نماد سایت ایوسی

سیستم های اقتصادی: تعاریف و ۵ نوع آن

سیستم اقتصادی

سیستم اقتصادی

سیستم‌های اقتصادی روش‌هایی هستند که جوامع و دولت‌ها برای سازمان‌دهی، تخصیص و توزیع کالاها، خدمات و منابع در نقاط مختلف استفاده می‌کنند. درک نحوه عملکرد سیستم های اقتصادی می تواند به نفع هر فردی در نیروی کار باشد. در این مقاله، ما به بررسی چیستی یک سیستم اقتصادی، پنج نوع اصلی سیستم های اقتصادی و مزایا و معایب هر نوع خواهیم پرداخت.

نظام اقتصادی چیست؟

یک سیستم اقتصادی به عنوان یک سیستم نظارتی برای کنترل جنبه های مختلف تولید و توزیع، از جمله سرمایه، نیروی کار، زمین و سایر منابع فیزیکی عمل می کند. در یک سیستم اقتصادی، نهادها، سازمان ها و مراجع تصمیم گیری ضروری بسیاری وجود دارد. علاوه بر این، سیستم های اقتصادی معمولاً از الگوهای استفاده و مصرف پیروی می کنند که ساختار جامعه و جوامع را تشکیل می دهد.

مطالب مرتبط: شناخت اقتصاد: تعریف و کاربرد

پنج نوع سیستم اقتصادی

پنج نوع متمایز از سیستم های اقتصادی وجود دارد که شامل موارد زیر می شود:

۱. نظام اقتصادی سنتی

در یک نظام اقتصادی سنتی، هر یک از اعضای یک جامعه یا جامعه دارای نقش خاصی هستند که به کل پیشرفت جامعه کمک می کند. نظام‌های اقتصادی سنتی قدیمی‌ترین مدل را نشان می‌دهند، که در آن جوامع از طریق کار، کشاورزی و سایر فرآیندهای ساده از نظر فیزیکی بیشتر به هم مرتبط هستند و از نظر اجتماعی رضایت دارند. در حالی که سیستم‌های اقتصادی سنتی می‌توانند مزایای متعددی داشته باشند، مدل قدیمی آنها می‌تواند چندین اشکال بالقوه را نیز به همراه داشته باشد.

برخی از مزایا عبارتند از:

برخی از اشکالات احتمالی عبارتند از:

مطالب مرتبط: تعریف در اقتصاد و ۷ نوع تقاضای اقتصادی

۲. نظام اقتصادی فرماندهی

در نظام‌های اقتصادی فرماندهی، دولت‌ها و قدرت‌های متمرکز، بسیاری از فرآیندهای اقتصادی، از جمله تخصیص و توزیع منابع، کالاها و خدمات را کنترل می‌کنند. در یک اقتصاد دستوری، دولت نقش کلیدی را در هدایت و مداخله در فرآیندهای تجاری ایفا می کند که کالاها و خدمات ضروری را به جامعه ارائه می دهد. بسیاری از اقتصادهای فرماندهی متشکل از دولت هایی هستند که کنترل کاملی بر توزیع و استفاده از منابع ارزشمند مانند نفت و گاز دارند.

علاوه بر این، این نوع سیستم ها ممکن است تحت نهادهای حاکمیتی که مالکیت صنایع ضروری مانند حمل و نقل، تاسیسات و انرژی و فناوری را دارند، عمل کنند. اقتصادهای فرماندهی می توانند برای ایجاد پایداری مفید باشند، با این حال، چند اشکال احتمالی برای این نوع سیستم وجود دارد.

برخی از مزایا عبارتند از:

برخی از معایب می تواند شامل موارد زیر باشد:

۳. سیستم اقتصادی برنامه ریزی شده متمرکز

در یک اقتصاد برنامه‌ریزی شده متمرکز، جامعه برنامه‌های اقتصادی را برای هدایت تولید، سرمایه‌گذاری و تخصیص کالاها، خدمات و منابع ایجاد و دیکته می‌کند.

دولت فقط برای تنظیم قراردادهای تجارت منصفانه و تضمین انطباق با سیاست بین المللی در فرآیندهای تولید مداخله می کند. علاوه بر این، دولت ها در یک اقتصاد برنامه ریزی شده متمرکز در تلاش های هماهنگی برای ارائه خدمات عمومی شرکت می کنند. این نوع سیستم اقتصادی شاخه ای از اقتصاد دستوری است که در آن دولت ها هنوز سطحی از کنترل بر تخصیص و توزیع منابع را حفظ می کنند.

مزایای این سیستم عبارتند از:

برخی از معایب می تواند شامل موارد زیر باشد:

۴. سیستم اقتصادی بازار

در یک سیستم اقتصادی بازار، یا یک «نظام بازار آزاد»، جوامع، شرکت‌ها و مالکان به نفع خود عمل می‌کنند تا تصمیم بگیرند که چگونه منابع را تخصیص و توزیع کنند، چه چیزی تولید کنند و به چه کسی بفروشند. دولت‌ها در سیستم‌های بازار معمولاً دخالت کمی در نحوه عملکرد کسب‌وکارها و ایجاد درآمد دارند، با این حال، می‌توانند عواملی مانند تجارت منصفانه، توسعه سیاست‌ها و عملیات تجاری صادقانه را تنظیم کنند.

در حالی که سیستم‌های اقتصادی بازار می‌توانند به کسب‌وکارهای نوظهور و شرکت‌های انحصاری منتفع شوند، استفاده از یک سیستم اقتصادی بازار آزاد دارای معایبی بالقوه است.

مزایا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

برخی از معایب می تواند:

مطالب مرتبط: درک نحوه عملکرد اقتصادهای بازار

۵. نظام اقتصادی مختلط

سیستم های اقتصادی مختلط دو یا چند روش اقتصادی را برای تشکیل یک سیستم مرکزی ترکیب می کنند. به طور سنتی، یک اقتصاد مختلط شامل یک اقتصاد بازار و فرمان است که برای تشکیل یک سیستم اقتصادی که در آن بازار عموماً از مالکیت دولتی یا ملی آزاد است، ترکیب می‌شود. با این حال، دولت همچنان می تواند بر صنایع ضروری و بخش هایی مانند حمل و نقل و دفاع کنترل داشته باشد.

علاوه بر این، نهادهای حاکم در سیستم‌های اقتصادی مختلط معمولاً نظارت غالب بر مقررات شرکت‌ها و مشاغل خصوصی دارند. در حالی که اقتصادهای مختلط در سرتاسر جهان نسبتاً رایج هستند و مزایای زیادی را ارائه می دهند، اما می توانند نقاط ضعفی نیز داشته باشند:

یک سیستم اقتصادی مختلط اغلب دارای مزایای زیر است:

برخی از معایب احتمالی عبارتند از:

خروج از نسخه موبایل