ایوسی

۹ راه‌ ساده اما کاربردی در کنار آمدن با شکست‌ها

موفقیت و شکست

یکی از مهارت‌هایی که هر فرد برای پیشرفت در زندگی و کار خود لازم است به آن مسلط شود، این است که بتواند در مواقع شکست، با روش یا روش‌هایی خود را از مشکلات ناشی از این ناکامی برهاند, و شرایطی را برای خود به وجود بیاورد که به وسیله آن راحت‌تر بتواند با شکست خود کنار بیاید.

 

مسئله‌ی مهمی که در کنار آمدن با شکست وجود دارد، این است که اگر شخص بتواند آگاهی از نحوه کنار آمدن با ناکامی را در درون خود ایجاد کند؛ از میزان ترس از شکست‎های احتمالیِ در آینده‎اش کاسته خواهد شد. و این موجب می‌شود تا فرد با آسودگی و قدرت بیشتری بتواند قدم های بعدی خود را برداشته و با ناکامی‌های احتمالی روبرو شود.

ما در این مقاله تعدادی از راهکارهایی را که برای این منظور می‌‎تواند برای شما مفید باشد؛ و شما بتوانید با بهره‌برداری از آنها با شکست‌های خود کنار بیایید, را برای شما آورده‎ایم.

 

راه‌‎های مواجه و کنار آمدن با شکست‌‎های زندگی

احساسات درونی خود را بشناسید و آنها را کنترل کنید

معمولاً شکست‎ها با انواع مختلفی از احساسات و هیجانات منفیِ درونی همراه می‎باشند. احساساتی نظیر ترس و اضطراب، خجالت و شرمندگی، اندوه و ناراحتی، خشم و عصبانیت و امثال این. با وجود همین احساسات است که موجب می‌شود, فرد در زمان مواجهه با شکست، تجربه تلخ و ناگواری را درک کند؛ و همین تجربه‎ی ناخوشایند، موجب شود که او را از شکست گریزان کند.

 

یکی از مشکلاتی که اکثر افراد در مواجهه با شکست با آن روبرو هستند، این است که چگونه شکست را منکر شده و نادیده بگیرند. توصیه‎ای که در اینجا داریم، این است که شما به هیچ وجه نیاز نیست، شکست را انکار کنید؛ بلکه بهتر است به جای تمرکز و توجه بر روی شکست، بر روی هیجانات و احساساتی که ناشی از آن است تمرکز و توجه کنید.

زمانی که شما به جای انکار شکست و احساسات ناشی از آن، بر روی احساسات و هیجانات‎تان تمرکز کنید؛ نه‌تنها می‌توانید منشاء احساساتِ تلخی که در درون شما به وجود آمده را پیدا کرده، و در جهت رفع آنها تلاش کنید؛ بلکه همین تمرکز بر روی احساساتِ بد است که می‎تواند انگیزه بیشتری را برای ریکاوری و افزایش توان شما به ارمغان بیاورد. همچنین این روش می‌تواند برای شما راه‎حل های بیشتری را برای تلاش بهتر و قدرتمندتر در اختیار شما بگذارد.

ناامیدی - شکست - سردرگمی - احساس منفی

روش های سالم را جهت کنار آمدن با شکست به کار ببندید

شما می‎توانید با مشغول کردن خود با روش‎هایی سالم، که با انجام آنها احساس خوبی برای شما به وجود می‎آید، احساسات منفی ناشی از شکست را در درون خود کمرنگ‌تر کرده و درد ناشی از این ناکامی در شما تسکین پیدا کند. این روش‎های سالم می‌تواند برقراری ارتباط با یکی از نزدیکان‎تان، تنفس عمیق و تکرار چند مرتبه‎ی آن به مدت چند دقیقه، خوابیدن و استراحت، نرمش و پیاده‎روی، بازی با فرزندان‎تان و هر چیزی شبیه این باشد.

 

توجه شود که در این روش توصیه به استفاده از روش‌های سالم شده است؛ چرا که یکی از عادت‌هایی که اغلب افراد دارند، این است که در مواجه با شکست، سعی می‌کنند خود را با روش‎های ناسالمی همچون ریزه خواری و یا مصرف خوراکی‎های ناسالم، سیگار کشیدن، فکر کردن به روش‎های ناصحیحی که بتواند از راه‎های غیر اصولی این شکست را جبران کند، و … سرگرم می‎کند.

اگرچه شاید مشغول شدن به این روش‎ها بتوانند تاحدی شما را از دغدغه‎های ذهنی ناشی از شکست برهاند؛ اما این روش‎ها خود می تواند هم اثر سوئی بر عملکرد جسمی، روحی و روانی شما بگذارد، و هم در شکست‎های آینده شما دخیل باشد.

 

تا حد امکان از خود تخریبی دوری کنید

مشکل شایعی که در اکثر افراد شکست خورده مشاهده می‎شود، این است که بعد از رویارویی آنها با شکست، اولین اقدام آنها خودتخریبی و تضعیف شخصیت خودشان است. آنها می‎کوشند تا با تحقیر خودشان، مسکنی برای خودشان به وجود بیاورند و دردشان را تسکین دهند؛ و یا اینکه با کوچک شمردن خود، به نوعی مسئله‎ی شکست را برای خود عادی جلوه دهند.

 

این روش یک روش کاملاً غیر منطقی است؛ چرا که نه تنها نمی‌تواند به هیچ وجه احساسِ بد ناشی از شکست را برای فردِ شکست خورده از بین ببرد، بلکه با تضعیف و تحقیر شخصیت وی، گام‎های بعدی او نیز ضعیف‎تر و سست‎تر برداشته خواهد شد؛ و این مقدمه برای شکست‎های پی در پی او خواهد بود.

از این رو در رویارویی با شکست، به هیچ وجه نباید دست به چنین اقدامی زد. بلکه در چنین شرایطی شما باید از باورهای غیر منطقی و غیر اصولی، و شک درباره توانایی‎های خود به طور جدی دوری کنید؛ شما به هیچ وجه نباید باور کنید که به اندازه کافی خوب نیستید، یا اصلاً نمی‎توانید به موفقیت برسید.

 

از تلقین‌‎های مثبت بهره بگیرید

یکی از راهکارهایی که می‎تواند درد شکست را برای شما تسکین داده و قبول شکست را برای شما راحت‎تر نماید، این است که بتوانید با ضمیر ناخودآگاه خود بیشتر ارتباط برقرار کرده و خوراک سازنده به آن بدهید.

اگر شما بتوانید بعد از هر شکست، با تلقین‎های مثبت و تکرار جملات کلیشه‎ای مثبت، به ناخودآگاه خود بفهمانید که شکست کنونی پایان راه شما نیست؛ احساس ناخوشایند و درد ناشی از شکست برای شما کمرنگ‎تر خواهد شد؛ و توان شما برای شروعی دوباره بیش از پیش افزایش پیدا خواهد کرد.

 

Hidden Strengths – Young Man with Muscular Arms on Blackboard

شما می‎توانید برای این منظور، از جملاتی همچون جملات زیر استفاده کنید:

و ….

 

به یاد آورید که شکست نوعی تجربه است

اگر شما بتوانید از هر شکست خود درس‎هایی بگیرید و بر تجربیات خود بیفزایید؛ به طور قطع نه تنها شکست برای شما سنگین و دردناک نخواهد بود، بلکه خود به موفقیتی کوچک برای دستیابی به موفقیت نهایی‎تان و رسیدن به اهداف متعالی شما تبدیل خواهد شد.

پس سعی کنید مهارتِ درس گرفتن از هر شکست را در وجود خود تقویت کنید؛ و در مواجهه با هر شکست، به جای زانوی غم بغل گرفتن، به دنبال دلایل به وجود آمدن این شکست باشید، تا در گام‎های بعدی خود از آنها بهره بگیرید.

 

شکست امری عادی و مربوط به همه است

بدانید که شکست در زندگی هرکسی می‌تواند به وجود بیاید. حتی تمامیِ افراد موفقی که در زمان‎ها و مکان‎های مختلف، با قدم‎هایِ موثر خود، تاریخ را تغییر داده‎اند و نامشان برای همیشه در تاریخ ثبت شده است، نیز بارها با شکست مواجه شده‎اند. توماس ادیسون، آلبرت انیشتن، مایکل جردن، بیل گیتس، استیو جابز، دکتر حسابی، غلامرضا تختی و …. تعداد اندکی از هزاران موردی است که در تاریخ بشریت نامشان ثبت شده است.

 

 

شما اگر در زمان روبرو شدن با شکست، این مسئله را به یاد آورید بسیار راحت‎تر می‎توانید با شکست خود روبرو شوید.

 

مسئولیت شکست خود را بپذیرید

ایراد اصلی اکثر افراد در رویارویی با شکست، این است که در زمان برخورد با ناکامی، به دنبال مقصر می‎گردند؛ و این باعث می‎شود که احساسات بدی که در درون آنها شکل گرفته تقویت شده و بیشتر آنها را آزار دهد.

اگر افراد حاضر به پذیرش مسئولیتِ شکست به طور منطقی و اصولی باشند، در همان ابتدای رویارویی با شکست، دست از پیدا کردن مقصر برداشته و خود را دلیل اصلی این شکست می‎دانند؛ اما این مسئله نه تنها باعث خود تخریبی آنها نخواهد شد، بلکه عامل اصلی جهت حرکت آنها در جهت رفع اثرات شکست‎شان خواهد شد.

اگر شما مسئولیت‎پذیر باشید و بدانید عامل هر آنچه که تاکنون برای شما رخ داده است خودِ شما بوده‎اید، به راحتی می‎توانید دریابید که عامل هر آنچه که از این به بعد نیز برای شما رخ خواهد داد، باز خودتان خواهید بود. و این موجب افزایش خودباوری و عزت نفس شما نیز خواهد شد.

 

از تکرار پی در پی شکست‌‎تان در ذهنتان دوری کنید

یادآوری پی در پی شکست در ذهن، نه تنها هیچ نتیجه‎ی مثبت و سازنده‎ای برای شما نخواهند داشت، بلکه رفته رفته تبدیل به نشخوار ذهنی و منفی گرایی خواهد شد. پس سعی کنید بعد از بررسی عوامل شکست و درس گرفتن از این شکست، تا حد امکان ذهن‎تان را از ادامه‌ی مرور این موضوع دور کرده، و به جای آن، بر روی برنامه‎ای که می‎تواند شما را به سوی جلو حرکت دهد معطوف کنید.

 

 

ترس‌های ناشی از شکستِ خود را بشناسید و با آنها روبرو شوید

اغلب اوقات این شکست نیست که موجب خسران و ضرر برای شما می‎شود؛ بلکه احساسِ ترس و اضطرابی که از آن ناشی شده است برای شما می‎تواند زیان‎بار باشد.

پس همان‎طور که بیان شد، لازم است در زمان شکست با احساس‎های بدی که از این ناکامی ایجاد شده است، روبرو شوید و آنها را مورد بررسی قرار دهید. ببینید که چه عاملی موجب ترس و دلهره‎ی شما می‎شود، و سعی کنید تا حد امکان با آن روبرو شوید.

اگر شما بتوانید از منطقه‌‎ی امن ذهنی خودتان خارج شوید و با ترس‎هایی که در یک شکست وجود دارد روبرو شوید؛ نه تنها بر آگاهی و درک شما افزوده می‎شود، بلکه احساسِ ناخوشایندی که در شکست وجود دارد، برای شما کمرنگ شده و یا حتی با احساس خوشایندِ ناشی از تجربیات سازنده جایگزین خواهد شد.

 

جمع بندی

اغلب اوقات، شکست می‌‎تواند موجب ناتوانی و ضعف شما در ادامه راه زندگی‎تان شود؛ اما اگر شما راهکارها و روش‎های رویارویی با شکست را به خوبی یاد داشته باشید و به کار ببندید، نه تنها شکست شما را ناتوان و زبون نمی‌کند، بلکه با تجربیاتی که در اختیار شما می‎گذارد، می‎تواند شما را بیش از پیش برای قدم گذاشتن در مسیر موفقیت توانمند و پیشتاز کند.

 

خروج از نسخه موبایل