ایوسی

توانستن یا خواستن؟ بحثی درباره رابطه میان اراده و توانایی

از آنجا که بعضی مواقع بعضی از اعزّه نزد من می آیند و از عدم جواب گرفتن خواسته هایشان می گویند و با جملاتی شبیه به من خواستم اما نشد، خواسته های من بی جواب مانده، مثل خواستن توانستن است دروغ است و … جمله ی مشهور “خواستن توانستن است” را رد می کنند، من بر آن شدم تا متنی در این خصوص خدمت این بزرگان و سایر مخاطبین سایت ایوسی تنظیم کرده و در قالب این مقاله برای قرار دهم

آیا خواستن توانستن است؟

در جواب باید بگویم که خواستن واقعاً منجر به توانستن می شود؛
اما نه خواستنی که سطحی، زودگذر و از روی امیال بیرونی باشد؛ بلکه خواستنی که واقعی و از ته دل باشد.

داستانی مشهور در خصوص خواستن

احتمالا داستان مشهور زیر را شنیده اید؛ اما توجه به همین مثال می تواند نوشته ی بالا را برای شما بهتر روشن کند:

– شخصی نزد استادی مشهور و مطرح می رسد و به او می گوید: جناب استاد، من می خواهم شاگرد شما شده و تمامی علوم و فنون شما را به طور کامل فرا بگیرم.
+ استاد در جواب وی می گوید: آیا واقعاً می خواهی تمام علوم و فنونی که من تاکنون به آنها دست پیدا کرده ام را فرا بگیری؟
– شخص با تاکید می گوید: بله، من می خواهم آنها را فرا بگیرم.
+ از این رو استاد به او می گوید: پس لازم است چیزی را قبل از آن به تو نشان دهم
[و او را به نزدیکی یک رودخانه می برد]
+ استاد به آن شخص می گوید: لطفاً به سنگ هایی که در کف رودخانه است نگاه کن
[آن شخ برای دیدن سنگ های کف رودخانه، سر خود را خم کرده و به آب نزدیک می‌کند تا بتواند بهتر سنگ ها را مشاهده کند؛ و همین که او به آب نزدیک می‌شود، استاد با سرعت زیاد دست به پشت سر او گذاشته و با تمام قدرت او را به زیر آب می برد.
شخص نیز که جان خود را در خطر می بیند، تمام تلاش خود را به کار می بندد تا خود را از این مهلکه نجات دهد و با تمام توانش شروع به دست و پا زدن می کند.
اما از آنجا که استاد نیز تمام توان خود را به کار بسته بود، تلاش های این شخص به جایی نمی رسد.
از این رو بعد از مدتی کوتاه، انرژی و رمقی برای شخص باقی نمی ماند و از دست و پا زدن باز می ماند.
استاد که متوجه می‌شود انرژی شخص کاملاً تحلیل رفته و نزدیک است تا فاتحه او خوانده شود، دستش را از سر او بر می دارد و کمک می کند تا از آب بیرون بیاید.]
+ بعد از گذشت چند لحظه که حال شخص اندکی بهتر شد، استاد از آن شخص می پرسد: لحظاتی که سرت زیر آب بود، چه چیزی را یخواستی؟
– فرد با عصبانیت می گوید: هوا، هوا
+ استاد می گوید: می خواستم همین را به تو بفهمانم؛

چراکه زمانی که خواسته ی تو نسبت به کسب علم و یا هر چیز دیگر، دقیقاً مثل خواسته تو به هوا باشد، برای آن هرگونه تلاشی خواهب کرد تا به آن دست پیدا کنی. اما اگر خواسته تو سطحی و زودگذر باشد، دست یافتن به آن خواسته برایت امکان پذیر نخواهد بود چراکه تلاشی برای آن نخواهی داشت.

اگرچه بحث در مورد اینکه آیا خواستن توانستن است یک مسئله فلسفی و پر مبانی است، اما به طور کلی، به نظر می‌رسد که دو مفهوم متفاوت هستند. خواستن به معنای داشتن اراده و تمایل به انجام کاری است، در حالی که توانستن به معنای داشتن توانایی و قابلیت انجام آن کار است.

معمولاً برای رسیدن به هدفی که می‌خواهیم، لازم است هم خواستن و هم توانستن را داشته باشیم. در واقع، خواستن یک کار، به تنهایی کافی نیست و برای رسیدن به آن هدف، باید مجهز به توانایی‌های مورد نیاز باشیم. به عنوان مثال، شما ممکن است بخواهید در یک زمینه خاص تحصیلات بالایی داشته باشید، اما برای رسیدن به این هدف، لازم است که تلاش کنید، زمان بگذارید و از منابع مختلفی استفاده کنید.

در نتیجه، بهتر است برای رسیدن به هدف‌های خود، هم خواستن و هم توانستن را در نظر داشته باشید. در صورتی که هر دو این عوامل را داشته باشید، بهترین نتیجه را خواهید گرفت.

نکات کلی:
  • خواستن به معنای داشتن اراده و تمایل به انجام کار است.
  • توانستن به معنای داشتن توانایی و قابلیت انجام آن کار است.
  • برای رسیدن به هدف، لازم است هم خواستن و هم توانستن را داشته باشیم.

مرتبط: عزم راسخ، لازمه ی موفقیت در هر زمینه ای

کدام خواسته را بخواهم؟

داستان فوق مثالی بود که کاملا واقعیت خواسته های ما و هر کسی در این جهان هستی را نشان می دهد. در واقع چندان اهمیتی ندارد که شما چگونه خواسته ای دارید؟

درآمد زایی

اینکه شما کدام یک از این موارد را می خواهید، اهمیتی ندارد؛ آنچه که مهم است، این است که این خواسته ی شما واقعاً یک خواسته ی واقعی و از ته دل شما باشد. چراکه خواسته ای که سطحی بوده و از اعماق درون شما برنخیزد، فاقد باوری مناسب برای رسیدن به آن و تلاشی مضاعف که موجب دست یافتن به آن شوید خواهد بود. و در نتیجه رسیدن به چنین خواسته ای محال است.
در واقع خواسته ی واقعی با احساس نیازی شدید و دائمی همراه است.

احساس نیاز را جدی بگیرید

فراموش نکنید که احساس نیاز به یک خواسته ی واقعی می تواند شما را در رسیدن به خواسته تان کاملا متحول کند؛ به طوری که احساس نیاز:

و از این رو اگر شما واقعاً نسبت به آن چیزی که به عنوان یک خواسته در ذهن می پرورانید و یا آن را بر زبان می آورید، احساس نیاز کرده باشید:

و در نتیجه شما به جایی خواهید رسید که دیگران به آنجا نرسیده اند.

پس توصیه اصلی این است که احساس نیاز را در درون خود پیدا کنید.

تفاوت خواسته ی واقعی و غیرواقعی

راه تشخیص و تمیز خواسته های واقعی از خواسته های غیرواقعی، توجه به میزان احساس نیاز شما به آن خواسته است.

اگر شما خواسته ای دارید اما چندان احساس نیازی به آن پیدا نکرده اید؛ به طور قطع این خواسته، خواسته ی واقعی شما نیست.
و از همین رو توصیه می شود که به دنبال این خواسته نروید و وقت خود را برای رسیدن به آن تلف نکنید، چراکه به هیچ وجه قرار نیست به آن خواسته برسید.

اما اگر خواسته ای که شما هم اکنون در ذهن خود دارید، از آن دسته از خواسته ها است که احساس نیازی بسیار شدید را در درون شما ایجاد کرده و بخش بزرگی از ذهن شما را معطوف و درگیر به خود کرده است؛ به احتمال خیلی زیاد، این همان خواسته ای است که از درون شما برخواسته و نیاز وافری که به آن حس می کنید، شما را در رسیدن به آن حرکت خواهد داد و موجب رسیدن شما به آن خواهد شد.

متافیزیک و خواسته های درونی

در مباحث متافیزیکی نیز داستانی مشابه به آنچه که در بالا گفته شد، وجود دارد. چراکه در بحث متافیزیک نیز می گویند:
اگر شما صرفاً قواعد جهان هستی را بدانید و آنها را در زندگی خودتان به کار ببندید، مطمئنا به نتیجه خواهید رسید و آن خواسته ها را بدست خواهید آورد.

قاعده جهان هستی چیست؟

طبق مباحثی که در بُعد متافیزیک بیان می کنند، قاعده جهان هستی به این صورت است که اگر شما خواسته ای را داشته باشید و آن را در ذهن خود مرور کنید قطعاً آن خواسته را به سمت خود جرب خواهید کرد و جهان هستی تمام قدرت خود را برای رسیدن شما به آن در اختیارتان خواهد گذاشت.

توجیه علمی قانون جذب

امروزه تعریف علمی نیز برای این نظریه ی متافیزیکی آورده اند و سعی نموده اند تا آن را تا حد امکان از طریق علم توجیه و تفسیر کنند. چیزی که امروزه با تأسی و بر گرفتن از فیزیک کوانتوم می‌گویند این است که:
اگر شما خواسته‌ای داشته باشید، ذهن شما ارتعاشاتی تولید خواهید کرد که این ارتعاشات فرکانس‎هایی منحصر به خواسته شما را ایجاد می کند، و این فرکانس ها باعث اتصال شما به چیزهایی در جهان هستی خواهند شد که فرکانسی مشابه با فرکانس های ذهنی شما تولید می کنند.

دقیقاً مثل فرکانس‎های گوشی موبایل که صرفا موجب اتصال گوشی های موبایل به یکدیگر می شوند می شوند و با این فرکانس ها، تجهیزات دیگر نمی توانند به گوشی های تلفن همراه متصل شوند.

پس؛ از این رو از طریق ارتعاشات ذهنی شما و فرکانس های مرتبط با آنها، شما به خواسته خود متصل می شوید و آن را به سمت خود جذب می کنید.

اینکه این توجیهات و توضیحات علمی به چه میزان از صحت و راستی برخوردارند، برای کسی به طور کامل اثبات نشده است. اما حداقل می توان گفت این است که تجربه ثابت کرده این تعاریف مغایرت با واقعیت ندارند.

ارتباط تنگاتنگ قانون جذب و خواسته های عمیق

اما مسئله‌ای که با بیان مباحثی نظیر متافیزیک، ارتعاشات و قانون جذب، در این مقاله قصد تاکید بر آن را داشتیم این است که:
در مسئله ی قانون جذب نیز چنین بیان شده که اگر شما خواسته ای داشته باشید و ارتعاشات حاصل از این خواسته نتواند فرکانس لازم را برای جذب آن به جهان هستی بفرستد، و در نتیجه شما نتوانید خواسته خود را جذب کنید؛ کاملا مشخص است که خواسته شما یک خواسته سطحی و ضعیف است.

بدین صورت کاملا مشخص است قانون جذب نیز بر این موضوع تاکید می‌کنند که: برای رسیدن به خواسته خودتان، لازم است خواسته شما یک میل باطنی و محکم باشد نه سطحی و گذرا

و این یعنی طبق قانون جذب، آن دسته از خواسته هایی که صرفا شما آن را بر زبان می آورید یا در مواردی اندک به آن فکر می کنید، این خواسته نمی تواند ارتعاشی را ایجاد کنند که بتواند موجب جذب آن برای شما شوند و نیازهای شما را براورده کنند.

کدام توضیح صحیح است؟

در این مقاله به داستان ها، موارد علمی و حتی موارد متافیزیکی اشاره شد، و البته موارد زیاد دیگری همچون تجارب بزرگان و پیشینیان، توصیه های موجود در متون دینی، تاکیدهای در متد موفقیت و … نیز وجود داشت که در این مقاله عنوان نشد؛ اما مهم نیست که شما کدام یک از این موارد را مقبول می دانید و آن را باور دارید

مهم نیست شما کدام یک از این موارد را باور داشته باشید؛ چرا که قبول هر یک از این موارد شما را ملزم خواهد کرد که بپذیرید:
خواسته‌ای که سطحی و گذرا است، نتیجه را برای شما در بر نخواهد داشت.

خواستن توانستن است در قران:

در قرآن کریم، به موضوع خواستن و توانستن به شکل گسترده‌ای اشاره شده است. خواستن به معنای داشتن اراده و تمایل به انجام کار است. در حالی که توانستن به معنای داشتن توانایی و قابلیت انجام آن کار است. برای رسیدن به هدف، لازم است هم خواستن و هم توانستن را داشته باشیم.

در سوره النجم آیه ۳۹ به این موضوع اشاره شده است: “وَأَنْ لَیْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى”. به این معنی که انسان نمی‌تواند چیزی را به دست آورد مگر اینکه به دنبال آن سعی کند و تلاش کند.

از طرف دیگر، در سوره البقره آیه ۲۸۶ آمده است: “لا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلا وُسْعَهَا”. به این معنی که خداوند هیچ فردی را بیش از ظرفیت و توانایی‌اش بار نمی‌گذارد.

بنابراین، در قرآن کریم، خواستن و توانستن به عنوان دو مفهوم جداگانه مورد تأکید قرار گرفته‌اند. اما این دو مفهوم با یکدیگر در ارتباط هستند و برای رسیدن به هدف، لازم است این دو مفهوم به صورت همزمان در نظر گرفته شوند.

بنابراین:

خواستن توانستن در قرآن کریم به عنوان دو مفهوم جداگانه مورد تأکید قرار گرفته‌اند. در حقیقت، برای رسیدن به هدف، نه تنها باید خواستن و تمایل داشته باشیم، بلکه باید تلاش و کوشش کرده و توانایی لازم برای انجام آن کار را داشته باشیم. بنابراین، مفهوم خواستن توانستن به صورت همزمان در نظر گرفته شود تا به بهترین نتیجه برسیم.

مرتبط: هماهنگی خواستن و توانستن در قرآن: راهی به سوی کامیابی

نتیجه گیری:

پس اگر می خواهید به موفقیت برسید، به دنبال خواسته هایی باشید و خواسته هایی را در درون خود پیدا کنید که واقعاً میل درونی شما را به تصویر می کشند. و یا اگر خواسته ی واقعی خود را پیدا کرده‌اید، اما هنوز نتوانستید آن را به دست بیاورید؛ نیازتان را نسبت به این خواسته ی واقعی در درون خودتان ایجاد و احساس کنید.

و توجه کنید که:

دست یافتن به هدف و مقصود صرفاً با احساس نیاز شدید به آن هدف و آن مقصود حاصل خواهد شد.

و زمانی که احساس نیازی شدید به خواسته ی خود داشته باشید؛ می توان گفت:

خواستن توانستن است

Where there is a wish, there is a way

و بخوانید:

خروج از نسخه موبایل