ایوسی

تحلیل علت ریشه ای چیست؟ تعریف، ابزار و مزایا

تحلیل علت ریشه ای

مهم است که بتوانید در محل کار با حداکثر توانایی کار کنید. با این حال، بروز مشکلات طبیعی است. تجزیه و تحلیل علت ریشه ای راهی برای شناسایی مشکلات و عواملی است که باعث ایجاد آنها می شود تا تیم شما بتواند راه حل هایی ایجاد کند که از تکرار آنها جلوگیری کند.

در این مقاله از ایوسی، به این می پردازیم که تجزیه و تحلیل علت ریشه ای چیست، چگونه کار می کند، مزایای آن و برخی از چالش های آن.

بیشتر بخوانید: گام های موثر حل مسئله در محل کار 

تحلیل علت ریشه ای چیست؟

تجزیه و تحلیل علت ریشه (RCA¹) فرآیند شناسایی علت اصلی یک مشکل است، بنابراین می توانید با راه حل هایی برای جلوگیری از عود مجدد آن به آن نزدیک شوید. این تیم ها و رهبران را تشویق می کند تا از رویکرد سنتی رفع مشکلات عقب نشینی کنند و در عوض، روی یافتن راهی برای جلوگیری از آنها کار کنند.

اگرچه ممکن است یک علت خاص برای یک مشکل وجود داشته باشد، RCA با جستجوی الگوهایی از اثراتی که ممکن است منجر به یک نتیجه منفی شده باشد، به دنبال علل و راه‌حل‌های متعددی می‌گردد یا خیر. RCA به رویدادهای خاص نگاه می کند و سپس از مشکل تا نقطه شروع نهایی آن به عقب کار می کند. RCA همچنین می تواند تشخیص دهد که چه چیزی به خوبی کار می کند تا بتوانید الگوهای مشابه را در سیستم های دیگر اعمال کنید.

بیشتر بخوانید: روش‌های تصمیم‌گیری (با تعاریف و مثال‌ها) 

RCA چگونه کار می کند؟

تحلیل علت ریشه‌ای یک روش رویکرد تیمی است که با درک اینکه سیستم‌ها و اقدامات مرتبط هستند و اینکه یک عمل می‌تواند یک رویداد را آغاز کند و آن رویداد می‌تواند رویداد دیگری را آغاز کند و تا زمانی که مشکل یا چندین مشکل داشته باشید کار می‌کند.

چهار مرحله اصلی در RCA وجود دارد:

۱. مشکل را شناسایی کنید

در این مرحله شما تعریف می کنید که موضوع چیست و چگونه بر سازمان یا یک سیستم خاص تأثیر می گذارد. هنگامی که مشکل را شناسایی کردید، می توانید سعی کنید مشخص کنید که مشکل برای اولین بار چه زمانی شروع شده است.

۲. داده ها را جمع آوری کنید

همانطور که داده ها را جمع آوری می کنید، وضعیت خود را به طور کامل تجزیه و تحلیل کنید تا بیشتر در مورد مشکل درک کنید. در نظر بگیرید که این مشکل چه مدت وجود داشته است، چگونه کشف شد و چگونه بر عملیات شما تأثیر می گذارد. یکی از راه‌های جمع‌آوری داده‌ها مراجعه به کسانی است که بیشتر با مشکل و سیستمی که آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد آشنا هستند. همکارانی که دانش دست اول بیشتری دارند، احتمالاً وقتی سیستم بدون مشکل است، بهتر درک می کنند که چگونه کار می کند. نظرات آنها ممکن است ارزشمند باشد زیرا شما در مورد موضوع و راه حل های احتمالی آن بیشتر می آموزید.

۳. مشکل را تجزیه و تحلیل کنید

در این مرحله می‌خواهید علت بروز مشکل را مشخص کنید. می توانید یک نمودار علّی ایجاد کنید تا به شما کمک کند علت(های) اصلی یک مشکل را همراه با هر عاملی شناسایی کنید. در نظر بگیرید که چگونه این عوامل ممکن است به طور بالقوه مشکل را بدتر کنند.

سه گروه اصلی علل وجود دارد:

این مرحله ممکن است از ابزارهای پیشرفته ای مانند تجزیه و تحلیل پارتو یا نمودار استخوان ماهی بهره مند شود که امکان تجزیه و تحلیل قوی تر از تمام بخش های یک سیستم یا مجموعه ای از داده ها را فراهم می کند. هرچه سیستم پیچیده‌تر باشد، احتمالاً داده‌های بیشتری دارید و ابزارهای بیشتری می‌توانند به شما در روند کار کمک کنند. اگر محدودیت‌های خاصی در محل کار دارید، مانند کمبود کارکنان یا زمان کافی برای انجام RCA آنطور که باید، این ابزارها عالی هستند.

مرتبط: ۱۰ راه برای بهبود مهارت های خلاقانه حل مسئله

۴. مشکل را حل کنید

این مرحله شامل درک این است که چه کاری می توانید برای حل مشکل و جلوگیری از عود آن انجام دهید. در طول این مرحله، شما همچنین می خواهید در مورد چگونگی اجرای راه حل ها بحث کنید زیرا تدارکات تغییر یک فرآیند می تواند سایر ذینفعان را درگیر کند. سپس می توانید تصمیم بگیرید که در نهایت چه کسی مسئول اجرای راه حل، شناسایی خطرات و اطمینان از قابل اجرا بودن راه حل است.

تحلیل علل ریشه ای ‏Root cause analysis) – RCA)‏
تحلیل علل ریشه ای ‏Root cause analysis) – RCA)‏

نحوه انجام RCA

برای RCA می توان از چندین ابزار استفاده کرد. در اینجا برخی از رایج ترین آنها آورده شده است:

تجزیه و تحلیل ۵ چرا

رویکرد ۵ چرایی شامل شناسایی یک مشکل و پرسیدن “چرا؟” است. تا زمانی که علت اصلی مشکل را مشخص کنید. به دلیل ماهیت باریک سیستم، بهتر است از آن برای مشکلات ساده یا کم‌پیچیده‌ای استفاده شود که احتمالاً دلایل کمی دارند.

بیشتر بخوانید: تجزیه و تحلیل ۵ چرا: چیست و چگونه از آن استفاده کنیم (با مثال)

تجزیه و تحلیل رویداد یا تغییر

یکی دیگر از روش های مفید برای بررسی تجزیه و تحلیل علت ریشه ای، تجزیه و تحلیل دقیق تغییراتی است که ممکن است منجر به یک رویداد شده باشد. این روش به ویژه زمانی مفید است که تعداد زیادی از علل بالقوه وجود داشته باشد.

در تحلیل رویداد، اعضای تیم به جای نگاه کردن به روز یا ساعت خاصی که مشکلی رخ داده است، به دوره طولانی‌تری نگاه می‌کنند و یک زمینه تاریخی به دست می‌آورند. هنگامی که یک جدول زمانی تعیین شد، می توان عوامل علت و دخیل را شناسایی کرد.

تجزیه و تحلیل تغییر تغییرات ایجاد شده در افراد، تجهیزات، اطلاعات و موارد دیگر را که ممکن است در تغییر عملکرد نقش داشته باشد را بررسی می کند.

مطالب مرتبط: ۱۲ رویکرد برای حل مسئله برای هر موقعیتی

نمودار علت و معلولی استخوان ماهی

یکی دیگر از تکنیک های رایج ایجاد نمودار استخوان ماهی است که به آن نمودار ایشیکاوا نیز می گویند تا به صورت بصری علت و معلول را ترسیم کند. این یک نمودار علت و معلولی است که به راحتی قابل درک است که به تعیین دلایل خرابی، نقص، تغییرات و عیوب کمک می کند. این نمودار طوفان فکری را با دنبال کردن مسیرهای منشعب شده، شبیه به اسکلت ماهی، برای علل بالقوه تشویق می‌کند و به صورت بصری نشان می‌دهد که چگونه راه‌حل می‌تواند سناریو را تغییر دهد.

مطالب مرتبط: ۲۵ تکنیک طوفان فکری برای الهام گرفتن از تیم

نمودار استخوان ماهی | نمودار ایشیکاوا

تحلیل پارتو

تجزیه و تحلیل پارتو تکنیکی است که می تواند به شما کمک کند بهترین راه حل را برای یک مشکل انتخاب کنید، زمانی که راه حل های بالقوه زیادی برای امتحان وجود دارد اما منابع محدودی برای پیگیری همه آنها وجود دارد. تحلیل پارتو از قانون ۸۰/۲۰ ناشی می‌شود که بیان می‌کند ۸۰ درصد از نتایج یک رویداد حاصل ۲۰ درصد مشارکت‌ها است.

مطالب مرتبط: قانون ۸۰/۲۰ توضیح داده شده و نحوه استفاده از آن (به همراه مثالها)

نحوه بهبود RCA

تجزیه و تحلیل علت ریشه بخش مهمی از موفقیت یک سازمان یا سیستم است. در اینجا روش هایی برای بهبود فرآیند RCA وجود دارد:

بیشتر بخوانید: پرسش و پاسخ: نمودار استخوان ماهی چیست؟ 

مزایای RCA

در اینجا مزایای اضافی انجام RCA وجود دارد:

چالش های RCA

حتی اگر RCA مزایای عمده ای دارد، چالش هایی نیز وجود دارد که باید از آنها آگاه بود، از جمله:


[۱]^ Root cause analysis

خروج از نسخه موبایل