بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

نحوه محاسبه بازده سود سهام: راهنما و مثال

عملکرد سود

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

متخصصان امور مالی در بسیاری از صنایع از معیارها و نسبت های مختلف برای کمک به نظارت بر سلامت مالی شرکت و پیش بینی عملکرد آن استفاده می کنند. بازده سود سهام نسبت رایجی است که به سرمایه گذاران کمک می کند ارزیابی کنند که کدام کسب و کارها به ازای هر هزار تومانی که سرمایه گذاری می کنند سود بیشتری پرداخت می کنند. اگر در یک نقش مالی هستید، یادگیری نحوه محاسبه بازده سود می تواند به شما کمک کند تعیین کنید که آیا یک شرکت ارزش خوبی از سهام خود دریافت می کند یا خیر و برای سرمایه گذاری های آینده خود برنامه ریزی می کند.

در این مقاله از ایوسی، بازده سهام را تعریف می کنیم، نحوه محاسبه آن را توضیح می دهیم، مزایا و معایب آن را فهرست می کنیم و محاسباتی را به عنوان مثال ارائه می دهیم.

بازده سود سهام چیست؟

بازده سود نسبتی است که نشان می دهد یک شرکت سالانه چه مقدار سود نقدی به عنوان درصدی از ارزش فعلی بازار به ازای هر سهم پرداخت می کند. سود تقسیمی نحوه تقسیم سود یک شرکت با سهامدارانش است، معمولاً به صورت نقد، سهام یا دارایی. این بدان معناست که این نسبت اساساً جریان نقدی یک شرکت را  بر حسب اینکه سرمایه گذار به ازای هر هزار تومانی که در ازای سهام سرمایه گذاری کرده است، بازپس می گیرد، تعیین می کند.

مرتبط: نحوه محاسبه بازده سرمایه گذاری (ROI) با فرمول و مثال

نحوه محاسبه سود سهام

اگر می خواهید نحوه محاسبه سود سهام را یاد بگیرید، مراحل زیر را در نظر بگیرید:

۱. سود هر سهم را بیابید

اول، تعیین سود سالانه هر سهم مهم است. ارزش سود سهام به ازای هر سهم به پرداخت سود سالانه یک شرکت اشاره دارد. به طور معمول، یک شرکت سود سهام را به صورت سه ماهه پرداخت می کند، به این معنی که می توانید از پرداخت هر سه ماهه برای یافتن کل سالانه استفاده کنید.

به عنوان مثال، اگر یک شرکت در هر سه ماهه ۰.۳۰ هزار تومان به سرمایه گذار به ازای هر سهم پرداخت کند، می توانید ۰.۳۰ را در چهار ضرب کنید زیرا چهار فصل در سال وجود دارد. این منجر به سود سالانه هر سهم ۱.۲۰ هزار تومان می شود که در محاسبه محاسبه می شود.

اگر سود هر سهم را از سود سهامی که یک شرکت به صورت ماهانه پرداخت می‌کند محاسبه می‌کنید، می‌توانید مبلغ پرداختی را در تعداد پرداخت‌های یک سال ضرب کنید، به این معنی که می‌توانید سود سهام را در ۱۲ ضرب کنید تا سود سالانه به ازای هر سهم دریافت کنید.

۲. ارزش بازار هر سهم را تعیین کنید

ارزش بازار هر سهم، سهم فعلی یا قیمت سهام شرکت است، بنابراین تعیین این رقم اغلب می تواند ساده باشد. می توانید این را به عنوان مخرج در محاسبه بازده وارد کنید. از آنجایی که این عدد در نوسان است، سعی کنید تا حد امکان محاسبه بازده سود سهام را به روز کنید تا از دقیق بودن آن اطمینان حاصل کنید.

۳. بازده سود سهام را محاسبه کنید

هنگامی که مقادیر لازم را به دست آوردید، می توانید آنها را به فرمول سود تقسیمی متصل کنید، که عبارت است از:

سود سهام = سود سالانه هر سهم / ارزش بازار هر سهم

با استفاده از مثال قبلی، اگر شرکت ارزش بازار هر سهم ۶۰ هزار تومان و ارزش سود سالانه هر سهم ۱.۲۰ هزار تومان داشته باشد، در صورت تقسیم ۱.۲ بر ۶۰، می تواند بازده سود سهام خود را بیابد. این باعث بازده سود ۰.۰۲ می شود.

۴. تبدیل به درصد

برای به دست آوردن درصدی برای بازده سود، می توانید نتیجه فرمول خود را در ۱۰۰ ضرب کنید. با استفاده از مثال قبلی، می توانید ۰.۰۲ را در ۱۰۰ ضرب کنید تا بازده سود سهام ۲ درصد بدست آورید. این بدان معناست که یک سرمایه گذار ۲٪ از طریق سود سهام از سهام شرکت به دست می آورد.

مزایا و معایب سود سهام

هنگام تلاش برای متقاعد کردن سهامداران بالقوه برای سرمایه گذاری در یک تجارت، می توانید از محاسبه بازده سود سود ببرید. برای کمک به درک بهتر مفهوم سود سهام، مهم است که در مورد مزایا و معایب آن اطلاعات کسب کنید، که عبارتند از:

مزایای

یک سرمایه‌گذار می‌تواند از بازده سود برای درک اینکه آیا یک کسب‌وکار می‌تواند با استفاده از سود خود به سرمایه‌گذاران خود پرداخت کند یا خیر، استفاده کند. آنها ممکن است بازده را در نظر بگیرند تا مشخص کنند کدام سهام سود سهام می تواند به بهترین وجه اهداف مالی آنها را برآورده کند.

بازده به ویژه برای سرمایه‌گذاری که از سبد سرمایه‌گذاری خود امرار معاش می‌کند بسیار مهم است، زیرا به آنها نشان می‌دهد که آیا سهامی که می‌خواهند بخرند می‌تواند به آنها در ایجاد درآمد کافی کمک کند یا خیر.

سود تقسیمی نیز در حین ارزیابی دارای مزایایی است. زمانی که سرمایه گذاران تفاوت هایی را در سطوح تاریخی و فعلی سود تقسیمی شناسایی می کنند، می تواند به آنها اطلاع دهد که آیا سهام برای ارزش گذاری بدتر یا بهتر معامله می شود. برای برخی از سهامداران بالقوه، تجزیه و تحلیل سود تقسیمی اولین گامی است که قبل از بررسی جریان نقدی شرکت و سایر عملیات انجام می دهند.

معایب

یکی از معایب بزرگ بازده سود این واقعیت است که برخی از سرمایه گذاران از آن به عنوان تنها عامل برای تعیین پتانسیل سهام یک شرکت استفاده می کنند زیرا تمرکز صرف بر این معیار می تواند برای سرمایه گذاران مخاطره آمیز باشد.

برای جلوگیری از نتایج ضعیف سرمایه گذاری، برای سرمایه گذاران مهم است که عوامل بیشتری از عملیات یک کسب و کار را در نظر بگیرند. در اینجا عوامل دیگری وجود دارد که سرمایه گذار می تواند هنگام تصمیم گیری در مورد سهام در نظر بگیرد:

  • چشم انداز رشد: اندازه گیری چشم انداز رشد یک شرکت شامل تجزیه و تحلیل صنعتی است که یک شرکت در آن فعالیت می کند. اغلب، صنایعی که تقاضا دارند فرصت های رشد بهتری را برای شرکت ها فراهم می کنند.

  • مزیت های رقابتی:  هنگام تصمیم گیری برای سرمایه گذاری، مهم است که در نظر بگیرید که یک کسب و کار چقدر از رقبای خود حساب می کند، مانند اینکه آیا محصولات نوآورانه یا راه حل هایی برای بهبود جایگاه خود در بازار ارائه می دهد یا خیر.

  • ثبات سود تقسیمی: برای اندازه گیری ثبات سود سهام یک شرکت، محاسبه نسبت پرداخت را در نظر بگیرید، که درصد سودی است که یک تجارت به عنوان سود سهام پرداخت می کند.

  • قدرت مالی: برای ارزیابی قدرت مالی یک شرکت، می‌توانید تعیین کنید که آیا پول و سرمایه در گردش خالص کافی برای تامین تمام مخارج خود در صورت وقوع تغییر غیرمنتظره دارد یا خیر.

  • رشد سود سهام: رشد  سود سهام نشان می دهد که آیا یک کسب و کار موفقیت قبلی در افزایش درآمد و پاداش دادن به سرمایه گذاران داشته است یا خیر. به عنوان مثال، اگر یک کسب و کار در پنج سال گذشته سود سهام خود را افزایش داده باشد، ممکن است در آینده نیز به این کار ادامه دهد.

نمونه هایی از محاسبه بازده سهام

در اینجا چند مثال وجود دارد که باید هنگام انجام محاسبات خود برای بازده سود در نظر بگیرید:

مثال ۱

ABC با قیمت ۵۰ هزار تومان معامله می شود. در طول سال، شرکت ۰.۵۰ هزار تومان به ازای هر سهم در هر سه ماهه سود سهام پرداخت کرد. برای یافتن کل سود سهام پرداختی شرکت برای سال، تیم مالی آن ۰.۵۰ هزار تومان + ۰.۵۰ هزار تومان + ۰.۵۰ هزار تومان + ۰.۵۰ هزار تومان اضافه می کند که ۲ هزار تومان است. سپس، با استفاده از این فرمول، کل آن را بر ارزش بازار هر سهم ۵۰ هزار تومانی تقسیم می کند:

سود سهام = سود سالانه هر سهم / ارزش بازار هر سهم

سود سهام = ۲ هزار تومان / ۵۰ هزار تومان

بازده سود سهام = ۰.۰۴

این به ABC بازدهی سود ۰.۰۴ یا ۴٪ می دهد که به این معنی است که سرمایه گذاران می توانند ۴٪ از طریق سود سهام از سهام شرکت درآمد کسب کنند.

مثال ۲

XYZ با قیمت ۱۵۰ هزار تومان معامله می کند و هر سه ماهه ۹ هزار تومان به ازای هر سهم به عنوان سود سهام پرداخت می کند. کل پرداخت سود سهام شرکت در یک سال ۳۶ هزار تومان است. شرکت برای تعیین بازده سود سهام خود از این معادله استفاده می کند:

سود سهام = سود سالانه هر سهم / ارزش بازار هر سهم

بازده سود سهام = ۳۶ هزار تومان / ۱۵۰ هزار تومان

بازده سود سهام = ۰.۲۴

این نتیجه به این معنی است که XYZ بازدهی سود سهام ۰.۲۴ یا ۲۴٪ دارد، به این معنی که سرمایه گذاران آن ۲۴٪ از طریق سود سهام از سهام شرکت به دست می آورند.

این مقاله فقط برای اهداف اطلاعاتی است و به منزله مشاوره مالی نیست. برای هر مشکلی که ممکن است با آن مواجه شوید، با یک متخصص مالی دارای مجوز مشورت کنید.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

2 پاسخ

    1. سلام

      نرخ سود سهام ترکیبیه از دو متغیر: نرخ سود پایه (که معمولاً نرخ بهره بانکیه) و راندمان سهام (بازده سهام). این نرخ نشون دهنده سود سهام که سرمایه‌گذار به دلیل سرمایه‌گذاری در بازار سهام دریافت می‌کنه.

      و بازده سود سهام نشون ‌دهنده سود و زیان حاصل از سهامه که به طور معمول بر اساس قیمت خرید و فروش سهام محاسبه می‌شه. به عبارت دیگه، بازده سهام نشون دهنده تغییر قیمت سهامه.

      بنابراین، تفاوت اصلی بین نرخ سود سهام و بازده سود سهام اینه که نرخ سود سهام شامل هم نرخ بهره پایه و هم بازده سهامه، در حالی که بازده سهام فقط به تغییر قیمت سهام اشاره داره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *