بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

هزینه یابی استاندارد: تعریف و نحوه کارکرد آن

هزینه استاندارد در مقابل هزینه واقعی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

حسابداری بهای تمام شده استاندارد می تواند ابزار بسیار سودمندی برای مدیرانی باشد که سعی در برنامه ریزی بودجه دقیق تری دارند. بودجه های دقیق می تواند منجر به کسب و کار سودآورتر و کارآمدتر در پایان روز شود. این به این دلیل است که یک سیستم هزینه‌یابی استاندارد، ایده‌ای پیش‌بینی‌شده از هزینه‌های هزینه را در اختیار مدیران قرار می‌دهد. هنگامی که این مدیران بتوانند هزینه‌های استاندارد را با هزینه‌های واقعی مقایسه کنند، می‌توانند تعیین کنند که آیا شیوه‌های تجاری جدید نیاز به استفاده دارد یا خیر.

در این مقاله از ایوسی هزینه یابی استاندارد را تعریف می کنیم، مزایا و معایب آن را بیان می کنیم و مراحل محاسبه هزینه استاندارد را در اختیار شما قرار می دهیم.

هزینه یابی استاندارد چیست؟

هزینه یابی استاندارد عملی است برای تخمین هزینه های یک فرآیند تولید. این شاخه ای از حسابداری بهای تمام شده است که توسط یک تولید کننده استفاده می شود، به عنوان مثال، برای برنامه ریزی هزینه های خود برای سال آینده با هزینه های مختلف مانند مواد مستقیم، نیروی کار مستقیم یا سربار. این تولیدکنندگان همچنین قادر خواهند بود هزینه استاندارد را با هزینه های واقعی مقایسه کنند.

تفاوت بین هزینه استاندارد و هزینه واقعی به عنوان واریانس شناخته می شود. وجود واریانس نشان دهنده انحراف از آنچه در طرح سود ثبت شده است. اگر هزینه‌های واقعی بیشتر از هزینه‌های استاندارد باشد، مدیریت احتمالاً می‌تواند سود کمتر از حد انتظار را پیش‌بینی کند. با این حال، اگر هزینه‌های واقعی کمتر از هزینه‌های استاندارد باشد، مدیریت ممکن است سودی بالاتر از آنچه در ابتدا برای آن برنامه‌ریزی کرده بود، پیش‌بینی کند.

مطالب مرتبط: با شغل حسابداری آشنا شوید

مزایای هزینه یابی استاندارد

هزینه یابی استاندارد چندین مزیت را برای مدیران فراهم می کند که می تواند به کسب و کار آنها کمک کند کارآمدتر عمل کنند. در اینجا چند نمونه هستند:

  • بهره وری

  • امکان کنترل هزینه را فراهم می کند

  • به مدیریت در تصمیم گیری کمک می کند

  • بودجه های دقیق

  • هزینه های تولید کمتر

بهره وری

یک سیستم هزینه یابی استاندارد برآورد سریع هزینه های پیش بینی شده را ارائه می دهد. اگرچه داشتن گزارش های دقیق خوب است، اما به موقع نیستند. یک برآورد خوب از هزینه های ارائه شده به سرعت بسیار ارجح است.

امکان کنترل هزینه را فراهم می کند

در صورت وجود انحراف، مدیران مجاز به اصلاح هرگونه مغایرت هستند. این به آنها اجازه می دهد تا کنترل هزینه را بهبود بخشند. این بدان معناست که آنها می توانند از عادات خرج کردن در آینده آگاهی بیشتری داشته باشند و برای تفاوت های اندک یا بدون تفاوت تلاش کنند.

به مدیریت در تصمیم گیری کمک می کند

هزینه یابی استاندارد همچنین می تواند بر نحوه عملکرد یک کسب و کار به طور کلی تأثیر بگذارد. هنگامی که مدیران هر گونه واریانسی را تعیین کردند، این امر به آنها اجازه می‌دهد تا روی شیوه‌ها و هزینه‌های کسب‌وکار فعلی عمل کرده و بهبود ببخشند.

به عنوان مثال، اگر هزینه واقعی مواد ۵۰۰.۰۰۰ تومان باشد و از هزینه استاندارد ۱۰۰.۰۰۰ تومان فراتر رود، این امر باعث واریانس ۴۰۰.۰۰۰ تومان می شود.

سپس مدیران می توانند بررسی کنند که چرا متغیر رخ داده و چگونه از وقوع آن در آینده جلوگیری کنند. واریانس زیاد در این شرایط می تواند به دلایل متعددی مانند تورم یا استفاده ناکارآمد از محصولات خریداری شده ایجاد شود.

بودجه های دقیق

وقتی مدیران هزینه ها را از طریق استفاده از سیستم هزینه یابی استاندارد کنترل می کنند، هزینه های واقعی در آینده باید نزدیک به هزینه های استاندارد باشد. این نتیجه بسیار مطلوب است زیرا این بدان معناست که طرح سود طبق پیش بینی پیش رفت. این می تواند منجر به بودجه بندی دقیق تری در آینده شود.

هزینه های تولید کمتر

مقدار کمتر هزینه های تولید می تواند یک مزیت احتمالی در اجرای یک سیستم هزینه استاندارد باشد. از آنجایی که هزینه یابی استاندارد به دیگران اجازه می دهد تا عادات خرج کردن را تجسم کنند، کارمندان می توانند در نهایت هزینه آگاه تر، کارآمدتر باشند و روی عملکرد خود کار کنند. این می تواند به طور کلی منجر به کاهش هزینه های تولید شود.

معایب هزینه یابی استاندارد

اگرچه هزینه یابی استاندارد می تواند برای عملیات تجاری مفید باشد، اما دارای معایبی نیز می باشد. در اینجا برخی از معایب پیاده سازی یک سیستم هزینه یابی استاندارد وجود دارد:

  • بازخورد آهسته

  • روحیه پایین

  • واکنش منفی کارکنان

بازخورد آهسته

از آنجایی که گزارش‌های واریانس فقط به صورت ماهانه تهیه می‌شوند و انتشار این اطلاعات زمان می‌برد، تا زمانی که در نهایت منتشر شود، اطلاعات ممکن است دیگر کاربرد مناسبی نداشته باشند. با ایجاد گزارش های به موقع و مکرر می توان از این امر جلوگیری کرد.

روحیه پایین

بیشتر مدیران تمایل دارند به جای موفقیت بر روی حوزه های مشکل تمرکز کنند. با توجه به هزینه استاندارد، آنها ممکن است زمان بیشتری را صرف اصلاح هر گونه انحراف کنند تا اینکه به کارمندان به خاطر کار خوب خود تبریک بگویند. کارمندان برای لذت بردن از کار خود به تقویت مثبت نیاز دارند و بدانند که بخشی جدایی ناپذیر از تجارت هستند. استفاده از یک سیستم هزینه یابی استاندارد می تواند پتانسیل پایین بودن روحیه کارکنان را افزایش دهد.

واکنش منفی کارکنان

به دلیل روحیه پایین، کارکنان به طور بالقوه می توانند هرگونه گزارش واریانس نامطلوب را برای جلوگیری از هرگونه عواقب بعدی پنهان کنند. این به مدیران احساس نادرستی از برنامه سود خود می دهد. دانستن نتایج گزارش‌های واریانس گذشته همچنین می‌تواند کارمندان را به انجام اقداماتی سوق دهد که بر تجارت تأثیر می‌گذارد. این می تواند شامل افزایش تولید کارکنان در پایان ماه برای جلوگیری از گزارش نامطلوب باشد. این می تواند منجر به یک محصول با کیفیت پایین تر شود.

مطالب مرتبط: ۲۰ نکته برای بهبود روحیه شرکت

نحوه ایجاد هزینه استاندارد

ایجاد یک هزینه استاندارد با دانستن نحوه محاسبه صحیح آن شروع می شود. هنگام ایجاد هزینه استاندارد مراحل زیر را در نظر بگیرید:

۱. هزینه مواد مستقیم، کار مستقیم و سربار را تعیین کنید

برای تعیین این هزینه ها، باید نرخ هر کدام را در مقدار (به واحد یا ساعت) ضرب کنید.

به عنوان مثال، اگر قیمت مواد مستقیم ۱۰.۰۰۰ تومان و مقدار استاندارد ۲۰ کیلو در هر واحد باشد، ۱۰.۰۰۰ تومان را در ۲۰ ضرب کنید تا به ۲۰۰.۰۰۰ تومان برسید. این هزینه استاندارد فقط برای مواد مستقیم خواهد بود. فرض کنید نرخ کار مستقیم ۱۵.۰۰۰ تومان و ساعات استاندارد کار مستقیم در هر واحد ۱۰ ساعت است. این بدان معناست که هزینه استاندارد برای کار مستقیم ۱۵۰.۰۰۰ تومان است. حال، فرض کنید سربار ۱۰.۰۰۰ تومان و تعداد ساعت ها ۵ است. این بدان معناست که هزینه استاندارد برای سربار ۵۰.۰۰۰۰ تومان است زیرا ۱۰.۰۰۰ تومان ضرب در ۵، ۵۰.۰۰۰۰ تومان است.

۲. هزینه استاندارد را محاسبه کنید

پس از تعیین هزینه استاندارد هر یک از این موارد، آنها را با هم جمع کنید تا هزینه استاندارد کلی را بدست آورید.

طبق مثال بالا، هزینه استاندارد برای این تولید ۴۰.۰۰۰ تومان است زیرا ۲۰.۰۰۰ تومان (هزینه استاندارد مواد مستقیم) + ۱۵.۰۰۰ تومان (هزینه استاندارد کار مستقیم) + ۵.۰۰۰ تومان (هزینه استاندارد سربار) = ۴۰.۰۰۰ تومان (هزینه استاندارد).

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *