بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

۱۷ قانونِ ساده برای خوشبختی

خوشبختی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

شاید بتوان گفت که دلیل اصلی اینکه در جهان هستی حجم زیادی از بدبختی، رنج و عذاب وجود دارد، این می‌باشد که انسان‌ها در فضای غفلت خود را مشغول کرده‌اند و درک درستی از شخصیت وجودی خود و عملکرد صحیحی که برای این وجود نیاز است ندارند.

خوشبختی چیست؟

واژه خوشبختی یک واژه و مفهومی کلی است که انسان‌ها بسته به نیازها و خواسته‌های درونی خود، تعاریف مختلفی برای آن ارائه می‌کنند. این خواسته‌ها و نیازها می‌تواند رفاه مادی، سلامتی تن و روان، آرامش درونی و … باشد.

از این رو:

  • گروهی سعادت و خوشبختی انسان را در گروی تحقق آرزوهایش دانسته اند؛
  • بعضی کامیابی از امکانات فعلی در رسیدن به لذت‌‌های ظاهری و باطنی را خوشبختی قلمداد کرده اند؛
  • برخی هم سعادت و خوشبختی را برابر با فقدان رنج، درد، مشقّت و مشکلات می‌دانند؛
  • عده‌ای نیز خوشبختی هر شخص را، در رضایت و خشنودی وی از وضع و شرایط موجود خودش بر می‌شمرند؛
  • بعضی نیز سعادت و خوشبختی هر کس را در گرو به فعلیت رسیدن استعدادهایش و رسیدن او به کمال قلمداد می‌کنند؛
    و …

به همین دلیل نمی‌توان تعریف واحدی از خوشبختی ارائه داد.

اما چیزی که کاملا واضح است، در پی بروز خوشبختی برای هر کس، حس رضایت و خرسندی نیز در او متبلور می‌شود.
و به طور کلی، این کلمه از ملموس ترین کلماتی است که بشر همیشه در پی آن بوده و برای رسیدن به آن هر قدمی برداشته است.

راهکارهای رسیدن به خوشبختی

برای رسیدن به خوشبختی و سعادت می‌توان روش‌های زیادی را در پیش گرفت که نتیجه ی آن رشد شخصیتی، آرامش درونی، احساس موفقیت و … و درنتیجه شرایط رسیدن به مطلوب و خوشبختی فراهم گردد.

در روایات اسلامی و متون دینی نیز راهکارهای زیادی برای کسب سعادت عنوان شده است؛ همچون:

تلاش برای کسب فضیلت هایی نظیر علم و دانش
ایجاد نگرش و بینشی خوب از زندگی خود و حیات انسانی
عنیمت شمردن فرصت‌های زندگی به منظور حصول معارف دینی
همنشینی با اشخاص سعادتمند و مصاحبت با آنها
تلاش جهت رسیدن به کمال و مراتب عالی
استفاده از زمان حال و پرهیز از تاسف برای گذشته و بیم و ترس برای آینده
و …

با این وجود می‌توان ۱۷ راهکار زیر را نیز که احتمالا برای هرکس ملموس تر می‌باشد را نیز عنوان کرد (موارد زیر همسو با متون دینی و متد موفقیت است و منافاتی با هیچ کدام از این دو ندارد):

۱- شمارش نعمت‌ها و موهبت‌های خود در زندگی

زمانی که تمرکز شما بر روی داشته هایتان باشد، حس خوب متنعم بودن؛ توانا بودن، همراهی خدا با شما و … شما را بسیار خوشحال خواهد نمود و خوشبختی را به راحتی می‌توانید در زندگی خود احساس کنید

۲- دوری از تمرکز بر مشکلات و توجه به ظواهر منفی هر اتفاق در زندگی

توجه و تمرکز بر روی رخدادهایی که ظاهر بردی دارند می‌تواند برای شما یاس و ناامیدی و احساس عجز و ناتوانی را به همراه داشته باشد. این در حالی است که همیشه هر اتفاق به ظاهر بدی یک روی دیگر که می‌تواند برای شما بسیار مفید و سازنده باشد نیز دارد. پس از تمرکز بر روی هر آنجه که بوی مشکل، شکست و مانع را می‌دهد دوری کنید.

۳- زندگی در لحظه (زمان حال)

اگر بخواهید بر روی آینده‌ای که هنوز نیامده و نحوه ی وقوعش نیز هنوز برای هیچ کس مشخص نیست تمرکز کنید و یا بر روی گذشته‌ای تمرکز کنید که به هر صورت دیگر تمام شده و در اختیار شما نیست؛ احساسات بدی همچون ترس و اضطراب (نسبت به آینده) و یا ناامیدی، شکست، عجز و ناتوانی و … (برای گذشته) در وجود شما نقش بسته و شما را از هر گونه حس خوبی که می‌تواند برای شما خوشبختی را رقم بزند دور می‌کند.

پس سعی کنید فقط در زمان حال زندگی کنید و صرفا در مواردی که لازم است نگاهی کوتاه و گذرا به گذشته ی خود (فقط برای درس و تجربه) و آینده ی خود (فقط برای تعیین هدف و چشم انداز) داشته باشید.

۴- ابراز راحت و بدون ترسِ احساس دوست داشتن

هیچ گاه از بیان جملات محبت آمیزی مثل “دوستت دارم” ترس نداشته باشید و به راحتی آن را بر زبان بیاورید؛ این مسئله موجب تحکیم بنیان خانواده شما خواهد شد و محبت متقابل شما با عزیزانتان دوچندان خواهد شد که این مسئله نقشی بسیار سازنده در بروز یک زندگی شاد و خوشبخت خواهد داشت.

۵- میل به بخشندگی

بخشندگی در وجود شما حس قدرت و عزت نفس را بیدار می‌کند و باور شما را در توانمند بودن خودتان مضاعف می‌کند. همچنین با بخشیدن، خداوند بر میزان داشته‌های شما می‌افزایش (دقیقا مثل هرس کردن درخت که با وجد کم شدن شاخ و برگ هایش در ابتدای کار، بر میزان رشد و شکوفایی درخت می‌افزاید). پس با بخشندگی می‌توانید بر میزان خوشبختی خود در زندگی بیافزایید.

۶- دوری از میل به گرفتن و درخواست‌های از دیگران

برعکس بخشندگی، درخواست‌های مکرر از دیگران و میل به گرفتن، موجب کاهش عزت نفس شما شده و توانایی‌های درونی شما را نیز سرکوب می‌کند که این با حس خوشبختی کاملا در تضاد است. پس اگر چنین میلی در شما وجود دارد، سعی کنید آن را حذف و یا حداقل کمرنگ کنید.

۷- مثبت اندیشی و توجه به خوبی‌های در هر چیز و هر کس

اگر شما در هر چیز، هرکس، هر رخداد و … به دنبال نیمه ی پر لوان بگردید، کمتر دچار منفی گرایی، بی میلی و بی رغبتی نسبت به آن چیز و آن کس و … می‌شوید، و این مسئله نه تنها بر روی حس شما اثری مثبت می‌گذارد بلکه در روند ارتباطات شما نیز اثری خیلی خوب خواهد گذاشت و موجب تحکیم روابط و ایجاد برخوردهای خوب و سازنده می‌شود که همه ی این موارد تشدید کننده ی حس خوب خوشبختی است.

۸- دعا کردن در هر روز و ارتباط معنوی با خداوند متعال

دعا بهترین وسیله ارتباط با خالق هستی است. ضمن اینکه با دعا و تقاضای مستقیم از خداوند متعال، نزول نعمت از سمت خدا را برای خود تشدید می‌کنیم؛ علاوه بر اینها، با دعا کردن و ارتباط با خداوند (به عنوان پروردگار و خالق جهانیان) باور وجود پشتوانه‌ای قدرتمند و بی نهایت در ذهن ما بیشتر تقویت شده و از این رو در شرایط به ظاهر بحرانی، نا امیدی نیز به سراغ ما نخواهد آمد.

۹- انجام حداقل یک کار خوب در هر روز

انجام کارهای خوب، مثبت و سازنده نه تنها با فطرت انسانی ما همسو است بلکه موجب ترشح هرمون هایی در بدن ما می‌شود که به همراه این ترشح، حس و حال خوبی در ما وجود ما ایجاد می‌شود. از این جهت با انجام امور خوب و خیزخواهانه، می‌توانیم خود را بیشتر به حس خوشبختی نزدیک کنیم.

۱۰- اولویت بندی امور در زندگی و تمرکز بر روی اولویت ها

به طور قطع زمان محدود روزانه؛ هفتگی، ماهانه، سالانه و در کل عمر ما جوابگوی انجام تمامی اموری که در ذهن ما نقش می‌بندد نیست؛ از این جهت زمانی که ما از عهده انجام تمامی امور بر نیاییم و بعد از گذشت زمان، متوجه فقدان زمان و عدم انجام امور خود شویم، حس بسیار بدی را تجربه خواهیم کرد.

اما اگر اقدام به اولویت بندی امور خود کرده و براساس اولویت و ضرورت، اقدام به انجام امور کنیم، در پایان زمان تعیین شده ی خود، اگرچه خیلی از امور انجام نشده باشند، بس شک ما توانسته ایم کارهایی را که در ذهن ما از درجه اهمیت بالایی برخوردار بوده‌اند را به طور کامل انجام دهیم و این سبب خواهد شد که عدم انجام امور سطحی و کم اهمیت اصلا برای ما ناراحتی را در پی نداشته باشد.

بدین صورت ما خواهیم توانست از حس و حال بد خود را رهایی داده و خوشبختی را به ذهن و زندگی خود راه دهیم.

۱۱- دوری از خودآزاری برای مسائل کوچک، بی اهمیت و موهوم

توجه و تمرک بر روی مسائلی که از کنترل ما خارج هستند، اهمیت چندانی ندارند، به طور دقیق از اصل و واقعی بودن آن اطلاع نداریم و … موجب می‌شود که به دلایلی بسیار بی ارزش، ذهن خود را درگیر کنیم، ناراحتی را برای خود بوجود بیاوریم و آرامش درونی خود را برهم بزنیم. پس برای دستیابی به آرامش و ایجاد حس خوشبختی، لازم است تا حد امکان از عادت ناصحیح خود را دور کنیم و از هر گونه توجه بر مسائلی که با وجود اهمیت پایینشان، ناراحتی را برای ما به همراه دارند دوری کنیم.

۱۲- دوری از تعلل، اهمال کاری و وقت کشی

تعلل یکی از بزرگترین آفات زمان و عمر ما است. اگر ما به عادت اهمال کاری و تعلل دچار شده باشیم؛ کارها و وظایفمان را در زمانی که لازم است انجام نخواهیم داد که همین موضوع نیز موجب کاهش میزان خودباوری و عزت نفس، ایجاد احساسات بد در درون و … خواهد شد و ما را از زندگی خوشبخت دور خواهد کرد. پس تا حد امکان با این عادت مخرب مقابله کنید و سعی کنید با ساخت عادت‌های مثبت و جایگزینی با این عادت، آن را تا حد امکان کمرنگ کنید.

۱۳- پر کردن وقت زندگی با کارهای نیکو و جذاب

همان طور که از قدیم گفته اند، کار نیکو کردن از پر کردن است. اتلاف وقت در زندگی بی قیدی، کسالت، رخوت و … را برای ما به همراه خواهد داشت و هر یک از این موارد می‌تواند به راحتی ما را از خوشبختی و حس و حال خوب دور کند.
پس اگر در حال حاضر هنوز هدف و مقصودی برای خود تعیین نکرده اید که بتواند زندگی شما را سمت دهد و وقت شما را در همین راستا پر کند، خود را با اموری سازنده و مثبت مشغول کنید و نگذارید زمانتان به بطالت بگذرد.
به همین منظور، شما می‌توانید وقت خود را صرف شناخت خود و پیدا کردن خواسته‌های واقعی و متعالی خود کنید؛ که پس از انجام این مسئله، بی شک هدف شما مشخص خواهد شد و زمان شما صرف چیزی خواهد شد که خواسته ی قلبی شما است.

۱۴- بروز راحت احساساتی همچون خندیدن و گریه کردن

اگر شما در بروز احساساتتان ناتوان باشید، گریه و خنده کردن را یاد نداشته باشید و نتوانید به راحتی گریه یا خنده کنید؛ احساسات شما در درون شما دفن خواهند شد که این مسئله می‌تواند موجب بروز بیماری‌های روحی و روانی شود و زندگی شما را تحت الشعاع قرار دهد. پس یاد بگیرید که در مواقع لزوم گریه کنید و شادی خود را با خنده بروز دهید.

۱۵- لبخند زدن در هر زمان و داشتن حس خوب

لبخند زدن فواید زیادی دارد، ازجمله:

  • لبخند شما را جذاب می‌کند
  • لبخند موجب تغییر حال و هوای شما می‌شود
  • لبخند استرس شما را از بین می‌برد
  • لبخند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شما می‌شود
  • با لبخند زدن فشار خون شما پایین می‌آید
  • لبخند موجب آزاد شدن مسکن‌های طبیعی بدن مثل اندورفین، سروتونین و … می‌شود
  • لبخند مانعی خوب برای ایجاد چروک‌های صورت بوده و چهره شما را جوان تر نشان می‌دهد
  • لبخند زدن کمکی مناسب برای مثبت اندیشی شما است

۱۶- نترسیدن از هر چیز و هر کس

اگرچه ترس یک واکنش طبیعی برای حافظت از شما است اما این حالت درونی صرفا با در مواقع بروز خطرات واقعی ایجاد شود و بعد از ارتفاع و اتمام آن خطر، این حالت در وجود شما ناپدید شود. ترس از هر چیزی به صورت مدت دار و بدون دلیل می‌تواند جسم و روح شما را رنجور و ضعیف کرده و نقاط قوت شما را تضعیف کنید. پس اگر شما نیز دچار ترس‌های بی دلیل، فوبیا و … هستید، باید تمام تلاش خود را به کار ببندید تا از این مسئله ی مخرب خود را خلاص کنید.

۱۷- امید و توکل بر خدا در هر امر و مسئله ای

به یاد داشته باشید که خداوند متعال ما را خلق کرده و بر انجام هر چیزی کاملا توانا است؛ زمانی که شما خدا را به عنوان قادر مطلق قلمداد کنید و او را در هر زمانی همراه و کمک خود بدانید، در هیچ شرایط و هیچ موقعیتی احساس ناامیدی، شکست و ترس را به خود راه نخواهید داد و در هر شرایطی آرامش خود را به راحتی حفظ خواهید کرد. و بدین صورت آرامش و خوشبختی در زندگی شما لانه خواهد کرد.

مرتبط: ۱۰ راه اثبات شده در رسیدن به خوشبختی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *