ایوسی

صورت های مالی چیست؟ راهنمای مبتدی

اسناد گزارش های مالی

صورت های مالی معیارهای حسابداری مفیدی هستند که می توانند به کسب و کار کمک کنند تا تمام هزینه ها و سود خود را پیگیری کند. اگر علاقه مند به درک نحوه محاسبه و تفسیر صورت های مالی خود هستید، ممکن است درک کنید که از چه انواع صورت های مالی می توانید استفاده کنید و چرا برای کسب و کار شما مهم هستند، مفید باشد.

در این مقاله از ایوسی، ما تعریف می‌کنیم که صورت‌های مالی چیست، به چهار نوع اصلی نگاه می‌کنیم و مثال‌هایی ارائه می‌کنیم تا به درک شما از نحوه محاسبه و قالب‌بندی آنها کمک کند.

صورت های مالی چیست و چرا اهمیت دارد؟

صورت‌های مالی مجموعه‌ای از سوابق مکتوب است که خلاصه‌ای از وضعیت مالی، جریان‌های نقدی و نتایج سازمان را منعکس می‌کند. صورت‌های مالی معمولاً توسط حسابداران، سازمان‌های دولتی و سایر شرکت‌ها و سازمان‌هایی که صحت گزارش‌های مالی شرکت را برای اهداف مالی، سرمایه‌گذاری یا مالیات تأیید می‌کنند، حسابرسی می‌شوند.

تهیه و تجزیه و تحلیل صورتهای مالی برای کسب و کارها به چند دلیل مهم است:

انواع صورتهای مالی

  1. ترازنامه ها

  2. برگه درامد

  3. صورت های جریان نقدی

  4. صورت های حقوق صاحبان سهام

۱. ترازنامه

ترازنامه اطلاعات دقیقی درباره دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام شرکت ارائه می دهد. ترازنامه پولی را که به حساب های شرکت وارد یا از آن خارج می شود را نشان نمی دهد.

ترازنامه یک شرکت معمولاً به عنوان یک معادله اساسی در حسابداری تنظیم می شود. شرکت ها دارایی های خود را در سمت چپ ترازنامه و بدهی ها و حقوق صاحبان سهام خود را در سمت راست فهرست می کنند.

فرمول ترازنامه به این شرح است : دارایی ها = بدهی ها + حقوق صاحبان سهام

دارایی ها معمولاً با سرعت تبدیل آنها به پول نقد فهرست می شوند. به عنوان مثال، موجودی ممکن است ابتدا فهرست شود زیرا یک شرکت انتظار دارد موجودی خود را در یک سال بفروشد. بدهی ها بر اساس تاریخ سررسید آنها فهرست می شوند. بدهی ها به صورت جاری یا بلند مدت در نظر گرفته می شوند. انتظار می رود بدهی های جاری در طول سال پرداخت شود و بدهی های بلندمدت بیش از یک سال دیگر سررسید است. حقوق صاحبان سهام به عنوان مبلغی که مالکان در سهام یک شرکت سرمایه گذاری کرده اند، پس از محاسبه زیان یا سود آن شرکت از ابتدای تاسیس، فهرست می شود.

۲. صورت درآمد

صورت سود و زیان نشان دهنده درآمدی است که یک شرکت در یک دوره زمانی به دست آورده است. صورت های درآمد همچنین هزینه های انجام شده در حین کسب آن درآمد را نشان می دهد. بالای صورت سود و زیان درآمد ناخالص فروش را فهرست می کند . سپس بازده و کمک هزینه از مقدار ناخالص کسر می شود، بنابراین خط دوم بیانیه، فروش خالص یک شرکت را نشان می دهد.

یک شرکت در هر مرحله از صورت سود و زیان هزینه های معین یا سایر هزینه های عملیاتی مرتبط با سود را کسر می کند. سطر آخر بیانیه، سود یا زیان خالص شرکت را فهرست می‌کند، که به شما می‌گوید یک شرکت در آن سال مالی چقدر درآمد یا زیان کرده است.

۳. صورت جریان وجوه نقد

صورت‌های جریان نقدی، حرکت وجه نقد و معادل‌های نقدی در داخل و خارج از یک شرکت را خلاصه می‌کند. صورت جریان وجوه نقد اطلاعاتی را از ترازنامه و صورت سود و زیان شرکت می گیرد و مجدداً مرتب می کند تا به شما بگوید آیا شرکت وجه نقد تولید کرده است یا خیر. صورت‌های جریان نقدی به سه بخش اصلی تقسیم می‌شوند تا بررسی جریان نقدی هر یک از این فعالیت‌ها را تسهیل کنند:

فعالیت های عملیاتی

بخش اول صورت جریان نقدی، جریان نقدی درآمدی شرکت را از درآمد خالص و زیان تجزیه و تحلیل می کند. این بخش از جریان نقدی، درآمد خالص نشان داده شده در صورت سود و زیان را با وجوه نقدی که شرکت دریافت کرده یا در طول فعالیت های عملیاتی استفاده کرده است، تعدیل می کند. به عنوان مثال، استهلاک، مالیات معوق، استهلاک، سود یا زیان مربوط به یک دارایی غیرجاری و سود سهام (درآمد دریافت شده از فعالیت های سرمایه گذاری) معمولاً شامل می شود.

فعالیت های سرمایه گذاری

بخش دوم صورت جریان نقدی، جریان نقدی ناشی از هر گونه فعالیت سرمایه گذاری را نشان می دهد. این شامل خرید یا فروش دارایی های بلند مدت و همچنین اوراق بهادار سرمایه گذاری می شود. به عنوان مثال، اگر شرکتی ماشینی بخرد، صورت جریان نقدی این را به عنوان یک فعالیت سرمایه گذاری نشان می دهد زیرا از پول نقد برای خرید دارایی استفاده کرده است.

تامین مالی فعالیت ها

بخش سوم صورت جریان وجوه نقد جریان نقدی حاصل از کلیه فعالیت های تامین مالی را منعکس می کند. منابع جریان نقدی شامل استقراض از بانک ها، فروش سهام و اوراق قرضه برای جذب وجه نقد است. هنگام یادداشت سرمایه جذب شده، آن را “نقد نقد” در نظر می گیرند. هنگامی که سود سهام پرداخت می شود، آنها به عنوان “نقد نقد” ثبت می شوند.

۴. صورتهای حقوق صاحبان سهام

این صورت از صورت ترازنامه تهیه شده است و اطلاعات بیشتری در مورد حقوق صاحبان سهام در طول دوره گزارشگری ارائه می دهد. صورتهای حقوق صاحبان سهام برای افشای فروش و خرید مجدد سهام توسط شرکتی که اطلاعات را گزارش می کند مفید است.

تعادل ابتدایی در بالای گزارش شبکه‌مانند با اضافه و تفریق موجودی موجود در وسط گزارش تنظیم می‌شود. مانده های پایانی پس از اضافه و تفریق در پایین گزارش قرار می گیرند. در بالا و پایین گزارش باید ارقامی جمع‌آوری شده برای مجموع مبلغ اولیه و پایانی حقوق صاحبان سهام وجود داشته باشد. ستون های گزارش ممکن است شامل موارد زیر باشد:

صورت های مالی چیست؟

نمونه هایی از صورت های مالی

صورتهای مالی به بهترین وجه با نمایش تصویری قابل درک است. در اینجا چند مثال فشرده آورده شده است:

مثال ۱: ترازنامه

فرمول: دارایی ها = (بدهی ها + حقوق صاحبان سهام)

در زیر ارقام شرکت نفت XE تا اکتبر ۲۰۱۹ آمده است:

شرکت نفت XYZ مالی
ترازنامه (به میلیارد)
دارایی های بدهی ها و حقوق صاحبان سهام
دارایی های جاری ۱۰۰۰۰۰ تومان بدهی های جاری ۵۰۰۰۰ تومان
سرمایه گذاری ها ۱۰۰۰۰ تومان بدهی بلند مدت ۶۵۰۰۰ تومان
اموال، تجهیزات ۱۶۰۰۰۰ تومان حقوق صاحبان سهام ۱۵۵۰۰۰ تومان
دارایی های دیگر ۳۰۰۰۰ تومان
کل دارایی ۳۰۰۰۰۰ تومان کل بدهی ها و حقوق صاحبان سهام ۲۷۰۰۰۰ تومان

مثال ۲: صورت درآمد

صورت سود و زیان عملکرد مالی شرکت را در یک دوره حسابداری مشخص گزارش می کند و به عنوان صورت سود و زیان نیز شناخته می شود . پس از کسر هزینه ها از درآمد، درآمد خالص شرکت را فراهم می کند.

فرمول: درآمد خالص = (درآمد – هزینه)

در زیر ارقامی برای شرکت نفت XYZ آمده است که به تعیین درآمد خالص شرکت کمک می کند:

شرکت نفت XYZ
صورت درآمد (به میلیارد)
درآمدها و سایر درآمدها
فروش و سایر درآمدهای عملیاتی ۷۲۰۰۰ تومان
درآمد حاصل از سهام شرکت های وابسته ۶۰۰۰ تومان
درآمد دیگر ۲۰۰۰ تومان
کل درآمدها و سایر درآمدها ۸۰۰۰۰ تومان
هزینه و سایر کسورات
خرید نفت خام و محصولات ۵۰۰۰۰ تومان
هزینه های تولید ۲۰۰۰۰ تومان
هزینه بهره ۵۰۰ تومان
استهلاک ۱۰۰۰ تومان
سایر مالیات ها ۱۰۰۰ تومان
کل هزینه و سایر کسرها ۷۲۵۰۰ تومان
درآمد قبل از مالیات بر درآمد ۷۵۰۰ تومان
مالیات بر درآمد ۱۶۰۰ تومان
درآمد خالص قابل انتساب به نفت XE ۵۹۰۰ تومان

مثال ۳: صورت جریان وجوه نقد

صورت جریان نقدی میزان تولید وجه نقد توسط یک شرکت را در یک دوره خاص اندازه گیری می کند. از این پول نقد برای تأمین سرمایه‌گذاری‌ها، هزینه‌های عملیاتی و پرداخت تعهدات بدهی استفاده می‌کند.

در زیر ارقامی وجود دارد که به شما در تعیین جریان نقدی شرکت نفت XYZ کمک می کند:

صورت جریان نقدی شرکت نفت XYZ
جریان های نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی
درآمد خالص ۱۵۰۰۰ تومان
استهلاک ۱۲۰۰۰ تومان
تغییرات در سرمایه در گردش عملیاتی (۵۰۰ تومان)
همه موارد دیگر – خالص (۱۵۰۰ تومان)
پرداختی خالص توسط فعالیتهای عملیاتی، ارائه شد ۲۵۰۰۰ تومان
جریان های نقدی ناشی از فعالیت های سرمایه گذاری
اضافات به اموال (۱۴۵۰۰ تومان)
فروش و بازده سرمایه گذاری ۴۰۰۰ تومان
پیشرفت ها و سرمایه گذاری های اضافی (۳۰۰۰ تومان)
سایر فعالیت های سرمایه گذاری ۳۰۰۰ تومان
وجه نقد خالص مورد استفاده در فعالیت های سرمایه گذاری (۱۰۲۰۰ تومان)
جریان های نقدی ناشی از فعالیت های تامین مالی
اضافه شدن به بدهی های بلندمدت
اضافه شدن به بدهی های کوتاه مدت
کاهش بدهی های کوتاه مدت
(۴۵۰۰ تومان)
کاهش در سود نقدی بدهی کوتاه مدت به سهامداران (۱۰۰۰۰ تومان)
سود نقدی به منافع غیر کنترلی ۴۰۰ تومان
سهام مشترک به دست آمده است ۱۶۰۰ تومان
خالص نقدی مورد استفاده در فعالیت های تامین مالی (۱۲۵۰۰ تومان)
افزایش نقدینگی و معادل های نقدی ۲۵۰۰ تومان
وجه نقد و معادل های نقدی در ابتدای دوره ۳۰۰۰ تومان
نقدی و معادل نقدی در پایان دوره ۵۵۰۰ تومان
خروج از نسخه موبایل