نماد سایت ایوسی

توضیح مفهوم رهبری: پرورش رهبری مؤثر

کار گروهی - رهبری تحول آفرین

کار گروهی - رهبری تحول آفرین

رهبری یکی از مهمترین عناصر یک محیط کاری موفق و سازنده است. رویکردهای متفاوتی برای رهبری و ایده‌هایی در مورد اینکه چه نوع رهبری در موقعیت‌های مختلف بیشترین تأثیر را دارد، وجود دارد.

در حالی که مفهوم اساسی رهبری شامل راهنمایی دیگران برای دستیابی به یک هدف مشترک است، ایده رهبری با در نظر گرفتن روش‌های منحصربه‌فردی که مردم در مورد رهبری فکر می‌کنند و آن را در حرفه‌شان به کار می‌گیرند، می‌تواند بسیار پیچیده باشد.
داشتن درک درستی از اصول رهبری می تواند به شما کمک کند سبک رهبری را انتخاب کنید که برای شما مناسب باشد و از مفاهیم کلیدی برای تأثیرگذاری بر دیگران و رهبری مؤثرتر استفاده کنید.

در این مقاله از ایوسی، مفهوم رهبری در محیط کار را مورد بحث قرار می دهیم، به جنبه هایی که به رهبری موفق کمک می کند و عناصر سبک های مختلف رهبری می پردازیم.

مفهوم رهبری چیست؟

رهبری مهارتی است که شامل هدایت دیگران برای دستیابی به اهداف استفاده می شود و افراد در یک تیم را تشویق می کند تا به عنوان یک گروه متحد در تلاش های خود عمل کنند. ایده رهبری این است که داشتن یک نفر که فعالیت‌های همه افراد دیگر را در یک گروه هماهنگ می‌کند، آن گروه را قادر می‌سازد تا موفق‌تر و توانمندتر شوند.

البته همه فرآیندهای رهبری به یک اندازه تأثیرگذار نیستند، بنابراین برخی از مفاهیم رهبری می توانند نتایج بهتری نسبت به سایرین ایجاد کنند. رهبری خوب نه تنها مستلزم داشتن یک رهبر تعیین شده است، بلکه اطمینان از اینکه رهبر می تواند با نیازهای تیم خود تطبیق داده شود و شکل صحیح انگیزه را برای هر موقعیتی فراهم کند. درست همانطور که رهبران خوب می توانند یک تیم را برای پیشی گرفتن از اهداف موفقیت جمع کنند، رهبران ضعیف نیز می توانند یک گروه از قبل موفق را از مسیر خارج کنند و باعث ایجاد اختلاف در سازمان شوند.

مطالب مرتبط: راهنمای تئوری های رفتاری رهبری (با ۱۰ نوع)

عواملی که می تواند بر رهبری تأثیر بگذارد

یکی از مهمترین مفاهیم رهبری این است که برای اثربخشی باید با محیط خود سازگار شود. نیازهای همه افراد گروه، انواع اهدافی که می خواهند به آنها برسند و منابعی که در اختیار دارند، همگی می توانند بر نوع ایده آل رهبری برای سناریوی آنها تأثیر بگذارند. هنگام تعیین اینکه چگونه ابزارها و ویژگی‌های رهبری متفاوت بر یک موقعیت تأثیر می‌گذارند، چهار عامل اصلی باید در نظر گرفته شود.

رهبر

فردی که گروه را رهبری می کند تأثیر مستقیمی بر نتیجه رهبری در یک تیم دارد. زمانی که فردی به عنوان رهبر منصوب می شود، توانایی او در ارتباط با یک گروه، ارائه جهت و تصمیم گیری می تواند بر اثربخشی تلاش های رهبری او تأثیر بگذارد. برخی از گروه‌ها رهبر انتصابی ندارند و به فردی تکیه می‌کنند که با پیشقدم شدن برای هدایت همتایان خود، برای ادعای این نقش تلاش می‌کند. ارزش ها، شخصیت ها و روش های رهبر برای دستیابی به اهداف همگی می توانند بر رهبری کلی در آن گروه تأثیر بگذارند.

پیروان

درست مانند ویژگی های منحصر به فرد یک رهبر گروه می تواند نتیجه رهبری تیم را تعیین کند، ویژگی های هر یک از اعضای تیم نیز می تواند تعیین کننده باشد. پیروان فردی نه تنها در رهبری تیم نقش دارند، بلکه نحوه تعامل آنها با یکدیگر نیز می‌تواند بر انواع تکنیک‌ها و مفاهیم رهبری تأثیر بگذارد. هر فرد ممکن است به تکنیک‌های رهبری متفاوت پاسخ دهد، بنابراین برای رهبر و پیروان مهم است که یکدیگر را بشناسند تا بهترین مسیر عمل برای رهبری قوی را تعیین کنند.

موقعیت

محیط، جدول زمانی و اهداف مرتبط با یک تیم نیز بر رهبری تأثیر می گذارد. تلاش برای نشان دادن رهبری در یک موقعیت بسیار فوری با نشان دادن رهبری در یک محیط آرام با فضای زیادی برای اصلاح اشتباهات متفاوت است. در اینجا برخی از عوامل موقعیتی که می توانند بر رهبری تأثیر بگذارند آورده شده است:

کانال های ارتباطی

نحوه ارتباط رهبر با پیروان و نحوه ارتباط پیروان با یکدیگر بخش مهم دیگری از رهبری است. هر تیم قراردادهای خاص خود را برای برقراری ارتباط دارد، از جمله نشانه های غیر کلامی، حضور در یک به یک و جلسات گروهی. ارتباطات شامل الگوبرداری از رفتار موفق، پاداش دادن به برتری، پیگیری پیشرفت و تشویق همکاری بین تیمی است.

اصول رهبری

چندین اصل رهبری موفق بدون توجه به عوامل مختلف در بازی اعمال می شود. اصول رهبری رفتارهای اساسی هستند که افراد در نقش رهبری باید از آنها پیروی کنند تا بیشترین بهره را از تیم خود ببرند. این بهترین شیوه ها بخش مهمی از برقراری رابطه موفق بین رهبران و پیروان است و به رهبر اجازه می دهد محیط خود را توسعه دهد:

بیشتر بخوانید: ارزش های اصلی یک رهبر بزرگ

مدل های رایج رهبری

بسیاری از مدل های رهبری در مورد بهترین راه برای رهبری دیگران نظریه پردازی می کنند. هر مدل رهبری ایده های خاص خود را در مورد اینکه چه چیزی یک رهبر را در موقعیت های مختلف مؤثرتر می کند، دارد. مدل های رهبری می تواند برای نوع خاصی از محل کار، صنعت یا هدف تیمی خاص باشد. در اینجا برخی از متداول‌ترین دسته‌بندی‌های مدل‌های رهبری که افراد برای هدایت تصمیمات رهبری خود استفاده می‌کنند آورده شده است:

اقتدارگرا

مدل رهبری اقتدارگرا شامل کنترل و قدرت مطلق رهبر بر تیم خود است. رهبران مستبد یا خودکامه از آموزش مستقیم و نظارت مستمر برای کمک به تیم خود در دستیابی به اهداف استفاده می کنند. رهبری اقتدارگرا بر این ایده استوار است که یک فرد واجد شرایط می تواند وظایف خاصی را برای دستیابی به یک هدف به روشی کاملاً سازگار محول کند. بیشتر گروه‌هایی که رهبران اقتدارگرا دارند فرصت‌های محدودی برای بازخورد از طرفداران دارند.

سازمان‌ها و تیم‌هایی که از مدل رهبری اقتدارگرا استفاده می‌کنند، اغلب باید نتایج مشخص و دقیقی داشته باشند. داشتن یک فرد مجرد که همه قضاوت ها را از نظر تئوری انجام می دهد، امکان سازگاری کامل، زنجیره ای واضح از فرمان و توانایی اجرای سریع و موثر تغییرات را فراهم می کند.

رهبری اقتدارگرا به دلیل ماهیت یک جانبه اش دارای اشکالاتی است. هنگامی که پیروان فرصتی برای ارائه ایده های خود ندارند، حمایت از روحیه تیم می تواند چالش برانگیز باشد و رهبران ممکن است بینش افرادی را که هر یک از کارها را انجام می دهند از دست بدهند.

Laissez-faire

مدل رهبری آزاد بر این ایده استوار است که تفویض وظایف به افراد و اجازه دادن به آنها برای استفاده از روش های خود بهترین راه برای دستیابی به اهداف است. رهبری Laissez-faire در نقطه مقابل طیف رهبری مقتدر قرار دارد. رهبران Laissez-faire دست به کار هستند و عمدتاً برای تأیید کیفیت تک تک قطعات کار می کنند، سپس آنها را به یک پروژه منسجم تبدیل می کنند. رهبران Laissez-faire در قبال اقدامات هر یک از اعضای تیم بدون اینکه مستقیماً در کار آنها دخالت داشته باشند، پاسخگو هستند.

رهبری Laissez-faire در شرایطی ایده آل است که کارکنان بسیار ماهر، با انگیزه و وقف کار خود هستند. هر دنبال کننده استقلال خود را در محل کار دارد و از تجربیات خود برای اتخاذ بهترین تصمیمات برای وظایف خود استفاده می کند. بسیاری از رهبران از سبک لسه‌فر برای تیم‌هایی با نقش‌های مشخص و تعامل محدود بین هر یک از اعضای تیم استفاده می‌کنند.

اگر تک تک کارکنان انگیزه داخلی نداشته باشند یا فاقد مهارت لازم برای انجام کار خود به تنهایی باشند، رهبری آزادانه می تواند منجر به نادیده گرفتن یا اشتباهات جدی شود. برخی از گروه ها به دلیل عدم تعامل گروهی و حمایت مدیریت، تحت سبک لسه فر از هم گسسته و ناهماهنگ می شوند.

مرتبط: “Laissez Faire” در مقابل مدیریت خرد

دموکراتیک

رهبری دموکراتیک که به عنوان «رهبری مشارکتی» نیز شناخته می‌شود، زمانی اتفاق می‌افتد که رهبر هنگام تعیین گردش کار و تصمیم‌گیری، به دنبال نظرات تیم خود باشد. یکی از ویژگی‌های کلیدی مدل رهبری دموکراتیک، یک خط ارتباطی کاملاً باز است که در آن پیروان احساس راحتی می‌کنند تا در مورد تجربیات خود صحبت کنند و ایده‌هایی را در مورد چگونگی انجام بهترین کار خود به اشتراک بگذارند. رهبری دموکراتیک مستلزم بحث صادقانه و مشارکت برابر همه است. رهبر گروه هنوز اقتدار نهایی را دارد و می تواند بازخورد و راهنمایی برای کمک به افراد پیرو برتر ارائه دهد.

مدل رهبری دموکراتیک برای تیم هایی از افراد واجد شرایط که با ترکیبی از آزادی و مربیگری پیشرفت می کنند ایده آل است. محل های کاری که از رهبری دموکراتیک استفاده می کنند اغلب بر بهره وری، خلاقیت و رشد تاکید دارند.

رهبری دموکراتیک می تواند جنبه های منفی داشته باشد، مانند ارتباطات کندتر که منجر به تاخیر در جریان کار می شود. از آنجایی که افراد متعددی در مورد اکثر تصمیمات بحث می کنند، این می تواند باعث اختلاف یا تنش شود زمانی که رهبر ایده شخصی را بر ایده دیگری انتخاب می کند.

کلیدهای رهبری موثر

رهبران باید تلاش کنند تا این ویژگی های کلیدی را در تیم، محیط کار و خودشان ایجاد کنند تا بیشترین تأثیر و نتیجه مطلوب را ایجاد کنند:

مرتبط: ویژگی های رهبری: ۱۰ ویژگی برتر رهبران موثر

ویژگی های رهبران قوی

همه رهبران ویژگی های یکسانی ندارند، اما برخی از ویژگی ها نشان دهنده پتانسیل قوی رهبری است. رهبران موفق به عمد این جنبه های شخصیت خود را پرورش می دهند و آنها را در موقعیت های حرفه ای به کار می برند:

بیشتر بخوانید: ۲۳ ویژگی رهبری برای اینکه یک رهبر موفق باشید

مثبت

داشتن نگرش مثبت برای ایجاد انگیزه در یک تیم و متقاعد کردن آن‌ها برای انجام بهترین کار در موقعیت‌های چالش‌برانگیز ضروری است. رهبران از نگرش مثبت به عنوان ابزاری برای تشویق دیگران و حفظ انگیزه شخصی در طول پروژه ها استفاده می کنند.

همدل و دلسوز

رهبران خوب برای درک دیدگاه اعضای تیم خود از همدلی استفاده می کنند. آنها باید نسبت به چالش هایی که اعضای تیم خود تجربه می کنند دلسوز باشند و برای بهبود شرایط خود یا کمک به آنها برای غلبه بر مشکلات تلاش کنند.

مستقیم و صادقانه

رهبران قوی، افرادی اصیل و واقعی هستند که با تیم خود در مورد اقدامات لازم صادق و پیشرو هستند. آنها برای بهبود شفافیت و نشان دادن احترام بین فردی مستقیماً با پیروان خود ارتباط برقرار می کنند.

راهبردی

رهبران استراتژیک و تحلیلی که تأثیر تصمیمات خود را در نظر می گیرند، می توانند تیم خود را در عین تعادل بین نقش های متعدد هدایت کنند. افرادی که استراتژیک فکر می کنند می توانند سیستم های منطقی برای انجام کار بسازند و به تعیین چگونگی تعیین نقش کمک کنند.

سر سخت

افرادی که پیگیر و سرسخت هستند، این پتانسیل را دارند که رهبرانی تاثیرگذار باشند، زیرا به طور مداوم به دنبال موفقیت هستند. آنها خود را وقف کار خود می کنند و خلاقانه فکر می کنند تا مشکل را حل کنند و از اشتباهات خود درس بگیرند.

خروج از نسخه موبایل