بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

راهنمای نقشه های پراکنده (با کاربردها و مزایا)

راهنمای نقشه های پراکنده (با کاربردها و مزایا)

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

پس از جمع‌آوری داده‌ها برای ارائه یا تحقیق، ممکن است بین برخی از نقاط داده‌ای که قبلا نامرتبط به نظر می‌رسیدند، ارتباط پیدا کنید. نمودار پراکندگی می تواند برای نمایش دقیق این اطلاعات مفید باشد. هنگامی که نحوه ایجاد نمودار پراکندگی را یاد گرفتید، می توانید از آن برای شناسایی همبستگی های مهم بین دو متغیر استفاده کنید.

در این مقاله از ایوسی، راهنمای نمودارهای پراکندگی، از جمله اینکه چه هستند، چه زمانی از آنها استفاده کنیم، انواع همبستگی ها در نمودار پراکندگی، مزایای این نمودار و نحوه ایجاد نموداری که داده های شما را سازماندهی می کند، ارائه می دهیم.

طرح پراکندگی چیست؟

نمودار پراکندگی نوعی نمودار است که اطلاعات دو بعدی را به روشی واضح و سازمان یافته نمایش می دهد. نمودار پراکندگی شامل یک محور x است که به صورت افقی و یک محور y که به صورت عمودی اجرا می شود. داده های جمع آوری شده با نقاطی که نقاط مربوطه را نشان می دهند روی نمودار ظاهر می شوند.

مطالب مرتبط: ۱۳ نوع نمودار و گراف (به علاوه زمان استفاده از آنها)

چه زمانی از نمودارهای پراکنده استفاده می کنید؟

نمودار پراکندگی یک ابزار نمایش مفید برای زمانی است که دو متغیر در داده های خود دارید که می خواهید مقایسه کنید. پس از قرار دادن نقاط خود بر روی نمودار، می توانید از تجسم برای شناسایی روابط بین دو متغیر استفاده کنید.

یادگیری اینکه چگونه یک متغیر بر دیگری تأثیر می گذارد ممکن است به شما در تصمیم گیری های تجاری یا درک داده های تحقیق کمک کند. برای مثال، آماردانی که روند رأی‌دهندگان را مطالعه می‌کند ممکن است از نمودار پراکندگی برای تعیین رابطه بین مکان و ترجیحات رأی‌گیری استفاده کند.

چه کسی از نمودارهای پراکنده استفاده می کند؟

شما ممکن است با نمودارهای پراکنده و سایر نمودارهای بصری در هر شغلی که نیاز به آزمایش رابطه بین دو متغیر نامرتبط دارد، کار کنید. به عنوان مثال، مشاغل زیر اغلب از طرح های پراکنده استفاده می کنند:

  • اقتصاددانان: یک اقتصاددان به مطالعه تامین مالی کلان و تامین مالی خرد می پردازد و آنها می توانند از نمودارها برای تجزیه و تحلیل داده های اقتصادی استفاده کنند. برای شناسایی روندهای مرتبط بین رویدادهای خاص و سلامت فعلی اقتصاد، اقتصاددانان اغلب از نمودارهای پراکنده استفاده می کنند.

  • تحلیلگران تحقیقات بازار: این متخصصان روندهای بازار را ارزیابی می کنند تا به تامین کنندگان خرده فروشی در تصمیم گیری خرید و فروش کمک کنند. تحلیلگران تحقیقات بازار اغلب از نمودارهای پراکنده برای نشان دادن رابطه بین عواملی مانند جنسیت، سن و عنوان شغلی در رابطه با عادات خرید مصرف کننده استفاده می کنند.

  • تحلیلگران اداره سرشماری: تحلیلگران اداره سرشماری جمعیت شناسی کشورها را رصد می کنند. با استفاده از داده های جمعیت شناختی برای ایجاد نمودارهای پراکنده، آنها می توانند در مورد روابط بین جنبه هایی مانند سن، تحصیلات، مکان و درآمد نتیجه گیری کنند.

  • پژوهشگران آموزشی: پژوهشگران آموزشی داده ها را برای بهبود سیستم آموزشی تفسیر می کنند. با استفاده از نمودارهای پراکنده، محققان آموزشی می توانند روندها را شناسایی کرده و تغییرات مثبتی را در دانشگاه ایجاد کنند.

انواع همبستگی در نمودارهای پراکندگی

چه از یک نمودار پراکندگی نوشته شده یا تولید شده توسط کامپیوتر استفاده کنید، می توانید از این نوع نمودار برای یادگیری نحوه همبستگی یک متغیر با متغیر دیگر استفاده کنید. می توانید رابطه بین متغیرها را با انواع همبستگی زیر ارزیابی کنید:

  • همبستگی مثبت: اگر یک متغیر به یک اندازه به متغیر دیگری افزایش یابد، معمولاً یک همبستگی مثبت است. برای مثال، ارتباط بین سن و درآمد یک فرد ممکن است نشان دهنده یک همبستگی مثبت باشد.

  • همبستگی منفی: یک همبستگی منفی زمانی رخ می دهد که یک متغیر با کاهش ارزش متغیر دیگر افزایش یابد. به عنوان مثال، نقاط داده ممکن است نشان دهند که هر چه یک فرد هر شب کمتر بخوابد، زمان بیشتری را با احساس خستگی در هر روز سپری می کند.

