بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

دارایی های جاری چیست؟ تعریف و مثال

دارایی های جاری تبدیل به پول نقد

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

دارایی های جاری جزء مهم ترازنامه کلی یک شرکت است. آنها همچنین ممکن است بخشی از چیزی باشند که سلامت مالی کلی شرکت را تعیین می کند. دارایی های جاری می تواند شامل وجه نقد، موجودی و هر حساب دریافتنی در اختیار کسب و کار باشد. در این مقاله از ایوسی، توضیح می‌دهیم که دارایی جاری چیست، انواع آن‌ها، نحوه محاسبه آن‌ها و مثالی از آنچه دارایی‌های جاری در یک کسب‌وکار را نشان می‌دهند، ارائه می‌کنیم.

دارایی های جاری چیست؟

دارایی‌های جاری نشان‌دهنده وجه نقد و سایر دارایی‌های یک کسب‌وکار است که ممکن است ظرف یک سال از تاریخی که در ترازنامه ظاهر می‌شود به وجه نقد تبدیل شود. اگر چرخه عملیاتی کسب و کار بیش از یک سال باشد، هر دارایی که ممکن است در آن چرخه عملیاتی به پول نقد تبدیل شود، ممکن است دارایی جاری در نظر گرفته شود.

همچنین، دارایی‌های جاری معمولاً به‌عنوان اولین اقلام در ترازنامه یک کسب‌وکار، به ترتیب نقدینگی آن‌ها، ارائه می‌شوند . دارایی های جاری یک شرکت نیز می تواند بخش کلیدی سرمایه در گردش و نسبت جاری باشد. دارایی‌های جاری با دارایی‌های بلندمدت متفاوت است، که دارایی‌های شرکت را مشخص می‌کند که ممکن است ظرف یک سال پس از ترازنامه به وجه نقد تبدیل نشود. دارایی های بلندمدت ممکن است شامل اموال و ساختمان ها، تجهیزات یا حق چاپ باشد.

اجزای کلیدی دارایی های جاری

به طور کلی، دارایی های جاری یک کسب و کار ممکن است شامل وجه نقد، سرمایه گذاری های کوتاه مدت، حساب های دریافتنی جاری یا حقوق صاحبان سهام باشد. چندین جزء دارایی های جاری را تشکیل می دهند:

پول نقد و معادل

وجه نقد و معادل های نقدی تعهدات کوتاه مدتی هستند که به راحتی به مبالغ نقد شناخته شده تبدیل می شوند. مثالها عبارتند از:

  • پول نقد

  • بررسی مانده حساب ها

  • برخی از اسناد خزانه داری آمریکا

  • رسیدهای واریز نشده

  • حواله

سرمایه گذاری موقت یا کوتاه مدت

سرمایه گذاری های موقت و کوتاه مدت که به عنوان «اوراق بهادار قابل بازار» نیز شناخته می شوند، دارایی های جاری هستند که انتظار می رود ظرف یک سال تسویه شوند. مثالها عبارتند از:

  • گواهی سپرده

  • حساب های بازار پول

  • حساب های پس انداز با بازده بالا

  • صندوق سرمایه گذاری مشترک

  • سهام و اوراق قرضه

حساب های دریافتنی جاری

دارایی های دریافتنی حساب های جاری نشان دهنده پول بدهکاری به یک شرکت برای کالاها یا خدمات تحویل شده است. این حساب‌ها که به عنوان «حساب‌های اعتباری» نیز شناخته می‌شوند، معادل‌های نقدی هستند که مشتریان هنوز برای آن پولی پرداخت نکرده‌اند. مثالها عبارتند از:

  • خدمات اشتراک

  • برداشت های مکرر برای تحویل محصول

  • هزینه های دوسالانه

موجودی و لوازم

موجودی شامل مواد اولیه، قطعات محصول، لوازم و محصولات نهایی یا خدمات است. در حالی که موجودی می تواند یک دارایی جاری حیاتی باشد، نقدینگی آن ممکن است به محصول و صنعت بستگی داشته باشد. برای مثال، کسب‌وکاری که تجهیزات سنگین می‌فروشد، ممکن است تضمین کمی برای فروش هر دستگاه در یک سال در مقایسه با شرکت‌های تولید لباس شنا با احتمال بالا برای فروش لباس‌های شنا با کیفیت بالا در طول تابستان داشته باشد.

هزینه های پیش پرداخت

هزینه های پیش پرداخت نشان دهنده پیش پرداخت های یک شرکت برای محصولات یا خدماتی است که در آینده دریافت می شود. مثالها عبارتند از:

  • اجاره پیش پرداخت

  • پرداخت های بیمه

نحوه محاسبه دارایی های جاری

محاسبه دارایی های جاری شما می تواند نسبتاً ساده باشد و در چند مرحله کلیدی به دست آید:

۱. تمام پول نقد و معادل های نقدی را جمع کنید

اولین گام در محاسبه کل دارایی‌های جاری شما این است که تمام پول نقد و ارز موجود در حساب‌های جاری را جمع کنید. به عنوان مثال، اگر یک شرکت ۳۵۰۰۰ هزار تومان پول نقد و ۱۱۲۵۰۰ هزار تومان در حساب های جاری داشته باشد، کل مبلغ آن به صورت نقد و معادل های نقدی معادل ۱۴۷۵۰۰ هزار تومان است.

۲. همه سرمایه گذاری های کوتاه مدت را ترکیب کنید

در مرحله بعد، کل سرمایه گذاری های موقت و کوتاه مدت را بیابید. به عنوان مثال، اگر شرکت شما ۵۰۰۰۰ هزار تومان سهام داشته باشد، این مبلغ کل سرمایه گذاری های کوتاه مدت است.

۳. مجموع حساب های دریافتنی جاری را بیابید

پس از ترکیب وجوه نقد و سرمایه گذاری های کوتاه مدت، کل حساب های دریافتنی جاری را محاسبه کنید. مبالغی را که مشتریان به کسب و کار بدهی دارند، اضافه کنید. به عنوان مثال، اگر یک برند مجله ۶۷۰۰۰ هزار تومان حق اشتراک محاسبه کند و حق عضویت دوسالانه ۹۳۲۰۰ هزار تومان به آنها بدهکار باشد، کل حساب های دریافتنی شرکت مجله ۱۶۰۲۰۰ هزار تومان خواهد بود.

۴. تمام موجودی، لوازم و هزینه های پیش پرداخت را جمع آوری کنید

آخرین مرحله قبل از محاسبه کل دارایی‌های جاری، جمع کردن تمام دارایی‌های مشهود مانند موجودی، منابع و هرگونه هزینه‌های پیش‌پرداخت شده شرکت است. به عنوان مثال، یک ارائه دهنده خدمات محتوای آنلاین ممکن است موجودی ملموس نداشته باشد، بنابراین شرکت منابعی مانند حق چاپ یا دامنه وب سایت و هزینه های پیش پرداخت مانند میزبانی و اشتراک دامنه را محاسبه می کند.

نسبت های مالی که از دارایی های جاری استفاده می کنند

عملیات تجاری اغلب شامل جنبه های مختلف، روش های حسابداری و چرخه های پرداخت مختلف است. به همین دلیل، گاهی اوقات ممکن است طبقه بندی مناسب دارایی هایی که می توانند در یک دوره معین جاری در نظر گرفته شوند، دشوار باشد. نسبت‌های مالی زیر را می‌توان برای اندازه‌گیری نقدینگی یک کسب‌وکار استفاده کرد و هر نسبت می‌تواند از تعداد متفاوتی از عناصر دارایی جاری برای اندازه‌گیری در برابر بدهی‌های جاری کسب‌وکار استفاده کند.

  • نسبت جاری، توانایی شرکت در پرداخت تعهدات کوتاه مدت را با در نظر گرفتن دارایی های جاری نسبت به بدهی های جاری شرکت اندازه گیری می کند. برای یافتن نسبت جاری، دارایی های جاری را بر بدهی های جاری تقسیم کنید.

  • نسبت سریع، احتمال انجام تعهدات کوتاه مدت یک شرکت با پول نقد، معادل های نقدی، حساب های دریافتنی و هر گونه اوراق بهادار قابل فروش را اندازه گیری می کند. برای محاسبه نسبت سریع، تمام دارایی های جاری و بلندمدت را جمع کرده و بر کل بدهی ها تقسیم کنید.

  • نسبت وجه نقد، توانایی شرکت برای بازپرداخت تمام بدهی های کوتاه مدت خود را معمولاً در یک دوره فوری اندازه گیری می کند. برای یافتن نسبت نقدی، فقط وجه نقد و معادل های نقدی را جمع کنید، سپس بر بدهی های جاری تقسیم کنید.

این نسبت‌های مالی ممکن است برای ارزیابی توانایی یک کسب‌وکار در انجام تعهدات معوق، بدهی‌ها و توانایی آن برای پوشش بدهی‌های جاری و هر گونه هزینه بدون نیاز به فروش دارایی‌های ثابت مورد استفاده قرار گیرند.

نمونه هایی از دارایی های جاری

هنگام ارزیابی دارایی های جاری، در نظر گرفتن مثالی برای نشان دادن جزئیات دارایی های جاری شرکت در ترازنامه می تواند مفید باشد. برای این مثال، یک سازنده خیالی استفاده خواهد شد.

نچرال گرین، تولید کننده محصولات خانگی بازیافتی و کامپوزیت، ترازنامه خود را برای چرخه یکساله دریافت کرده است. ترازنامه آن شامل سه ردیف دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهام است. بخش دارایی ها دو نوع دارایی را فهرست می کند: دارایی های جاری و دارایی های بلند مدت. بخش دارایی های جاری اطلاعات زیر را برای شرکت شرح می دهد:

ترازنامه سبز طبیعت
۳۰ شهریور ۱۳۹۹
دارایی های
دارایی های جاری
پول نقد و معادل
پول خرد ۱۵۷۵۰۰ هزار تومان
بررسی وجوه حساب ۶۷۸۰۰۰ هزار تومان
لایحه خزانه داری آمریکا ۲۵۰۰۰۰ هزار تومان
سرمایه گذاری های کوتاه مدت
کل سرمایه گذاری های کوتاه مدت ۱۲۵۰۰۰ هزار تومان
حساب های دریافتنی
حق عضویت (ماهانه) ۳۴۰۰۰۰ هزار تومان
اشتراک های سالانه ۷۸۹۰۰۰ هزار تومان
هزینه های باشگاه تخفیف محصول ۳۲۵۰۰۰ هزار تومان
موجودی و کالاهای ملموس
موجودی محصول ۱۷۴۰۰۰ هزار تومان
کالاهای مشهود (مواد عملیاتی) ۶۲۰۰۰ هزار تومان
هزینه های پیش پرداخت
موجودی محصول ۱۲۵۵۰۰ هزار تومان
مالیات های پیش پرداخت ۷۵۲۵۰ هزار تومان
کل دارایی های جاری ۳,۱۰۱,۲۵۰ هزار تومان

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

6 پاسخ

  1. دارایی غیر جاری چیست
    انواع دارایی های جاری
    فرمول دارایی های جاری
    بدهی های جاری و غیر جاری
    دارایی های جاری در ترازنامه
    بدهی های جاری و غیر جاری در ترازنامه
    جزوه حسابداری دارایی ها و بدهی های غیر جاری

    1. دارایی غیرجاری چیست؟

      دارایی غیرجاری که به عنوان دارایی بلند مدت هم شناخته می شه، دارایی هست که انتظار نمی ره ظرف یه سال از تاریخ ترازنامه به وجه نقد تبدیل بشه. دارایی‌های غیرجاری معمولاً برای استفاده تولیدی نگهداری می‌شه نه برای فروش مجدد، و می‌تونه شامل اقلامی مانند دارایی‌ها، ماشین آلات، تجهیزات، دارایی‌های نامشهود و سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دیگه باشه. این دارایی ها در ترازنامه یه شرکت فهرست شده اند و می تونند مزایای بلندمدتی رو برای کسب و کار فراهم کنند.

    2. معرفی انواع دارایی های جاری:

      همون طور توی مقاله عنوان شده، دارایی های جاری دارایی هایی هستند که انتظار می ره ظرف یک سال مصرف شده یا به وجه نقد تبدیل بشوند. بر این اساس بعضی از انواع رایج دارایی های جاری رو می شه این طوری عنوانشون کرد:
       
      ۱. وجه نقد و معادل های نقدی: این شامل ارز فیزیکی، سکه، و معادل های نقدی مانند حساب های پس انداز، حساب های بازار پول و اسناد خزانه هست که می تونند به سرعت به پول نقد تبدیل بشن.

      ۲. حساب های دریافتنی: نشون دهنده مقدار پولیه که مشتریانش به یه شرکت برای کالاها یا خدمات ارائه شده به صورت اعتباری بدهکار هستند. حساب های دریافتنی یک دارایی جاری رایج در ترازنامه یک شرکته.

      ۳. موجودی: موجودی شامل کالاها یا محصولاتیه که یه شرکت برای فروش یا استفاده در عملیات خود نگهداری می کنه. این شامل مواد اولیه، کار در حال انجام و کالاهای نهایی است.

      ۴. هزینه های پیش پرداخت: هزینه های پیش پرداخت، پیش پرداخت هایی هستند که برای کالاها یا خدماتی که در آینده مورد استفاده قرار می گیرند، انجام می شه. به عنوان مثال می شه به بیمه پیش پرداخت، اجاره، و لوازم اشاره کرد.

      ۵. اوراق بهادار قابل بازار: اوراق بهادار قابل بازار، سرمایه گذاری های کوتاه مدتی هستند که به راحتی می توان آنها رو در بازارهای مالی خرید یا فروخت. به عنوان مثال می شه به سهام، اوراق قرضه و صندوق های سرمایه گذاری اشاره کرد.

      ۶. سرمایه گذاری های کوتاه مدت: سرمایه گذاری های کوتاه مدت به سرمایه گذاری هایی گفته می شه که انتظار می ره ظرف یه سال منحل شوند. و می تونه شامل گواهی سپرده، وجوه بازار پول و اوراق بهادار دولتی باشه.

      ۷. سایر دارایی های جاری: این دسته شامل هر گونه دارایی دیگریه که انتظار می ره ظرف یک سال به وجه نقد تبدیل بشه، مانند پیش پرداخت به تامین کنندگان، سپرده ها و مالیات های پیش پرداخت.
       
      به طور کلی، دارایی های جاری برای شرکت ها برای حفظ نقدینگی و انجام تعهدات مالی کوتاه مدت مهمه.

    3. فرمول دارایی های جاری:
       
      دارایی های جاری = وجه نقد + حساب های دریافتنی + موجودی کالا + هزینه های پیش پرداخت + سایر دارایی های نقدی
       
      که:
      – وجه نقد مقدار ارز فیزیکی و سکه و همچنین وجوه موجود در حساب های بانکیه.
      – حسابهای دریافتنی، مبالغی است که از مشتریانی که کالا و خدمات رو به صورت اعتباری خریداری کرده اند.
      – موجودی کالاها و موادی رو که یه شرکت آماده فروشه نشون می ده.
      – هزینه های پیش پرداخت هزینه هایی هستند که از قبل پرداخت شده اند، مانند حق بیمه یا اجاره.
      – سایر دارایی های نقدی شامل هر دارایی دیگریه که به راحتی در مدت زمان کوتاهی به وجه نقد تبدیل بشه، مانند سرمایه گذاری های کوتاه مدت یا اوراق بهادار قابل بازار.

    4. بدهی های جاری و غیرجاری:

      بدهی های موجود در ترازنامه یک شرکت معمولاً بر اساس سررسید آنها و توانایی شرکت برای بازپرداختشون در کوتاه مدت به عنوان بدهی های جاری یا بدهی های غیرجاری طبقه بندی می شن.

      بدهی های جاری بدهی ها یا تعهداتی هستند که سررسیدشون ظرف یه سال یا چرخه عملیاتی شرکت، هر کدوم طولانی تر باشه. نمونه هایی از بدهی های جاری شامل حساب های پرداختنی، وام های کوتاه مدت، هزینه های تعهدی و بخش های جاری بدهی بلندمدته.

      از سوی دیگه، بدهی های غیرجاری، بدهی ها یا تعهداتی هستند که ظرف یک سال سررسید نمی شوند. این بدهی ها معمولاً ماهیت بلندمدت دارند و شامل مواردی مانند وام های بلندمدت، اوراق قرضه پرداختنی و بدهی های مالیات معوق می شه.

      برای سرمایه گذاران و تحلیلگران مهمه که هنگام تجزیه و تحلیل وضعیت سلامت مالی و نقدینگی شرکت، بین بدهی های جاری و غیر جاری تمایز قائل شوند. بدهی های جاری می تونه نشون بده که یه شرکت تا چه اندازه می تونه به تعهدات مالی کوتاه مدت خود عمل کنه، در حالی که بدهی های غیرجاری می تونه اهرم مالی و تعهدات بلندمدت شرکت رو نشون بده.

    5. دارایی های جاری در ترازنامه:

      همون طور چند بار عنوان شد، دارایی‌های جاری دارایی‌هایی هستند که انتظار می‌ره ظرف یه سال یا یه چرخه عملیاتی، هر کدوم طولانی‌تر باشه، به وجه نقد تبدیل یا مصرف شوند. و باز عنوان شد ولی با این حال باید گفت که عبارتند از:
       
      ۱. وجه نقد و معادل های نقدی
      ۲. حساب های دریافتنی
      ۳. موجودی
      ۴. هزینه های پیش پرداخت
      ۵. سرمایه گذاری های کوتاه مدت
      ۶. اوراق بهادار قابل فروش
      ۷. سایر دارایی های جاری
       
      این دارایی‌ها به ترتیب نقدینگی در ترازنامه فهرست می‌شوند و نقدشوندگی‌ترین دارایی‌ها (مانند وجه نقد و معادل‌های نقدی) در ابتدا فهرست شده‌اند. دارایی های جاری برای ارزیابی نقدینگی و توانایی شرکت در انجام تعهدات کوتاه مدتش مهمه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *