ایوسی

رابط کاربری گرافیکی (GUI) چیست؟ تعریف، عناصر و مزایا

رابط کاربری گرافیکی

دستگاه‌های رایج مانند گوشی‌های هوشمند، رایانه‌ها و تبلت‌ها همگی دارای یک جزء بصری هستند که به عنوان رابط کاربری گرافیکی (GUI) شناخته می‌شود.

در این مقاله از ایوسی، مروری بر چیستی رابط کاربری گرافیکی، از جمله عناصر و مزایای آن ارائه می‌کنیم.

رابط کاربری گرافیکی چیست؟

GUI مخفف Graphical user interface (رابط کاربری گرافیکی) است؛ رابطی که به کاربران امکان می دهد از طریق عناصر گرافیکی با دستگاه های الکترونیکی مانند رایانه ها، لپ تاپ ها، تلفن های هوشمند و تبلت ها تعامل داشته باشند. این بخش با ارزشی از برنامه‌نویسی نرم‌افزار کاربردی در رابطه با تعامل انسان و رایانه است و دستورات مبتنی بر متن را با اقدامات کاربر پسند جایگزین می‌کند. هدف آن ارائه نقاط تصمیم گیری به کاربر است که یافتن، درک و استفاده آسان است. به عبارت دیگر، رابط کاربری گرافیکی به شما امکان می دهد دستگاه خود را با ماوس، قلم یا حتی انگشت خود کنترل کنید.

رابط کاربری گرافیکی به این دلیل ایجاد شد که رابط های خط فرمان متنی پیچیده و یادگیری آنها دشوار بود. فرآیند رابط کاربری گرافیکی به شما امکان می‌دهد روی یک تصویر کوچک که به عنوان نماد یا ویجت شناخته می‌شود کلیک کنید یا به آن اشاره کنید و یک فرمان یا عملکرد را در دستگاه‌های خود باز کنید، مانند برگه‌ها، دکمه‌ها، نوارهای اسکرول، منوها، نمادها، اشاره‌گرها و پنجره‌ها. اکنون استانداردی برای طراحی کاربر محور در برنامه نویسی نرم افزار کاربردی است.

برنامه هایی که از رابط کاربری گرافیکی استفاده می کنند به عنوان “برنامه های رابط کاربری گرافیکی” شناخته می شوند. این برنامه تصاویر کوچکی از وظایف یا عملکردها ایجاد می کند و منتظر می ماند تا کاربر با آنها تعامل داشته باشد. کاربر زمان و نحوه استفاده از آنها را کنترل می کند. برای انتخاب عملکردها، کاربران می توانند بسته به دستگاه از صفحه کلید، دستگاه اشاره گر مانند ماوس، پد لمسی یا صفحه لمسی استفاده کنند.

مرتبط: تفاوت بین CUI و GUI چیست؟

عناصر رابط کاربری گرافیکی

رابط کاربری گرافیکی از عناصر ساختاری استفاده می کند که با هم ظاهر رابط را مشخص می کنند. رابط کاربری گرافیکی عناصر خود را از چهار گروه اصلی استخراج می کند، از جمله:

۱. کنترل های ورودی – Input controls

در اینجا نمونه هایی از عناصر کنترل ورودی GUI آورده شده است:

۲. اجزای ناوبری – Navigational components

در اینجا نمونه هایی از عناصر ناوبری GUI آورده شده است:

بخوانید: ناوبری وب سایت: تعریف، اهمیت و نکات

۳. اجزای اطلاعاتی – Informational components

در اینجا نمونه هایی از عناصر اطلاعاتی GUI آورده شده است:

۴. ظروف – Containers

در اینجا مثالی از یک عنصر ظرف رابط کاربری گرافیکی آورده شده است:

عناصر تعامل یک رابط کاربری گرافیکی

جدا از عناصر ساختاری، یک رابط کاربری گرافیکی همچنین دارای عناصر تعاملی است، مانند:

نحوه ایجاد رابط کاربری گرافیکی (GUI)

مزایای رابط کاربری گرافیکی چیست؟

سیستم‌عامل‌های دسکتاپ قدیمی‌تر، مانند MS-DOS و بسیاری از زبان‌های برنامه‌نویسی فعلی، از رابط‌های خط فرمان استفاده می‌کنند که از شما می‌خواهد برای دسترسی به عملکردهای سیستم، خطوط طولانی کد را در خط فرمان تایپ کنید. شما باید دستورات موجود سیستم و نحوه وارد کردن آنها را در قالب صحیح بدانید. این بدان معنی است که اشتباهات کوچک، مانند اشتباهات املایی یا فاصله گذاری نادرست، از اجرای یک تابع جلوگیری می کند.

رابط کاربری گرافیکی از عناصر بصری برای نشان دادن خطوط فرمان پنهانی استفاده می کند. شما به سادگی یک دکمه یا یک نماد را برای فراخوانی عملکرد مربوطه انتخاب کنید. استفاده آسان از رابط های گرافیکی این امکان را برای عموم مردم بدون توجه به تجربه و دانش فراهم کرده است تا به انواع سیستم ها برای استفاده روزمره دسترسی داشته باشند.

استفاده از رابط کاربری گرافیکی مزایای بسیار دیگری نیز دارد. در اینجا برخی از رایج ترین آنها آورده شده است:

۱. استفاده آسان

از آنجایی که داده ها با نمادها، اشکال و نمادها نشان داده می شوند، کاربران به راحتی می توانند گزینه ها را شناسایی، طبقه بندی و پیمایش کنند. یک کلیک ساده تمام چیزی است که برای بدست آوردن یک تابع لازم است. از آنجایی که استفاده و درک آن بسیار آسان است، رابط کاربری گرافیکی به رابط ترجیحی برای رایانه ها و دستگاه های تلفن همراه تبدیل شده است.

۲. ارتباط آسان

نمایش بصری داده ها سریعتر از متن تشخیص داده می شود. غیر برنامه نویسان استفاده از رابط کاربری گرافیکی را آسان می دانند زیرا به هیچ تجربه ای در مورد دستورات محاسباتی نیاز ندارد. آنها لازم نیست نگران نوشتن یا اشکال زدایی کد باشند. در نتیجه، کاربران رابط کاربری گرافیکی را یک رابط کاربری آسان برای یادگیری می یابند.

۳. جذاب

رابط کاربری گرافیکی دارای ویژگی های بصری جذابی است و با کدهای خط فرمان شلوغ نمی شود. تصاویر بصری می توانند احساسات، نظرات و موقعیت ها را با خطوط طولانی زبان کامپیوتری به تصویر بکشند. تصاویر و مواردی از این قبیل به راحتی قابل درک هستند و اغلب دارای معنای جهانی هستند.

۴. فراهم کننده میانبرها

رابط کاربری گرافیکی به کاربران امکان می دهد از کلیدهای میانبر برای به حداقل رساندن ضربه ها استفاده کنند. ترکیبی از دو کلید به جای چندین عمل باعث صرفه جویی در زمان کاربر و افزایش بهره وری می شود. برای مثال، یک دکمه فراخوان می‌تواند یک فرم، یک نامه از پیش پر شده یا فهرستی از اطلاعات تماس را نمایش دهد. این یک دکمه شما را از جستجوی همان اطلاعات نجات می دهد.

۵. فراهم کننده امکان انجام چند کار

رابط کاربری گرافیکی به کاربران این امکان را می دهد که همزمان دو یا چند برنامه را مشاهده کنند. برای مثال، می‌توانید هنگام جستجوی اینترنت از یک مرورگر وب، یک ارائه جریانی را مشاهده کنید. می‌توانید در حین نوشتن مروری بر ارائه با موتور جستجو در برگه دیگری، ویدیویی را تماشا کنید.

خروج از نسخه موبایل