  • بدون همبستگی: اگر هیچ رابطه قابل مشاهده ای بین دو متغیری که شما تجزیه و تحلیل می کنید وجود نداشته باشد، آن ها همبستگی ندارند. به عنوان مثال، یک مطالعه ممکن است نشان دهد که عادات غذایی یک فرد هیچ ارتباطی با سطح تحصیلات آنها ندارد.

بیشتر بخوانید:  همبستگی های مثبت و منفی (با تعاریف و مثال ها)

مزایای طرح های پراکنده

نمودارهای پراکنده می توانند مزایای زیر را ارائه دهند:

  • آنها همبستگی را شناسایی می کنند. نمودار پراکندگی به شما امکان می دهد دو متغیر به ظاهر نامرتبط را با هم مقایسه کنید و رابطه بین آنها را تعیین کنید.

  • آنها غیر خطی هستند. بسیاری از نمودارهای آماری فقط به شما امکان می دهند داده های خطی را ضبط و تفسیر کنید، در حالی که نمودارهای پراکنده می توانند نقاط داده منحنی یا نامنظم را نمایش دهند.

  • خواندن آنها آسان است. استفاده از نقطه ها خوانایی نمودارهای پراکندگی را آسان تر می کند. برای افزایش خوانایی، می توانید یک خط از وسط نمودار بکشید تا همبستگی مثبت یا منفی را نشان دهید.

  • ایجاد آنها آسان است. طرح های پراکنده به طور کلی آسان است. هنگامی که اصول اولیه نمودارهای پراکندگی را درک کردید، معمولاً می توانید در عرض چند دقیقه طرح خود را ایجاد کنید.

معایب کرت های پراکنده

همچنین ممکن است برخی از معایب استفاده از نمودارهای پراکنده وجود داشته باشد، مانند:

  • تجزیه و تحلیل محدود: نمودار پراکندگی فقط به شما امکان می دهد دو متغیر را در یک زمان تجزیه و تحلیل کنید. این ممکن است عمق تحلیل شما را از یک موضوع خاص یا جمعیتی محدود کند.

  • خطاهای نموداری: ایجاد نمودار پراکندگی ممکن است شامل جمع آوری و وارد کردن داده های شما به صورت دستی در نمودار باشد که گاهی اوقات می تواند منجر به خطا یا عدم دقت شود.

  • تفسیرهای نادرست: نمودارهای پراکندگی به شما نشان می دهند که چگونه متغیرهای خاص با یکدیگر همبستگی دارند، اما همبستگی قوی لزوماً به معنای علیت نیست. این ممکن است منجر به فرضیات نادرست هنگام تفسیر داده ها از نمودار پراکندگی شود.

نحوه ایجاد نمودار پراکندگی در اکسل

برای ایجاد نمودار پراکندگی خود در اکسل می توانید از مراحل زیر استفاده کنید:

۱. داده های خود را جمع آوری و سازماندهی کنید

جمع آوری و سازماندهی تمام داده های خود قبل از پر کردن نمودارهای جداگانه می تواند مفید باشد. داشتن این اطلاعات در دسترس می‌تواند ترسیم نمودار پراکندگی شما را آسان‌تر کند. پس از جمع‌آوری داده‌های خود، می‌توانید آن‌ها را از کمترین تا بیشترین تعداد مرتب کنید. این ممکن است به شما کمک کند محدوده سازمانی خود را پر کنید.

مطالب مرتبط: ۷ نوع تکنیک تحلیل آماری (و مراحل فرآیند)

۲. داده های خود را وارد کنید

قبل از اینکه نمودار پراکندگی خود را ایجاد کنید، تعیین کنید که چه تعداد ستون برای داده های خود نیاز دارید. معمولاً می توانید این اطلاعات را پس از سازماندهی داده های خود تعیین کنید. در برنامه، داده‌های خود را پر کنید و سپس تعداد ستون‌هایی را که نیاز دارید، از جمله ستون‌های هدر خود را برجسته کنید.

۳. گزینه scatter plot را انتخاب کنید

پس از برجسته کردن داده های خود، روی تب “درج” کلیک کنید. از اینجا، طرح پراکندگی را انتخاب کنید و سپس طرح یا قالبی را انتخاب کنید که برای اطلاعات شما بهترین کار را دارد. پس از پذیرش دستور طرح پراکندگی، صفحه گسترده شما به طور خودکار یک نمودار پراکندگی را وارد می کند.

۴. یک خط روند اضافه کنید

بسته به نسخه اکسل خود، ممکن است به برخی از ویژگی های اضافی نمودار پراکندگی دسترسی داشته باشید. به عنوان مثال، برخی از نسخه های برنامه به شما امکان می دهند یک خط روند را وارد کنید. می توانید از یک خط روند برای تعیین همبستگی مثبت، منفی یا خنثی استفاده کنید.

همچنین ممکن است بتوانید یک نمودار پراکندگی سه بعدی ایجاد کنید، فضای سفید اضافی را حذف کنید و برچسب هایی از عناوین یا هدرهای فردی را به هر یک از نمودارهای داده خود اضافه کنید.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *