بنر وب سایت مجموعه ایوسی
بنر وب سایت مجموعه ایوسی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدایای ویژه طراحی سایت

با تکنیک آلفای ذهنی یادگیری خود را افزایش دهید

امواج آلفای ذهنی

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

دغدغه یادگیری یکی از دغدغه های نوع بشر بوده که امروزه به دلیل وضعیت سیستم آموزشی، ارتباط مستقیم کارها و مشاغل با مغز و حافظه، و موارد دیگر؛ این دغدغه بسیار تشدید شده است.

از سویی؛ امروزه با قرار گرفتن اطلاعات بسیار بسیار زیاد در اختیار هر کس، بهم ریختگی ذهنی نیز معضلی برای جلوگیری از یادگیری بهینه و قوی و به حافظه سپردن اطلاعات تبدیل شده است.

پس امروزه یکی از سوالات مهم این است که چگونه می توان حداکثر تمرکز را داشت و به چه صورت در زمان مطالعه می‌ توان از شر انواع و اقسام صداها و اطلاعات بی ربط که به صورت مداوم به گوش و چشم و سایر حواس ما می رسد خلاص شد.

تکنیک آلفای ذهنی روشی برای بهبود یادگیری

با بهره گیری از تکنیک آلفای ذهنی شما می توانید تا حد امکان پاسخ خود را در خصوص موارد فوق به دست آورید؛ تکنیک آلفای ذهنی یک روش علمی و مجرب و البته بسیار موثر می باشد که از مسئله امواج مغزی آلفا گرفته شده است.

امواج آلفا چیست؟

در مغز هر انسان فرکانس های گوناگونی وجود دارد، و در هر مرحله از شبانه روز قسمتی از این فرکانسها و امواج مغزی فعال می باشند. به عنوان نمونه در زمانی که ما کاملا بیدار و هوشیار هستیم فرکانس مغزی ما به صورت معمول در حالت بتا قرار دارد.

امواج آلفا سومین موج ساخته شده توسط مغز هر انسان است که فرکانسی متفاوت با فرکانس امواج روزمره ی مغز انسان دارد. در واقع فرکانس امواج مغزی انسان در حالت بیداریِ کامل در محدوده ی ۱۴ تا ۲۱ هرتز متغیر می باشد که این امواج را امواج مغزی بتا می نامند؛ اما امواج مغزی آلفا در محدوده ۷ تا ۱۴ هرتز در نوسان می باشند.

و امروزه با تحقیقات محققان و دانشمندان، مشخص شده است که امواج مغزی افراد خلاق و یا با حافظه ی یادگیری بالا متفاوت با امواج مغزی افراد معمولی و به دور از خلاقیت و یادگیری موثر می باش، به طوری که مغز هر انسان برای داشتن و بهره بردن از الهامات خلاق و یا آمادگی برای ثبت کامل اطلاعات، نیاز است امواج مغزی آلفای بیشتری را بسامد کند؛ و این در حالی است که افراد یادشده دارای ذهن و مغزی هستند که می تواند این خواسته را برای آنها به صورت غیر ارادی برآورده کند.

حالت آلفای ذهنی در چه زمان هایی بیشتر رخ می دهد؟

طبق تحقیقات به عمل آمده مشخص شده است که ذهن هر انسان می تواند در موارد زیر بیشترین امواج آلفا را ایجاد کند:

  • پیش از خواب و در زمانی که جسم کاملاً ریلکس و آرام شده است
  • در زمان فرو رفتن افکار در رویاها
  • در زمان متمرکز شدن و فوکوس بالای فرد در مسئله ای خاص
  • در موقع بهره‌ گیری از روش ‌هایی همچون یوگا و ریلکسیشن
  • در هنگام بهره گیری از ورزش ها و در اوج بودن فعالیت های جسمی
  • هنگامی که فرد از موسیقی های خاص بهره می گیرد

زمانی که ذهن در حالت آلفا قرار می گیرد در این حالت نیمکره راست مغز نسبت به نیمکره چپ فعال تر می باشد و از آنجا که نیمکره راست منبع اصلی تمرکز و خلاقیت می باشد، و این موقعیتی مناسب برای افزایش بهره ‌وری در هنگام مطالعه و حفظ بهتر محتویات درسی و یا هرگونه محتوای دیگری که در حال مطالعه آن هستیم خواهد بود.

با چه روش هایی می توان از امواج آلفای ذهنی بیشتر بهره برد؟

همانطور که بیان شد یکی از موقعیت ‌هایی که در شبانه ‌روز که ذهن هر کس به صورت خودکار و اتوماتیک امواج آلفا را ایجاد می ‌کند و فرد وارد فاز آلفا می شود، زمانِ قبل از خواب است که ذهن تا حدی به حالت خلسه فرو رفته و جسم در حالت ریلکس می باشد.

و اگر بتوانید به نوعی در این موقعیت با به کارگیری روش‌ هایی، مطالبی را که قصد یادگیری و حفظ آنها را دارید را مرور کنید بیشترین میزان یادگیری را به خود اختصاص خواهید داد.

امواج آلفای ذهنی

در ادامه این مقاله چند راهکار ساده برای بهره ‌برداری از موضوع یاد شده برای شما عنوان خواهد شد:

مرور مجدد مطالب در هنگام خواب

یکی از روش های ساده و کاربردی که می ‌تواند میزان یادگیری شما را با بهره‌ گیری از امواج آلفا بالا ببرد این است که قبل از خوابیدن چکیده و اصل مطالبی را که در روز مطالعه کرده اید را از ذهن خود بگذرانید.

در این زمان، ذهن که در حال تولید امواج آلفا می باشد به شما اجازه می دهد تا بهتر محتویاتی که در طول روز مطالعه کردید را در آن جای دهید.

از مزیت های دیگر بهره گیری از این روش، این است که در زمان مرور، اگر با مطلبی روبرو شدید که در ذهن شما به درستی نقش نبسته و در حال حاضر کمرنگ می باشد، در این حالت با اندکی فشار آوردن به فکر و ذهن خود به احتمال زیاد آن مطلب کم رنگ از اعماق ذهن شما واکشی شده و موجب یادآوری و تحکیم آن خواهد شد.

گوش کردن به صوتِ مطالب در هنگام خواب

یکی از روش های ساده دیگری که شما می توانید از آن برای بهره برداری حداکثری از امواج آلفا در زمان خواب استفاده کنید، این است که مطالبی را که در طول روز مطالعه کردید را چکیده برداری کنید و چکیده آن را در قالب صوتی تقریباً کوتاه ضبط و ذخیره کنید.

اگر در زمانی که شما در حال خواب رفتن هستید، چکیده ی صوت مطالبتان را از طریق هدفون یا هندزفری چند مرتبه گوش کنید، ذهن شما خیلی بهتر آنها را در خود ذخیره و بایگانی می کند و شما می توانید خیلی راحت تر اقدام به حفظ و یادگیری این مطالب نمایید.

به وجود آوردن امواج آلفای ذهنی در طول روز

همان طور که بیان شد ذهن انسان در طول روز به صورت معمول اقدام به تولید امواج بتا می کند و امواج آلفا مربوط به زمانی است که شما در حال خواب رفتن هستید.
و این در حالی است که بخش قابل توجهی از زمان روزمره ما و البته زمانی که ما در حال یادگیری و حفظ مطالب هستیم به روز اختصاص دارد و نه شب.

قطعا اگر بتوان از طریق روش‌ ها و تکنیک‌ هایی امواج آلفای ذهنی را به صورت مصنوعی در طول روز ایجاد کرد می‌ توان بر میزان یادگیری در طول روز نیز به همان میزان زمان خواب افزود.

بدین منظور شما می توانید از روش های زیر بهره گرفته تا در حد زیدی به خواسته فوق دست پیدا کنید:

حذف عوامل از بین برنده ی تمرکز

اولین و راحت ترین کاری که می تواند در ایجاد امواج آلفای ذهنی در طول روز و در زمان مطالعه ی شما، به شما کمک شایانی بکند، این است که تا حد امکان از هرگونه عاملی که می تواند حواس پنج گانه شما را به خود معطوف کند جلوگیری کنید. زمانی که حواس شما صرفاً درگیر مطالبی شود که شما در صدد یادگیری و حفظ آنها هستید، بی‌شک و به طور قطع تمرکز شما به ۱۰۰ درصد نزدیک و نزدیک تر خواهد شد؛ و این سبب می شود که ذهن در حالت تمرکز قرار گرفته و همانطور که در بالا بیان شد در چنین شرایطی ذهن اقدام به ایجاد امواج آلفای ذهنی می کند.

حذف عوامل درونی از بین برنده تمرکز

فراموش نکنید که تمرکز صرفاً از طریق عوامل بیرونی از بین نمی رود، بلکه اغلب اوقات این عوامل درونی هستند که مانع ایجاد تمرکز برای شما می شوند؛ درگیری ذهن با افکاری همچون موارد زیر، می تواند نمونه بارزی از این عوامل درونی باشد:

  • اگر من نتوانم این مطالب را به خوبی یاد بگیرم چه؟
  • اگر من این مطالب را یاد گرفته اما نتوانم به کار ببرم چه؟
  • بعد از یادگیری مطالب وقت خود را صرف چه چیزی کنم؟
  • با برنامه کاری یا تفریحی عصر یا فردای خود چه کنم؟
    و …

این موارد می ‌تواند به شدت بر روی تمرکز ذهنی شما اثر سوء بگذارد و مانعی برای متمرکز شدن ذهن شما و در نتیجه مانعی برای ایجاد امواج آلفای ذهنی شود.

پس اگر چه در ابتدای راه چندان برای شما آسان و خوشایند نخواهد بود که تا حد امکان با تفکرات پراکنده ذهنی خود مقابله کنید و آنها را در زمان مطالعه خود از بین ببرید؛ اما این یکی از موارد بسیار مهم و حیاتی است که باید با تمرین و ممارست به آن دست پیدا کنید.

البته یکی از راه های بسیار ساده و کاربردی برای اینکه شما بتوانید ذهن خود را از تفکرات مزاحم و مشوش خلاص کنید این است که در کنار خود دفتر و خودکاری داشته باشید و به محض اینکه هر یک از تفکراتِ مزاحم به ذهن شما خطور کرد، آنها را بلافاصله در آن دفتر یادداشت کنید.
با این کار خیال ذهن شما از محفوظ بودن اطلاعات در جایی محکم و مطمئن، کاملاً راحت می‌ شود و خیلی سریع آن مسئله از ذهن شما پاک خواهد شد؛ که این کمک شایان برای بازگشت تمرکز شما خواهد بود.

از ریلکسیشن بهره بگیرید

یکی از روش های ساده اما طلایی در ایجاد امواج آلفای ذهنی این است که بتوانید شما خود را در طول روز چند مرتبه ریلکس کنید. بدین منظور، کافی است بعد از پایان هر دوره ی مطالعه، به مدت چند دقیقه دراز کشیده و جسم خود را کاملاً آرام، شل و ریلکس کنید و چشمان خود را بسته؛ و سپس شروع به مرور ذهنی مطالب خوانده شده ی در روز کنید.

بدین صورت نه تنها شما می توانید کیفیت مطالعه و یادگیری خود را مورد ارزیابی قرار دهید، بلکه بدین صورت، در بهترین حالت شرایط ذهنی، شما قادر خواهید بود تا مطالب یاد گرفته شده را طبقه بندی و نظم دهی کنید.
و زمانی که شما مطالب یاد گرفته شده ی خود را در ذهن طبقه بندی می کنید؛ بر میزان حس خوشایند و انگیزه شما نیز افزوده خواهد شد و این موجب بهبود شرایط یادگیری شما در دفعات بعدی نیز خواهد شد.

بهره گیری از موسیقی

امروزه با مطالعات زیادی که در خصوص موسیقی و اثرگذاری آن بر روی امواج آلفای ذهنی به عمل آمده، مشخص شده که بعضی از موسیقی های کلاسیک فرکانس خاصی تولید می ‌کنند، و می ‌توانند اثرگذاری ویژه‌ ای بر روی ذهن داشته باشند و ذهن را به گونه ای تحریک کنند که شروع به تولید امواج آلفا کند.

پس؛ اگر شما با اندک جستجویی در اینترنت و یافتن موسیقی هایی که بدین منظور ایجاد شده است آنها را دریافت کنید؛ می توانید با بهره گیری از آنها در زمان مطالعه بر میزان یادگیری خود به طور قابل توجهی بیافزایید.

البته به یاد داشته باشید که در زمان گوش دادن به این موسیقی ها، نباید حجم صدای آن به حدی زیاد باشد که باعث آزار و آسیب رساندن به دستگاه شنوایی شما شده و بیش از مفید بودن برای مطالعات و یادگیری شما، اثرات مخرب و زیانبار را برای شما به همراه داشته باشد.
همچنین در صورتی که قصد دریافت موسیقی های این چنینی از بستر اینترنت را دارید؛ لازم است تا از منابع معتبر و مطمئن اقدام به دریافت چنین موسیقی هایی نمایید تا از اثرگذاری مثبت آنها نیز خیالتان آسوده باشد.

اگر این مقاله را دوست دارید، لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آخرین کتاب‌های ایوسی

2 پاسخ

    1. سلام

      روش‌های زیادی وجود داره؛ مثلا:

      • تمرکز حواس و مراقبه رو تمرین کنید: با تمرکز بر لحظه حال و آموزش ذهنتون برای آروم و متمرکز موندن، می تونید به وضعیت آلفای ذهنی برسید.
      • به طور منظم ورزش کنید: نشون داده شده که فعالیت بدنی عملکرد شناختی و وضوح ذهنی رو بهبود می بخشه و به شما کمک می کنه تا به وضعیت آلفای ذهنی برسید.
      • خواب کافی داشته باشید: کمبود خواب می تونه بر وضعیت روانی شما تأثیر منفی بذارد و رسیدن به آلفای ذهنی رو دشوار کنه. مطمئن بشید که خواب با کیفیتی رو در هر شب در اولویت قرار می‌دید.
      • ذهن‌تون رو به چالش بکشید: در فعالیت هایی شرکت کنید که مغز شما رو تحریک می کنه، مثل حل پازل، انجام بازی های استراتژیک یا یادگیری مهارت های جدید. فعال نگه داشتن ذهن و چالش برانگیز می تونه به شما کمک کنه به آلفای ذهنی برسید.
      • تمرینات تنفس عمیق رو تمرین کنید: تنفس عمیق می تونه به آرامش ذهن شما و کاهش استرس کمک کنه و به شما امکان می ده وضوح و تمرکز ذهنی بیشتری داشته باشید.
      • اطراف خود رو با تأثیرات مثبت احاطه کنید: زمانی رو با افرادی بگذرونید که شما رو بالا می برن و از شما حمایت می کنند و ایضاً در فعالیت هایی شرکت کنید که برای شما شادی و رضایت به ارمغان می آره. تأثیرات مثبت می تونه به شما کمک کنه تا ذهنیت مثبتی داشته باشید و به آلفای ذهنی دست پیدا کنید.
      • رژیم غذایی متعادل داشته باشید: تامین سوخت بدن با غذاهای مغذی می تونه تاثیر مثبتی بر سلامت روان و عملکرد شناختی شما داشته باشه. مطمئن بشید که یه رژیم غذایی متعادل و غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی داشته باشید.
        و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *