بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

اصل ۹۰ به ۱۰ چیست؟

گراف 90 10

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

من یک نکته جالب از استفان کاوی (Stephen Richards Covey – تعلیم دهنده، نویسنده، تاجر و سخنران انگیزشی آمریکایی بود. که محبوبترین کتاب او هفت عادت مردمان مؤثر نام دارد.) به اشتراک می‌گذارم: اصل ۹۰/۱۰. این اصل می تواند زندگی‌تان را متحول کند، پس با دقت بخوانید …

معرفی اصل ۹۰ به ۱۰

این اصل می‌گوید،۱۰ درصد زندگی خارج از کنترل، ولی ۹۰ درصد آن تحت کنترل ماست و خوب یا بد بودن آن به عکس العمل ما مربوط می‌شود.

  • تأخیر ساعت پرواز هواپیما،
  • خراب شدن ماشین
  • فوت یکی از نزدیکان مان
  • تخریب خانه در سانحه زلزله
  • تصادف و صدمه دیدن یکی از عزیزانمان

عمدتا هیچ یک از این موارد دست ما نیست، و عموما ما روی این ۱۰ درصد هیچ کنترلی نداریم. ولی ۹۰ درصد باقیمانده متفاوت است! پس نگذارید مردم روی زندگی شما تأثیر منفی بگذارند، هر عکس العملی می‌تواند بدترین شرایط را به بهترین شرایط تبدیل کند.

مثال اول اصل ۹۰ به ۱۰

به عنوان مثال، سر میز صبحانه نشسته‌اید که یکدفعه دست دختر کوچکتان به لیوان چای می‌خورد و محتویات آن روی لباس شما می‌ریزد. چیزی که اتفاق افتاده ابداً تحت کنترل شما نبوده است. اما کاری که شما بعد از افتادن این اتفاق می‌کنید همه چیز را مشخص می‌کند؛ اگرچه دخترتان از شما عذرخواهی می کند، اما با این حال شما عصبانی می‌شوید و سر دخترتان داد می‌زنید. او شروع به گریه کردن می‌کند.

حالا با خشم، همسرتان را به خاطر گذاشتن لیوان چای روی لبه میز دعوا می‌کنید و با عجله می‌روید بالا و لباستان را عوض می‌کنید و بر می‌گردید پایین. اما می‌بینید دخترتان به خاطر گریه کردن نتوانسته صبحانه‌اش را تمام کند و برای مدرسه رفتن آماده شود.

سرویس دخترتان می‌رود! همسرتان باید سریع برود سر کار، شما ماشین را بر می‌دارید تا دخترتان را به مدرسه برسانید. چون عجله دارید جایی که باید با سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت حرکت کنید با سرعت ۹۰ کیلومتر رانندگی می‌کنید.

شما بعد از هدر دادن ۳۵ هزار تومان برای جریمه سرعت غیرمجاز با ۱۵ دقیقه تأخیر به مدرسه می‌رسید. دخترتان با عجله بدون خداحافظی به طرف در می‌دود. شما نیز با نیم ساعت تأخیر به محل کارتان می‌رسید، اما می‌بینید کیفتان را فراموش کرده‌اید! روز شما خراب می‌شود و همینطور خراب‌تر.

بالاخره با خستگی بر می‌گردید خانه و بدیهی است که جو خانه مثل هر روز نیست و همسر و دخترتان از شما دلخور هستند و هرسه شما روز بدی داشته‌اید. چرا؟ به خاطر عکس العمل شما هنگام صبحانه خوردن. چرا شما روز افتضاحی داشتید؟

  • الف تقصیر چای بود؟
  • ب تقصیر دخترتان بود؟
  • پ تقصیر پلیس بود؟
  • ت تصیر همسرتان بود؟
  • ث تقصیر خودتان بود؟

جواب قطعاً «ث» است. ریختن چای تقصیر شما نبود اما عکس العمل شما به ریختن چای تنها در همان ۵ ثانیه، روز شما را خراب کرد.

مثال دوم اصل ۹۰ به ۱۰

حالا ببینید این روز می‌توانست چگونه باشد؛ چای روی لباس شما می‌ریزد. دخترتان خیلی ناراحت می‌شود و از شما عذرخواهی می کند.

شما می‌گویید «عیبی ندارد عزیزم، دفعه بعد حواست را بیشتر جمع کن.» حوله را از روی صندلی بر می‌دارید و سریع می‌روید بالا، پیراهن دیگری می‌پوشید و کیفتان را بر می‌دارید و سریع می‌آیید پایین، در همین لحظه دخترتان را از پنجره می‌بینید که سوار سرویس شد و برای شما دست تکان داد.

حالا شما زمان‌تان را صرف رفتن به سر کار می کنید و ۵ دقیقه زودتر به کارتان می‌رسید، به همکارانتان سلام می‌کنید و با نشاط و انرژی روی کارتان تمرکز می‌کنید.

اثر ۹۰ درصدی، تعیین کننده‌ی ادامه ۱۰ درصد اول

بله؛ دو سناریوی مختلف، شروع‌های یکسان، پایان‌های خیلی متفاوت!

چرا؟

کاملا مشخص است؛ به خاطر عکس العمل شما!

اصل ساده 90/10 که کل زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد
اصل ساده ۹۰/۱۰ که کل زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد

پس اجازه ندهید اتفاق‌های مختلف، روز و زندگی شما را مختل کند. چون هر عکس العمل اشتباه می‌تواند ضرر زیادی به همراه داشته باشد. به شما می‌گویند شاید از کارتان اخراج شوید؟ به جای اینکه عزا بگیرید و بی خواب بشوید؛ بهتر است از این انرژی و زمان خود برای یافتن شغل دیگری استفاده کنید. استرس فقط اوضاع را بدتر می کند. قبول دارم وقتی واقعاً این موضوع پیش بیاید کار سختی است و نمی‌شود راجع به چیز دیگری حرف زد ولی سعی‌تان را بکنید. خواهید دید که قوی‌تر و قوی‌تر می‌شوید.

  • هواپیما تأخیر دارد؟
  • برنامه کاری‌تان را به هم زده است؟
  • احتمالا این منجر به افزایش زحمات بعدی شما شود؟

اینها درست، اما اگرچه موارد بالا در کنترل شما نیست، اما ادامه قطعا در یدِ اختیار شماست. به جای فحش دادن به زمین و زمان و اخم کردن به مهماندارها از وقتتان برای یاد گرفتن چیزهای تازه یا شناختن بقیه مسافرها استفاده کنید.

گاهی این کارها که به نظر مسخره می‌آیند (مثلاً ً شناختن سایر مسافرها هنگام تأخیر پرواز). اما زندگی‌تان را طوری متحول می‌کند که خودتان باورتان نمی‌شود.

و همچنین بنابراین وقتی کسی در مورد شما چیز منفی می گوید. زیاد جدی نگیرید بگذار حمله، تمسخر یا رفتار ناشایست او مثل آب روی نفت بیفتد. اجازه ندهید نظرات منفی روی شما تاثیر بگذارد. درست عکس العمل نشان دهید که به این صورت روز شما را خراب نمی کند. یک واکنش اشتباه می تواند کشنده باشد.

فرصت ها و اصل ۹۰ به ۱۰

فرصت‌های خوب همیشه آن لحظه که انتظار دارید سر راهتان نمی‌آیند گاهی باید خودتان ماجرا جو باشید و آن‌ها را پیدا کنید. عصبانی بودن و از روی عصبانیت رفتار کردن، همه چیز را بدتر می‌کند. اکنون اصل ۹۰ به ۱۰ را به خوبی شناخته‌اید، کاری که باید بکنید این است که با بستن این صفحه آن را از یاد نبرید و آن را در موقعیت‌های واقعی در زندگی‌تان به کار بگیرید.

فقط یک بار امتحان کنید، مثلاً در یک جر و بحث سعی کنید همه چیز را به طرز مثبت تغییر دهید و اگر همه چیز خوب پیش رفت فکر کنید که اگر این کار را نمی‌کردید چه اتفاق‌هایی می‌توانست بیفتد.

مداد سیاهی که من دارم می‌تواند اثرهای چند صد هزار دلاری خلق کند اما من نمی‌توانم! بستگی دارد چه کسی، چطوری از آن استفاده کند. اصل ۹۰ به ۱۰ و امثال آن می‌توانند بدترین زندگی‌ها را به بهترین زندگی‌ها تبدیل کنند. باز هم بستگی به این دارد که چه کسی، چطوری از آن استفاده کند.

ﻟﺤﻈﻪ ﻫﺎﯾﺘﺎﻥ ﭘﺮ ﺍﺯ ﺍﻧﺮﮊﯼ ﻣﺜﺒﺖ

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

4 پاسخ

    1. سلام

      بله، این دو تا دو مقوله جدا از هم هستند؛
      قانون ۲۰-۸۰ یا اصل پارتو، یا قانون پارتو، یه قانون آماریه که به طور کلی (و نه دقیق) بر تاثیر حداکثری یک اقلیت کوچک (۲۰ درصد) و تاثیر حداقلی یک اکثریت بزرگ (۸۰ درصد) در هر زمینه و موضوعی تاکید داره.
      مثل اینکه ۲۰ درصد مردم ۸۰ درصد دارایی دنیا رو در دست دارند، و برعکس، ۸۰ درصد مردم، فقط ۲۰ درصد دارایی ها رو در اختیار دارند.
      یا در یه اداره، ۲۰ درصد کارمندها ۸۰ درصد کارها رو انجام می دن، و ۸۰ درصد بقیه فقط ۲۰ درصد کارها رو انجام می دن
      و …
      توضیحات کامل در این مقاله:
      https://ivsi.ir/80-20-rule-explained/

        1. سلام

          تا اونجا که می دونم چهار مورد رایج از قانون ۱۰-۹۰ وجود داره:

          ۱. اصل ۹۰ به ۱۰: همینی که در مقاله عنوان شد. اینکه ۱۰ درصد زندگی خارج از کنترل ما هست، ولی ۹۰ درصدش تحت کنترل ماست و خوب یا بد بودنش به عکس العمل ما مربوط می‌شه.

          ۲. توزیع ثروت: این به مشاهده ای اشاره داره که درصد کمی از جمعیت (معمولاً حدود ۱۰٪) اکثریت قابل توجهی (حدود ۹۰٪) از ثروت یه جامعه رو در اختیار دارند. این مفهوم توزیع نابرابر ثروت و درآمد رو در بسیاری از کشورها برجسته می کنه. (به نوعی تعریف تعریف اصل پارتو رو با دقتی بیشتر برای ثروت بیان می کنه)

          ۳. مدیریت زمان: در این مورد، قانون ۱۰-۹۰ نشون می ده که صرف ۱۰٪ از زمان خودمون برای برنامه ریزی و سازماندهی می تونه ۹۰٪ از زمان و تلاش لازم برای انجام یه کار رو صرفه جویی و ذخیره کنه. این مفهوم بر اهمیت مدیریت زمان موثر و اولویت بندی تاکید داره.

          ۴. قانون ۹۰-۹۰ در بازاریابی: که می گه ۹۰ ثانیه اول ارتباط با مخاطب ۹۰ درصد اثرگذاری رو داره و بقیه ی زمان بازاریابی تنها ۱۰ درصد اثرگذاری باقیمونده رو داره و بیشتر بر روند تایید اون ۹۰ ثانیه اول پیش میره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *