بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

مطالعه امکان سنجی چیست؟ تعریف، مزایا و انواع

مطالعه امکان سنجی چیست

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

داشتن یک برنامه ساختاریافته قبل از ادامه پروژه جدید در محل کار، اولین قدم برای تصمیم گیری در مورد اینکه آیا آن پروژه برای شما و کسب و کار شما انتخاب مناسبی است یا خیر. یک مطالعه امکان سنجی می تواند به شما کمک کند قبل از انتخاب یک برنامه اقدام، روی جنبه های مختلف پیشنهاد تمرکز کنید.

یک مطالعه امکان سنجی ممکن است به تعیین بسیاری از عوامل، مانند مقرون به صرفه بودن و اینکه آیا طرح پیشنهادی برای شرکت شما در آینده مفید خواهد بود، کمک کند. در این مقاله از ایوسی، به بررسی امکان سنجی، عناصر درگیر، مزایای انجام یک مطالعه امکان سنجی و انواع مختلف مطالعات می پردازیم.

موارد کلیدی

  • مطالعه امکان سنجی ابزار ارزیابی است که به تعیین اینکه آیا یک محصول، خدمات یا کسب و کار پیشنهادی موفق خواهد بود کمک می کند.

  • این مطالعه عوامل بسیاری از جمله فنی، اقتصادی و حقوقی را برای ارزیابی پیشنهاد در نظر می گیرد.

  • انواع مختلفی از مطالعات امکان سنجی بر اساس پروژه وجود دارد.

  • این مطالعه اطلاعات مفیدی را برای مراحل بعدی پس از مطالعه ارائه می دهد.

مطالعات امکان سنجی چیست؟

یک مطالعه امکان سنجی ارزیابی است که احتمال موفقیت یک پروژه پیشنهادی، مانند یک خط محصول جدید یا سیستم فنی را تعیین می کند. این مطالعه عوامل مرتبط پروژه، مانند ملاحظات فنی، اقتصادی و قانونی را تجزیه و تحلیل می کند تا ارزیابی کند که آیا پروژه ارزش سرمایه گذاری دارد یا خیر. این مطالعه همچنین می‌تواند مسائل و مشکلات بالقوه‌ای را که می‌تواند از پیگیری پروژه ایجاد شود، شناسایی کند.

مطالعات امکان سنجی همچنین به شرکت ها در توسعه کسب و کار جدید کمک می کند ، از جمله تعیین نحوه عملکرد، موانع احتمالی، رقابت، تجزیه و تحلیل بازار و میزان و منبع تامین مالی مورد نیاز برای رشد کسب و کار. آنها می توانند به توسعه استراتژی های بازاریابی کمک کنند تا سرمایه گذاران و بانک ها را متقاعد کنند که سرمایه گذاری در یک پروژه یا تجارت خاص یک انتخاب عاقلانه است.

هنگامی که مطالعه امکان سنجی کامل شد، ذینفعان باید بتوانند تمام جنبه های پروژه را به طور کامل درک کنند و سپس می توانند تعیین کنند که آیا می خواهند پروژه را پیش ببرند یا خیر. به عنوان مثال، یک تولید کننده ممکن است یک مطالعه امکان سنجی را بررسی کند تا تصمیم بگیرد که آیا توسعه کارخانه با افزایش درآمد نتیجه می دهد یا خیر.

مطالب مرتبط: نحوه انجام تجزیه و تحلیل ریسک 

چه کسی مطالعه امکان سنجی را انجام می دهد؟

مدیریت یا مدیران یک شرکت ممکن است یک مطالعه امکان سنجی انجام دهند یا این فرآیند را به مدیران ارشد محول کنند اگر دانش عمیق یا زمان لازم برای تکمیل مطالعه خود را نداشته باشند.

اهمیت مطالعات امکان سنجی

مطالعات امکان سنجی در هنگام فکر کردن به انجام یک پروژه جدید بسیار مهم است. موافقت با یک طرح تجاری پیشنهادی یک سرمایه گذاری برای هر شرکتی است، بنابراین بررسی همه عواملی که در یک پروژه از قبل از برنامه ریزی تا تکمیل آن نقش دارند، مفید است.

در زیر چند دلیل مهم بودن مطالعات امکان سنجی آورده شده است:

  • دلایل معتبری را برای پیشبرد یا وتوی یک ایده پروژه شناسایی می کند

  • تمرکز تیم پروژه را بهبود می بخشد

  • اطلاعات مفیدی را برای مراحل بعدی پس از مطالعه ارائه می دهد

  • جایگزین های بالقوه کسب و کار را محدود می کند

  • منابع و فناوری فعلی و مورد نیاز را ارزیابی می کند

  • با ارزیابی همه متغیرها، میزان موفقیت یا شکست پروژه را افزایش می دهد

  • بازگشت سرمایه را برآورد می کند

مطالب مرتبط: طرح کسب و کار چیست؟ 

انواع مطالعات امکان سنجی

مطالعات امکان سنجی متعددی وجود دارد که مشاور می تواند قبل از تصمیم گیری یک شرکت در مورد یک پروژه انجام دهد، و چندین نوع مطالعه ممکن است برای پوشش تمام جنبه های پروژه از شروع، پیشرفت، تکمیل و تحویل ترکیب شوند. تعدادی از آنها عبارتند از:

۱. امکان سنجی فنی

امکان سنجی فنی شامل بررسی دسترسی به منابع فنی و برنامه های کاربردی در سازمان است. اگر منابع از قبل وجود داشته باشد، باید تعیین کنید که آیا تیم فنی می تواند فناوری را در سیستم های کاری جدید برای پروژه سفارشی کند یا خیر. نه تنها به منابع فنی صحیح نیاز دارید، بلکه تجهیزات نیز باید ارزیابی شوند تا از داشتن سخت افزار و نرم افزار مناسب برای طرح پیشنهادی اطمینان حاصل شود.

۲. امکان سنجی اقتصادی

امکان سنجی اقتصادی به شرکت اجازه می دهد تا تحلیل های هزینه و منافع را تعیین کند، که به تصمیم گیرندگان کمک می کند لیستی از مزایای اقتصادی بالقوه را برای سازمان ارائه دهد. آنها باید کل هزینه، از جمله هزینه های تصادفی را بدانند تا در طول پروژه، بتوانند هر گونه چالش پولی پیش بینی نشده بالقوه را پیش بینی کنند.

۳. امکان سنجی عملیاتی

امکان سنجی عملیاتی ارزیابی می کند که چگونه یک طرح پیشنهادی با محیط تجاری موجود مطابقت دارد و در صورت توسعه، آیا خریداران فعلی از آن استفاده خواهند کرد یا خیر. برخی از متغیرهایی که بر نتیجه این تحلیل تأثیر می‌گذارند عبارتند از اینکه آیا پشتیبانی مدیریت، احساس خریداران نسبت به سیستم فعلی موجود و اینکه آیا سیستم پیشنهادی به نفع سازمان خواهد بود یا خیر.

۴. امکان سنجی قانونی

قبل از شروع یک پروژه، امکان سنجی قانونی بررسی می شود تا اطمینان حاصل شود که تمام بخش های پروژه پیشنهادی به قوانین و الزامات قانونی در آن منطقه جغرافیایی خاص پایبند هستند. قوانین منطقه‌بندی، قوانین رسانه‌های اجتماعی و بسیاری موارد دیگر نیاز به بررسی دارند، زیرا قانون باید اجازه دهد تا یک سازمان همه جنبه‌های پروژه را برای شروع کسب رضایت کند.

۵. امکان سنجی را برنامه ریزی کنید

مطالعه امکان سنجی نهایی، اما بسیار مهم، بررسی زمان بندی است. تخمین می زند که یک تیم برای تکمیل پروژه چقدر زمان نیاز دارد. همه گروه‌های سرمایه‌گذاری‌شده باید تشخیص دهند و توافق کنند که پروژه باید در یک بازه زمانی توافق‌شده برای موفقیت طرح پیشنهادی به پایان برسد.

مطالب مرتبط: چگونه یک مطالعه امکان سنجی بنویسیم

۶ عنصر یک مطالعه امکان سنجی

اگر در حال برنامه ریزی برای انجام یک مطالعه امکان سنجی هستید، ممکن است عناصر زیر را در نظر بگیرید:

۱. محدوده پروژه

ایجاد محدوده پروژه بخشی از فرآیند برنامه ریزی است و تمام جنبه های طرح پیشنهادی را مشخص می کند. باید به تمام بخش‌هایی از کسب‌وکار که ممکن است در زمان اجرای طرح تحت‌تاثیر قرار گیرد، رسیدگی کند. علاوه بر این، پرداختن به نتیجه بالقوه پروژه در محدوده محصول بسیار مهم است. این شامل تمام کارهایی است که برای تحویل پروژه باید تکمیل شود، مانند اهداف پروژه، وظایف، هزینه ها، محصولات قابل تحویل و ضرب الاجل.

مرتبط: راهنمای مدیریت محدوده پروژه 

۲. تجزیه و تحلیل فعلی

هدف از تجزیه و تحلیل فعلی، تعریف و درک روش های فعلی مورد استفاده در سازمان است. با این تحلیل می توانید مزایا و معایب محصول یا سیستم فعلی را شناسایی کنید. این اطلاعات برای تعیین اینکه آیا امکان استفاده از اجزای خاصی از محصول فعلی در هنگام ایجاد محصول احتمالی وجود دارد یا به طور بالقوه صرفه جویی در هزینه هنگام تولید محصول یا سیستم جدید، استفاده می شود.

۳. الزامات

الزامات پروژه بالقوه به هدف کلی پروژه بستگی دارد. دو جزء برای شناسایی، الزامات فنی و سرمایه سرمایه گذاری است. سرمایه گذاران باید اطلاعاتی در مورد تعهدات فناوری و همچنین میزان سرمایه گذاری کلی داشته باشند تا بتوانند رویکرد مناسب برای دستیابی به الزامات را شناسایی کنند.

۴. رویکرد

پس از تجزیه و تحلیل الزامات، یک مشاور معمولاً یک اقدام را برای برآوردن الزاماتی که در مرحله قبل ایجاد شده بود توصیه می کند. گاهی اوقات، استفاده از سیستم های موجود در حال حاضر مفیدتر از انتخاب یک سیستم کاملاً جدید است که می تواند هزینه بیشتری داشته باشد. مشاور سپس همه گزینه ها را می سنجد و سودمندترین راه حل را قبل از اقدام به سازمان توصیه می کند.

۵. ارزشیابی

پس از انتخاب یک رویکرد، مشاور معمولاً مقرون به صرفه بودن رویکرد انتخاب شده را ارزیابی می کند. یک مشاور ممکن است کل هزینه پیش بینی شده را تحلیل و تخمین بزند و همچنین روش های جایگزین را تخمین بزند. در نهایت، یک ارزیابی و خلاصه هزینه تهیه می شود که شامل مواردی مانند تجزیه و تحلیل هزینه و سود و همچنین بازگشت سرمایه (ROI) می شود.

۶. مرور کنید

یک مشاور تمام عناصر فوق را در یک مطالعه امکان سنجی جمع آوری می کند و یک بررسی رسمی انجام می دهد. بررسی دقت مطالعه کلی را نشان می دهد و به تصمیم گیری پروژه کمک می کند. در این مرحله از مطالعه، پروژه تایید، بازنگری یا رد می شود. در صورت تایید، همه طرف ها سندی را امضا می کنند که موافقت خود را با پروژه اعلام می کند.

مطالب مرتبط: نحوه انجام یک مطالعه امکان سنجی در ۵ مرحله 

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *