بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

چارچوب تجزیه و تحلیل DuPont (فرمول و مثال)

تجزیه و تحلیل DuPont: فرمول DuPont Plus نحوه محاسبه و استفاده از آن

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

سرمایه گذاران، مشاوران مالی و مدیران مالی اغلب از چارچوب تجزیه و تحلیل DuPont برای جمع آوری بینش در مورد ساختار سرمایه یک شرکت و عوامل مؤثر در تجزیه بازده سهام استفاده می کنند . اگر مایل به کار در حسابداری یا صنعت مالی هستید، آشنایی با این مدل تجزیه و تحلیل و اینکه چگونه می تواند به کسب و کار و تصمیم گیری آن کمک کند ممکن است هنگام درخواست برای نقش های رقابتی مفید باشد.

در این مقاله از ایوسی، مدل تجزیه و تحلیل DuPont، شامل فرمول و هر یک از اجزای آن را بررسی می‌کنیم، به علاوه نمونه‌هایی از هر کدام را بررسی می‌کنیم، مدل DuPont را با ROE ساده مقایسه می‌کنیم و به چند سوال متداول در مورد چارچوب پاسخ می‌دهیم.

خوراکی های کلیدی:

  • تجزیه و تحلیل DuPont فرمول ROE را تجزیه می کند تا تصویر واضح تری از عملکرد یک شرکت ارائه دهد.

  • دو نسخه از فریم ورک DuPont وجود دارد: ۳ مرحله ای و ۵ مرحله ای.

  • با استفاده از مدل DuPont، یک کسب و کار بهتر می تواند نقاط قوت و زمینه های فرصت خود را شناسایی کند.

تحلیل DuPont چیست؟

تجزیه و تحلیل DuPont یک معادله مالی چند مرحله ای است که بینشی از عملکرد اساسی یک کسب و کار ارائه می دهد. مدل DuPont، همچنین به عنوان معادله DuPont یا چارچوب DuPont شناخته می شود، تجزیه و تحلیل کاملی از معیارهای کلیدی موثر بر بازده سهام شرکت ارائه می دهد. نام DuPont از شرکت DuPont گرفته شده است که این مدل را در دهه ۱۹۲۰ ایجاد کرد.

نحوه استفاده از مدل DuPont

تجزیه و تحلیل DuPont بر روی فرمول ساده ROE گسترش می یابد. این بازده حقوق صاحبان سهام را تجزیه می کند تا درک دقیق تری از آنچه باعث تغییر(های) پشت بازده سهام شرکت می شود، آشکار کند. این مدل برای کمک به حذف برخی از عدم قطعیت ها در مورد عملکرد واقعی یک شرکت ایجاد شده است.

ROE = درآمد خالص / حقوق صاحبان سهام

مطالب مرتبط: معیار در کسب و کار: مزایا، انواع و نکات

فرمول تحلیل دوپونت

همانطور که گفته شد، معادله DuPont بر اساس فرمول ساده ROE (بازده حقوق صاحبان سهام) گسترش می یابد:

تجزیه و تحلیل DuPont = حاشیه سود خالص x گردش دارایی x ضریب حقوق صاحبان سهام

هر یک از این عوامل نتیجه یک فرمول جداگانه را نشان می دهد. وقتی فاکتورهای معادله DuPont را با فرمول هایی که هر جزء را تشکیل می دهند جایگزین می کنید، معادله تجزیه و تحلیل DuPont به شکل زیر است:

تجزیه و تحلیل DuPont = (درآمد خالص / درآمد) x (فروش / میانگین کل دارایی) x (متوسط ​​کل دارایی / میانگین حقوق صاحبان سهام)

مطالب مرتبط: جریان های درآمدی چیست؟ (با انواع و مثال ها)

اجزای تجزیه و تحلیل DuPont

فرمول تجزیه و تحلیل DuPont بسط فرمول ساده ROE است. این فرمول توسعه‌یافته سه عامل مجزا را در نظر می‌گیرد که بازده سهام را افزایش می‌دهد: حاشیه سود خالص، گردش کل دارایی و ضریب سهام. بر اساس این سه مؤلفه، چارچوب DuPont نتیجه می‌گیرد که یک شرکت می‌تواند با حفظ حاشیه سود بالا، افزایش گردش دارایی و استفاده مؤثرتر از دارایی‌های خود، ROE خود را افزایش دهد.

مطالب مرتبط: تجزیه و تحلیل پیش بینی کننده چیست؟

حاشیه سود خالص

حاشیه سود خالص نسبتی است که نشان دهنده درصد سودی است که یک کسب و کار به ازای هر ریال درآمد پس از کسر تمام هزینه هایش باقی می ماند. شما می توانید حاشیه سود خالص را با تقسیم سود خالص شرکت بر کل درآمد آن محاسبه کنید. فرمول محاسبه حاشیه سود خالص که به صورت معادله نوشته می شود به صورت زیر است:

حاشیه سود خالص = درآمد خالص / درآمد

حاشیه سود خالص یک معیار رایج سودآوری برای هر کسب و کاری است. با افزایش حاشیه سود خالص یک کسب و کار، بازده حقوق صاحبان سهام نیز افزایش می یابد. مفهوم اصلی حاشیه سود خالص این است که یک کسب و کار می تواند با کاهش هزینه ها، افزایش قیمت یا ترکیبی از هر دو، حاشیه سود خود را افزایش دهد.

بیشتر بخوانید: نحوه محاسبه حاشیه سود خالص

گردش کل دارایی ها

با افزایش نسبت گردش کل دارایی یک کسب و کار، بازده حقوق صاحبان سهام نیز افزایش می یابد. به طور معمول، نسبت گردش کل دارایی یک شرکت (TAT) با حاشیه سود خالص آن رابطه معکوس دارد. این بدان معناست که هر چه حاشیه سود خالص شرکت بیشتر باشد، نرخ گردش دارایی آن کمتر است و بالعکس.

به دلیل این همبستگی، این امکان را برای سرمایه گذاران و تصمیم گیرندگان مالی فراهم می کند که شرکتی را که از مدل کسب و کار پر سود و حجم کم استفاده می کند با شرکت مشابهی که از مدل کسب و کار کم سود و با حجم بالا استفاده می کند، مقایسه کنند. سپس آنها می توانند از مقایسه خود برای تعیین اینکه کدام شرکت در ایجاد بازده حقوق  صاحبان سهام برای سهامداران بهتر است استفاده کنند .

مطالب مرتبط: دارایی ها در مقابل بدهی ها: تفاوت چیست؟

ضریب سهام (یا اهرم مالی)

جزء ضریب ضریب حقوق صاحبان سهام، اهرم مالی شرکت را اندازه گیری می کند و نشان دهنده بخشی از نسبت بازده حقوق صاحبان سهام شرکت است که از بدهی ناشی می شود. می‌توانید با تقسیم میانگین کل دارایی‌ها بر میانگین حقوق صاحبان سهام، ضریب حقوق صاحبان سهام را پیدا کنید. فرمول محاسبه ضریب برابری به صورت زیر است:

ضریب حقوق صاحبان سهام = میانگین دارایی / میانگین حقوق صاحبان سهام

با افزایش ضریب حقوق صاحبان سهام شرکت، نسبت بازده حقوق صاحبان سهام نیز افزایش می یابد. در حالت ایده‌آل، یک کسب‌وکار از بدهی کافی برای تامین مالی عملیات و رشد خود بدون داشتن بدهی اضافی استفاده می‌کند و ضریب سهام خود را پایین نگه می‌دارد.

گاهی اوقات یک کسب و کار سعی می کند با پرداخت بدهی های اضافی، نسبت ROE خود را افزایش دهد. مدل تجزیه و تحلیل DuPont با گنجاندن ضریب ارزش سهام در فرمول خود، اندازه گیری دقیقی از اهرم مالی شرکت برای استفاده در هنگام تصمیم گیری سرمایه گذاری به سرمایه گذاران می دهد.

مرتبط: حقوق صاحبان سهام: تعریف، محاسبات، نکات و مثال ها

تجزیه و تحلیل DuPont در مقابل ROE

مدل DuPont معیاری جامع‌تر از فرمول ROE ساده است، زیرا بینش‌هایی را در مورد نشانگرهای عملکرد فردی ارائه می‌دهد که بازده سهام شرکت را هدایت می‌کند.

در حالی که فرمول ساده ROE به شما می گوید که نسبت ROE یک شرکت چیست، تجزیه و تحلیل DuPont به شما می گوید که هر جزء چقدر بر نسبت ROE شرکت دارد. این همبستگی این امکان را برای تصمیم گیرندگان مالی فراهم می کند تا نقاط قوت و زمینه های فرصت یک شرکت را شناسایی کنند و تصمیم بگیرند که در کجا اصلاحاتی را برای افزایش ROE کسب و کار انجام دهند.

به طور مشابه، سرمایه گذاران می توانند از چارچوب تجزیه و تحلیل DuPont برای کمک به تصمیم گیری های سرمایه گذاری آگاهانه تر بر اساس مقایسه دقیق نقاط قوت و زمینه های فرصت برای نسبت های ROE شرکت های مشابه استفاده کنند.

توجه: از آنجایی که میانگین این اجزا در صنعت متفاوت است، مهم است که در صورت امکان یک شرکت را فقط با رقبای خود در همان صنعت مقایسه کنید.

مرتبط: بازده دارایی (ROA) در مقابل بازده حقوق صاحبان سهام (ROE)

نمونه های تجزیه و تحلیل DuPont

از این مثال برای کمک به درک بهتر تحلیل DuPont استفاده کنید:

یک سرمایه گذار به دو شرکت مشابه در یک صنعت علاقه مند است. سرمایه گذار می خواهد از روش تجزیه و تحلیل DuPont برای مقایسه نقاط قوت و زمینه های فرصت هر شرکت استفاده کند و به آنها کمک کند تصمیم بگیرند که کدام شرکت گزینه سرمایه گذاری بهتری است. آنها با جمع آوری داده های مالی زیر در مورد هر شرکت شروع می کنند:

شرکت ۱

شرکت ۲

درآمد خالص

۲۰۰۰ میلیون تومان

۲۵۰۰ میلیون تومان

درآمد

۸۰۰۰ میلیون تومان

۲۰۰۰۰ میلیون تومان

دارایی های متوسط

۵۰۰۰ میلیون تومان

۸۰۰۰ میلیون تومان

میانگین حقوق صاحبان سهام

۲۰۰۰ میلیون تومان

۱۰۰۰ میلیون تومان

در مرحله بعد، سرمایه گذار از محاسبات برای حاشیه سود خالص، گردش کل دارایی، ضریب سهام و ارزش ROE DuPont استفاده می کند که همه آنها به شرح زیر است:

حاشیه سود خالص

در زیر مثالی از نحوه استفاده سرمایه گذار از حاشیه سود خالص آورده شده است:

سرمایه گذار از درآمد و درآمد خالص هر شرکت برای محاسبه حاشیه سود خالص خود استفاده می کند:

حاشیه سود خالص شرکت اول = ۲۰۰۰ میلیون تومان / ۸۰۰۰ میلیون تومان = ۰.۲۵

حاشیه سود خالص شرکت ۲ = ۲۵۰۰ میلیون تومان / ۲۰۰۰۰ میلیون تومان = ۰.۱۲۵

گردش کل دارایی ها

در زیر نمونه‌ای از محاسباتی است که یک سرمایه‌گذار می‌تواند برای کل ارزش گردش دارایی انجام دهد:

سرمایه گذار از درآمد و میانگین دارایی های هر شرکت برای محاسبه گردش کل دارایی خود استفاده می کند:

گردش کل دارایی شرکت ۱ = ۸۰۰۰ میلیون تومان / ۵۰۰۰ میلیون تومان = ۱.۶

گردش کل دارایی شرکت ۲ = ۲۰۰۰۰ میلیون تومان / ۸۰۰۰ میلیون تومان = ۲.۵

ضریب سهام (یا اهرم مالی)

در زیر مثالی از نحوه محاسبه ضریب سهام توسط سرمایه گذار آورده شده است:

سرمایه گذار از میانگین دارایی ها و میانگین حقوق صاحبان سهام هر شرکت برای محاسبه ضریب حقوق صاحبان سهام استفاده می کند:

ضریب حقوق صاحبان سهام شرکت ۱ = ۵۰۰۰ میلیون تومان / ۲۰۰۰ میلیون تومان = ۲.۵

ضریب حقوق صاحبان سهام شرکت ۲ = ۸۰۰۰ میلیون تومان / ۱۰۰۰ میلیون تومان = ۸

بازده حقوق صاحبان سهام

در زیر مثالی از نحوه یافتن ارزش ROE توسط سرمایه گذار آورده شده است:

سرمایه گذار از ارقام هر یک از محاسبات قبلی خود برای محاسبه بازده حقوق صاحبان سهام هر شرکت با استفاده از فرمول تجزیه و تحلیل DuPont استفاده می کند:

تجزیه و تحلیل DuPont شرکت ۱ ROE = 0.25 x 1.6 x 2.5 = 1

تجزیه و تحلیل DuPont شرکت ۲ ROE = 0.125 x 2.5 x 8 = 2.5

استفاده از چارچوب تجزیه و تحلیل DuPont به سرمایه گذار اجازه می دهد تا تعیین کند که اگرچه شرکت ۲ نسبت بازده حقوق صاحبان سهام بالاتری نسبت به شرکت ۱ دارد، بخش بزرگی از ROE شرکت ۲ ناشی از ضریب ارزش ویژه آن است. سرمایه گذار همچنین می تواند تعیین کند که بخش بزرگی از نسبت ROE شرکت ۱ ناشی از حاشیه سود خالص ۲۵ درصدی آن است. به دلیل این اطلاعات، سرمایه گذار با شرکت ۱ سرمایه گذاری می کند.

سوالات متداول

شرکت ها از مدل DuPont چه می آموزند؟

از مدل تجزیه و تحلیل DuPont، شرکت ها تصویر جامع تری از عملکرد بنیادی یک شرکت به دست می آورند. چارچوب تجزیه و تحلیل DuPont که از نسبت ROE مشتق شده است، این نسبت را به سه جزء تقسیم می کند: حاشیه سود خالص، گردش کل دارایی ها و اهرم مالی. از این تجزیه و تحلیل دقیق تر، شرکت ها و سرمایه گذاران بهتر می توانند بدانند که نقاط قوت و زمینه های فرصت یک شرکت چیست.

چرا این روش “DuPont” نامیده می شود؟

نام آن از شرکت DuPont گرفته شده است که در دهه ۱۹۲۰ شروع به استفاده از فرمول کرد. این توسط دونالدسون براون توسعه یافته است.

مزایا و معایب تجزیه و تحلیل DuPont چیست؟

قابل توجه ترین جنبه تجزیه و تحلیل DuPont این است که چگونه به کسب و کارها و سرمایه گذاران وضوح بیشتری در مورد اینکه چرا یک شرکت چگونه عمل می کند ارائه می دهد. هر یک از اجزای مدل DuPont می‌تواند به سرمایه‌گذاران بیشتر در مورد عواملی که نسبت بازده سهام شرکت را هدایت می‌کند، بگوید. به عنوان مثال، اگر اهرم مالی یک شرکت بیشتر از یک شرکت مشابه باشد، می تواند نشانه ای برای سرمایه گذار باشد که شرکت اول ریسک بزرگتری خواهد داشت.

در مورد مهم ترین اشکال فرمول، شاید قابلیت اطمینان داده ها. از آنجا که این یک تجزیه جامع تر از فرمول ROE ساده تر است، چارچوب DuPont به داده های بسیار بیشتری نیاز دارد. این داده‌ها باید دقیق باشند و با توجه به اینکه چگونه اعداد کسب‌وکار می‌توانند نوسان کنند، این می‌تواند منجر به اختلافات احتمالی در هنگام تجزیه و تحلیل شود.

همچنین، یادآوری مجدد این نکته مهم است که تجزیه و تحلیل‌های DuPont باید برای شرکت‌های مشابه مقایسه شود تا تفاوت‌هایی که ممکن است ناشی از صنایع و استانداردهای متفاوت باشد، در نظر گرفته شود.

تجزیه و تحلیل ۳ مرحله ای و ۵ مرحله ای DuPont چگونه متفاوت است؟

مدل ۵ مرحله ای معادله، به ویژه حاشیه سود خالص را به سه نسبت دیگر گسترش می دهد:

تجزیه و تحلیل DuPont = (بار مالیاتی x بار بهره x حاشیه EBIT) x گردش دارایی x ضریب حقوق صاحبان سهام

جایی که:

بار مالیاتی = درآمد خالص / EBT (درآمد قبل از مالیات)
بار بهره = EBT / EBIT (درآمد قبل از بهره و مالیات)
حاشیه EBIT = EBIT / درآمد

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *