات آن را نشان می دهد که چه مقدار پول در آن دوره به دست آورده است. این بیانیه همچنین شامل مقدار پول نقدی است که کسب و کار در همان دوره زمانی خرج کرده است که در غیر این صورت به عنوان خروج آن شناخته می شود. صورت‌های جریان نقدی معمولاً شامل هزینه‌هایی مانند رسید خرید، اثبات پرداخت بهره، اطلاعات وام یا سرمایه‌گذاری، داده‌های مربوط به مخارج و اثبات پرداخت‌های انجام‌شده با وام است.

همه انواع شرکت ها معمولاً صورت های جریان نقدی را برای پیگیری امور مالی خود تولید و استفاده می کنند و توانایی نظارت و تجزیه و تحلیل مستمر وضعیت مالی خود را دارند. تمام صورت‌های جریان نقدی شامل این سه جزء است:

  • فعالیت های عملیاتی:

    این فعالیت‌ها به مخارج و فروش‌هایی اشاره دارند که در آن یک کسب‌وکار برای انجام وظایف روزانه، مانند پول نقد دریافتی از فروش کالا یا پرداخت‌های پرداخت شده در قبال اجاره، دستمزد یا سایر عملیات، درگیر می‌شود.

  • فعالیت های سرمایه گذاری: 

    این فعالیت ها به پول خرج شده از خرید، پرداخت وام یا خرید دارایی اشاره دارد.

    مانند ماشین آلات یا یک فضای کاری جدید.

  • فعالیت های تامین مالی:

    این فعالیت ها به مقدار پولی که یک شرکت از تامین مالی، از جمله دریافت پرداخت وام، سود سهام یا بازپرداخت بدهی به دست می آورد، اشاره دارد.

برای صورت جریان نقدی استفاده می شود

به طور معمول، استفاده های رایج برای این نوع عبارات عبارتند از:

  • درک کردن خرج کردن و کسب درآمد:

    شرکت‌ها می‌توانند از این بیانیه‌ها استفاده کنند تا بدانند دقیقاً چه چیزی خرج می‌کنند و از کجا می‌توانند بیشترین درآمد را کسب کنند. این سند یک نمای کلی آسان از فعالیت‌ها، مخارج و سرمایه‌گذاری‌های خاص ارائه می‌کند که شرکت‌ها می‌توانند از آن برای شناسایی مناطق پر هزینه یا از جایی که بیشتر منابع مالی خود را از آنجا تأمین می‌کنند، استفاده کنند.

  • ایجاد طرح های بازپرداخت:

    از آنجایی که صورت‌های جریان نقدی شامل اطلاعاتی درباره فعالیت‌های تامین مالی و سرمایه‌گذاری است، این ابزار می‌تواند به شما در برنامه‌ریزی نحوه بازپرداخت بدهی‌تان کمک کند. این می تواند به شما نشان دهد که کجا بیشتر از اصل سود پرداخت می کنید و چگونه ممکن است وجوه خود را مجدداً تخصیص دهید.

  • ارزیابی اعتبار یک شرکت:

    بستانکاران، مانند بانک ها یا اتحادیه های اعتباری، گاهی اوقات می توانند از صورت های جریان نقدی شرکت برای ارزیابی نقدینگی و اعتبار آن استفاده کنند. آنها ممکن است چندین صورت جریان نقدی را در طول زمان ارزیابی کنند تا تعیین کنند که آیا ظرفیت پرداخت شرکت بهبود می یابد یا خیر
    و می تواند برای هر وام پرداخت کند
    و طلبکاران ممکن است به آنها بدهد.

جریان نقدی چیست و چرا برای کسب و کارهای کوچک مهم است

رابطه بین صورت جریان نقدی و ترازنامه چیست؟

صورت‌های جریان نقدی و ترازنامه‌ها که خلاصه‌ای از وضعیت مالی هستند، اسناد مشابهی هستند. یک شرکت اغلب به صورت جریان نقدی و ترازنامه نیاز دارد تا وضعیت مالی خود را به درستی در دوره های زمانی مختلف ارزیابی کند. این دو بیانیه یک رابطه مکمل دارند. اغلب، متخصصان مالی ابتدا ترازنامه را قبل از جمع‌آوری اطلاعات از آن‌ها برای تهیه صورت جریان نقدی تهیه می‌کنند.

در حالی که هر دو نوع صورت‌های مالی شامل اطلاعات یکسانی هستند، متخصصان این صورت‌ها را برای اهداف متفاوتی ایجاد می‌کنند. برای مثال، ترازنامه دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام شرکت را برجسته می‌کند. صورت جریان وجوه نقد ممکن است شامل این مؤلفه ها نیز باشد، اما متخصصان معمولاً این بیانیه را به گونه ای می سازند که صرفاً بر سازماندهی مجدد بر اساس نوع فعالیت آنها و تأثیر آنها بر وجوه نقد ورودی و خروجی یک تجارت تأکید می کند. مواردی مانند یادداشت های پرداختنی ممکن است بدهی در ترازنامه شما باشد، اما این موارد می توانند یک فعالیت مالی مثبت در صورت جریان نقدی باشند.

بیشتر بخوانید: صورت های مالی در مقابل ترازنامه: تفاوت چیست؟

مزایای صورت جریان نقدی

ایجاد صورت جریان نقدی برای یک شرکت یا سازمان مزایای زیادی دارد، از جمله:

  • بینش مالی شرکت را ارائه می دهد:

    ایجاد صورت جریان نقدی می تواند به شما کمک کند تا درکی از وضعیت مالی فعلی یک شرکت داشته باشید و بینشی در مورد نحوه عملکرد آن در آینده ارائه دهید.

  • تغییرات اسناد:

    صورت جریان وجوه نقد نحوه تغییر وجه نقد ورودی و خروجی شما از ماه به ماه را خلاصه می کند.

  • در تصمیم گیری های آینده کمک می کند:

    صورت‌های جریان نقدی به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا گام‌های بعدی خود را برای برنامه‌ریزی برای آینده تعیین کنند، زیرا می‌توانند درک درستی از انتظارات مالی در یک دوره پرداخت مشابه در آینده داشته باشند.

  • کمک به آماده سازی وام و سرمایه گذاری:

    اگر قصد دارید وام یا خط اعتباری جدیدی دریافت کنید، بانک ها یا سایر موسسات مالی اغلب از شما می خواهند که یک صورت جریان نقدی به روز ارسال کنید، بنابراین داشتن آن تضمین می کند که شما برای انجام این کار آماده هستید.

مرتبط: نحوه محاسبه جریان نقدی (با روش ها و مثال)

نحوه محاسبه جریان نقدی به روش مستقیم

روش های مختلفی وجود دارد که می توانید جریان نقدی شرکت را برای صورت جریان نقدی محاسبه کنید. روش مستقیم ثبت جریان نقدی شامل فعالیت های خاصی است که یک کسب و کار در یک دوره پرداخت انجام می دهد. در اینجا نحوه محاسبه صورت جریان نقدی با استفاده از این روش آورده شده است:

۱. دوره مالی خود را مشخص کنید

هنگام محاسبه صورت جریان نقدی، با شناسایی دوره مالی خاصی که می خواهید تجزیه و تحلیل کنید، شروع کنید. بسته به اطلاعاتی که می خواهید اندازه گیری کنید، ممکن است آن را ماهانه، سه ماهه یا سالانه محاسبه کنید. ایجاد این رکوردها را به طور مداوم برای هر دوره در نظر بگیرید تا بتوانید جریان نقدی بین آنها را مقایسه کنید.

۲. فعالیت های عملیاتی خود را شناسایی کنید

بخش اول صورت جریان نقدی اغلب شامل فعالیت های عملیاتی یک کسب و کار است. این ممکن است شامل عناصر زیر باشد:

  • رسید کالا و خدمات

  • پرداخت سود و مالیات

  • پرداخت دستمزد

  • اجاره و پرداخت آب و برق

  • پرداخت های تامین کننده

در این بخش، می‌توانید هر پولی را که در ستون بدهی یک صورت‌حساب دریافت می‌کنید همراه با پرداخت‌های انجام‌شده در ستون اعتباری قرار دهید. بسیاری از کسب و کارها به سادگی یک ستون در هر عنصر با پرانتز در اطراف مبالغی که پرداخت کرده اند برای نمایش جریان نقدی منفی درج می کنند.

مطالب مرتبط: نحوه محاسبه جریان نقدی (با روش ها و مثال)

۳. فعالیت های تامین مالی خود را درج کنید

فعالیت های تامین مالی شما اغلب فعالیت های جریان نقدی منفی است، زیرا این شامل پرداخت هایی است که به وام دهندگان یا سایر موسسات مالی می کنید. بسته به اندازه کسب و کار شما، این مبالغ می تواند متفاوت باشد. برخی از فعالیت های تامین مالی شامل موارد زیر است که می توانید آنها را در بیانیه خود بگنجانید:

  • پرداخت سود سهام

  • مانده اصل در پرداخت وام

  • بازخرید سهام

۴. فعالیت های سرمایه گذاری خود را اضافه کنید

فعالیت‌های سرمایه‌گذاری اغلب شامل جریان نقدی منفی و مثبت می‌شود، زیرا این جریان‌ها می‌توانند شامل فروش یا دریافت سرمایه‌گذاری یا تغییر در دارایی‌ها باشند. به عنوان مثال، فروش زمین می تواند منجر به جریان نقدی مثبت شود. برخی دیگر از فعالیت‌های سرمایه‌گذاری که ممکن است شامل شوند عبارتند از:

  • خرید تجهیزات

  • خریدهای اکتسابی

  • خرید یا فروش امنیتی

۵. محاسبه جریان نقدی ماهانه

در آخر، جریان نقدی ماهانه شرکت را محاسبه کنید. برای انجام این کار، مقدار پول نقد دریافتی از وام، فروش و سایر منابع مانند سود سهام را بررسی کنید. سپس می توانید پول نقد خروجی را از هزینه هایی مانند دستمزد کم کنید. مقداری که پیدا می کنید برابر با جریان نقدی است.

بیشتر بخوانید:  متوسط ​​درآمد ماهانه (و تفاوت آن با ارزش خالص)

نحوه محاسبه جریان نقدی به روش غیر مستقیم

محاسبه جریان نقدی با استفاده از روش غیر مستقیم بیشتر بر اقلام عمومی متمرکز است. در اینجا نحوه محاسبه صورت جریان نقدی با استفاده از این روش آورده شده است:

۱. درآمد خالص فعلی خود را لحاظ کنید

روش غیرمستقیم با استفاده از درآمد خالص جاری شرکت به عنوان مبنا آغاز می شود. می توانید فعالیت های خود را از این مقدار پایه اضافه یا کم کنید. مجموعی که پس از انجام این جمع و تفریق پیدا می کنید، سپس مقدار جریان نقدی یا مقدار تغییر در دوره را به همراه درآمد خالص شما برای شروع صورت جریان نقدی بعدی به شما نشان می دهد.

موارد مرتبط: درآمد خالص در مقابل فروش خالص: تعاریف و تفاوت ها

۲. فعالیت های غیر نقدی را اضافه کنید

صورت‌های جریان نقدی غیرمستقیم شامل فعالیت‌های غیرنقدی مانند استهلاک و استهلاک نیز می‌شود. شرکت ها ممکن است انتخاب کنند که این موارد را برای حساب کردن ارزش به دست آمده یا از دست رفته در یک دوره برای اقلام خاصی مانند ماشین آلات لحاظ کنند. گنجاندن این موارد ممکن است میزان درآمد کسب‌وکار شما در یک دوره را با دقت بیشتری مشخص کند، زیرا می‌توانید این مبالغ را هر ماه کسر کنید، به‌عنوان مثال، زمانی که ممکن است قطعه‌ای از تجهیزات را بفروشید که ارزش آن کاهش می‌یابد.

۴. اطلاعات دیگری را از روش مستقیم وارد کنید

روش غیرمستقیم اغلب شامل بسیاری از موارد دیگر است که در روش مستقیم گنجانده شده است، مانند برخی از فعالیت های تامین مالی و سرمایه گذاری. این می‌تواند یک موجودی پایانی جدید برای شما فراهم کند، زیرا ممکن است هزینه‌های اضافی یا پول نقد دریافتی را با اقلام غیرنقدی و تعدیلات در نظر گرفته باشید. فعالیت‌های عملیاتی شما ممکن است کلی‌تر باشد، از جمله مواردی مانند افزایش موجودی یا کاهش حساب‌های دریافتنی، زیرا ممکن است این اطلاعات را از صورت‌های درآمد یا ترازنامه جمع‌آوری کنید.

نحوه خواندن و درک صورت جریان نقدی

نمونه هایی از صورت جریان وجوه نقد

مشاهده نمونه‌هایی از هر دو روش می‌تواند هنگام یادگیری نحوه ایجاد این نوع عبارات مفید باشد. در اینجا نمونه هایی از صورت جریان نقدی با استفاده از هر دو روش آورده شده است:

مثال صورت جریان نقدی روش مستقیم

در اینجا نمونه ای از صورت جریان نقدی است که از روش مستقیم استفاده می کند:

فعالیت های عملیاتی

(هزار تومان)

فروش کالا

۱۰۰۰۰۰

اجاره

(۲۰۰۰)

دستمزد

(۵۰۰۰۰)

فعالیت های سرمایه گذاری

خرید ماشین آلات نو

(۵۰۰۰)

وام صادر شده

(۵۰۰)

تامین مالی فعالیت ها

بازپرداخت های اصلی

(۱۰۰۰)

بازپرداخت سود سهام

(۱۰۰۰)

شروع موجودی نقدی

۱۵۰۰۰۰

پایان مانده نقدی

۱۹۱۰۰۰

روش غیر مستقیم صورت جریان نقدی مثال

در اینجا مثالی از استفاده از روش غیرمستقیم هنگام تهیه صورت جریان نقدی آورده شده است.

فعالیت های عملیاتی

 (هزار تومان)

درآمد خالص

۷۵۰۰۰

هزینه های استهلاک

(۵۰۰۰)

کاهش در حساب های دریافتنی

(۲۰۰۰)

فعالیت های سرمایه گذاری

فروش ساختمان اداری

۱۵۰۰۰

خرید تجهیزات

(۳۰۰۰)

تامین مالی فعالیت ها

رسید سود سهام

۲۰۰۰

تعادل شروع

۱۰۰۰۰۰

پایان تعادل

۱۸۲۰۰۰

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *