بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

ریسک پروژه: چیست و چگونه آن را تحلیل کنیم

استفاده از مدیریت ریسک در پروژه های شما

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

ریسک پروژه به هر چیزی اطلاق می شود که ممکن است مسیر تکمیل پروژه را تغییر دهد. در نظر گرفتن ریسک پروژه در ابتدای پروژه های بزرگ و کوچک مفید است، زیرا آگاهی از خطرات از قبل می تواند به شما اجازه دهد تا برای جلوگیری از آنها اقدام کنید. با دانستن نحوه ارزیابی ریسک پروژه، می توانید اطمینان حاصل کنید که به تمام اهداف پروژه خود دست یافته اید و می توانید خود را با تغییراتی که ممکن است ایجاد شود سازگار کنید.

در این مقاله از ایوسی، ریسک پروژه را تعریف کرده و راه‌های بهبود تحلیل ریسک پروژه را بررسی می‌کنیم.

مرتبط: مدیریت ریسک: راهنمای قطعی

ریسک پروژه چیست؟

ریسک پروژه هر رویداد پیش بینی نشده ای است که بر تکمیل یک یا چند هدف پروژه تأثیر می گذارد. این می تواند شامل وظایف کوتاهی باشد که در اوایل تولید یک پروژه رخ می دهد و همچنین اهداف بلند مدت پروژه. در اینجا چند ابزار وجود دارد که می توانید برای کاهش ریسک پروژه استفاده کنید:

شناسایی ریسک:

شناسایی ریسک به طور فعال شناسایی ریسک هایی است که ممکن است بر تکمیل یک پروژه تأثیر بگذارد. شما می‌توانید در هر مرحله از پروژه در شناسایی ریسک شرکت کنید، اما قبل از شروع می‌توان آن را در نظر گرفت.

تجزیه و تحلیل ریسک:

تجزیه و تحلیل ریسک تعیین میزان احتمال وقوع یک ریسک خاص است. شما همچنین می توانید از تجزیه و تحلیل ریسک برای تخمین اینکه چگونه یک ریسک خاص ممکن است بر تکمیل یک پروژه تأثیر بگذارد استفاده کنید.

مدیریت ریسک:

مدیریت ریسک عبارت است از ارزیابی احتمال خطر احتمالی و ایجاد برنامه هایی برای به حداقل رساندن تاثیری که می تواند بر پروژه داشته باشد. شما می توانید از انجام مدیریت ریسک در زمان شروع پروژه یا قبل از آن بهره مند شوید، بنابراین می توانید گزینه هایی برای اقدامات مختلف آماده داشته باشید در صورتی که یک ریسک بالقوه مسیر پروژه را تغییر دهد.

مطالب مرتبط: نحوه ایجاد یک برنامه مدیریت پروژه

مدیریت ریسک پروژه

مزایای درک ریسک پروژه

درک ریسک پروژه می تواند به شما کمک کند تا توانایی های خود را برای آماده شدن برای ریسک قبل از وقوع آن افزایش دهید و در صورت وقوع، اقدامات خود را تطبیق دهید. زمانی که ریسک احتمالی پروژه ای را که در حال کار بر روی آن هستید یا می خواهید شروع کنید را درک کنید، می توانید تأثیر هر خطری را که در طول پروژه رخ می دهد به حداقل برسانید. این همچنین به شما این امکان را می دهد که اطمینان حاصل کنید که هر اقدامی که برای پروژه انجام می دهید از قوانین یا مقررات قابل اجرا که ممکن است به پروژه شما مربوط باشد پیروی می کند. از آنجایی که بیشتر صنایع بهترین شیوه ها را برای درک و تجزیه و تحلیل ریسک پروژه دارند، احتمالاً می توانید ریسک پروژه را برای هر پروژه ای که انجام می دهید مدیریت کنید.

مطالب مرتبط: درباره مدیر پروژه بیاموزید

نحوه تجزیه و تحلیل ریسک پروژه

در اینجا چند مرحله برای تجزیه و تحلیل ریسک پروژه وجود دارد:

۱. در مرحله برنامه ریزی شروع کنید

قبل از شروع کار روی پروژه، ارزیابی ریسکی که ممکن است پروژه شما با آن مواجه شود را آغاز کنید. با انجام این کار، می توانید احتمال اینکه تمام خطرات احتمالی و نحوه مدیریت آنها را در نظر بگیرید، به حداکثر برسانید. برنامه‌ریزی برای تجزیه و تحلیل ریسک در حین برنامه‌ریزی برای تکمیل یک پروژه همچنین به این دو فرآیند اجازه می‌دهد تا یکدیگر را آگاه کنند، زیرا خطر بالقوه‌ای که شناسایی می‌کنید ممکن است نحوه انتخاب شما برای انجام جنبه خاصی از پروژه را تغییر دهد.

به عنوان مثال، اگر یک پروژه دارای فهرست طولانی از مراحل برای تکمیل است، ممکن است از قبل به همه مراحل نگاه کنید تا بتوانید خطرات بالقوه را برای هر یک بررسی کنید و مواردی از ریسک را که در طول پروژه غافلگیرکننده هستند را به حداقل برسانید.

بخوانید: نحوه برنامه ریزی یک رویداد در ۶ مرحله (با نکات)

۲. خطر بالقوه را شناسایی کنید

خطرات احتمالی که ممکن است در هر مرحله از پروژه شما ایجاد شود را تعیین کنید. ریسک می تواند در هر مرحله از تولید در یک پروژه رخ دهد، بنابراین مهم است که در طول این فرآیند هر مرحله را در نظر بگیرید تا اطمینان حاصل شود که همه خطرات بالقوه را شناسایی می کنید. شناسایی ریسک می تواند بیشترین سود را برای پروژه شما در ابتدای پروژه داشته باشد، اما با شروع و ادامه کار می توان ریسک های بیشتری را شناسایی کرد.

این ممکن است شامل نوشتن فهرستی از ریسک‌ها برای هر مرحله از پروژه شما یا همکاری با یک تیم برای به دست آوردن دیدگاه‌های بیشتری درباره احتمال وقوع ریسک باشد.

۳. احتمال و تأثیر هر خطر بالقوه را در نظر بگیرید

هر خطر بالقوه ای را که می یابید از نظر میزان احتمال وقوع آن و تأثیر جدی آن بر تکمیل پروژه شما تجزیه و تحلیل کنید. برخی از خطرات می‌توانند کوچک باشند، مانند تمام شدن یک ماده خاص که می‌توانید با خرید آن از فروشگاه، آن را دوباره ذخیره کنید. با این حال، سایر ریسک‌ها می‌توانند اثرات پیچیده‌تری بر مسیر پروژه داشته باشند، مانند اینکه آیا بخشی از ماشینی که طراحی می‌کنید عملکردی را که انتظار می‌رود انجام دهد یا خیر.

همچنین می‌توانید با افراد دیگری که روی پروژه کار می‌کنند یا افرادی که با پروژه آشنا هستند برای دیدگاه‌های بیشتر در طول این فرآیند مشورت کنید.

۴. برای مدیریت ریسک برنامه ریزی کنید

به این فکر کنید که چگونه ممکن است به خطرات احتمالی که در طول مراحل برنامه ریزی یک پروژه شناسایی می کنید پاسخ دهید. ایجاد یک برنامه اضطراری، یا برنامه ای برای اقدام در صورت وقوع خطر، این فرصت را فراهم می کند تا ریسک را به طور فرضی پیش از بروز آن کاهش دهید. برنامه‌های مدیریت ریسک باید در نظر بگیرند که ریسک چیست، تأثیر بالقوه آن بر یک پروژه چه خواهد بود، و چگونه می‌توانید تأثیر آن را در صورت وقوع کاهش دهید.

نوشتن برنامه‌هایی برای مدیریت ریسک می‌تواند مفید باشد، بنابراین ممکن است سند یا صفحه‌گسترده‌ای ایجاد کنید تا در صورت خطر احتمالی به آن مراجعه کنید.

مرتبط: ۹ ابزار مدیریت ریسک برای استفاده در مدیریت پروژه

۵. ارزیابی ریسک را در طول پروژه ادامه دهید

ریسک را در طول پروژه خود ارزیابی کنید، حتی اگر این کار را در مراحل برنامه ریزی شروع کنید. این امکان وجود دارد که ریسک‌های اضافی در طول تکمیل پروژه خود را نشان دهند، بنابراین شناسایی ریسک‌های بالقوه و ایجاد راه‌حل‌ها در حین کار می‌تواند مفید باشد. اگر در حین انجام پروژه به ارزیابی ریسک ادامه دهید، می‌توانید برای کاهش تأثیر آن بر پروژه خود در اسرع وقت برنامه‌ریزی کنید، حتی اگر خطرات غیرمنتظره‌ای پیش بیاید.

این ممکن است شامل توجه به این باشد که چرا ریسک‌های بالقوه در مرحله دیگری از تولید رخ نداده‌اند یا شناسایی ریسک‌هایی که هنگام کار تشخیص می‌دهید.

۶. با هر خطری که رخ می دهد سازگار شوید

اگر خطری تحقق یافت، اقدام کنید و مسیر عمل خود را بر اساس آن تنظیم کنید. حتی اگر ریسک را از ابتدا تا پایان پروژه تجزیه و تحلیل کنید، باز هم ممکن است نیاز به اجرای برنامه های اضطراری داشته باشید. در حالت ایده‌آل، شناسایی و برنامه‌ریزی برای ریسک می‌تواند تعداد خطرات ناشی از آن را به حداقل برساند، اما هنوز هم مفید است که بدانیم در صورت وقوع خطری که قبلاً شناسایی شده یا جدید چگونه باید عمل کرد.

انطباق با ریسک می تواند به معنای سازماندهی مجدد فهرست مراحل خود برای تکمیل یا پرداختن به گزینه های جایگزین برای اقدام قبل از ادامه کار باشد.

مدیریت ریسک پروژه

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *