بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

صفر تا صد دانستنی‌های مربوط به لب تاپ استوک و یا هر سخت افزار دست دوم دیگر

لب تاپ

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

این روزها که به دلیل فاصله‌گرفتن روزافزون ارزهای خارجی (بویژه دلار و یورو) از ریالِ ایران، قیمت سخت‌افزارهای مختلف هر روز بیشتر و بیشتر می‌شود؛ تبِ رو آوردن به تجهیزات دست دوم و یا به اصطلاح داخلی, سخت‌افزارهای “استوک” هم خیلی زیاد شده است. به طوری که حالا دیگر بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند به جای هزینه کردن برای خرید تجهیزات نو، به تهیه تجهیزات و سخت‌افزار کار کرده تن بدهند.

که در این بین، این تجهیزات و سخت‌افزار می‌تواند در هر حوزه‌ای از تکنولوژی و فناوری‌های نو باشد؛ از یک لب تاپ یا دسکتاپ (کامپیوتر رومیزی یا همان PC) که مورد نیاز هر کس می‌تواند باشد گرفته، تا هر گونه تجهیزات اداری (دستگاه‌های چاپ، کپی‌ها و زیراکس‌ها، اسکنرها، دستگاه‌های پول‌شمار و …)، تجهیزات پزشکی، ابزار و وسایل تولید در کارگاه‌ها، کارخانه‌ها و خطوط تولید و ….؛ و گستره‌ی این تجهیزات چندان محدودیتی ندارد.

مرتبط: راهنمای خرید کامپیوتر: نکاتی برای انتخاب مناسب و جذاب

خرید سخت‌افزار استوک، صحیح یا اشتباه؟

اگرچه رو آوردن بسیاری از مردم به سمتِ سخت‌افزار دست دوم، در نگاه اول این کار را توجیه می‌کند و انجام این کار را معقول می‌نماید؛ اما باید به این موضوع نیز توجه ویژه داشت که عمدتا، کارهایی عمومی و فراگیر، در زمره‌ی فعالیت‌هایی قرار می‌گیرند که چندان فکر و تعقلی بر آنها حاکم نیست.

به بیانی دیگر؛ وقتی موضوعی در جامعه همه‌گیر می‌شود، رفته رفته به یک ضرورت و یک نیاز واقعی بدل می‌شود و این در حالی است که پشت این احساس نیاز و ضرورت، غالبا هیچ تفکر چندان خاصی وجود ندارد. و دقیقا این شیوه‌ی اصلی بسیاری غول‌های اقتصادی است که با نیازسازی‌های واقعی و غیر واقعی، مردم را به سمت بسیاری از مصرف‌گرایی‌ها سوق دهند.

البته هیچ یک از گفتار بالا به معنی بد بودن یا نبودن خریدهای دست دوم نیست (اتفاقا باید بگویم که خودِ من جزو افراد موافقِ خرید دست دوم هستم و نه مخالفانش)؛ بلکه غرض، فقط تلنگری بود که پیش از هر چیز می‌بایست برای شمای خواننده زده شود. و حال بپردازیم به محاسن و معایب خریدهای استوک …

سخت افزار

 

مزایا و معایب خرید سخت‌افزار استوک

حال وقت آن رسیده که اول با دقت به بررسی معایب و مزایای تجهیزات استول بپردازیم و سپس تصمیم به تهیه و یا دوری از آنها بگیریم. در ابتدا باید گفت که لزوما نمی‌توان توضیحات صددرصد واحدی را برای همه‌ی سخت‌افزارها عنوان کرد و بسته به نوع استفاده‌ها، رده‌بندی‌ها و …؛ این بررسی می‌تواند کاملا تغییر کند.

اما به هر حال، در این مطلب سعی می‌شود تا حد امکان این موضوع به گونه‌ای مورد بررسی قرار گیرد که عمومیت نیز داشته باشد.

مزیت‌های خرید سخت‌افزار استوک:

۱- هزینه‌ی تمام شده در خرید سخت‌افزار استوک

قطعا اولین و مشهودترین مزیتی که در تهیه سخت‌افزار دست دوم کاملا پررنگ و واضح است، هزینه‌ی [بسیار] پایین‌تر آنها نسبت به مشابه نوی‌شان است. و این در بسیاری از موارد، تنها موضوعی است که مردم را ملزم به رفتن به سوی خرید استوک می‌کند.

و باید گفت که بله، واقعا این مزیت بویژه، در شرایط کنونی واقعا حائز اهمیت است. البته بسیاری از مردم در روند خرید استوک‌ها به دلیل بی‌اطلاعی در دام‌هایی می‌افتند که ماحصل آن نه تنها برایشان هزینه‌ی پایین‌تر را در بر نخواهد داشت، بلکه حتی بیشتر برایشان هزینه‌بردار نیز خواهد بود. در ادامه به این موارد نیز خواهم پرداخت.

۲- بهینه‌سازی در بکارگیری داشته‌ها

وقتی افراد حاضر به خرید استوک و تجهیزات و وسایل دست دوم می‌شوند. عموما خیلی راحت‌تر نیز خواهند توانست در روند بهره‌برداری از این سخت‌افزار و یا هر داشته‌ی دست دوم و کارکرده‌ی خود، پذیرای این موضوع بوده و تن به استفاده از داشته‌های فعلی خود بدهند.

و اتفاقا این مسئله در بهینه‌سازی از داشته‌ها بسیار مؤثر است. چراکه دنیای پرتجمل امروزی سبب شده که اکثر مردم خیلی زود و پیش از موعد از داشته‌های خود سیر شده و دشت بکشند و صرفا از سرِ نیازهای کاذب تن به تهیه‌ی مشابه‌هایی نو بدهند. و دقیقا این موضوع، چیزی است که در نابودسازی اقتصادها (اقتصاد خانواده، اقتصاد کسب و کار و …) بسیار موثر است.

۳- کمک به اقتصاد خانواده / شرکت و …

همان‌طور که در بالا اشاره شد؛ قبول یک وسیله‌ی دست‌دوم و نادیده گرفتن حس و حال بسیار خوشایند و فریبنده‌ای که از خرید نمونه‌ی نوی این وسیله می‌توانست به فرد بدهد؛ موضوعی است که می‌تواند شخص را در نگهداری هر چه بهتر دارایی‌های نقدش توانمند کند.

و این یک قاعده‌ی دیرینه و البته همیشگی است که برای موفقیت‌های مالی، پویایی‌های اقتصادی و دوری از هر گونه پس‌رفت و زبونی در مسائل مالی، باید و باید بتوان هر ماهه درصدی از درآمدهای خود را برای ایجاد سرمایه‌گذاری‌های هدفمند و سودآور ذخیره نمود. (این قاعده‌ای است که در کتیبه‌های چهار پنج‌ هزار سال پیشِ تمدن بابل نیز بدان اشاره و بر آن تاکید شده است)

البته این مهم زمانی محقق و شدنی خواهد بود که همین استوک خریدن‌ها نیز، خود از سرِ نیازسازی‌های کاذب نباشد و فرد را در ورطه‌ی خریدهای بی‌رویه و اشتباه نیاندازد.

بخوانید: ۱۰ راهکار ساده اما شگفت انگیز در حل مشکلات مالی خانواده

۴- مرتفع کردن کامل نیازمندی‌ها

عمده‌ی سخت‌افزارهایی که این روزها در قالب استوک خرید و فروش می‌شوند؛ مواردی هستند که چندان مورد استفاده‌ی طولانی مدتی قرار نگرفته‌اند و از همین رو نیز می‌توانند به خوبی نیاز خریدار را مرتفع کنند. البته در این بین موضوعِ داشتن دانش کافی برای انتخاب صحیح نیز بسیار حائز اهمیت است.

در ضمن، عموما بسیاری خریدهایی که صورت می‌گیرد چندان مطابق با نیازهای واقعی انسان‌ها نیست و در اکثر این خریدها، انتخاب صورت گرفته بسیار بیش از چیزی است که واقعا به آن نیاز بوده؛ به طوری که اگر هر یک از ما اندکی به امکانات داشته‌های‌مان و میزان بهره‌برداری از این امکانات بیاندازیم، خیلی خوب خواهیم دید که عمده‌ی امکانات اصلا مورد استفاده‌ی ما قرار نمی‌گیرد.

از همین رو است که یک سخت‌افزار دست دوم، با وجود کارکرده بودنش، احتمال پایین‌تر بودن سخت‌افزارش از موارد بروز در بازار و … باز هم می‌تواند بیش از آن چیزی باشد که حقیقتا نیاز ما است.

مثلا جدول زیر درخصوص بهره‌برداری از تعداد اندکی از امکانات یک گوشیِ همراه (مثلا یک موبایل هوشمندِ اندرویدی) است که افراد بسته به نیاز و شرایط‌شان فقط از تعداد محدودی از آنها استفاده می‌کنند. و این حقیقت در خصوص تقریبا تمامی داشته‌های ما صدق می‌کند.

امکانات تلفن همراه بیشترین موارد استفاده به فراخور صاحبِ گوشی (روند روزمره)
کودک مدرسه‌ای نوجوان جوان مجرد جوان متاهل فرد میان‌سال تاجر عکاس
دوربین ۶۴ مگاپیکسلی x x x عکس‌های ساده خانوادگی x x استفاده کامل و حرفه‌ای
دوربین سلفی ۲۵ مگاپیکسلی ضبط بی‌کیفیت تکالیف x تماس آنلاین تماس آنلاین تماس آنلاین تماس آنلاین x
سخت‌افزار قوی (رم/سی‌پی‌یو و …) بازی‌های بچه‌گانه بازهای حرفه‌ای بازهای حرفه‌ای x x x x
شبکه ۲G x x تماس با دوستان تماس با خانواده و همکاران تماس‌های روزمره حداکثر استفاده تماس‌های معمولی
شبکه ۳G x x x x x x استفاده از داده‌ها در خارج از شهر (در طبیعت)
شبکه ۴G ارسال درس‌های ضبط شده بازی آنلاین بازی آنلاین و چت چت x ارتباطات آنلاین تجاری x
شبکه ۵G x x x x x x x
کیفیت ۴k تصویر x بازی گرافیکی بازی گرافیکی x x x x
کیفیت استرو بلندگو x صدای بازی صدای بازی و آهنگ‌ها x x x گوش دادن موسیقی
حافظه ۲۵۶GB x دیتای بازها دیتای بازی عکس‌های خانوادگی x x تصاویر و فیلم‌های ضبط شده
وای فای x x x x x اینترنت در دفتر کا x
پورت usb x x x x x x رد و بدل اطلاعات ضبط شده
NFC x x x x x x x
بلوتوث x x x x x x x
حسگر شتاب‌سنج x x x x x x x
حسگر ژیروسکوپ x x x x x x x
قطب نما x x x x x x جهت‌یابی در طبیعت
فشارشنج x x x x x x x
موقعیت یاب GPS x x x x x ارسال لوکیشن‌ها موقعیت‌یابی در طبیعت
فلش LED x x چراغ قوه عکس گرفتن x x عکاسی‌های حرفه‌ای‌تر

۵- ایجاد فرهنگِ سازنده در فرد و اطرافیانش

همان‌طور بیان شد، تن دادن به خرید استوک، موجب بهینه‌سازی‌هایی مطلوب را در داشته‌ها به وجود می‌آورد. و اگر بتوان همین رویه را در پیش گرفت، رفته رفته به فرهنگ و عادتی خوشایند بدل می‌شود که می‌تواند هم در روند شکوفاسازی زندگی و کسب و کار موثر باشد و هم همین تاثیر را بر روی ذهن و رفتار اطرافیان بگذارد.

بخوانید: راهنمای سواد مالی: تعریف و چگونگی بهبود

۶- دور شدن از دل‌بستگی‌های بی‌اساس

اگرچه خریدهای وسایل نو و آکبند حسی متفاوت را برای خریدار بوجود می‌آورد. اما نمی‌توان این حقیقت را نیز نادیده گرفت که عمدتا پس از این خریدها، اکثر خریداران، چندان به خود جرأت بهره‌برداری بهینه و حداکثری از خرید خود نمی‌دهند. چراکه جنس نو غالبا این تفکر را با خود به همراه دارد که استفاده از آن موجب اسهلاکش، کاهش ارزشش و … را در بر دارد.

و هر چند عموما این تفکر که گاه تا بدل شدن به یک فوبیا پیش می‌رود؛ چندان عمر طولانی نخواهد داشت. اما تا زمانی که از آن حس و حالِ تازگی و نو بودن جنس خریداری شده کاسته شود و فرد بتواند راحت‌تر با آن خو بگیرد، این شرایط و مشکلات وجود خواهد داشت.

و این در حالی است که اجناس دست دوم، به دلیل بهره‌برداری‌های قبلی، از پیش تا حدی مستهلک شده‌اند، از ارزش‌ اولیه‌شان کاسته شده و به اصطلاح چیزی را برای از دست دادن ندارند. پس عمده‌ی کسانی که دست و دلشان به کار کشیدن از اجناس نو نمی‌رود، می‌توانند با آسودگی خاطر از اجناس دست دوم خود نهایت استفاده را ببرند.

۷- افزایش دانش بهره‌برداری

عموما در پی خریدهای دست دوم، موضوع استهلاک، تعمیرات و … نیز به میان خواهد آمد. و اگرچه در نگاه اول این موضوعِ چندان مطلوب نمی‌نماید و حتی گاه نگاهی بد و نامناسب به آن است؛ اما حقیقت این است که در کنار تمام معایب و مشکلات احتمالی که این مسئله به بار می‌آورد، سبب این نیز خواهد شد که عمدتا فرد خواسته یا ناخواسته خود را در دلِ تعمیرات و سرویس‌کردن‌ها و … بیاندازد.

و از آنجا که این روزها دانش تئوری به آسانی هر چه تمام‌تر در اختیار عموم مردم قرار دارد. استفاده از سخت‌افزارهای دست دوم، بهانه‌ای بسیار عالی خواهد بود که این دانش تئوری را با دانش عملی و تجربیات گره زده و به یک علمِ مفید و اثربخش بدل کرد.

و این در حالی است که بسیار به ندرت صاحبان تجهیزات نو و آکبند حاضر به دست بردن در اجناس و وسایل خود و واکاوی درونی آنها هستند؛ چراکه هزینه‌های بسیاری بیشتری را برای تهیه آنها متحمل شده‌اند، سلامت فعلی وسایل‌شان سبب می‌شود تا هیچ لزومی برای این کار نبینند و در کل هیچ گونه جرأتی نیز به خود برای قبول این موضوع ندهند.

۸- استفاده از قطعات و تجهیزات اورجینال

امروزه بازار سخت‌افزار و تجهیزات تقلبی و فیک نیز بسیار داغ است و در زمان خرید یک وسیله‌ احتمال انتخاب‌های اشتباه بسیار بالا است. حتی گاه چنین می‌شود که با نام یک محصول برند، جنسی بدردنخور و کم‌دوام عایدمان شود.

اما جالب است بدانید که عموما تجهیزات دست دوم، امتحان خود را به خوبی پس داده‌اند و اینکه حال پس از چندین ماه و یا چند سال، کماکان در حال کار کردن هستند؛ نشان از این می‌دهد که این تجهیزات و قطعات آنها به احتمال خیلی بیشتری اصلی و اورجینال هستند.

البته این موضوع، یک چیز قطعی و صددرصدی نیست. اما در چنین شرایطی، احتمالات خیلی کمتر می‌شود و اگر اشراف کاملی به شناخت و تمیز اصلی و تقلبی را از هم ندارید (که اتفاقا عموما این کار بسیار مشکلی است و تخصص و تبحر بسیار بالایی می‌خواهد)، خیلی راحت‌تر می‌توانید به تجهیزات دست دوم اعتماد کنید.

و البته تذکر این مورد نیز کاملا ضروری است که گفته‌ی بالا به معنی تایید سلامتِ سخت‌افزار دست دوم نیست؛ حتما خودتان باید در زمان خرید سخت‌افزار دست دوم به سلامت سخت‌افزار توجه کنید. و خبر خوب اینکه تشخیص سلامت یا معیوب بودن قطعات به تخصص خیلی کمتری نسبت به تشخیص اصلی از تقلبی دارد، و احتمالا شما یا دوستانتان از پسش بر خواهید آمد.

۹- کمک به حفظ محیط زیست

اگرچه این موضوع در نگاه اول چندان اهمیتی برای شخصِ شما ندارد؛ اما این یک حقیقت است که در محیط زیستی که مملو از آلودگی‌های زیست‌محیطی است، نمی‌توان در داشتن هیچ چیز لذت برد. و در این میان، آلودگی‌های ناشی از تکنولوژی‌های نو بسیار خطرناک‌تر از هر گونه آلودگی هستند.

و در این بین به ذمه‌ی تک تکِ مردم دنیا است که برای حفظ سلامت خود و عزیزانشان، تا حد توان از آلوده کردن محیط زیست اجتناب کنند و برای پاک کردن آن، قدم‌هایی هر چند کوچک بردارند.

و جالب است بدانید که با برگرداندن مجدد تجهیزات دست دوم به گردونه‌ی بهره‌برداری، به صورت ناخودآگاه یکی از بهترین قدم‌های خود را در حفظِ سلامت محیط زیست برداشته‌اید.

بخوانید: سلامتی، ایمنی، محیط زیست و انرژی با HSEE

۱۰- آشنایی بیشتر با تنوع دانش در دنیا

خوب است بدانید که بسیاری از تکنولوژی‌های روزِ دنیا در داخل کشور تولید نمی‌شوند و تنها بخشی معدود از آنها در داخل تولید می‌شوند و برای ما این امکان وجود دارد تا آنها را دیده، بشناسیم و از آنها استفاده بکنیم.

و اگرچه امروزه امکان ورود تجهیزاتِ متنوع به داخل کشور نیز وجود دارد؛ اما به دلیل محدودیت‌های خاصی همچون تحریم‌ها و همین طور به خاطر انحصاری بودن بسیاری از واردات‌ها؛ عموما موارد خاصی از تجهیزات و دانش خارجی به داخل وارد می‌شوند.

ضمن اینکه اکثر تولیداتی که عمدتا به واردات منجر می‌شوند، بر مبنای نیازسنجی‌های اقلیمی صورت می‌گیرد. مثلا بسیار از کمپانی‌های بزرگ، دست به تولید اجناسی می‌زنند که برای کشورهای جهان سومی و یا در حال توسعه نیز قابل بهره‌برداری باشد و …

از همین رو، ما از بسیاری از دانشی که امروز در جهان در حال ایجاد و رشد است بی‌اطلاع می‌مانیم. و اگرچه دنیای اینترنت، دسترسی به اطلاعات تئوری را برای هر یک از ما کاملا میسر نموده؛ اما فراموش نکنید که این اطلاعات صرفا تئوری هستند و با دانشِ قابل لمسی که می‌تواند بسیار بهتر در ذهن ورود کند و به دانشِ انسان افزوده شود بسیار تفاوت دارند.

اما زمانی که به خود این اجازه را بدهیم که خریدهای دست دوم و استوک را نیز انجام دهیم؛ ناخودآگاه دانش‌های گوناگونی را در اختیار خواهیم گرفت که به صورت معمول به کشورمان ورود نمی‌کردند. مثلا بسیاری انواع تجهیزات دیتاسنری، سخت‌افزار نظامی و … از نمونه‌های سهل‌الوصولی هستند که عموما کمتر می‌توان نوی آنها را از نزدیک دید.

۱۱- آزادی عمل بیشتر

همان‌طور که بیان شد، با خرید تجهیزات دست دوم، حق دخل و تصرف در سخت افزار برای ما خیلی بیشتر از تجهیزات نو محفوظ خواهد بود (حال خواه به دلایل ذهنی، خواه مالی و معیشتی و …)؛ از همین رو، با تهیه این دست سخت‌افزارها، آزادی عمل ما در بهره‌برداری‌های غیرمتعارف نیز بسیار بیشتر می‌شود.

معایب سخت‌افزار استوک

۱- عدم اطمینان از سلامت سخت‌افزار

اگرچه مزایای سخت‌افزار دست دوم بسیار زیاد است؛ اما فراموش نکنید تا زمانی که دانش کافی در شناخت و آنالیز سخت‌افزار و قطعات آن را نداشته باشید، احتمال خریدی اشتباه برایتان وجود دارد.

در این بین، حتی گاه امکان دارد خریدی را انجام دهید که در نگاه اول کاملا بدون ایراد و سالم است؛ اما به مرور زمان متوجه مشکلاتش بشوید، که قطعا تشخیص مشکلات پس از خرید چندان نفعی برایتان نخواهد داشت.

مثلا امکان دارد یک لب‌تاپ دست دوم با ظاهری کاملا تمیز را پسند کنید؛ با روشن کردنش از صحت بارگذاری ویندوز آن مطمئن شوید و احساس کنید کاملا سالم است. اما همین که چند ماه از خرید لب‌تاپ گذشت، به دلیل کپی اطلاعاتتان بر روی هاردِ معیوب این لب‌تاپ، تازه متوجه کندی بسیار زیاد لب‌تاپ و هنگ کردن‌هایش و … شوید. در حقیقت هارد این لب‌تاپ بدسکتور داشته و اصلا شما متوجه نشده‌اید.

بخوانید: اهمیت تصمیم گیری مطمئن

۲- نیاز به داشتن دانش نسبتا بالا در تهیه سخت‌افزار

پس با نظر به آنچه که در بالا گفته شد، کاملا گویا است که خرید سخت‌افزار دست دوم نسبت به سخت‌افزار و تجهیزات نو، نیازمند دانش بیشتری است.

البته اگرچه پیشتر نیز بیان شد که تشخیص اصلی از تقلبی، بیش از تشخیص سالم از معیوب نیازمند دانش تخصصی و فنی است. اما از آنجا که عمدتا تجهیزات نو و آکبند را راحت می‌توان در مراکز و فروشگاه‌های معتبر و مشهور یافت؛ در بسیاری از موارد نیز ضرورتی ندارد که شما به دانش تشخیص و جداسازی اجناس اصلی از تقلبی دست پیدا کنید.

۳- ایجاد احتمالی هزینه‌های جانبیِ بالا

اگرچه در نگاه اول، خرید تجهیزات ارزان قیمتِ دست دوم می‌تواند موجب صرفه‌جویی بسیار زیادی برای شما شود. اما این را نیز بدانید که اگر دانشِ ابتدایی برای شناخت سخت‌افزار را نداشته باشید و انتخاب نامناسبی انجام دهید. احتمال بالا رفتن هزینه‌های جانبی بسیار زیاد خواهد شد.

به عنوان مثال، شاید خرید یک دسک‌تاپ دست دوم نصف قیمت مشابه نویش برایتان درآید؛ اما اگر خرید شما بدون آگاهی بوده باشد و فروشنده‌ی شما نیز توزرد از آب درآید. احتمالا هزینه‌های بعدی که باید صرف هاردِ پر از بدسکتور، کارت گرافیک معیوب، رم‌های با باس پایین و … بکنید، برایتان گران‌تر از آنی تمام شود که قرار بود صرف خرید سخت‌افزار نو کنید.

و یا حتی گاهی خرید یک کامپیوتر دست دوم و هاردی نو برایش، می‌تواند خیلی مقرون به صرفه‌تر تمام شود. اما همین که ندانید هارد اولی مشکل داشته و اطلاعاتِ مهم و حیاتی خود را بر روی آن بریزید؛ دقیقا به محض از دور خارج شدنِ این هارد معیوب، شما متحمل خسارت‌های جبران‌ناپذیری خواهید شد که حتی هزینه کردن چندین برابری نیز احتمالا نتواند جبارنش کند.

۴- ایجاد راه برای کلاه‌برداری‌های بیشتر

در موارد زیادی تجهیزات دست دوم از تنوع نسبتا بیشتری نسبت به تجهیزات نو برخوردارند. و عموما به دلیل رشد بسیار بالای تکنولوژی‌ها خیلی زود، نام و یاد و ارزشِ واقعی بسیاری از سخت‌افزارها و قطعات از ذهن‌ها پاک می‌شود.

از همین رو، در روند فروش سخت‌افزارهای دست دوم، آزادی عمل بسیار بیشتری برای کلاه‌برداری نیز وجود دارد. ضمن اینکه در خیلی از اوقات، حتی نام‌گذاری‌های ابتدایی بسیاری از سخت‌افزارها مشابه هم است اما در عمل تفاوت فاحشی بین آنها وجود دارد.

مثلا در خرید یک سی‌پی یو؛ اگر چه در نگاه عموم i7 2630QM و i7 4550U و i7 7700K و i7 10510U همه یک مدل cpu هستند و همه‌ی آنها سی پی یوی آی سون (یا به قولی بعضی‌ها cpuی هفت هسته، که این هم غلط است) هستند. اما هر یک از اینها از نظر نسل ساخت، نوعِ سوکت اتصال، فرکانس و سرعت پردازش، سرعت و قدرت در حالت‌های توربو و اورکلاک و ..، توان اسمی و کاری آنها، تکنورلوژی ساخت، کنترلر گرافیک و بسیاری موارد دیگر کاملا با هم متفاوت هستند.

و این در حالی است که احتمالا در زمان خرید یک دسک‌تاپ یا یک لب‌تاپ، احتمالا بشنوید که cpuی این کامپیوتر i7 است و توضیحات بیشتری از آن گیرتان نیاید. که این یعنی رنجِ قیمتیِ از چندصدهزار تا چندده میلیون تومان

جدول زیر کلیه‌ی نسل‌ها و مدل‌های cpu i7 را با برخی از ویژگی‌هایشان برایتان فهرست کرده است؛ اندک نگاهی به این جدول می‌تواند موضوع را بسیار بهتر برایتان روشن کند.

مدل CPU تاریخ تولید نوع سوکت تعداد هسته ترد (مجازی‌سازی هسته‌ها) فرکانس (مگاهرتس) فرکانس توربو (مگاهرتس) کش (کیلوبایت) توان تحت حداکثر بار کاری (وات)
i7-860 Sep-09 Socket 1156 ۴ ۸ ۲۸۰۰ ۳۴۶۷ ۸۱۹۲ ۹۵
i7-860S Jan-10 Socket 1156 ۴ ۸ ۲۵۳۳ ۳۴۶۷ ۸۱۹۲ ۸۲
i7-870 Sep-09 Socket 1156 ۴ ۸ ۲۹۳۳ ۳۶۰۰ ۸۱۹۲ ۹۵
i7-870S Jul-10 Socket 1156 ۴ ۸ ۲۶۶۷ ۳۶۰۰ ۸۱۹۲ ۸۲
i7-875K Jun-10 Socket 1156 ۴ ۸ ۲۹۳۳ ۳۶۰۰ ۸۱۹۲ ۹۵
i7-880 May-10 Socket 1156 ۴ ۸ ۳۰۶۷ ۳۷۳۳ ۸۱۹۲ ۹۵
i7-920 Nov-08 Socket 1366 ۴ ۸ ۲۶۶۷ ۲۹۳۳ ۸۱۹۲ ۱۳۰
i7-930 Feb-10 Socket 1366 ۴ ۸ ۲۸۰۰ ۳۰۶۷ ۸۱۹۲ ۱۳۰
i7-940 Nov-08 Socket 1366 ۴ ۸ ۲۹۳۳ ۳۲۰۰ ۸۱۹۲ ۱۳۰
i7-950 Jun-09 Socket 1366 ۴ ۸ ۳۰۶۷ ۳۳۳۳ ۸۱۹۲ ۱۳۰
i7-960 Oct-09 Socket 1366 ۴ ۸ ۳۲۰۰ ۳۴۶۷ ۸۱۹۲ ۱۳۰
i7-970 Jul-10 Socket 1366 ۶ ۱۲ ۳۲۰۰ ۳۴۶۷ ۱۲۲۸۸ ۱۳۰
i7-980 Jun-11 Socket 1366 ۶ ۱۲ ۳۳۳۳ ۳۶۰۰ ۱۲۲۸۸ ۱۳۰
i7-2600 Jan-11 Socket 1155 ۴ ۸ ۳۴۰۰ ۳۸۰۰ ۸۱۹۲ ۹۵
i7-2600K Jan-11 Socket 1155 ۴ ۸ ۳۴۰۰ ۳۸۰۰ ۸۱۹۲ ۹۵
i7-2600S Jan-11 Socket 1155 ۴ ۸ ۲۸۰۰ ۳۸۰۰ ۸۱۹۲ ۶۵
i7-2700K Oct-11 Socket 1155 ۴ ۸ ۳۵۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۹۵
i7-3770 Apr-12 Socket 1155 ۴ ۸ ۳۴۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۷۷
i7-3770K Apr-12 Socket 1155 ۴ ۸ ۳۵۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۷۷
i7-3770S Apr-12 Socket 1155 ۴ ۸ ۳۱۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۶۵
i7-3770T Apr-12 Socket 1155 ۴ ۸ ۲۵۰۰ ۳۷۰۰ ۸۱۹۲ ۴۵
i7-3820 Feb-12 Socket 2011 ۴ ۸ ۳۶۰۰ ۳۸۰۰ ۱۰۲۴۰ ۱۳۰
i7-3930K Nov-11 Socket 2011 ۶ ۱۲ ۳۲۰۰ ۳۸۰۰ ۱۲۲۸۸ ۱۳۰
i7-4765T Jun-13 Socket 1150 ۴ ۸ ۲۰۰۰ ۳۰۰۰ ۸۱۹۲ ۳۵
i7-4770 Jun-13 Socket 1150 ۴ ۸ ۳۴۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۸۴
i7-4770K Jun-13 Socket 1150 ۴ ۸ ۳۵۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۸۴
i7-4770R Jun-13 BGA1364 ۴ ۸ ۳۲۰۰ ۳۹۰۰ ۶۱۴۴ ۶۵
i7-4770S Jun-13 Socket 1150 ۴ ۸ ۳۱۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۶۵
i7-4770T Jun-13 Socket 1150 ۴ ۸ ۲۵۰۰ ۳۷۰۰ ۸۱۹۲ ۴۵
i7-4770TE Jun-13 Socket 1150 ۴ ۸ ۲۳۰۰ ۳۳۰۰ ۸۱۹۲ ۴۵
i7-4771 Sep-13 Socket 1150 ۴ ۸ ۳۵۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۸۴
i7-4785T May-14 Socket 1150 ۴ ۸ ۲۲۰۰ ۳۲۰۰ ۸۱۹۲ ۳۵
i7-4790 May-14 Socket 1150 ۴ ۸ ۳۶۰۰ ۴۰۰۰ ۸۱۹۲ ۸۴
i7-4790K Jun-14 Socket 1150 ۴ ۸ ۴۰۰۰ ۴۴۰۰ ۸۱۹۲ ۸۸
i7-4790S May-14 Socket 1150 ۴ ۸ ۳۲۰۰ ۴۰۰۰ ۸۱۹۲ ۶۵
i7-4790T May-14 Socket 1150 ۴ ۸ ۲۷۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۴۵
i7-4820K Sep-13 Socket 2011 ۴ ۸ ۳۷۰۰ ۳۹۰۰ ۱۰۲۴۰ ۱۳۰
i7-4930K Sep-13 Socket 2011 ۶ ۱۲ ۳۴۰۰ ۳۹۰۰ ۱۲۲۸۸ ۱۳۰
i7-5775C Jun-15 Socket 1150 ۴ ۸ ۳۳۰۰ ۳۷۰۰ ۶۱۴۴ ۶۵
i7-5775R Jun-15 BGA1364 ۴ ۸ ۳۳۰۰ ۳۸۰۰ ۶۱۴۴ ۶۵
i7-5820K Aug-14 Socket 2011-3 ۶ ۱۲ ۳۳۰۰ ۳۶۰۰ ۱۵۳۶۰ ۱۴۰
i7-5930K Aug-14 Socket 2011-3 ۶ ۱۲ ۳۵۰۰ ۳۷۰۰ ۱۵۳۶۰ ۱۴۰
i7-6700 Sep-15 Socket 1151 ۴ ۸ ۳۴۰۰ ۴۰۰۰ ۸۱۹۲ ۶۵
i7-6700K Aug-15 Socket 1151 ۴ ۸ ۴۰۰۰ ۴۲۰۰ ۸۱۹۲ ۹۱
i7-6700T Sep-15 Socket 1151 ۴ ۸ ۲۸۰۰ ۳۶۰۰ ۸۱۹۲ ۳۵
i7-6700TE Oct-15 Socket 1151 ۴ ۸ ۲۴۰۰ ۳۴۰۰ ۸۱۹۲ ۳۵
i7-6785R Apr-16 BGA1440 ۴ ۸ ۳۳۰۰ ۳۹۰۰ ۸۱۹۲ ۶۵
i7-6800K May-16 Socket 2011-3 ۶ ۱۲ ۳۴۰۰ ۳۶۰۰ ۱۵۳۶۰ ۱۴۰
i7-6850K May-16 Socket 2011-3 ۶ ۱۲ ۳۶۰۰ ۳۸۰۰ ۱۵۳۶۰ ۱۴۰
i7-6900K May-16 Socket 2011-3 ۸ ۱۶ ۳۲۰۰ ۳۷۰۰ ۲۰۴۸۰ ۱۴۰
i7-7700 Jan-17 Socket 1151 ۴ ۸ ۳۶۰۰ ۴۲۰۰ ۸۱۹۲ ۶۵
i7-7700K Jan-17 Socket 1151 ۴ ۸ ۴۲۰۰ ۴۵۰۰ ۸۱۹۲ ۹۱
i7-7700T Jan-17 Socket 1151 ۴ ۸ ۲۹۰۰ ۳۸۰۰ ۸۱۹۲ ۳۵
i7-7740X Jun-17 Socket 2066 ۴ ۸ ۴۳۰۰ ۴۵۰۰ ۸۱۹۲ ۱۱۲
i7-7800X Jun-17 Socket 2066 ۶ ۱۲ ۳۵۰۰ ۴۰۰۰ ۸۴۴۸ ۱۴۰
i7-7820X Jun-17 Socket 2066 ۸ ۱۶ ۳۶۰۰ ۴۵۰۰ ۱۱۲۶۴ ۱۴۰
i7-8086K Jun-18 Socket 1151 ۶ ۱۲ ۴۰۰۰ ۵۰۰۰ ۱۲۲۸۸ ۹۵
i7-8700 Oct-17 Socket 1151 ۶ ۱۲ ۳۲۰۰ ۴۶۰۰ ۱۲۲۸۸ ۶۵
i7-8700K Oct-17 Socket 1151 ۶ ۱۲ ۳۷۰۰ ۴۷۰۰ ۱۲۲۸۸ ۹۵
i7-8700T Apr-18 Socket 1151 ۶ ۱۲ ۲۴۰۰ ۴۰۰۰ ۱۲۲۸۸ ۳۵
i7-9700 Jun-19 Socket 1151 ۸ ۸ ۳۰۰۰ ۴۷۰۰ ۱۲۲۸۸ ۶۵
i7-9700E Jun-19 Socket 1151 ۸ ۸ ۲۶۰۰ ۴۴۰۰ ۱۲۲۸۸ ۶۵
i7-9700F Jun-19 Socket 1151 ۸ ۸ ۳۰۰۰ ۴۷۰۰ ۱۲۲۸۸ ۶۵
i7-9700K Oct-18 Socket 1151 ۸ ۸ ۳۶۰۰ ۴۹۰۰ ۱۲۲۸۸ ۹۵
i7-9700KF Jan-19 Socket 1151 ۸ ۸ ۳۶۰۰ ۴۹۰۰ ۱۲۲۸۸ ۹۵
i7-9700T Jun-19 Socket 1151 ۸ ۸ ۲۰۰۰ ۴۳۰۰ ۱۲۲۸۸ ۳۵
i7-9700TE Jun-19 Socket 1151 ۸ ۸ ۱۸۰۰ ۳۸۰۰ ۱۲۲۸۸ ۳۵
i7-9800X Oct-18 Socket 2066 ۸ ۱۶ ۳۸۰۰ ۴۵۰۰ ۱۶۸۹۶ ۱۶۵
i7-10700 Apr-20 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۲۹۰۰ ۴۸۰۰ ۱۶۳۸۴ ۶۵
i7-10700E Apr-20 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۲۹۰۰ ۴۵۰۰ ۱۶۳۸۴ ۶۵
i7-10700F Apr-20 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۲۹۰۰ ۴۸۰۰ ۱۶۳۸۴ ۶۵
i7-10700K Apr-20 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۳۸۰۰ ۵۱۰۰ ۱۶۳۸۴ ۱۲۵
i7-10700KF Apr-20 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۳۸۰۰ ۵۱۰۰ ۱۶۳۸۴ ۱۲۵
i7-10700T Apr-20 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۲۰۰۰ ۴۵۰۰ ۱۶۳۸۴ ۳۵
i7-10700TE Apr-20 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۲۰۰۰ ۴۴۰۰ ۱۶۳۸۴ ۳۵
i7-11700 Mar-21 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۲۵۰۰ ۴۹۰۰ ۱۶۳۸۴ ۶۵
i7-11700F Mar-21 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۲۵۰۰ ۴۹۰۰ ۱۶۳۸۴ ۶۵
i7-11700K Mar-21 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۳۶۰۰ ۵۰۰۰ ۱۶۳۸۴ ۱۲۵
i7-11700KF Mar-21 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۳۶۰۰ ۵۰۰۰ ۱۶۳۸۴ ۱۲۵
i7-11700T Mar-21 Socket 1200 ۸ ۱۶ ۱۴۰۰ ۴۶۰۰ ۱۶۳۸۴ ۳۵

۵- کاهش عمر سخت‌افزار

هر چند با نظر به رشد خیره کننده‌ی تکنولوژی و خروج خیلی سریعِ اکثر فناوری‌ها از گردونه‌ی بهره‌برداری، شاید چندان اهمیت نداشته باشد که عمر یک لب‌تاپ یا هر چیز دیگر از ۱۰ سال به ۷ یا ۶ سال تنزل پیدا کند (البته این عدد و رقم فرضی است). اما به هر حال این یک واقعیت است که با خرید یک سخت‌افزار دست دوم، عملا پیِ این موضوع را نیز باید بر تن بمالید.

۶- کاهش امنیت

همان‌طور بیان شد، وجود یک هارد معیوب در کامپیوتر شما، می‌تواند حجم بسیار زیادی از اطلاعات کاملا ضروری شما را به خطر بیاندازد و این موضوع تاثیر سوء بسیار زیادی را بر روی امنیت داده‌ها و اطلاعات شما خواهد گذاشت.

که قطعا می‌توان این مشکل را به سخت‌افزارها و تجهیزات دیگر نیز به گونه‌های مختلف تعمیم داد. البته اگر در انتخاب سخت‌افزار و شرایط آن، مواردی که به نوع بهره‌برداری از آن منتهی می‌شود را نیز در نظر بگیرید؛ احتمالا با وجود وقوف به موضوعِ ناامنی سخت‌افزارهای دست دوم، باز هم بتوانید از آنها به بهترین وجه استفاده کنید و دچار مشکلی خاص نیز نشوید.

۷- بروز نبودن سخت‌افزار

همان طور گفته شد، رشد خیره کننده‌ی تکنولوژی‌ها در این روزها سبب شده که خروج خیلی سریعِ اکثر فناوری‌ها از گردونه‌ی بهره‌برداری به راحتی و خیلی زود رقم بخورد.

در چنین شرایطی، بهره‌برداری از سخت‌افزاری که احتمالا پیشتر از این گردونه خارج شده و یا قرار است به زودی خارج شود، خود معضلی است که می‌تواند صرفا سبب سوخت شدنِ هزینه‌کرد ما شود.

البته اگر به این موضوع نیز واقف باشد احتمالا شرایط خیلی فرق خواهد کرد؛ چون قطعا در کنار این موضوع، خوب می‌دانید که چطور از این سخت‌افزار کهنه به نحوِ احسن استفاده کنید و با وجود بروز نبودنش، امکانات آن را به خوبی به کار ببندید.

۸- کاهش ظرافت در تجهیزات

این موضوع نیز یک واقعیت است که با رشد هر روزه‌ی دانش؛ هر روز توانایی‌ها و ویژگی‌های منحصر به فرد زیادی در حال تجمیع سازی، کوچک سازی و ظریف‌سازی هستند.

به طوری که اولین کامپیوتر جهان در چند دهه پیش (انیاک، که صرفا توان انجام امورِ ساده‌ی ریاضی را داشت) با ابعادی برابر با ۳۰*۱*۲.۵ متر و وزنی معادل ۲.۷ تن، امروزه به ابعادی در حد چند سانتی متر و وزنی نزدیک به صفر کیلوگرم رسیده است.

پس اگر به دنبال سخت‌افزار دست دومی هستید که اندکی قدیمی شده‌اند؛ باید قید ظرافت و زیبایی را بزنید و بی‌خیال این فقره از ویژگی‌هایش بشوید. البته در ادامه به شما یاد خواهم داد که چگونه در کنار داشتن سخت‌افزاری ارزان و نسبتا مطلوب، دیگر ویژگی‌های مثبت یک سخت‌افزار نو را نیز از آنِ خود کنید.

۹- کاهش کیفیت در اتصالات و پورت‌ها

این موضوع نیز کاملا محرز است که سخت‌افزاری که چند ماه یا چند سال مورد استفاده قرار گرفته، به احتمال زیاد قسمت اتصالاتش بیش از هر جای دیگری مستهلک و کهنه شده است؛ چراکه عموما بیشترین کنتاتک و قطع و وصلی‌ها را همین قسمت‌ها شاهد هشتند.

و از آنجا که این روزها اکثر تجهیزات سخت‌افزاری در کنار سایر تجهیزات کامل می‌شوند و می‌توانند نیازهای ما را مرتفع کنند؛ این مشکل نیز، می‌تواند به مشکلی نسبتا اساسی بدل شود.

۱۰- وجود مشکل در تهیه قطعات و تعمیرات بعدی

همچنین سخت‌افزاری که مدت زیادی از عمرش گذشته باشد، قطعا در زمان بروز مشکل، دردسرهای بیشتری را بابت تأمین قطعه و … برای خریدارش به وجود می‌آورد؛ چراکه با پیشرفت تکنولوژی، قطعات این سخت‌افزارهای قدیمی در بازار کمیاب می‌شوند. پس اگر قصد خرید سخت‌افزاری کارکرده و دست‌دوم را دارید حتما سعی کنید یک نمونه‌ی جدیدترش را خریداری کنید.

۱۱- پایین آوردن طبع

اگرچه در نگاه اول، این موضوع هیچ ارتباطی با مسئله‌ی نحوه و میزان بهره‌برداری از یک سخت‌افزار ندارد. اما واقعیت این است که اگر در روند ورود به بازار دست دوم و خریدهای وسایلی که پیشتر در اختیار دیگری بوده‌اند بدونِ درکی درست و برنامه‌ریزی صحیح وارد شویم، خیلی زود باورهای اشتباه و ترس‌های زیادی به سراغمان خواهند آمد.

  • باور اینکه قادر به خرید اجناس و وسایل نو نیستیم،
  • اینکه ما باید همیشه جیره‌خوارِ دیگران باشیم،
  • اینکه هر چیز که خار آید، روزی به کار آید،
  • اینکه همیشه بین بد و بدتر، بد را انتخاب کنیم،

و صدها باور دیگر، همه مواردی هستند که می‌توانند به نوعی از خریدهای این چنینی نشأت گرفته و به همین واسطه و یا واسطه‌های دیگر، کم کم در زندگی و باور ما ریشه بدوانند.

و قطعا یکی از دلایلی که مردمان کشورهای دانش‌محور و توسعه یافته‌ای مثل ژاپن همیشه خود را از شرّ اسباب و وسایل دست دوم (و حتی گاه نو) که آنها را درگیر رفتارها و باورهای بد می‌کند خلاص می‌کنند (موضوع نظام آراستگی و کایزن) دقیقا همین موضوع است.

کامپیوتر شخصی

 

تذکراتی در تهیه‌ی سخت‌افزار استوک

پس همان‌طور که می‌بینید، اگر در مسیر خرید سخت‌افزار استوک، اطلاعات نسبتا کاملی نداشته باشید، احتمال اینکه ورق علیه‌تان برگردد و به جای سودبخش بودن این خرید، ضرر نسیبتان شود، زیادتر خواهد شد. بنابراین حتما در زمان خرید سخت‌افزار استوک به موارد زیر توجه ویژه داشته باشید.

۱- به نوع استفاده توجه کنید

اینکه سخت‌افزاری که قصد تهیه‌ی آن‌را دارید:

  • قرار است برای چه صنعتی مورد استفاده قرار گیرد؟
  • در چه حد و چه مدت قرار است از آن استفاده شود؟
  • موردِ نیاز چه قشری و چه سنی است؟
  • امکاناتش در مقابل امکاناتی که برای استفاده مدنظر است چه میزان است؟
    و …

همه و همه مشخص می‌کند که انتخاب سخت‌افزار دست دوم معقول است یا خیر؛ و اینکه اصلا کدام سخت‌افزار دست دوم برای این منظور بهتر است و ….؛ به عنوان مثال، وقتی موضوعِ بکارگیری سخت‌افزار و تجهیزاتی در حوزه‌ی پزشکی یا نظامی به میان می‌آید، حساسیتِ موجود کاملا مانع از اقدام به تهیه‌ی تجهیزات دست دوم می‌شود.

البته اشتباه نشود، برعکس آن صادق نیست؛ یعنی بکارگیری سخت‌افزار و تجهیزات دست دوم نظامی برای اموری دیگر، عموما مشکلی ایجاد نمی‌کند و گاه حتی مطلوب‌تر نیز است. مثل لب‌تاپ‌های نظامی به دلیل استحکام و امنیت بالا، برای کارهای مهندسیِ خاص که بیش از ظرافت، به دوام و ماندگاری دارند، بسیار عالی است.

۲- به درجه بندی‌ها توجه کنید

بسیاری از سخت‌افزارهای استوکِ وارداتی، با نظر به اینکه از چه کشوری، چه صنعتی و چه شرایطی خارج شده‌اند، و بیش از آن، با نظر به شرایط ظاهری و کیفی‌شان درجه‌بندی یا به اصطلاح گریدبندی شده و وضعیت تقریبی آنها مشخص می‌شود. از همین رو، در زمان خریدشان، بهتر است به این مورد هم توجه ویژه داشته باشید تا تجهیزاتی با کیفیت و دوام بالاتر نسیبتان شود.

البته اگر سخت‌افزار مدنظر پیشتر مورد استفاده‌ی داخلی نیز بوده است (مثلا لب‌تاپی که به دلیل عدم نیاز به آن و یا نیاز به پول یا ….، توسط صاحبش در حال فروش است)، باز هم می‌توان با بررسی‌هایی و یا دریافت اطلاعات از خودِ شخص، توسط خودمان درجه‌بندی نسبی شده و بر این اساس تصمیم به خرید یا عدم خریدش بگیریم.

۳- قطعاتِ حساس و خاص تعویض شود

در بسیاری از موارد، اگرچه تهیه‌ی سخت‌افزار دست دوم کاری نسبتا مطلوب و مقرون به صرفه است، اما لازم است برخی از قطعات حساسش از همان ابتدا مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت لزوم هر چه سریع‌تر تعویض شود. در غیر این صورت، این خرید به ظاهر سودبخش، می‌تواند در مدتی نه چندان طولانی به ضرری قابل توجه بدل شود.

مثلا اگر یک سیستم رایانه (بویژه نسخه‌ای قابل حمل مثل لب‌تاپ) را خریداری کرده‌اید که از فضای ذخیره‌سازی هارد دیسک یا همان HDD بهره می‌برد؛ به احتمال زیاد، تاکنون این هارد دچار بدسکتورهای زیادی شده است و تعویض آن با یک هارد دیسک نو و یا بهتر از آن، تعویضش با یک هارد SSD بسیار کار عاقلانه‌ای است که می‌تواند به جای لذتی کوتاه و حسرتی بزرگ، لذتی بسیار طولانی‌ و بدون حسرت را از این خرید برای‌تان به ارمغان بیاورد.

این موضوع درخصوص مواردی همچان قطعات متحرک برخی از دستگاه‌ها، قطعاتی که به طور معمول در معرض حرارت زیاد هستند و … نیز می‌تواند صدق کند؛ البته برای هر سخت‌افزار نیاز به اندک دانشی است که این موارد را شناخته و از همان ابتدا مدنظر قرار دهید.

۴- به صورت مدت‌دار سخت افزار را تست کنید

اگرچه با دانشِ نسبی، می‌توان تا حد زیادی از سلامت یا عدم سلامت سخت‌افزارهای دست دوم اطمینان حاصل کرد. اما باز هم احتمال خطا (بویژه در سخت‌افزارهای الکترونیکی) وجود دارد.

پس راه مطمئن‌تری که می‌تواند این دغدغه‌ را نیز از بین ببرد، این است که از فروشنده مدت‌ زمانی معقول را برای تست و بررسی سخت‌افزار مهلت بگیرید و یا از او بخواهید که سخت‌افزار را حتی اگر برای مدت کوتاهی شده، گارانتی و تضمین کند.

۵- تا حد امکان تعمیر و تعویض قطعات کنید

البته اگر در حال حاضر خودتان سخت‌افزاری مشابه را دارید که به دلایلی از گردونه‌ی کاری خارج شده است، سریعا به فکر تهیه‌ی سخت‌افزار جدید نیافتید. به یاد داشته باشید که اگرچه احتمالش کم باشد، اما باز هم این احتمال وجود دارد که با خرید سخت‌افزار دست دوم جدید نیز درگیر مشکلاتی شوید که توقف مجدد کارتان را در بر داشته باشد.

پس اگر اول بتوانید خودتان یا فردی مطمئن را درگیر پروسه‌ی ارزیابی و تعمیراتِ سخت‌افزار فعلی کنید، احتمالا هم بتوانید آنرا تعمیر کنید و نیاز خود را با همان سخت‌افزار یک بار دیگر مرتفع کنید و هم مطمئنا این کار برایتان مقرون به صرفه‌تر خواهد بود (البته در صورتی که پس از ارزیابی، مشخص شد هزینه‌ی تعمیرات می‌تواند بیشتر شود، دیگر موضوعِ تعمیر توجیه‌پذیر نخواهد بود و ….)

۶- ری‌پک بخرید

ری‌پک یا بسته‌بندی مجدد، به شرایطی می‌گویند که بسته‌بندی سخت‌افزاری به هر دلیل، پیشتر آسیب دیده باشد و از همین رو کارخانه مجددا آنرا بسته‌بندی می‌کند.

در چنین شرایطی، با نظر به اینکه احتمال اندکی نیز وجود دارد که سخت‌افزار نیز در زمان آسیب دیدن بسته‌بندی‌اش، آسیب دیده باشد، لذا قیمت‌گذاری این سخت‌افزار متفاوت و بسیار کمتر خواهد بود و غالبا نیز این سخت‌افزار را دیگر در میان سخت‌افزارهای سالم به فروش نمی‌رسانند.

اما از آنجا که در فرایند بسته‌بندی‌های مجدد، تست‌های ابتدایی نیز روی سخت‌افزارها صورت می‌گیرد، عموما این‌ سخت‌افزارها سالم هستند و اتفاقا خرید آنها می‌تواند بسیار جذاب باشد؛ چراکه در واقع شما در حال خرید سخت‌افزار هستید که به احتمال زیاد نو و دست‌نخورده است ولی قیمت آن به شدت پایین‌تر از حدّ معمولش است.

۷- تغییر رنگ قسمت‌های مختلف سخت‌افرارها را جدی بگیرید

تغییر رنگ برخی از قسمت‌های سخت‌افزارها غالبا نکته‌ی حائز اهمیتی است که در هنگام خرید بایستی بدان دقت داشته باشید. چراکه تغییر رنگ‌ها می‌تواند در اثر عمر بالای سخت‌افزار، کش و قوص‌ها و ضربات احتمالی، قرار گرفتن سخت‌افزار در موقعیتی نامناسب (مثلا در کنار حرارت) و … باشد که عموما هر یک از اینها در افت کیفیت و کارایی سخت‌افزار می‌توانند بسیار موثر باشند.

۸- از کارشناسان بهره بگیرید

و در آخر بیان این نکته نیز ضروری است که اگر در تهیه‌ی سخت‌افزار دست دوم، خودتان دانش کافی را جهت بررسی و کسب اطمینان نسبی از سلامتش ندارید؛ توصیه می‌شود حتما از آشنایی که این دانش را دارد کمک بگیرید.

و البته اگر در اطرافتان چنین آشنایی نیز نیست؛ باز توصیه می‌شود از فردی کمک بگیرید که می‌تواند در این خصوص راهنمای خوبی برایتان باشد. فراموش نکنید که اندکی هزینه‌کرد بیشتر برای حصول اطمینانی که شما از ضررهای احتمالی می‌رهاند، کاری معقول و ارزشمند است.

اصلا استوک چیست؟

خب، حالا که تا اینجای کار بارها کلمه‌ی استوک را به کار بردیم، احتمالا برداشتی نسبی از معنا و مفهوم آن داشته‌اید (البته اگر از قبل شناختی با آن نداشته‌اید)؛ اما با این وجود لازم است که بهتر بدانیم اصلا استوک چیست؟

البته سعی شد تا موردِ استفاده‌ی این کلمه در نوشتار بالا کمتر باشد و دقتر بیشتری در بکارگیری‌اش صورت پذیرد (به دلایلی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت)؛ اما باز هم احتمال دارد به دلیل عادتی که الان بدان اشاره می‌شود، در نوشتار سهوهایی نیز صورت گرفته باشد؛ اما به هر حال ….

کلمه‌ی استوک (stock) در انگلیسی به معنای ذخیره شده است، اما جالب است که بدانید در فارسی و البته در کشور ما این کلمه به معنی دست دوم معنا شده است، و به این صورت هر جا که حرفی از سخت‌افزار استوک (لب‌تاپ استوک، ماشین‌های اداری استوک، گوشی‌های استوک و …) پیش می‌آید فکر اکثر کسانی که این کلمه قبلا به گوششان خورده، سمت سخت‌افزار دست دوم می‌رو.

اما اصل موضوع به گونه‌ای دیگر است. در واقع زمانی که کالایی در بسیاری از کشورهای خارج به فروش نمی‌رود، از رده خارج می‌شود؛ و یا اگر کارخانه‌ای تولیدی بیش از تعداد مورد نیاز و درخواست داشته باشد، باز هم مازاد آن جمع‌آوری می‌شود؛ و یا آن دسته از کالاهایی که ری‌پک شده‌اند نیز در زمره‌ی همین دسته جای می‌گیرند.

و غالبا این دست از کالاها به کشورهای جهان سومی ارسال می‌شوند. البته عمدتا این کالاها ابتدا به دُبی ارسال می‌شوند و پس از ارسال در دبی جمع‌آوری شده و سپس از راه‌های مختلف وارد ایران می‌شوند، و پس از بررسی و فروش عمده به دست مصرف کنندگان می‌رسند.

چرخه‌ی جایگزینی و سخت‌افزار استوک

البته باید این را هم بدانید که مدلی دیگر استوک هم داریم، برای توضیح راحت‌تر: فرض کنید یک کمپانی بزرگ برای ۲۰۰ نفر از کارکنانش یک مدلِ خاص سخت‌افزار نظیر لب‌تاپ را از یکی از کمپانی‌های تولید لب‌تاپ نظیر Acer سفارش می‌دهد؛ و از آنجا که این شرکت احتمال افزوده شدن به تعداد کارمندانش و یا خراب شدن برخی از لب‌تاپ‌ها را نیز در نظر گرفته است، تعداد ۶۰ عدد لب‌تاپ مازاد را نیز در فهرست سفارشش می‌گنجاند.

و البته خوب است بدانید در تمام کمپانی‌های بزرگ روندی تحت عنوان چرخه‌ی جایگزینی اقلام فرسوده وجود دارد؛ و این به معنای آن است که هر سال ۳۳ درصد از ارزش کالای مورد استفاده کم می‌شود که نتحیتا در سال سوم ۹۹ درصد از (و در واقع کل) ارزش آن ۲۶۰ لب‌تاپ کاسته می‌شود. از همین رو این کمپانی‌ها برای تداوم تولید سازنده‌ی اقلام و همین طور بروزرسانی اقلام مورد نیاز کارمندان خود، هر سه سال یک‌بار سفارش جدیدی به کمپانی تولید کننده می‌دهند.

با این تفاسیر، با فرض کارکرده بودن آن ۲۰۰ لب‌تاپ نزدِ کارمندان و ۶۰ لب‌تاپ موجود انبار (و با فرض اینکه مورد استفاده قرار نگرفته‌اند) تعداد ۲۶۰ لب‌تاپ برای فروش وجود خواهد داشت و طبق روال پروسه‌ی فروشِ به کشورهای جهان سومی، این لب‌تاپ‌ها هم احتمالا وارد کشور ما می‌شود که باز هم در این مورد ۲۰۰ لب‌تاپ استفاده شده و احتمالا ۵۰ لب‌تاپ در حد آکبند و دست‌نخورده در ایران فروخته خواهد شد.

نکات مهم در خرید لب‌تاپ‌ها و نوت‌بوک‌های استوک

اما جدای از کلیاتی که درخصوص موضوعِ خرید سخت‌افزار استوک به میان آمد، خوب است که با نظر به داغ بودن خرید و فروش لب‌تاپ‌ها و نوت‌بوک‌ها، نکاتی را نیز درخصوص خرید آنها بیان کنیم که می‌تواند کمکی مضاعف برای خریدشان به شما بکند.

پیچ‌های لب‌تاپ‌های استوک

پیچ‌های نوت‌بوک‌ها و لب‌تاپ‌های همیشه دارای قفل‌های کولاژ دار هستند (collage screws) که بعد از اولین باز شدن‌شان (تنها با پیچ گوشتی و با اندک فشاری بیش از حد معمول) از حالت آگبندی خارج خواهند شد. ضمن اینکه معمولا بعد از باز شدن این پیچ‌ها، در محل قرارگیری آنها (در بدنی‌ی زیرین لب‌تاپ‌ها و نوت‌بوک‌ها) شاهد مقداری رنگ نقره‌ای (یا آبی) و همچنین آثار باز شدن بر روی پیچ‌ها خواهیم بود.

البته این باز شدن (آنهم در صورتی که اصلا باز شده باشد) می‌تواند به منظور ارتقاء قطعات لب‌تاپ‌های استوک باشد و لزوما نمی‌توان آن را به معنی و منزله‌ی بدی قلمداد کرد.

کارتن لب‌تاپ‌های استوک

عمدتا لب‌تاپ‌های استوک کارتن ندارند، پس خیلی روی موضوع نمی‌توانید حساسیت نشان دهید؛ چراکه به این صورت حق انتخای‌های شما بسیار کم خواهد شد.

اما عموما براساس تمیزی و سالم بودن بدنه و ظاهر‌ لب‌تاپ‌ها است که آنها را گرید‌گذاری و درجه‌بندی می‌کنند و قاعدتا بر مبنای همین گرید است که قیمت آن‌ها متفاوت خواهد بود.

پورت‌های لب‌تاپ استوک

پورت‌ها‌ درگاه‌هایی هستند که اتصالاتِ فیزیکی سخت‌افزارها (در اینجا، همان لب‌تاپ‌ها) با آنها صورت می‌گیرد و در سه نوعِ ورودی (مثل پورت ps2)، خروجی (مثل پورت audio یا پورت‌های video) و ورودی-خروجی (مثل پورت‌های usb، serial، parallel و …) هستند.

در بسیاری از موارد، در زمان خرید لب‌تاپ استوک دیده می‌شود که بعضی از پورت‌های لب‌تاپ به درستی کار نمی‌کنند و گاه فروشنده ادعا می‌کند این مشکل بعد از نصب ویندوزِ جدید و یا نصب درایورهای سخت‌افزاری برطرف خواهد شد.

البته درست است، در بسیاری از موارد موضوع فقط به اختلالات نرم‌افزاری بازمی‌گردد و موردی چندان خاص نیست و به راحتی قابل رفع است؛ اما بد نیست این را هم بدانید که پورت‌های لب‌تاپ‌ها اصلا به راحتی قابل تعویض و تعمیر نیستند و به برد اصلی متصل هستند. پس اصلا چنین فکری به سرتان خطور نکند که مثل دسک‌تاپ‌ها (کامپیوترهای خانگی) می‌توان برای آنها راه حلی همچون استفاده از پورت‌های اینترنال pci اضافی در نظر گرفت.

پس حتما و حتما از سلامت پورت‌ها در همان زمان خرید مطمئن شوید. و در این میان مهم‌ترین پورت‌ها نیز پورت HDMI، USB و LAN است (البته ضرورت lan بسته به نیاز شما و با نظر به wifi می‌تواند کم شود) که قطعا باید از سلامت آنها اطمینان خاطر حاصل کنید. و اگرچه سلامت سایر موارد نیز اهمیت دارد، اما راه‌کارهایی مثل استفاده از کارت‌صدای اکسترنال و … می‌تواند تا حدی مرتفع کننده‌ی این مشکلات باشد.

درایو نوری لب‌تاپ‌ها

در زمان خرید لب‌تاپ استوک، تست و بررسی درایو نوری (درایو ODD یا همان درایو DVD RW/ROM) را نیز فراموش نکنید. چراکه تعویض یک درایو نوری مشکل‌دار هم اگرچه کار چندان سختی نیست اما می‌تواند نسبتا پر هزینه باشد.

البته اگر شما نیز مثل من از آن دسته از کسانی هستید که تاریخ مصرف درایو نوری برایتان به سر رسیده و با وجود ذخیره‌ساز‌های قدرتمندی همچون فلش‌درایوها، هاردهای اکسترنال و …، چندان نیازی به درآیوهای نوری همچون cd و dvd و blu-ray ندارید؛ می‌توانید حساسیت خود را برای این مورد کم کنید.

لازم به ذکر است که سلامت و یا داشتن عیب در درایوهای نوری، عموما مشکلی برای لب‌تاپ ایجاد نمی‌کند و صرفا این ضرورت به استفاده‌ی از آن است (و البته بیشتر منظور ضرورت استفاده از لوح‌های نوری است) که برای شما تعریف کننده‌ی اهمیت یا عدم اهمیتش است.

هارد دیسک لب‌تاپ استوک

هارد دیسک‌ها و یا درایوهای SSD یکی از مهم‌ترین مواردی هستند که در هنگام خرید لب‌تاپ استوک حتما بایستی از سلامتشان اطمینان حاصل پیدا کنید. برای تست و چکاب مناسب و سریع حافظه‌های ذخیره‌سازیِ لب‌تاپ‌ها می‌توانید از نرم‌افزارهایی همچون HD Sentinel استفاده کنید؛ این نرم‌افزارها در سربرگ‌های مختلف خودشان وضعیت فضای ذخیره‌سازی و سلامت آن را مانیتور کرده و مورد بررسی قرار می دهند.

و خوب است که در کنار اطلاعاتی که با این نرم‌افزار از وضعیت فضای ذخیره‌سازی به دست‌تان خواهد آمد، با نمایش ساعت استفاده از هارد دیسک، نیز می‌توانید به زمان استفاده و روشن بودن لب‌تاپ هم دست پیدا کنید.

البته عموما فضاهای ذخیره‌سازی ssd به راحتی معیوب و دچار مشکل نمی‌شوند؛ و عمدتا چندان نیاز نیست که ترس از خراب بودنشان را در دل راه بدهیم، هر چند این به معنی بی‌تفاوت بودن نسبت به بررسی سلامتش نیست.

اما برعکس ssdها، خرابی در hddها یا همان هاردهای دیسکی، بسیار محتمل است و اصلا نمی‌توان به سادگی از موضوع معیوب بودن یا نبودن‌شان رد شد.

صفحه نمایش لب‌تاپ‌های استوک

در زمان تست و بررسی لب‌تاپ‌های استوک با استفاده از کلید FN و کلیدهای تنظیم نور نمایشگر، نور آن‌ها را کم زیاد کنید و این صورت از سلامت‌شان مطمئن شوید. در این تست و بررسی، حداکثر ۲ پیکسل سوخته در نمایشگر می‌تواند قابل اغماض باشد، اما بیشتر خیر؛ البته این مورد می‌تواند تا حدودی سلیقه‌ای نیز باشد.

کارت گرافیک لب‌تاپ‌های استوک

بسیاری از لب‌تاپ‌های امروزی دارای دو کارت گرافیک هستند که به آنها به اصطلاح Optimus می‌گویند. می‌توان کارت گرافیک اول را همان نمونه مجتمع با پردازنده دانست که وظیفه‌اش نمایش دسک‌تاپ و سایر موارد سبک است. و معمولا کارت گرافیک دوم قویتر است و وظیفه‌اش اجرای پردازش‌های گرافیکی سنگین می‌باشد.

البته نگران این قسمت نباشید چون با بروز نقص فنی در یکی از کارت ها، سیستم به کلی از کار افتاده و تصویر اصلا بالا نخواهد آمد؛ پس عموما فهمیدن نقصش آسان است. البته اجرای یک بازی که جزو کارهای گرافیکی سنگین به شمار می‌رود و کارت‌های گرافیکی را بهتر درگیر می‌کند نیز برای تست کارت گرافیک دوم توصیه می‌شود. در صورت چنین اقدامی، حتما این بازی را تا حدود ۱۵ دقیقه در حالت اجرا نگاه دارید.

صفحه کلید و موس پد لب‌تاپ‌های استوک

برای تست صحیح صفحه کلید و موس پد هم می‌توانید از نرم افزارهایی نظیر PassMark KeyboardTest بهره بگیرید. موس پدهای قدیمی‌تر در صورت اتصال رابط‌های دیگری نظیر SATA و ATA دچار نقص فنی می‌شدند که این مشکل گهگاه همیشگی بود.

پس اگر قرار است اقدام به خرید لب‌تاپی کنید که جزو نسل‌های قدیمی‌تر به شمار می‌رود، با اشراف به این موضوع و محتمل بودنش، در تست پد لمسی دقت بیشتری داشته باشید؛ چراکه اتفاقا خرابی این قسمت از لب‌تاپ‌ها نسبتا شایع است.

سیستم خنک کننده لب‌تاپ‌های استوک

سیستم‌های خنک کننده و کول‌پدهای در لب‌تاپ‌ها، به دلیل متحرک بودن و جذب کنندگی گرد و غبار، در دراز مدت نیاز به سرویس دوره‌ای دارند. در غیر این صورت دچار نقص خواهند شد و صدمات پرهزینه‌ای بدین واسطه می‌تواند به قطعاتی نظیر CPU و کارت گرافیک وارد شود.

برای تست این قسمت نیز می‌توانید از نرم‌افزارهایی همچون GPU-Z و یا CPU-Z بهره بگیرید. این نرم‌افزارها با ارائه‌ی اطلاعات کاملی از وضعیت سرعت فن‌ها، شرایط پردازنده‌های مرکزی و گرافیکی و …، کاملا شرایط را برای شما روشن می‌کنند. البته برای چکاب دمای کلی قطعات هم می‌توانید از نرم افزارهایی مثل HW Monitor استفاده کنید و از دمای قطعات به راحتی مطلع شوید.

در مجموع سرعت بالای فن، نویزهای صوتی بالا و صداهای ناهنجار و دمای بالای قطعات نشان از یک خنک کننده ضعیف و بروز مشکلاتی در سیستم خنک‌کنندگی لب‌تاپ دارد که حتما باید در اسرع وقت نسبت به تعویض یا سرویس این بخش اقدام شود. و قاعدتا لب‌تاپی که دچار این مشکل است، یا باید مشکلش رفع شود و یا لزومی ندارد شما با دانش به این مشکل، اقدام به خرید این لب‌تاپ کنید.

حافظه‌ی موقت (رم – RAM) لب‌تاپ‌های استوک

در بعضی از موارد امکان دارد که در لب‌تاپ‌های استوک شاهد دو ماژول رم باشید که البته پیش از فروش و حتی در هنگام فروش یکی از آنها برداشته شود. اگر شما از این موضوع اطلاع دقیقی ندارید، می‌توانید با اطلاع از مدل کامل و دقیق لب‌تاپ که در زمان خرید، با در اختیار گرفتن موقت لب‌تاپ، می‌توانید به آن دست پیدا کنید، مدل را در اینترنت جستجو کنید و از مقدار واقعی رمِ آن لب‌تاپ مطلع شوید.

همچنین به سن و سال لب‌تاپی که خریداری می‌کنید توجه کنید. با نظر به اینکه طول عمر لب‌تاپ به طور متوسط بین چهار تا پنج سال است، سعی کنید لب‌تاپ کم سن و سال‌تری را خریداری نمایید؛ چراکه یک لب‌تاپ با سن کاربری بالا با مشکلات بیشتری مواجه خواهد بود تا یک لب‌تاپ با عمر کمتر!

باتری و شارژر لب‌تاپ‌های استوک

این مورد نیز از موارد بسیار مهم است که در بسیاری از موارد نیز فقدان باتری سالم از مشکلات شایع به شمار می‌رود. پس حتما در زمان خرید به این موضوع توجه ویژه داشته باشید و هم شارژر را تست کنید و هم با مدتی کار کردن با لب‌تاپ از وضعیت نگهداری شارژش مطمئن شوید.

همچنین اگر در زمان استفاده از لب‌تاپ و تستش، متوجه شدید که باتری سریع شارژ خالی می‌کند، حتما این موضوع را به اطلاع فروشنده برسانید و از او بخواهید که یک باتری نو به شما تحویل دهد. در غیر این صورت بهتر است از خرید آن سر باز زنید.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *