ایوسی

لذت های کوتاه مدت، موانع لذت های بلندمدت

لذت کوتاه مدت

خیلی وقت‌ها پیش می‌‎‏آید که برای موفقیت ایده‌های خیلی خوبی در ذهنتان می‌پرورانید و حتی شروع خیلی خوبی هم در جهت رسیدن به این موفقیت‌ها دارید، و با قدرت از جا کنده و حرکت می‌کنید؛ اما رفته رفته سرعت‌‎تان در مسیر کمتر و کمتر می‌شود تا یک جایی که کاملاً متوقف می‌شوید.

شاید این موضوع بارها برایتان نیز رخ داده باشد و به درستی ندانید که واقعا چرا چنین مسئله‌ای رخ می‌دهد و اصلا راه برون‌رفت از این مشکل که بارها مانع از موفقیت‌هایتان شده و توقف‌های زیادی را برایتان رقم زده، چیست!؟

شاید هم عمده‌ی این توقف‌ها را به عوامل بیرونی همچون کم‌کاری نهادها و ادارات، سنگ‌اندازی‌ها از سوی دیگران، مشکلِ فقدان پولِ کافی برای تداوم حرکت، عدم مشاهده‌ی نتایجی درخور (آنچنان که باب دلتان بوده)، حس و حال بدی که دیگران با حرف‌هایشان برایتان ایجاد می‌کنند و ….

توقف

برای تداوم حرکت خود، مسئولیت‌پذیر باشید

اما موضوع این است که اگر می‌خواهید واقعا به موفقیت‌های خیره‌ کننده و نتایج درخور دست پیدا کنید، ابتدا و پیش از هر چیز باید قبول کنید که مشکلاتِ اصلی که مانع تداوم حرکت شما می‌شود تنها و تنها به خودِ شما و مسائلی که در فکرتان، رفتارتان، عادت‌هایتان و … است برمی‌گردد.

بی‌شک زمانی که شما این موضوع را بپذیرید و قبول کنید که مسئولیت هر آنچه که تاکنون برایتان رخ داده، خودتان هستید؛ خیلی راحت‌تر خواهید توانست با دلایل واقعی که بروز دهنده‌ی چنین مشکلات و چالش‌هایی هستند روبرو شده و در جهت رفع آنها گام‌هایی موثر را بردارید.

اما زمانی که به این حقیت پی برده و آن را با جان و دل بپذیرید؛ نوبت آن می‌رسد که به دنبال دلایل اصلی و واقعیِ موضوع بگردید.

و در این بین؛ یکی از دلایل اصلی که باعث می‌شود شما علیرغم استارت خیلی خوب، در مسیرتان کم کم با سردی، نخوت و بی‌حالی روبرو شوید، تعلل‌هایی است که به طور مداوم از شما سر می‌زند و همین تعلل‌ها باعث می‌شود کم کم در ناخودآگاه چنین القا شود که شما نمی‌توانید در این مسیر به موفقیت برسید و یا اینکه همان عوامل بیرونی موانع اصلی شما هستند.

اما این تعلل‌ها از کجا می‌آید؟

اما اگر به دنبال دلایل اصلیِ وقت‌کشی‌ها و تعلل‌های بیجا بگردید به عادت‌هایی خواهید رسید که اصلی‌ترین دلیل شکل گرفتنشان از وقت گذاشتن شما روی لذت‌های کوتاه مدت ناشی می‌شود؛ و البته عکس این نیز صادق است، یعنی فرار از رنج‌های کوتاه‌مدت نیز می‌تواند در دسته‌ی همین دلیل اصلی به شمار آید.

وقتی که در شبانه روز مدام درگیر خوشی‌ها و لذت‌هایی می‌شوید که در همان لحظه حس خوبی را برای شما به همراه دارد و البته برای دراز مدت هیچ اثر مثبتی برای‌تان ندارد، این باعث می‌شود خیلی راحت مدت قابل‌توجهی از شبانه‌روز را از دست بدهید.

بس اگر می‌خواید به موفقیت‌های چشمگیری دست پیدا کنید، در قدم اول سعی کنید مثل آدم‌های موفق، تا حد امکان خودتان را از لذت‌های کوتاه مدت که اثر درازمدتی ندارند دور کنید.

این لذت‌ها هم می‌توانند لذت‌های به ظاهر بی‌ضرری مثل تماشای برنامه، اجرای بازی روی گوشی همراه، وب‌گردی و مطالعه مطالب متنوع باشند و هم می‌توانند لذت‌های مضری همچون استفاده از مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی و امثال این باشند.

لذت‌های مضر که به طور کلی مردود هستند و توصیه می‌شود هیچ‌وقت از این لذت‌ها بهره نبرید، اما لذت‌هایی که ضرری برای شما نیز ندارند را می‌توانید با مدیریت و برنامه‌ریزی صحیح برای رشد و ارتقای زندگی‌تان به کار ببرید، به طوری‌که نه‌تنها وقت شما را به طور قابل توجهی از بین نبرد، بلکه برای پیشبرد اهداف‌تان هم بسیار مفید باشد.

پس آنچه که از اهمیت بالایی در مسیر زندگی‌تان، مسیر اهدافتان، مسیر موفقیت‌های‌تان و … از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، همین موضوع بسیار مهم است که بتوانید در شرایطی که احساساتِ مقطعی شما، شما را به سمت امیالی کوتاه‌مدت رهنمود می‌کند و شما را به رسیدن به لذتی کوتاه‌مدت و فرار از درد و رنجی کوتاه مدت سوق می‌دهد؛ اندکی توقف کرده و عواقب و پیامدهای ناشی از این موضوع را برای خود بررسی کنید.

برای اینکه بهتر بتوانید از لذت‌های کوتاه مدت دل ببرید و یا با رغبت بیشتری دل به برخی از رنج‌های کوتاه‌مدت بدهید؛ می‌توانید با برداشتن یک ورق کاغذ و یک خودکار، اقدام به کشیدن یک جدول T در کاغذ کرده و در یک ستون جدول فوایدی که انجام یک کار و یا ترک آن کار برای‌تان دارد و در ستون دیگر مضرات ناشی از این کار را فهرست کنید.

بی‌شک زمانی که منصفانه و بدون توجه به امیال درونی‌تان تمامی فواید و مضرات را فهرست کنید؛ با مشاهده‌ی آنچه که در پیش رویتان است، تجدیدنظری قطعی در روند رفتاری خود خواهید داشت. و از این پس، یا به طور کامل در نوعِ برخورد با یک رفتار وارونه عمل خواهید کرد و این رفتار را متناسب با منافعِ بلندمدت و واقعی خود تصحیح خواهید کرد (مثلا از شبکه‌های اجتماعی صرفا در حد ارتباطات موثر و مفیدتان بهره خواهید گرفت).

مثال زیر می‌تواند نمونه‌ای از این موارد باشد که اتفاقا بسیار مبتلابه بوده و احتمالا شامل حال شما نیز بشود. با نگاه با این جدول، بهتر می‌توانید نوشتار بالا را درک کرده و مشابه با آن برای بهبود روند خود اقدام کنید:

حضور در شبکه‌های اجتماعی (اینستاگرام، تلگرام، واتس‌آپ، فیس‌بوک و …)
فواید استفاده از شبکه‌های اجتماعی مضرات استفاده از شبکه‌های اجتماعی
دیدن ویدئوهای خنده‌دار و جذاب
مطالعه‌ی متون خواندنی و سرگرم کننده
پیدا کردن محتواهای آموزشی
برقراری ارتباط با دیگران
فراموشی مشکلات و غصه‌ها
ارتباط راحت با عزیزان و آشنایان
به اشتراک گذاشتن عکس‌ها و ویدئوها
به اشتراک گذاشتن علایق و سلایق
دوسیابی
دریافت بروزترین اخبار جهان
آشنایی با فرهنگ‌ها و عقاید مختلف
و …
کاهش قابل توجه تعاملات فرد به فرد و چهره به چهره
ایجاد احساس نیاز شدید و اعتیادگونه به اسن شبکه‌های
کاهش قابل توجه فرد درخصوص توجه به اهداف و خواسته‌های مهم زندگی
احتمال افزایش میزان افسردگی در اثر مطالعه مکرر مطالب نامطلوب
احتمال افزایش میزان منفی‌نگری با دیدن مکرر محتوای منفیِ هدفمند
احتمال هر گونه سوءاستفاده‌ با نظر به قدرت بالا در ناشناس ماندن در این شبکه‌ها
کاهش قابل توجه خلاقیت در پی افزایش زیاد از این شبکه‌ها
افزایش مقایسه‌های نابجای خود با دیگران در این شبکه‌ها
افزایش احتمال فومو (فوبیایِ از دست دادن فرصت‌ها)
افزایش قابل‌توجی بی‌نظمی در خواب
اتلاف چندین ساعته‌ی زمان روزمره
به خطر افتادن حریم خصوصی
افزایش ترس از دیده نشدن و افزایش حسادت‌ها
درگیر شدن افراطی با تبلیغات رنگارنگ و فریبنده
احتمال نابودی سلامت شخصی و کاری
کاهش قابل توجه فعالیت‌های جسمی و تحرک
احتمال افزایش چاقیِ مفرط
احتمال کاهش قابل توجه سن بلوغ برای کودکان و نوجوانان
احتمال تحت‌الشعاع قرار گرفتن و کمرنگ شدن افکار و عقایدِ مطلوب
ترویج رابطه‌های خارج از عرف و نامشروع
جمع‌آوری داده‌ها و اطلاعات بی‌مصرف و غیرمفید
افزایش تجمل‌گرایی
و …

شما می‌توانید با مطالعه‌ی این مطلب اطلاعات خیلی کامل‌تری درخصوص این عادت بدست آورید

میزان فایده و ضرر هر لذت و رنجی، متناسب با فرد است

البته آنچه که در جدول بالا آمد، صرفا بر مبنای رفتارِ عمومی است که نتایجی مشابهِ نوشتار فوق را نیز برایشان در بر دارد. اما، در همین میان، اشخاص زیادی نیز هستند که با بهره‌گیری صحیح و حساب شده از این شبکه‌ها، صرفا در جهت رشد خود، برقراری ارتباطات صحیح و مفید، بهبود روند اقتصادی و یا امثال این بهره می‌برند. و قاعدتا این افراد از این موضوع مستثنی هستند.

از همین رو، اینکه در این نوشتار از مضراتِ لذت‌های کوتاه‌مدت و یا دور شدن از رنج‌های مقطعی حرف به میان آمد؛ به معنی تخطئه‌ی یکجا و ناروای تمامی لذت‌ها و یا فرار از رنج‌ها نیست.

بلکه غرض اصلی، توجه دادنِ شما به این مهم بود که قطعا در روند زندگی شما نیز لذت‌های کوتاه مدت زیادی است که صرفا (و یا عموما) در مسیر آسیب‌رسانی به شما بکار گرفته می‌شود. پس این شمایید که اولا باید این لذت‌ها را شناسایی کنید و بعد با نظر به نوع بهره‌برداری از آنها، وضعیت خودتان، شرایطی که در آن هستید و … کاملا منصفانه به بررسی و واکاوی فواید و مضراتش بپردازید.

ساخت عادت‌های مفید با کمک گرفتن از لذت‌های کوتاه مدت

همان‌طور که بیان شد؛ بسیاری از تعلل‌ها ناشی از عادت‌هایی است که به نوعی از لذایذ کوتاه‌مدت نشأت گرفته‌اند. و همین طور گفته شد که لذت‌های کوتاه مدت لزوما و صددرصد مضر و بد نیستند. و همان‌طور که بیان شد، شما می‌توانید با بهره‌گیری از آنها، عادت‌های مفیدی را در درون خود تثبیت کنید.

و خوب است این را بدانید که افراد موفق هم عمدتا موفقیت‌های خود را مدیون عادت‌هایی هستند که آنها را به صورت ناخودآگاه به سمت اهدافشان سوق می‌دهد و کار را برای آنها بسیار ساده و سهل می‌کند. پس اگر بخواهید شما هم شاهد موفقیت‌های زیادی در زندگی خود باشید، خوب است علاوه بر کنترل لذت‌های کوتاه مدت برای دوری از وقت‌کُشی و تعلل، از آنها در جهت ایجاد عادت‌های مثبت، سازنده و اتمی نیز استفاده کنید.

به عنوان مثال شما اگر بخواهید یک عادت مفید را در شخصیت خودتان ایجاد کنید؛ لازم است برای مدت قابل توجهی (طبق عمده‌ی متد موفقیت، سه هفته؛ و طبق مطالعات جدید، ۶۶ روز) آن را تکرار کنید و اگر می‌خواید این تکرارِ مداوم، باعث خستگی ذهنی و جسمی شما نشود، لازم است هر چند وقت یک‎بار به خودتان در ازای انجام آن کاری که قرار است تبدیل به یک عادت بشود، یک جایزه بدهید و این جایزه می‌تواند همان لذت‌های کوتاه مدتی باشد که قبل از این گفتیم تا حد امکان از آن‎ها دوری کنید.

همچنین توصیه می‌کنم حتما عادت‌های انسان‌های موفق در این مطلب را نیز مطالعه کنید.

خروج از نسخه موبایل