بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

تحقیر شدن بدترین بلایی است که زندگی می تواند بر سر انسان بیاورد

تحقیر شدن بدترین بلا است

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آنتوان چخوف در جایی می‌‏گوید:

تحقیر شدن بدترین بلایی است که زندگی می‌‏تواند بر سر انسان‌ها بیاورد. هیچ‏ چیز دیگری در دنیا به اندازه تحقیرشدن آشکار نمی‏‌تواند روح انسان را ویران کند. هر درد و رنج دیگری را می‏‌شود تحمل کرد یا از سر گذراند، ولی تحقیرشدن را نمی‏‌شود.

خاطره تحقیر‌شدن همیشه در ذهن، قلب، رگ‌‏ها و شریان‏‌ها باقی می‏‌ماند. غالباً حیات روحی فرد را نابود می‌‏کند و موجب می‏‌شود ده‌ها سال بی‏‌وقفه خودخوری کند.

خیلی چیز‌ها هستند که بدون آن‌ها هم می‌‏توانیم زندگی کنیم، اما عزت نفس از این قماش نیست. بعضی‏‌ها تصور می‏‌کنند فقدان عزت نفس همیشه به یک شکل رخ می‏‌دهد، ولی موقعیت‏‌هایی که فرد ممکن است احساس کند عزت نفسش از بین رفته، به تعداد خود افراد متفاوت است.

خانم ویویان گورنیک نویسندۀ آمریکایی، می‌گوید:

یکی از روان‏‌پزشکان با گروهی از مردان که به دلیل قتل یا جرائم خشونت‏‌آمیز دیگر زندانی بودند، مصاحبه کرده و از آن‌ها دلیل کارشان را پرسیده بود. تقریباً همه آن‌ها پاسخ داده بودند که «به من بد‏و‏بیراه گفته بود.»

از طرف دیگر، من خویشاوند دکتری دارم که اگر دکاندار بقیه پولش را کم بدهد، احساس می‏‌کند تحقیر شده است. همسر او هم اگر ببیند زنی دیگر در میهمانی مشابه لباس او را پوشیده احساس تحقیرشدن می‏‌کند.

قبلاً مادرشوهری داشتم که از عیب‏‌جویی‏‌هایش خنده‌‏ام می‌‏گرفت، همسر بعدی شوهرم از این حرف‌ها تا مغز استخوان احساس تحقیرشدن می‏‌کرد. به من زنگ می‏زد و پشت تلفن غرولند می‏‌کرد که «می‌دانی امروز صبح زن سلیطه‏ برگشته به من چه می‏‌گوید؟» و جمله‌هایی را می‌‏گفت که من آن‏ زمان واقعاً خالی از غرض برداشت کرده بودم. به نظر من، این دست واکنش‌‏های مبالغه‏‌آمیز به حس تحقیرشدن خاص گونه بشر است.

کسانی که مورد بی‏‌احترامی قرار ‏می‏‌گیرند، احساس می‌کنند حق حیاتشان نه‌فقط خدشه‏‌دار شده، بلکه تقریباً از بین رفته است. همه آن‌ها در آن شرایط می‏‌خواهند ظرفیت عظیم شرم و حیای انسانی را کنار بگذارند و مستقیماً به مقابله بپردازند.

چرا تحقیر شدن این همه به روح ما آسیب می‌زند؟

فروید می‌گوید که ما، از لحظه تولد، مشتاق شناخته‌شدن، توجه و پاسخیم و درصورت عدم دریافت آن، احساس بی‌ارزش بودن می کنیم!

معمولا همه ما انسان‌ها، این توجه را کمتر از مقداری که نیاز داریم دریافت می‏‌کنیم، گاهی هم اصلاً دریافت نمی‏‌کنیم و از اینجا به بعد، آن باور عاطفی که ما اصلاً ارزشی نداریم، آغاز شده، احساسات ما عمدتاً مخفی شده و ما معمولاً با (ادامه در کامنت …)

و معمولاً با رواداشتن همان مقدار آزار و اذیت به دیگران به راه خود ادامه می‏‌دهیم!

خانم گورنیک می‌گوید، اولین باری که من به نقش تحقیر در ویرانی جهان پی بردم همان صبحی بود که از نبش چهارراهی، نابودیِ مرکز تجارت جهانی را تماشا کردم و با خود گفتم نتیجۀ یک قرن تحقیر همین می‏‌شود. بعدها، دیدم انبوهی از آثار تحقیقی نشان می‏‌دهند که، بیشتر اوقات، احساس ملیِ حقارت ازجمله محرک‏‌های اصلی کشورها برای شروع جنگ است.

اویلین لیندر، روان‌شناس آلمانی‏‌‏نروژی در دانشگاه اسلو، در همۀ عمر حرفه‌‏ای خود به طرح این فرضیه پرداخته است که تحقیر در شروع، ادامه و پایان نبردهای مسلحانه نقش مرکزی دارد. کشورها (به هر دلیلی) تصور می‌‏کنند که در چشم جهانیان کوچک شده‌‏اند و این احساسِ اهانت را نسل به نسل منتقل می‏‌کنند تا آنکه روز انتقام، هرچند در آینده‌‏ای بسیار دور، فرا رسد.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *